"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Απ. Πάνας: Πότε θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις στα Ερασιτεχνικά Σωματεία της Χαλκιδικής;

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε , προς τους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αθλητισμού, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, ζητώντας να ενημερωθεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προβλεπόμενης χρηματοδότησης στις δικαιούχες ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες της Χαλκιδικής.

Ο κ. Πάνας στην παρέμβασή του εκφράζει την ικανοποίηση του, για δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την κατανομή, τους όρους και τις...

προϋποθέσεις καταβολής της χρηματοδότησης του 2024, από την φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Παράλληλα τόνισε, πως η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων ιδιαίτερα της επαρχίας, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων και βασικός μοχλός λειτουργίας τους, αφού τα έσοδα από την αγωνιστικές και λοιπές δραστηριότητές τους, δεν είναι ικανά να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές τους ανάγκες. 

Επισήμανε όμως ότι, τα περισσότερα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και οι διοικήσεις των ομάδων, που βασίζονται ως επί το πλείστον στον εθελοντισμό και στην προσωπική προσφορά και εργασία,  προσπαθούν με ιδιαιτέρως  προσωπικούς και οικονομικούς κόπους να καλύψουν τις υποχρεώσεις της αγωνιστικής χρονιάς που κλείνει για το έτος  2024.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Πάνα έχει ως εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


    Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας-

Βουλευτής Χαλκιδικής 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                                                                                           05-03-2024

                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. : 1.Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

                             2. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.  Κωστή Χατζηδάκη.


«Θέμα: Χρονοδιάγραμμα για την κατανομή της προβλεπόμενης χρηματοδότησης στις δικαιούχες ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες»

Κύριοι Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, είδαμε την δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Κ.Υ.Α. ΓΓΑ/3386/2024 ΦΕΚ B' 863/06.02.2024  (με το Υπουργείο Οικονομικών) για την κατανομή, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της χρηματοδότησης του 2024, από την φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Παράλληλα, στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται και η δεσμευτική απαίτηση, το ποσοστό ύψους τουλάχιστον 50% από το ποσό που εισπράττουν οι ομάδες, να διατίθεται για την ανάπτυξη των «φυτωρίων» τους (προπονητές ακαδημιών, ηλικιακών κατηγοριών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, έξοδα αγώνων, μετακινήσεις, αθλητικό υλικό και άλλες δαπάνες ακαδημιών και ηλικιακών κατηγοριών), αλλά και για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κλπ).

Η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων ιδιαίτερα της επαρχίας, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων και βασικός μοχλός λειτουργίας τους, αφού τα έσοδα από την αγωνιστικές και λοιπές δραστηριότητές τους, δεν είναι ικανά να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές τους ανάγκες. 

Ταυτόχρονα όμως, τα περισσότερα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και οι διοικήσεις των ομάδων, που βασίζονται ως επί το πλείστον στον εθελοντισμό και στην προσωπική προσφορά και εργασία,  προσπαθούν με ιδιαιτέρως προσωπικούς και οικονομικούς κόπους να καλύψουν τις υποχρεώσεις της αγωνιστικής χρονιάς που κλείνει για το έτος  2024.


Δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση των ερασιτεχνικών σωματείων είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη.


Δεδομένου ότι οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων, ευνοεί την διατήρηση της ενασχόλησης με τον αθλητισμό ιδιαίτερα σε πολύ μικρές ηλικίες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

-Προτίθεσθε να μας ενημερώσετε για το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προβλεπόμενης χρηματοδότησης; 

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


  Πάνας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: