"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Απ. Πάνας : Άμεση λήψη μέτρων για τους Χαλκιδικιώτες κτηνοτρόφους με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Επείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος  προς τον. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, προωθώντας την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία αιτούνται την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει πως, σύμφωνα με την επιστολή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας  η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αποτελεί μια κρίση στην κτηνοτροφία η οποία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Επισημαίνεται δε ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του....

Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή, η οποία αποτελείται από θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική κτηνοτροφία, την ώρα που η συγκεκριμένη ασθένεια απειλεί με ανεπανόρθωτη καταστροφή το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας .


Μάλιστα σημειώνει, πως ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, έως και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια και τη χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα , όσο και στην Εθνική Οικονομία.


Ο κ. Πάνας σε σχετική του δήλωση αναφέρει: « Με την παρέμβασή μου αυτή ζητώ να γίνουν από το αρμόδιο Υπουργείο οι απαραίτητες και άμεσες ενέργειες, σύμφωνα και με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας ώστε να συσταθεί  επιτροπή για την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στις προβλεπόμενες από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό επιτροπές, να πραγματοποιηθεί ο άμεσος εμβολιασμός των ζώων στις ζώνες επιτήρησης, πριν η ασθένεια ξεφύγει εκτός ελέγχου, αλλά και η άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασία. Συνεχίζω σταθερά  να στηρίζω τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα αποτελούν έναν από τους βασικότερους Πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας».


Το ακριβές κείμενο της παρέμβασης του κ.Πάνα έχει ως εξής :


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                                                                                                               24-10-2024

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

Για τον κ. κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

«Θέμα: Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, η μεγαλύτερη καταστροφική απειλή της Ελληνική κτηνοτροφίας».

Κύριε Υπουργέ

Σας προωθώ την με αριθμό πρωτοκόλλου 32/21-10-2014 επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με την οποία αιτούνται την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης.


Σύμφωνα με την επιστολή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας  αναφέρει, πως η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αποτελεί μια κρίση στην κτηνοτροφία η οποία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Επισημαίνεται δε στην επιστολή ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή, η οποία αποτελείται από θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική κτηνοτροφία, την ώρα που η συγκεκριμένη ασθένεια απειλεί με ανεπανόρθωτη καταστροφή το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας .


Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται, πως ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, έως και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια και τη χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα , όσο και στην Εθνική Οικονομία.


Τέλος ζητούν την σύσταση επιτροπής για την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στις προβλεπόμενες από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό επιτροπές, τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εκτός ελέγχου, αλλά και την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασία.


Παρακαλούμε για τις ενέργειές και την άμεση ενημέρωσή μας ως προς αυτές.                                                                                                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: