"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Προληπτικός ψεκασμός κατά των κουνουπιών στον συνοικισμό “Ναυτίλος” Ιερισσού

Σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο 
την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση νοσημάτων μέσω των κουνουπιών, προγραμματίζεται περιμετρικά και εντός του οικισμού Ναυτίλος στη περιοχή Γαυράδια Ιερισσού του Δήμου Αριστοτέλη εφαρμογή έκτακτων μέτρων για δραστική μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, πέραν των μέτρων που ήδη λαμβάνονται.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024 και ώρα 22:00 (ανάλογα πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες) θα πραγματοποιηθούν....

ψεκασμοί ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα που διαθέτει ο ανάδοχος του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για προληπτικούς λόγους καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής, να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε καθ` όλη τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι εφαρμογές θα γίνουν τις βραδινές ώρες (αρχίζουν στις 22:00), ώστε να μην κυκλοφορούν πολίτες στους δρόμους και θα ξεκινήσουν από την περίμετρο του οικισμού.

Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συγκεκριμένο σκοπό. Το σκεύασμα διασπάται στο ηλιακό φως, την ώρα δε που θα χρησιμοποιηθεί (βράδυ) δεν ίπτανται ωφέλιμα έντομα.

Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η πιθανότητα έκθεσης των ανθρώπων στο ψεκαστικό υγρό, ενώ συστήνεται τα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα να κλειστούν σε στεγασμένο χώρο για να περιοριστεί η έκθεση στο ψεκαστικό μίγμα.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη πολίτη στο δρόμο, ο υπεύθυνος ψεκασμού θα είναι αναγκασμένος να σταματά τον ψεκασμό και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο.

Οι πολίτες στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα και αν είναι εφικτό να είναι κλειστά και τα κλιματιστικά των κατοικιών τους (να τα έχουν ανάψει νωρίτερα για να δημιουργήσουν δροσερό περιβάλλον), να φροντίσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους (ανεμιστήρες κλπ) να κρατήσουν το εσωτερικό των οικιών τους δροσερό, αλλά και να φροντίσουν να μην είναι εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια, σκεύη, κλπ).

Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν υπό την επίβλεψη και την παρουσία ειδικών επιστημόνων της Περιφέρειας, της αναδόχου εταιρείας και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να βοηθήσουν το παραπάνω έργο που γίνεται αποκλειστικά για την προστασία της υγείας τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: