"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

80 ΧΡΟΝΙΑ Ε΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ, ΜΝΗΜΗΣ …ΚΑΙ «ΙΕΡΟΥ ΣΚΟΠΟΥ»

 Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη

Το ιστορικό Ε΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, όπως ίσως κι άλλα αντιστοίχως σχολεία, άφησε τα ίχνη του στην προσωπικότητα του καθενός μας, σημάδεψε τολμώ να πω τα χρόνια της νιότης μας. Στεγάστηκε για πρώτη φορά το 1939 στη Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή στη συνοικία Ανάληψη, που ήταν ενταγμένη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας στην περιοχή των Εξοχών της πόλης.
Στο ενδιαφέρον αστικό κτίριο, που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890, διασώθηκαν μνήμες σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας της, ανάμεσα στα οποία είναι...
αναμφιβόλως και η φιλοξενία του ιστορικού σχολείου.  Το Ε΄ Γυμνάσιο – Λύκειο, που λαμπρύνει σήμερα τη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε εκεί μέχρι το 1962 και στη συνέχεια στεγάστηκε στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κριεζώτου 2, που θα πρέπει κι αυτό να αποκατασταθεί. Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε θα διατεθούν τα έσοδα της σημερινής συναυλίας (20-11-2016, ώρα 7:00 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στο ιστορικό σχολείο δίδαξαν πολλοί καθηγητές με αγάπη και πάθος για το λειτούργημά τους, με αξιοσύνη και δημοκρατικό ήθος. Έτσι άλλωστε έμαθαν γράμματα, διαμόρφωσαν χαρακτήρα και εντρύφησαν στην Παιδεία όσοι από τους πολλούς μαθητές του διακρίθηκαν αργότερα στα Γράμματα και στις Τέχνες. Το Ε΄ Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης, όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, ανέδειξε τη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης και την καταξίωσε όσο λίγα σχολεία!
Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στους οργανωτές της εκδήλωσης και στους καλλιτέχνες απόφοιτους του Ε’ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση (Νιόνιος Σαββόπουλος, Μανόλης Φάμελος, Εύη Σιαμαντά κ. ά.). Κι εδώ αναρωτιέται κανείς γιατί άραγε η γόνιμη αυτή πρωτοβουλία δεν αποτελεί παράδειγμα για οργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων σε άλλες περιοχές; Υπάρχουν πολλές επιλογές δράσεων που μπορούν να αφήσουν πολύτιμη πολιτισμική κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές!

20-11-2016