Νεροτριβή ή Δριστέλλα, μια λέξη που παραπέμπει σε χρόνους περασμένους, κρύβει όμως μέσα της όλη εκείνη την ανεκτίμητη αξία της παράδοσης.
Τα χρόνια που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, η επεξεργασία αλλά και το ετήσιο πλύσιμο για τα μάλλινα υφαντά και σκεπάσματα, γινόταν στις νεροτριβές.
Υδροκίνητες εγκαταστάσεις οι νεροτριβές, ήταν υπαίθριες ή στεγασμένες και βρισκόταν δίπλα σε όχθες ποταμών, όπου υπήρχε και ο παραδοσιακός νερόμυλος.
Μετά το Πάσχα στα χωριά <<ξέστρωναν>> τα σπίτια και.... φλοκάτες, κουρελούδες, χράμια, κάπες, πήγαιναν στον κάδο της νεροτριβής.
Ο κάδος αυτός σε σχήμα κώνου κατασκευασμένος από ξύλινες σανίδες που ήταν καλά σφηνωμένες μεταξύ τους και δεμένες εξωτερικά με σιδερένια τσέρκια (στεφάνια), ώστε να αντέχει την μεγάλη πίεση του νερού, ήταν το παλιό καλό βιολογικό πλυντήριο.
Συνήθως το πάνω μέρος του είχε 2 μ. διάμετρο, ενώ το στενό κάτω μέρος περίπου 40 εκ.
Το νερό με την ορμή του δημιουργεί στροβίλους μέσα στον κάδο και τα ρούχα συμπαρασύρονται από το κάτω στο πάνω μέρος .
Η τριβή δίνει μια μοναδική όψη στα υφαντά τα οποία γίνονται χνουδωτά και αφράτα. Επιπλέον κλείνουν όλα τα κενά τους.
Ούτε απορρυπαντικά, ούτε χημικά και λοιπά τοξικά συμπληρώματα με κόκκους διαφόρων αποχρώσεων. Μόνο η δημιουργός και αναζωογονητική δύναμη του νερού.
Πολύ όμορφο και το θέαμα με τα απλωμένα για στέγνωμα ρούχα.
Πανδαισία χρωμάτων μέσα στην υπέροχη φύση.
Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί ακόμη που επιμένουν παραδοσιακά, επισκέπτονται τις νεροτριβές όπου αφήνουν τα υφαντά τους και χαλαρώνουν παρακολουθώντας την όμορφη διαδικασία. Εξάλλου από παλιά οι νεροτριβές αποτελούσαν χώρους κοινωνικών συναντήσεων και γνωριμιών .
Η ανάδειξη και προβολή της σημασίας τους, είναι μια ακόμη ευκαιρία για να τονωθεί η επισκεψιμότητα σε περιοχές που διαθέτουν αυτά τα μοναδικά προικιά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι φωτογραφικές λήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Καλπάκι και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Δολιανών του νομού Ιωαννίνων.
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου