"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Του Σταυρού το Αγίασμα....(ΦΩΤΟ)

Του Γιάννη Σφυρή

 "Τ' Σταυρού το Μπγιαδ' "

Λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού ανεβαίνοντας τον Τσουκαλά, βρίσκεται του "Σταυρού το νερό". Την βρύση στο σημείο κατασκεύασε ο Σύλλογος Κυνηγών Πολυγύρου το 1938.
Η πηγή αυτή, η οποία αναβλύζει συνεχώς νερό - άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο - σύμφωνα με τις διηγήσεις από υπέργηρους κατοίκους του Πολυγύρου, σχετίζεται με μια.... πανδημία χολέρας που είχε συμβεί τα παλαιότερα χρόνια στο Πολύγυρο.
Ζητήθηκε βοήθεια από το Άγιο Όρος και πράγματι γέροντες ξεκίνησαν από το Όρος με τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού. Φτάνοντας στο σημείο που είναι σήμερα η πηγή, τέλεσαν Αγιασμό και ως εκ θαύματος στο σημείο που άφησαν τον Τίμιο Σταυρό ανάβλυσε νερό.
Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως θαύμα από τους Πολυγυρινούς που ανηφόριζαν να πιούν το Αγίασμα και σύντομα η επιδημία σταμάτησε και σώθηκε το χωριό μας.
Το εκκλησάκι παρακάτω, αφιερωμένο στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου) χτίστηκε πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1970 (απ' όπου η ασπρόμαυρη φωτογραφία την οποία επιχρωμάτισα και μπορούμε να δούμε τις διαφορές στο σημείο μετά από πενήντα χρόνια).















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: