"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Απ. Πάνας: Να επανεξεταστεί το πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ για τα έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Επείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την άμεση στήριξη των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη αλλά και της Χαλκιδικής λόγω της ξήρανσης που έχει προκύψει η οποία απειλεί την ελατοκαλλιέργεια.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας τονίζει, πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ξήρανσης των ελάτων κυρίως στον Ταξιάρχη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των ξηροθερμικών συνθηκών του καλοκαιριού που πέρασε. Το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να απειλείται η αγροτική εκμετάλλευση της καλλιέργειας ελάτων, με άμεσες καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τις εισροές των ελατοπαραγωγών, όσο και για την Εθνική Οικονομία.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής επισημαίνει, πως το πρόβλημα, αφορά....

πλήθος παραγωγών που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια ελάτου, ενώ πρόκειται ακόμα και για νέους ηλικιακά παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα, έχοντας στην κατοχή τους φυτώρια ελάτων και αγροτεμάχια. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., εξαιρούνται της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛ.Γ.Α. όλα τα είδη των δασικών δένδρων και βεβαίως και τα φυτώρια τους.


Μάλιστα σημειώνει, πως σε παρέμβασή του τον Ιούλιο του 2020 με θέμα την ένταξη των καλλιεργητών ελάτου στους δικαιούχους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δήλωσε ότι υπήρχε πρόθεση να αναβαθμίσει το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Παρόλα αυτά όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής  ορίζοντας για την ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των ελατοπαραγωγών από φυσικές καταστροφές.


Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : «Με την παρέμβασή μου αυτή ζητώ επιτακτικά και σε επανάληψη να επανεξεταστεί το πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και να προβλέπεται αποζημίωση για τα έλατα Ταξιάρχη και της Χαλκιδικής συνολικά, αλλά και για άλλες καλλιέργειες που απειλούνται από τα καιρικά φαινόμενα και  αναδιαρθρωθεί επιτέλους ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, με στόχο την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε συνεχή επικοινωνία με τους Χαλκιδικιώτες, προσαρμόζοντας κάθε φορά τα αιτήματα στις νέες ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής».


Το ακριβές κείμενο της παρέμβασης του κ. Πάνα έχει ως εξής :


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


Βουλευτής Χαλκιδικής



ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ.κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Τσιάρα Κωνσταντίνο

 «Θέμα: Η ξήρανση των δέντρων ελάτης στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής απειλεί την ελατοκαλλιέργεια».


Κύριε Υπουργέ, 


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ξήρανσης των δέντρων ελάτης στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να απειλείται η αγροτική εκμετάλλευση της καλλιέργειας ελάτης, με άμεσες καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις εισροές των ελατοπαραγωγών, όσο και για την Εθνική Οικονομία.


Η παρατεταμένη ανομβρία και οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού που πέρασε, όπως επισημαίνουν οι ελατοπαραγωγοί, συμβάλλει προφανώς στη μείωση της ζωτικότητας των δένδρων, ακόμη και των αρδευόμενων,  τα οποία καθίστανται ευαίσθητα σε άλλες πιθανές προσβολές. 


Το πρόβλημα, εν προκειμένω, αφορά πλήθος παραγωγών που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια ελάτου, ενώ πρόκειται ακόμα και για νέους ηλικιακά παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα έχοντας στην κατοχή τους φυτώρια ελάτων και αγροτεμάχια. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., εξαιρούνται της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛ.Γ.Α. όλα τα είδη των δασικών δένδρων και βεβαίως και τα φυτώρια τους.


Σε κοινοβουλευτική μου παρέμβαση τον Ιούλιο του 2020 με θέμα την Ένταξη των καλλιεργητών ελάτου στους δικαιούχους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μεταξύ άλλων ότι, επισήμανε τότε την σαφή πρόθεση της  πολιτικής ηγεσίας του, να αναβαθμίσει το γεωργοασφαλιστικού συστήμα της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της χώρας. Παρόλα αυτά όμως, έως και σήμερα, δεν διαφαίνεται ξεκάθαρος ορίζοντας για την ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των ελατοπαραγωγών από φυσικές καταστροφές.


Θα ήταν επομένως χρήσιμο και κρίσιμο να επανεξεταστεί το πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες σημαντικές για την πρωτογενή παραγωγή και για το αγροτικό εισόδημα, οι οποίες μάλιστα απειλούνται από τα καιρικά φαινόμενα εξίσου με άλλες για τις οποίες ήδη προβλέπεται αποζημίωση.


Δεδομένου ότι, το πλαίσιο της ασφαλιστικής Κάλυψης του ΕΛΓΑ, όπως ισχύει σήμερα, το έλατο δεν εντάσσεται στις καλλιέργειες που δικαιούνται αποζημίωση. 


Δεδομένου ότι, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:


1) Προτίθεστε να προβείτε σε έκτακτη ενίσχυση των ελατοπαραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες  έχουν που έχουν πληγεί από διάφορα ζημιογόνα αίτια;

2)Προτίθεσθε, κατόπιν αναθεώρησης των υπό ασφαλιστική κάλυψη καλλιεργειών, βάσει του σχετικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, να εντάξετε σε αυτές και την καλλιέργεια ελάτου; 


Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


                                       Πάνας Απόστολος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: