«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Σαν σήμερα η Ελλάδα στην ΕΟΚ (βίντεο)

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα επέλυε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας

Ήταν 28 Μαΐου 1979 όταν ο...

τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα επέλυε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η «σχέση» της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη μορφή με την υποβολή αίτησης για σύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τον Ιούνιο του 1959. Τον Ιούνιο του 1961 υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ωστόσο θα διακοπεί απότομα με την στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1967. Επανεργοποιείται εκ νέου μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Ο στόχος όμως της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος. Η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που ο K. Καραμανλής απηύθυνε στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Στο παρακάτω βίντεο είναι το διάγγελμα ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. του Κ. Καραμανλή.


Και η τελετή υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, Ζάππειο 1979 μαζί με την ομιλία Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώπιον των αρχηγών κρατών της ΕΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: