"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής

Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. δεν επιτυγχάνεται με κακές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνεται με απειλές, με επιτάξεις, με τακτικές αποφασίζουμε και διατάζουμε.

Τη στιγμή που η υποστελέχωση οδηγεί στην υπερεφημέρευση και το brain drain των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ο Υπουργός  θεωρεί πως δίνοντας τη δυνατότητα του ιδιωτικού έργου θα γίνει το επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Παρά την εισαγωγή λοιπόν της “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ. δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα παραμένει κάθε άλλο παρά ελκυστικό.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι   δυσλειτουργίες στην ελεύθερη ιατρική πρόσβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολιτικές « εντέλλεσθε» αλλά με προτάσεις & ορθολογική αναζήτηση λύσεων στα μείζονα προβλήματα 

Μάλιστα η  επιβολή κυρώσεων αν οι...

ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπηρετεί τους ασθενείς και όχι τους γιατρούς. Η στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από υποστελεχωμένες δομές υγείας του Ε.Σ.Υ. θα λειτουργήσει τιμωρητικά για τους πολίτες  θέτοντας νέα τεράστια προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες κρατικές δομές όταν οι πολίτες  αναγκάζονται να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους  σε δημόσιες δομές και με αυτό τον τρόπο καταλύονται οι αρχές της ισότητας και για τους πολίτες και για τους γιατρούς.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει γνωστό ότι το δικαίωμα στη συνταγογράφηση δε μπορεί να  αφαιρεθεί από κανέναν Ιατρό σαν μέσο πίεσης για στελέχωση του ΕΣΥ μέσω επιτάξεων εν καιρώ ειρήνης .

Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί  είναι να αφαιρεθεί το δικαίωμα του ασθενή σε συμμετοχή επί του συνολικού κόστους της αγωγής που του συνιστά ο ιατρός του. Ένα δικαίωμα που το έχει κατακτήσει μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές του

Στην πραγματικότητα ο πολίτης πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές για το συνταξιοδοτικό του και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, η οποία χορηγείται μέσω της συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ από τον θεράποντα ιατρό.

Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο κ. Υπουργός Υγείας αντί να ακούσει τις προτάσεις των υπεύθυνων Ιατρικών φορέων, καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου.

Έτσι ενώ η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας επιρρίπτει τις ευθύνες στους ιδιώτες γιατρούς. 

Δυστυχώς άστοχες κακές πολιτικές επιλογές, αρκετά χρόνια τώρα οδήγησαν σε απουσία από το ΕΣΥ  5.000 -10.000 ιατρών με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ΕΣΥ στην περιφέρεια. 

Η ευθύνη του γιατρού είναι προς τον ασθενή και όχι προς το σύστημα υγείας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής και με πλήρες αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και τη Δημόσια Υγεία, αποφασίσαμε ομόφωνα να συνταχθούμε με τις αποφάσεις του ΠΙΣ :

1. Άμεση διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και την αναγραφή και εκτέλεση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά

Της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑΜΕΑ


2. Νομικές ενέργειες προσφυγής στο ΣΤΕ για τις απειλές διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως και τις αιτίες της τραγικής εγκατάλειψης και υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΙΑΛΟΥΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                           ΒΑΜΒΑΚΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: