"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

“BROKEN DOLLS”: Μια θεατρική παραγωγή – κατάθεση από τον Δήμο Αριστοτέλη, στον διάλογο για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Εκεί που η αρχαία τραγωδία συναντά τα δράματα της σύγχρονης καθημερινότητας, εκεί που το κοινό περί Δικαίου αίσθημα διασταυρώνεται με την τετράγωνη λογική του Νόμου, εκεί ακριβώς... γεννήθηκαν οι
“BROKEN DOLLS”

Πρόκειται για την ομώνυμη θεατρική παραγωγή του Δήμου Αριστοτέλη, σε σκηνοθεσία και δραματουργία Στέλιου Καλαϊτζή, που έρχεται να προσεγγίσει με έναν διαφορετικό τρόπο, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κοινωνικά φαινόμενα της εποχή μας, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την....

Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 21:00 το βράδυ στο Άλσος Αριστοτέλη στα Στάγειρα, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η επόμενη παράσταση τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Τρεις ηθοποιοί, η Άννα Σωτηρούδη, ο Βασίλης Μπόγδανος και η Γαλατεία Αγγέλη συναντιούνται, επί σκηνής, μαζί με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΠΡΕΓΚΛΑ (Καστέλι) που θα αποτελεί τον Χορό δημιουργώντας μια σκηνική πρόκληση. Οι τρεις performers, βρίσκονται στη σκηνή και με την προσωπική τους ταυτότητα. Εκτεθειμένοι ή ευάλωτοι προσπαθούν να μεταφέρουν την ιδέα του έργου στο κοινό. Εξερευνώντας, αλληλεπιδρούν με τη μουσική και τις ιστορίες που προκύπτουν έχοντας μία σύγχρονη ματιά στα κείμενα του αρχαίου δράματος ή σε πρωτότυπα κείμενα. Εναλλασσόμενες σκηνές, με ποιητικές εικόνες, σχέσεις και φόρμες, που πλάθονται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο -σκηνικά και μουσικά- περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και διευθυντή παραγωγής Στέλιο Καλαϊτζή, «το έργο  μελετά σκηνικά την γυναίκα ως ενέργεια , ιδέα  και μορφή στην κοινωνία του σήμερα , μέσα από το πρίσμα κειμένων από το αρχαίο δράμα μέχρι το τώρα, αλλά και με πρωτότυπα κείμενα και πραγματικές μαρτυρίες. Επίσης κατατίθεται και η θέση του αρσενικού φύλου μέσα σε αυτό. Γίνεται ολοένα και πιο προσωπικό, συναισθηματικό αλλά ταυτόχρονα δείχνει την σκληρότητα μιλώντας για την αλήθεια. Έχει μορφή documentary καθώς καταγράφεται κείμενο νομικού πλαισίου, αλλά περιλαμβάνει και προσωπικές μαρτυρίες. Σκοπός είναι η αφύπνιση, η ενημέρωση και η συναισθηματική – ρεαλιστική αντιμετώπιση των συνθηκών της γυναίκας στο σήμερα.»

Η δικηγόρος, επιστημονική σύμβουλος της παραγωγής και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Ενεχηλίδου, σημειώνει: «Θέλαμε να συμβάλλουμε στον δημόσιο διάλογο για ένα από τα πιο οδυνηρά κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας, με έναν τρόπο διαχρονικό, που να ισορροπεί ανάμεσα στο θυμικό και στη λογική αναζητώντας έναν ανεπιτήδευτο ρεαλισμό, μέσα από τη καλλιτεχνική ελευθεριότητα. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του project με την ελπίδα, να “μιλήσει” στο κοινό, όπως “μίλησε” σε όλους τους συμμετέχοντες σ` αυτό.»

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, από την πλευρά του, σημειώνει: «Ως άνθρωπος, ως άντρας, ως πολιτικό όν, θέλω να σταθώ στην ουσία του προβλήματος, την οποία κινδυνεύουμε να νοθεύσουμε στην αντίληψή μας, μετατρέποντας ένα θλιβερό και εξευτελιστικό για τον πολιτισμό μας φαινόμενο, σε αντικείμενο ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Δεν επιλέξαμε τυχαία τον πολιτισμό, ως δίαυλο του μηνύματος. Γιατί η ουσία είναι η ευθύνη που έχουμε συνολικά ως κοινωνία, ως πολιτικός κόσμος, ως άνθρωποι, για μια κρίση αξιών, παιδείας και χαλάρωσης των ηθών, που πηγάζει σε ποικίλους παράγοντες.  Μια κρίση αξιών, που οδηγεί σε έξαρση της βίας όποιου αισθάνεται ισχυρός, σε βάρος όποιου θεωρεί αδύναμο και πρόσφορο θύμα. Η θεραπεία αυτών των φαινομένων δεν είναι ευθύνη αόριστα μόνο του Κράτους, που προφανώς έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει, νομοθετώντας και όχι μόνο. Αλλά είναι και ευθύνη όλων μας. Κυρίως αν λάβουμε υπόψη πως κάθε συμπεριφορά μας εντός και εκτός σπιτιού, είναι ο οδηγός και το παράδειγμα προς τα παιδιά μας...»

Η χρηματοδότηση της παραγωγής έγινε με ίδιους πόρους του Δήμου Αριστοτέλη και τη συνδρομή του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – BΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΙΦΤΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΗΧΟΥ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΤΑΡΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : ΜΑΡΙΑ ΕΝΕΧΗΛΙΔΟΥ 

GRAPHIC DESIGN: KUNST DESIGN STUDIO

ΗΘΟΠΟΙΟΙ : ΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΟΥΔΗ , ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ , ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΓΚΛΑ-(ΚΡΕΟΝΤΑΣ:ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: