"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Πολυγύρου: "Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ογκώδη απόβλητα και τη διαχείρισή τους"

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ογκώδη απόβλητα ονομάζονται τα αντικείμενα ή υλικά που λόγω του μεγέθους, του όγκου ή του βάρους τους δεν μπορούν να διατεθούν με τα συνήθη μέσα αποκομιδής απορριμμάτων, όπως οι κάδοι απορριμμάτων. Τα ογκώδη απόβλητα περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως:
Παλιές οικιακές συσκευές (πλυντήρια, ψυγεία, κλιματιστικά)
Έπιπλα (καναπέδες, κρεβάτια, ντουλάπες)
Στρώματα
Μεγάλες συσκευασίες ή δοχεία
Μεγάλα κομμάτια ξυλείας ή μεταλλικών υλικών
Μπάζα ή υλικά κατεδαφίσεων σε μικρές ποσότητες, όταν αυτά δεν.... θεωρούνται ειδικά απόβλητα
Σύμφωνα με τον πρόσφατο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Πολυγύρου (μεταξύ άλλων) δίνονται οδηγίες για τη διαχείριση των ογκωδών αστικών αποβλήτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των ογκωδών αστικών αποβλήτων (παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κ.λπ.) πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία του ενδιαφερομένου με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, στο ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2371021233, εργάσιμες μέρες και ώρες ενώ στις Δημοτικές Κοινότητες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον αντίστοιχο Πρόεδρο της Κοινότητας.
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των πολιτών για τα ογκώδη αστικά απόβλητα, όπως αναφέρει Άρθρο 9 του Κανονισμού Καθαριότητας απαγορεύεται να απορρίπτονται σε πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα σε κοινόχρηστους χώρους και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ογκώδη αστικά απόβλητα (παλαιά έπιπλα, στρώματα, άχρηστες οικιακές συσκευές κ.λπ.) καθώς και ογκώδη υλικά συσκευασίας (ξύλινα κιβώτια, φελιζόλ κ.λπ.).
Οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες του Δήμου, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία Καθαριότητας με σχετική έγγραφη ή τηλεφωνική ειδοποίηση για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο που πρέπει να εναποθέτουν προσωρινά τα προς αποκομιδή αντικείμενα. Τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων και να είναι ευχερής η αποκομιδή τους.
Σύμφωνα με το Άρθρο 10 Υποχρεώσεις για τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών απαγορεύεται η απόρριψη φύλλων, ξερών ανθών, υπόλοιπων καθαρισμού κήπων, γκαζόν, κλαδιών, κλαδέματα σε θρυμματισμένη μορφή κ.λπ., στο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα.
Επίσης υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικά από τους υπευθύνους με δικά τους μέσα, ενώ απαγορεύεται η ανάμειξη τους με οικιακά απόβλητα.
Για τα φυτικά υπολείμματα προϊόντων κλάδευσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, θερμοκηπίων ή προϊόντων καθαρισμού οικοπέδων (θαμνώδης και αυτοφυής βλάστηση, καλάμια κ.ά.) υπογραμμίζει ότι απομακρύνονται από τους υπευθύνους με δικά τους μέσα και μεταφέρονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένο αποδέκτη. Απαγορεύεται η εναπόθεσή τους σε κοινόχρηστους χώρους ή ανάμειξη τους με οικιακά ή ογκώδη απόβλητα.
Η Εναπόθεση προϊόντων ή υλικών προερχόμενων από εκσκαφές ή κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες επί του πεζοδρομίου, του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς άδεια από τον Δήμο, χωρίς κατάλληλη συσκευασία (χύμα) και χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων προστατευτικών μέτρων και ρύπανση από διαρροή των υλικών επιφέρει πρόστιμο ανά τ.μ επιφάνειας κατάληψης ή όγκο αν πρόκειται για ογκώδη 400 ευρώ/τ.μ. ή κυβ.μ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής ή αν από την έκταση της κατάληψης ή τον κίνδυνο διασποράς των υλικών προκαλούνται προβλήματα στην δημόσια υγεία, την ασφάλεια η την ευταξία της πόλης.
Σε περίπτωση απόρριψης υλικών, προερχόμενων από εκσκαφές ή κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες σε ακάλυπτους χώρους, όπως οικόπεδα, πάρκα, άλση, δασικές εκτάσεις εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως προβλέπεται πρόστιμο ανά τ.μ. επιφάνειας κατάληψης ή όγκο αν πρόκειται για ογκώδη 400 ευρώ/τ.μ. ή κυβ.μ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρύπανσης. Εάν υπάρξει υποτροπή, επιβάλλεται πρόστιμο έως και πενταπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.

Με καλή διάθεση για συνεργασία, με σεβασμό προς το περιβάλλον μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε αποτελεσματικά για την προστασία του. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι το σπίτι μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: