"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών από τη χαλαζόπτωση

Διευρυμένη σύσκεψη με θέμα τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 20ης Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο των Ν. Μουδανιών.
Συμμετείχαν:
ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, ο βουλευτής του νομού μας Ιωάννης Γιώργος, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος & Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, η διευθύντρια του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά, η Επόπτρια οικονομικών ενισχύσεων – ΕΛΓΑ-ΚΟΕ Αργαλαβίνη Ιφιγένεια, η Τμηματάρχης εκτιμήσεων – ΕΛΓΑ Ελισάβετ Τασούλη, η επόπτρια του ΕΛΓΑ Βανίδη Βασιλική, ο Γεωπόνος –ΔΑΟΚ Κατσαμάκας Σπύρος, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Η διευθύντρια του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης κα Λαχουρά αρχικά ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλες ζημίες στις αγροτικές παραγωγές και για αυτό δίνουν άμεσα έγκριση στα αιτήματα των ανταποκριτών για αναγγελία των ζημιών. Από αύριο, μπορούν οι αγρότες να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να αρχίσει η υποβολή δηλώσεων.
Αναφερόμενη στις καλλιέργειες που αποζημιώνονται είπε ότι περιλαμβάνονται: σιτηρά, κτηνοτροφικά (βρώμη, κριθάρι κ.ά), βερίκοκα, αμπέλια, κηπευτικά και αμυγδαλεώνες, ενώ υπό παρακολούθηση θα είναι τα φιστίκια Αιγίνης. Ξεκαθάρισε δε πως με τον υπάρχοντα κανονισμό η ελιά, που δεν έχει «δέσει» καρπό δεν αποζημιώνεται. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξει σε επόμενη φάση η υποβολή αιτήσεων (δωρεάν) για αποζημίωση μέσω των ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων). Απέτρεψε να δηλωθούν στον ΕΛΓΑ, γιατί θα πληρώσουν το ποσό για την εκτίμηση, ενώ με βεβαιότητα θα απορριφθούν.
Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ελιά, όπως ανέφερε, ζήτησε ο βουλευτής του νομού με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση ένταξη του νομού στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Η αντιπεριφερειάρχης με τη σειρά της δήλωσε τη στήριξή της στους αγρότες και κάλεσε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε καταγραφή στρεμματική και ποσοτική της ζημίας στις ελιές, ώστε να μπορέσει μετά να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε επόμενες διεκδικήσεις. Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κουφίδης ζήτησε να εφαρμοστεί και εδώ, όπως και στην Καρδίτσα, η δυνατότητα υποβολής δήλωσης, χωρίς την καταβολή του ποσού της εκτίμησης, καθώς οι αγρότες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, που συντόνιζε και τη σύσκεψη, ζήτησε πέρα των άλλων που τέθηκαν να εξεταστεί και ο τρόπος που μπορεί να αποζημιωθεί και η ακαρπία που ήδη είχε εντοπιστεί ως πρόβλημα τα βερίκοκα.

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι από αύριο ξεκινούν οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΕΛΓΑ δίνοντας προτεραιότητα στα κηπευτικά και στα βερίκοκα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: