"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Έκθεση Φωτογραφίας «Χαλκιδική ο Τόπος μου»

Η έκθεση φωτογραφίας «Χαλκιδική ο Τόπος μου» μέσα από την συνεργασία τεσσάρων γυμνασίων, Νικήτης, Μαρμαρά, Αγίου Νικολάου, Παλιουρίου, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Εικαστικών Κωνσταντίας Μακρή, η οποία επιχειρεί μία αφήγηση μέσα από την ευαισθητοποιημένη ματιά, των 360 μαθητών, ως προς τον τόπο τους.

Ο βασικός πυρήνας είναι, οι ατμοσφαιρικές εικόνες που ακτινοβολούν φως, γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, ιδωμένες μέσα από τα μάτια της ψυχής, των παιδιών. Επικεντρώνεται στην εννοιολογική, μη σκηνοθετημένη φωτογραφία, η οποία προβάλλει χωρίς καθωσπρεπισμούς τα καλώς και τα κακώς κείμενα του Τόπου μας.

Συνδετικός κρίκος στάθηκε για αυτό το εγχείρημα, η αγάπη για την Χαλκιδική, χωρίς όμως οι φωτογραφίες να είναι ταξιδιωτικές, αλλά ως ένα πολυδιάστατο ντοκουμέντο, που επιχειρεί μέσα από μία καταγραφή, να αναδείξει ταυτόχρονα και την προσωπική έκφραση των μαθητών.


Η έκθεση φωτογραφίας «Χαλκιδική ο Τόπος μου», αντιμάχεται τον κίνδυνο μιας...

χιλιοειπωμένης ιστορίας, γιατί η ματιά των μαθητών σχετίζεται με τον άνθρωπο που βιώνει στον χώρο και δεν είναι επισκέπτης. Με μία ιδιαίτερη αισθητική, κατάφεραν να τονίσουν την ατμοσφαιρικότητα των έργων τους, αφού διείσδυσαν στο θέμα μέσα από διαφορετική οπτική αντίληψη.


Οι φωτογραφίες στιγμιότυπα, μέσα από λήψεις καθημερινότητας στον δημόσιο χώρο, στιγμές που αν οι φωτογράφοι - μαθητές, δεν επέλεγαν να αποτυπώσουν με τον φακό τους θα περνούσαν χωρίς καμία σημασία, χωρίς δεύτερη ματιά, ως απαρατήρητες στιγμές, έρχονται να ζωντανέψουν και να παραμείνουν στην μνήμη μας, μέσα από μία ιδιαίτερη καλαισθησία.


Κείμενο

Καθηγήτρια Εικαστικών 

Κωνσταντία Μακρή



Βιογραφικό Σημείωμα


Η Κωνσταντία Μακρή είναι απόφοιτος του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή, του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο, στο πλαίσιο διαγωνισμού φωτογραφίας με τίτλο “Οικονομία και Κλίμα-Handle with care”, που διοργάνωσε το Μουσείο της Τραπεζας της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 2022.


Έχει στο ενεργητικό της 4 ατομικές εικαστικές και έχει συμμετάσχει σε 39 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: