«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Στη Χαλκιδική σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Χαλκιδική και συγκεκριμένα από τη Ν. Ποτίδαια, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Μετά το πέρας της παρέλασης μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της Ν. Ποτίδαιας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Τιμούμε σήμερα, με βαθειά συγκίνηση και ανυπόκριτη υπερηφάνεια, την Ιερή Μνήμη των εξεγερμένων κατοίκων της Χαλκιδικής που πολέμησαν ηρωικά υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Είναι εκείνοι που έπεσαν στις Πόρτες της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821, προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα «Θερμοπυλών» στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας. Η Επανάσταση στην Χαλκιδική το 1821 είχε την εξής, διπλή, καθοριστική σημασία: Πρώτον, χάρη στην εξάμηνη, περίπου, διάρκειά της και στον όγκο των τουρκικών δυνάμεων που απασχόλησε έως ότου κατασταλεί, προσέφερε στους ήδη εξεγερμένους Έλληνες τον αναγκαίο χρόνο για να στεριώσουν την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Δεύτερον, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για Ελευθερία, που οδήγησαν τελικώς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξή της στον Εθνικό Κορμό, με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της Ελληνικότητάς της».
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στην Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ποτίδαιας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας, Σεβασμιώτατου κ.κ. Νικόδημου.


Μετά το τέλος της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Σωτηρία Βλάχου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, οι Δήμαρχοι Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς και Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων και πλήθος κόσμου.