"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  στη FOOD EXPO 2024 (9-11 Μαρτίου 2024)

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής του, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συμμετοχή του με επιχειρήσεις μέλη του στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2024, που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως και 11 Μαρτίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου ATHENS METROPOLITAN EXPO, στα Σπάτα - Αττική.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στηρίζει κάθε ενέργεια εξωστρέφειας για τα μέλη του, επιδοτώντας τη συμμετοχή τους και μάλιστα με...

ξεχωριστά και αυτόνομα περίπτερα, στους ειδικούς τομείς κάθε έκθεσης, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγουν και εμπορεύονται, ώστε να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα από την παρουσία τους.


Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  στη Διεθνή Έκθεση SIAL PARIS  19 – 23 Οκτωβρίου 2024


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ανακοινώνει τη συμμετοχή του με επιχειρήσεις μέλη του, στη διεθνή έκθεση Sial Paris 19-23/10/2024 στο εκθεσιακό πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE στο Παρίσι της Γαλλίας.

Η έκθεση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών παγκοσμίως.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μελών του, επιδοτεί το κόστος συμμετοχής κατά 60%. 

Το κόστος συμμετοχής ανά επιχείρηση θα κυμανθεί από 2.200€ έως 3.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό συμμετεχόντων.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής έχει διασφαλίσει χώρο στο Hall 1 της έκθεσης.

Στο ανωτέρω κόστος περιλαμβάνονται:

  • Συμμετοχή των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε κοινό ανοιχτό περίπτερο έως 25τμ με ενιαία εικόνα και εξοπλισμό, ηλεκτρολογική κάλυψη, φωτισμό, βασική παροχή ρεύματος, κατανάλωση ρεύματος & καθαρισμός. 

  • Εκτύπωση και τοποθέτηση λογοτύπων και επωνυμιών των επιχειρήσεων στα δικά τους σταντ

  • Μεταφορά φορτίου (προϊόντων & έντυπου υλικού) και παράδοση στο περίπτερο (ποσότητα περιορισμένη & έπειτα από συνεννόηση) 

  • Επιστροφή 2 κιβωτίων υλικού ανά εκθέτη 

  • Υποστήριξη της διοργάνωσης της συμμετοχής κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

  • 1 κάρτα εισόδου ανά εκθέτη

  • Προωθητική και διαφημιστική καμπάνια για προσέλκυση αγοραστών

Στο ανωτέρω κόστος δεν περιλαμβάνονται :

  • έξοδα εκτελωνισμού στα προϊόντα που το απαιτούν  

  • 24ωρο ρεύμα  

  • Κόστος του registration fee 1.390 πλέον ΦΠΑ – επιβαρύνει κάθε επιχείρηση χωριστά (αποτελεί το αναβαθμισμένο πακέτο καταχώρησης στον κατάλογο εκθετών, περιλαμβάνει 2 κάρτες εισόδου για κάθε επιχείρηση) 

  • Κόστος μεταφοράς και διαμονής εκθετών (επιβαρύνει κάθε επιχείρηση χωριστά)

Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω έκθεση πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής που είναι αναρτημένη στον σύνδεσμο https://epihal.gr/anakoinosi-simmetoxis-sial-paris-2024/ , αυστηρά το αργότερο μέχρι την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: info@epihal.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 εσωτ. 5, κα Τζηρίτη Γεωργία.


Σε εξέλιξη το 12ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική , είναι για εμάς απαραίτητη


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 12ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Φεβρουαρίου 2024  -  Μαρτίου 2024, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. 

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.
Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/148545b477b1808a0a6ce872fdfa2c83   


Ανακοίνωση για βεβαίωση τελών ΓΕΜΗ από ΚΕΕΕ στις Δ.Ο.Υ.


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 1134/25-08-2023 Υπουργική Απόφαση αναμένεται άμεσα η βεβαίωση οφειλόμενων τελών Γ.Ε.ΜΗ. από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ.1 α) του άρθρου 49 του ν. 4919/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα,  το ετήσιο τέλος Γ.Ε.ΜΗ. καταβάλλεται από όλους τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.

Ως εκ τούτου,  προς αποφυγή της βεβαίωσης τελών στις Δ.Ο.Υ., η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. συνιστά στα εγγεγραμμένα μέλη του είτε να προβούν στην έγκαιρη τακτοποίηση των τελών, είτε εφόσον έχουν διακόψει τις δραστηριότητες τους, να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση διακοπής εργασιών στο Τμήμα Μητρώου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. 

Προς διευκόλυνση των μελών μας, επισυνάπτεται το σχετικό ΦΕΚ. 

Απόφαση 1134/25-08-2023 (ΦΕΚ 5306Β) https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205306 


3η Τροποποίηση της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»


Δημοσιεύθηκε η τρίτη (3η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης και ορίζεται η Παρασκευή 22.03.2024 και ώρα 15:00. αντί για 29.02.2024 και ώρα 15:00 όπως ίσχυε

Επίσης τροποποιείται το ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ, στο σημείο 14 στο Κεφάλαιο «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α: ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ» και αντίστοιχα το σημείο 14 στο Κεφάλαιο «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β: ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Δείτε την 3η τροποποίηση της Πρόσκλησης https://21-27.antagonistikotita.gr/3i-tropopoiisi-tis-prosklisis-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-touristikon-epicheiriseon-paratasi-ypovolon/

Δημοσιεύθηκε επίσης η Απόφαση τροποποίησης του αρχείου Συχνών Ερωτήσεων – Απαντήσεων για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης. 

 Ο προϋπολογισμός Δράσης είναι 160.000.000

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.

Ο ελάχιστος και ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 80.000€ έως και 400.000€

Υποβολή αιτήσεων: από 18.12.2023 έως 22.03.2024 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) .

Αιτήσεις χρηματοδότησης, στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.


3η  Τροποποίηση της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»


Δημοσιεύθηκε η τρίτη (3η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης και ορίζεται η Παρασκευή 22.03.2024 και ώρα 15:00 αντί για 29.02.2024 και ώρα 15:00 όπως ίσχυε.

Επίσης τροποποιείται το Παράρτημα Ι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ, στο σημείο 13 στο Κεφάλαιο «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α: ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ» και αντίστοιχα στο σημείο 12 στο Κεφάλαιο «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β: ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού), οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Δείτε την 3η τροποποίηση της Πρόσκλησης https://21-27.antagonistikotita.gr/3i-tropopoiisi-tis-prosklisis-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-epicheiriseon-paratasi-ypovolon/

Δημοσιεύθηκε επίσης η Απόφαση τροποποίησης του αρχείου Συχνών Ερωτήσεων – Απαντήσεων για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

 Η Δράση αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού), οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός Δράσης είναι 190.000.000€. 

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.

Ο ελάχιστος και ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 30.000€ έως και 400.000€

Υποβολή αιτήσεων: από 18.12.2023 έως 22.03.2024 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του  Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ)

Αιτήσεις χρηματοδότησης, στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.


3η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ»


Δημοσιεύθηκε η τρίτη (3η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) που έχει λάβει στο παρελθόν η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000€ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών ετών. Η τροποποίηση της Πρόσκλησης περιλαμβάνει πρόσθετες αλλαγές σε σημεία που αφορούν τους δικαιούχους της Δράσης, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης, τα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης κ.ά.

Η Δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια, που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.


3η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»


Δημοσιεύθηκε η τρίτη (3η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) που έχει λάβει στο παρελθόν η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000€ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών ετών. Η τροποποίηση της Πρόσκλησης περιλαμβάνει πρόσθετες αλλαγές σε σημεία που αφορούν τους δικαιούχους της Δράσης, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης, τα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης κ.ά.

Η Δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες, οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.


Δημοσιεύτηκε νέο πρόγραμμα για υφιστάμενες επιχειρήσεις με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Η δράση «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για κάθε Περιφέρεια (Περιφερειακές Απολήξεις), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €60.000 έως και €400.000.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή/και δάνειο.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 22/01/2024 και ώρα 12:00. 

Ως ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 22/05/2024 και ώρα 14:00. 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλέξιμες δαπάνες, τις προϋποθέσεις ένταξης, του επιλέξιμους ΚΑΔ, στην Δημοσίευση της Δράσης στο link: https://kepa-anem.gr/ καθώς και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο Link: https://epihal.gr/dimosiefsi-programmatos-pkm-gia-ifistamenes-epixeiriseis23/


Από 19 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις ενίσχυσης ιδιωτικών επιχειρήσεων πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών


Σύμφωνα με την απόφαση Ε/234/8-2-2024 (ΦΕΚ Β' 938/08-02-2024) και όπως ορίζεται σ' αυτή «την ανάγκη οικονομικής στήριξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών, οι οποίες πραγματοποιούν τον εφοδιασμό των σημείων διάθεσης του έντυπου τύπου στην ελληνική επικράτεια της χώρας και ειδικότερα σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στην παρούσα, καθώς η δραστηριοποίησή τους συνιστά αναγκαία προϋπόθεση της διανομής του έντυπου τύπου στην ελληνική επικράτεια, συμβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτό στην προαγωγή της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ποιότητας στην ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο.» καθορίζονται οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών. Δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ως Πράκτορες - Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Εποπτείας Μ.Ε. της Γ.Γ.Ε.Ε. από την 19η Φεβρουαρίου 2024 μέχρι και την 08η Μαρτίου 2024 (σύμφωνα με ΦΕΚ 1254/21.02.2024). Περισσότερα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200938 & https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240201254



ΥΠΕΝ : Δημοσίευση προγράμματος «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1252/Β/21.02.2024 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/19058/138  των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα  «Προκήρυξη του Προγράμματος με τίτλο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) -τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

-Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)

-Συστήματα ηλιακής θέρμανσης

-Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis). Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση. Για τις ανάγκες του προγράμματος επιλέγεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out). Η έναρξη υποβολής Αιτήσεων χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελουμένους θα ενεργοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/

Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240201252


ΥΠΕΝ : Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»


Την Απόφαση Προκήρυξης για τον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023» υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης (ΦΕΚ 821/Β/02.02.2024). Το πρόγραμμα ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β’ κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως.

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν στις εξής πέντε, βασικές κατηγορίες δαπανών:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

  2. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

  5. Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα και δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2023.gov.gr/). Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά. 

Φυσικό πρόσωπο που έχει υποβάλλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος, δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο.  Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200821. Ο οδηγός του προγράμματος στον σύνδεσμο https://ypen.gov.gr/xekinaei-o-v-kyklos-tou-programmatos-exoikonomo-2023/


ΥΠΕΝ : Προδημοσίευση προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»


Προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», ύψους 176,75 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάποιον από τους εξής κλάδους: εμπόριο και άλλες υπηρεσίες και τουρισμός.

Το ακριβές χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων θα προσδιοριστεί κατά την προκήρυξή του, η οποία αναμένεται να υπογραφεί, προσεχώς, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.

Οι ενδιαφερόμενες για ενίσχυση από το πρόγραμμα επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας η 30η.7.2025.

Η διάρκεια υλοποίησης κάθε επενδυτικού σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ Επιχειρώ», θα υποβάλουν όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/). Στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out). Περισσότερες λεπτομέρειες στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο του Υπουργείου https://ypen.gov.gr/prodimosiefsi-programmatos-veltiosi-tis-energeiakis-apodosis-epicheiriseon-tou-tritogenous-tomea/  


Ενεργοποιείται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»


Προ των πυλών βρίσκεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω», που υπολογίζεται ότι θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες και με το οποίο οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών.

Συγκεκριμένα, στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον: 

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: 

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).


Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ 2024 - «Job & Internship FAIR»


To Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ διοργανώνει την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 την ετήσια εκδήλωση Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η άμεση επικοινωνία και επαφή των φοιτητών, τελειόφοιτων και απόφοιτων του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.

 Έως 29 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι εγγραφές των επιχειρήσεων https://career.auth.gr/career-days-2024-companies-registration/

Οι εγγραφές των υποψηφίων (φοιτητών, αποφοίτων, μεταπτυχιακών ΑΠΘ) θα διαρκέσουν από 1 – 31 Μαρτίου.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση δείτε εδώ https://career.auth.gr/career-days/career-days-2024/


ΔΥΠΑ: Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής για τον Μάρτιο 2024


Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-Eργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας από εξειδικευμένα στελέχη, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση τον Μάρτιο με 21 νέα εργαστήρια. Όλοι όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό

  • Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη

  • Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα

  • Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο

  • Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από την Παρασκευή 1η Μαρτίου στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops

Το πρόγραμμα των e-Eργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:


ΠΕΜΠΤΗ

07/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

11.00-13.00

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη.

13.00-15.00

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

ΤΡΙΤΗ

12/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

11.00-13.00

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

13.00-15.00

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

ΠΕΜΠΤΗ

14/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

11.00-13.00

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη.

13.00-15.00

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

ΤΕΤΑΡΤΗ

20/03/2024

08.30-10.30

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

11.00-13.00

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

13.00-15.00

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

ΠΕΜΠΤΗ

21/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

11.00-13.00

Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας.

13.00-15.00

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη.

ΤΕΤΑΡΤΗ

27/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

11.00-13.00

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

13.00-15.00

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

ΠΕΜΠΤΗ

28/03/2024

08.30-10.30

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

11.00-13.00

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη.

13.00-15.00

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό.

Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.


ΔΥΠΑ : Ξεκινούν οι αιτήσεις για νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών, με επιχορήγηση έως 6.132 ευρώ για κάθε θέση εργασίας


Από τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:00 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο καινοτόμο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών» που στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων και στη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους για 6 μήνες σε νέα θέση εργασίας θα λάβουν επιχορήγηση έως 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), με ανώτατο όριο τα 6.132 ευρώ. 

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε μέσω gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon 

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε η επιχείρηση. Κατόπιν, η επιχείρηση θα προεπιλέξει τον ωφελούμενο, ο οποίος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα ταχύρρυθμης εξ αποστάσεως κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών σε πράσινες ή ψηφιακές δεξιότητες επιλογής του. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, η επιχείρηση θα προχωράει στην πρόσληψη του ανέργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta 


ΔΥΠΑ : Έναρξη αιτήσεων παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και φορέων πιστοποίησης για τη νέα δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών


Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τους παρόχους Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και Φορέων Πιστοποίησης για συμμετοχή στη νέα «Ολοκληρωμένη Δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25 έως 45 ετών» που στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων και τη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας. 

Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιούνται με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers) και θα αφορούν εξ αποστάσεως κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών (τουλάχιστον 60 ώρες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έως 20 ώρες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση), ενώ θα ακολουθεί πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω επιταγών πιστοποίησης (certification voucher). 

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί μέσω των επικαιροποιημένων Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης και Πιστοποίησης της ΔΥΠΑ. Οι πάροχοι που είναι ήδη ενταγμένοι στα Μητρώα δεν θα υποβάλλουν εκ νέου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παρά μόνο όσα δεν είναι σε ισχύ ή έχουν τροποποιηθεί. Οι πάροχοι που δεν περιλαμβάνονται στα ανωτέρω Μητρώα, μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 Οι ενδιαφερόμενοι Πάροχοι Κατάρτισης και Φορείς Πιστοποίησης, μπορούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω gov.gr στους ακόλουθους συνδέσμους:

Πάροχοι Κατάρτισης ΚΔΒΜ

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-parokhon-katartises-adeiodotemenon-kdbm 

Πάροχοι Κατάρτισης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΕΙ

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-parokhon-ton-kedibim-ton-aei 

Φορείς Πιστοποίησης

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-parokhon-pistopoieses 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis


ΔΥΠΑ : Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης θέσεων εργασίας της 


 Σε πλήρη λειτουργία είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης θέσεων εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) (www.dypa.gov.gr/hotjobs) που αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Με τη νέα πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε ένα σύνολο ενεργητικών πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως οι Ημέρες Καριέρας και τα εργαστήρια συμβουλευτικής, η ΔΥΠΑ επιχειρεί να ισχυροποιήσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην αγορά εργασίας και να «χτίσει» μία αμφίδρομη και ουσιαστική σχέση με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, προκειμένου να επιτύχει την αποτελεσματική σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ, στόχος είναι η πλήρης μετεξέλιξή της από επιδοματικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, σε ισχυρό σύμμαχο των πολιτών που αναζητούν εργασία και των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους με γνώσεις, ταλέντα και δεξιότητες.


Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: ''AgriFood Exports 360°


Το «Agrifood Exports 360ο» είναι το μοναδικό εξειδικευμένο και πιστοποιημένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα για εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων και διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Απευθύνεται σε έως και 30 στελέχη αγροδιατροφικών επιχειρήσεων που ήδη έχουν εξαγωγική δραστηριότητα ή προετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Οι εισηγητές είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Rutgers, New Jersey). Το «Agrifood Exports 360°» έχει διάρκεια 66 ωρών και υλοποιείται μέσω της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Cultivate» του οργανισμού (https://www.cultivateacademy.org/course/agrifood-exports-360-2024το διάστημα 29 Μαρτίου – 24 Μαΐου 2024. . Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο από την ACTA και περιλαμβάνει ενότητες που αφορούν μεταξύ άλλων, τις προϊοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις των εξαγωγών, τις στρατηγικές marketing, την έρευνα αγοράς, την προσέγγιση πελατών, αλλά και τις διαδικαστικές απαιτήσεις της εξαγωγικής διαδικασίας που τίθενται από τις διεθνείς αγορές.  

 Μέσω του «Agrifood Exports 360°» έχουν υποστηριχθεί, μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 100 στελέχη επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου με πολλές επιτυχημένες ιστορίες και διακρίσεις.


Εγκύκλιος προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για άσκηση καθηκόντων ΤΑ σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας 2024


Σας διαβιβάζουμε για ενημέρωσή σας την νέα Εγκύκλιο για το 2024 με τίτλο: Εφαρμογή για το έτος 2024 της υπουργικής απόφασης 2432/12.01.2024 "Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας" (ΦΕΚ B΄155/12.01.2024 ,ΑΔΑ: 9Π6Φ46ΝΛΔΓ-ΝΙΨ-2) (αρ. πρωτ. 2776/15.01.2024, ΑΔΑ: ΨΣ6646ΝΛΔΓ-ΩΛΥ).

Η νέα Εγκύκλιος μαζί με τα σχετικά Έντυπα και την ηλεκτρονική αίτηση (έντυπο Α) για το 2024 έχουν αναρτηθεί στην ιστοθέση: https://www.hli.gov.gr/dimosiefseis/anakoinoseis/programmata-epimorfosis-se-themata-asfaleias-stin-ergasia-etous-2024/

Παρακαλείσθε κατά την κατάρτιση των φακέλων υποβολής προγραμμάτων για έγκριση να λαμβάνετε υπόψη σας τις διατάξεις και τις αλλαγές της νέας υπουργικής απόφασης 2432/12.01.2024 και να ακολουθείτε τις οδηγίες της ως άνω εγκυκλίου.

Επισημαίνονται ιδιαίτερα τα εξής σημεία:

• Είναι υποχρεωτική η χρήση των εντύπων του έτους 2024 και όχι παλαιοτέρων ετών και ειδικά του εντύπου Α.

• Οι φάκελοι θα πρέπει να είναι πλήρεις ως προς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Φάκελοι οι οποίοι είτε παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό ελλείψεων σε πιστοποιητικά (π.χ. αποδεικτικά από taxisnet, υπεύθυνες δηλώσεις, πτυχία κλπ), είτε καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία και δεν ανταποκρίνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα απορρίπτονται.

• Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στην σωστή συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου Α και στην αποστολή του σε αρχείο Access (.mdb).

• Αποτελεί ευθύνη του φορέα υλοποίησης του προγράμματος οι εργοδότες και εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να πληρούν τις προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης 2432/12.01.2024 και συνεπώς να μην παρατηρείται το φαινόμενο των πολυάριθμων εξαιρέσεων.

• Δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης οποιουδήποτε στοιχείου ενός προγράμματος μετά την υποβολή του, με συνέπεια στην περίπτωση

παράλειψης συμπλήρωσης κάποιου στοιχείου, λανθασμένης συμπλήρωσης, επικάλυψης στις ώρες εκπαιδευτή με τις ώρες σε άλλο πρόγραμμα, ή άλλης παράλειψης, το πρόγραμμα να απορρίπτεται.

Ειδικότερα στην περίπτωση λανθασμένης υπαγωγής εκπαιδευομένου στην κατηγορία Γ΄ ή Β΄, θα απορρίπτεται ο εν λόγω εκπαιδευόμενος, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης.

• Είναι δεκτές οι υπεύθυνες δηλώσεις με γνήσιο υπογραφής από δημόσια αρχή, από ΚΕΠ ή από την ψηφιακή πύλη www.gov.gr.

• Κατόπιν ορισμένων πρόσφατων περιπτώσεων προγραμμάτων με συμμετέχοντες εργοδότες ή εργαζόμενους οι επιχειρήσεις των οποίων εδρεύουν σε περιοχές διάφορες της έδρας του φορέα επιμόρφωσης και με δεδομένο ότι τα προγράμματα υλοποιούνται κατά βάση δια ζώσης, εφιστούμε την προσοχή στους φορείς επιμόρφωσης και τους γνωρίζουμε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Επιθεώρησης Εργασίας.

• Σε περίπτωση διεξαγωγής ελέγχου του προγράμματος από τους Επιθεωρητές Εργασίας ο φορέας θα πρέπει να επισυνάπτει αντίγραφο του δελτίου ελέγχου στον σχετικό φάκελο Απολογισμού του προγράμματος.

Επισυνάπτεται το σχετικό ΦΕΚ https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200155 


Επαναλειτουργία Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής 


Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ενημερώνει ότι, ύστερα από την περάτωση των εργασιών του έργου «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του», το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής θα είναι και πάλι επισκέψιμο για το κοινό από την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024. 

Ωράριο λειτουργίας: 

Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8πμ έως 3μμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

2310410185 (Ε.Π.Σ., Γραφείο Θεσσαλονίκης) 

2373073365 (Ε.Π.Σ., Σπήλαιο Πετραλώνων)


Τουρισμός για Όλους 2020-2021: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές σε καταλύματα-γραφεία


Υπογράφηκαν από την αρμόδια Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιο Πετραλιά και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ B 358/19.01.2024 και ΦΕΚ Β 201/15.01.2024) τροποποίησης της διαδικασίας καταβολής πληρωμών για τους παρόχους καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» των ετών 2020 και 2021. 

Πλέον από 19-1-2024 οι πάροχοι, ιδιοκτήτες καταλυμάτων και τουριστικά γραφεία που δεν έχουν υποβάλει ακόμα οριστικοποιημένο αίτημα πληρωμής (αρχικό ή τροποποιητικό λόγω απόρριψης), θα υποβάλλουν τα αιτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου mailbox@mintour.gr συνοδευόμενα από τα απαραίτητα για την πληρωμή τους δικαιολογητικά. 

Tα δικαιολογητικά γίνονται αποδεκτά σε ευκρινή σαρωμένα αρχεία (σε μορφή PDF ή εικόνας) των πρωτότυπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους. Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης απαιτείται είτε η ψηφιακή υπογραφή του δικαιούχου είτε η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.  

Υπόδειγμα της αίτησης πληρωμής βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού.  

Θα ακολουθήσει από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων και έπειτα θα διενεργούνται οι αντίστοιχες καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δηλώθηκαν. 

Σημειώνεται ότι με τον νέο φετινό σχεδιασμό του προγράμματος για το 2024, δεν απαιτούνται αιτήματα πληρωμών και εκκαθάρισης, αλλά εφαρμόζεται η άυλη χρεωστική κάρτα, που χορηγεί το πρόγραμμα και διευκολύνονται τόσο οι δικαιούχοι που μπορούν να την εξαργυρώσουν εντός ή εκτός πλατφόρμας, όσο και οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι πληρώνονται άμεσα κατά την εξαργύρωση. 

Επισυνάπτονται προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων τα αντίστοιχα ΦΕΚ https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200358https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200201 


Τουρισμός για Όλους 2024: Οι αλλαγές και οι νέοι δικαιούχοι 


Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα ανοίξει στα μέσα Μαρτίου, καθώς τεχνικοί λόγοι, που δεν είχαν σχέση με το υπουργείο Τουρισμού, δεν επέτρεψαν το άνοιγμα της νωρίτερα. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού και στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το 2024, με συνολικό προϋπολογισμό 25.694.539,89 ευρώ και λήξη μέχρι 31.12.2024, έχει καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια. 

Οι αλλαγές έχουν ως εξής:  

- αύξηση του κριτηρίου εισοδήματος για όλους κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με 2022-2023, 

- αύξηση του ποσού στη γενική κατηγορία από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους, 

- θέσπιση νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν 300 ευρώ επιχορήγηση: συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, 

- διπλασιασμό της επιχορήγησης για συμπολίτες μας ΑμεΑ ή με τέκνα ΑμεΑ, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ.  Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200079


INSULEUR : Η Διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης  I-STARS εγκαινιάζει 6 διαδικτυακά μαθήματα βιωσιμότητας στον τομέα του τουρισμού 


Οι εταίροι του I-STARS παρουσιάζουν με υπερηφάνεια έξι ολοκληρωμένα διαδικτυακά μαθήματα σχεδιασμένα για να στηρίξουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αλλά και επιχειρήσεις κατά  το ταξίδι τους προς την βιωσιμότητα.

Ποικίλες Δυνατότητες Μάθησης: Οι εταίροι του I-STARS παρουσιάζουν έξι διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία καλύπτουν κρίσιμες πτυχές της βιωσιμότητας:

1. Ενεργειακή Διαχείριση 

2. Διαχείριση Υδάτων

3. Διαχείριση Απορριμμάτων

4. Διαχείριση Αποβλήτων-Τροφίμων

5. Αναβάθµιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων

6. Συμμετοχή Ενδιαφερομένων/Εμπλεκόμενων

Επαναπροσδιορισμός Ευελιξίας: Αυτά τα μαθήματα είναι εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να προσαρμόσουν την μαθησιακή τους εμπειρία σύμφωνα με το πρόγραμμά τους. Οι συμμετέχοντες μπορούν έτσι να ολοκληρώσουν τα μαθήματα με τους δικούς τους ρυθμούς, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί, και στην άνεση του χώρου τον οποίον έχουν επιλέξει.

Πολυγλωσσική Εκπαιδευτική Εμπειρία: Τα Διαδικτυακά Μαθήματα του I-STARS είναι διαθέσιμα στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Ιταλικά και στα Ισπανικά. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν πολλαπλές γλώσσες κατά τη διαδικασία εγγραφής, εξασφαλίζοντας ένα χωρίς αποκλεισµούς και προσβάσιμο σε όλους εκπαιδευτικό ταξίδι.

Αποτελεσματική Διάρκεια: Το κάθε μάθημα του I-STARS σχεδιάστηκε με προσοχή ώστε να διαρκεί περίπου 4 ώρες, συν μια επιπλέον ώρα αφιερωμένη στα διαδικτυακά κουίζ. Αυτό εξασφαλίζει μια εμπεριστατωμένη κατανόηση της κάθε πτυχής της βιωσιμότητας.

Αναγνώριση των Επιτευγμάτων: Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν την πρόοδό τους μέσω ενσωματωμένων κουίζ. Ένα ελάχιστο ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 75% απαιτείται σε αυτά τα κουίζ ώστε να λάβουν οι συμμετέχοντες το αντίστοιχο Πιστοποιητικό. Η δυνατότητα επανάληψης των κουίζ εξασφαλίζει τον κύριο στόχο των μαθημάτων αυτών, ο οποίος είναι η απόκτηση γνώσεων.

Συνεχής Υποστήριξη: Παρά τον διαδικτυακό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το I-STARS παρέχει διαρκή υποστήριξη μέσω των εταίρων της κάθε χώρας. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να επικοινωνούν τις όποιες απορίες τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα συνεργατικό και ελκυστικό περιβάλλον μάθησης.

Συμμετάσχετε στο Κίνημα προς την Βιωσιμότητα: Είστε έτοιμοι να κάνετε τη διαφορά; Εγγραφείτε τώρα στο https://istars.talentlms.com/index.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης (helpdesk) του INSULEUR, τηλ. +30 22710 41170, istarsgreece@gmail.com.


 ΥΠΟΙΚ: Ληξιπρόθεσμα χρέη_ Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες


Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία στα 106 δισ. ευρώ και η αδυναμία αύξησης των εισπράξεων από παλαιές και νέες οφειλές, οδηγεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στη λήψη ρηξικέλευθων μέτρων με αιχμή νέου τύπου ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες με χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ, με παράλληλη εκκαθάριση της λίστας με τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές στην κατεύθυνση οριστικής διαγραφής όσων- μετά από αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης- χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το 2024 προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων κατά προτεραιότητα για 43.125 φυσικά και νομικά πρόσωπα με «κόκκινα» χρέη από φόρους άνω των 270.000 ευρώ έκαστος.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το σενάριο για την εφαρμογή ενός ευνοϊκού πλαισίου αποπληρωμής σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής, δηλαδή από 1 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, παρατηρείται σημαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ηχήσει συναγερμός στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης και θα «σπάνε» σε περισσότερες δόσεις την αποπληρωμή ενώ δεν αποκλείεται να «κουρευτούν» και οι προσαυξήσεις. Οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα 26,3 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).


 ΥΠΟΙΚ : Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου στην υποχρεωτική χρήση POS για 35 κλάδους


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 744/Β η απόφαση 8139/31-01-2024 με την οποία τροποποιείται η 119899/13-12-2023 ΚΥΑ ως προς α) την παράγραφο 1 του άρθρου 8 της απόφασης  όπου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης μέχρι και την 29.02.2024 και β) την παράγραφο 3 του άρθρου 8 της απόφασης όπου παρατείνονται αντιστοίχως οι εκεί αναφερόμενες προθεσμίες.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200744 


ΑΑΔΕ: 5+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη διασύνδεση των POS με τα Ταμειακά Συστήματα 


Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί, η ΑΑΔΕ απαντά σε 5+1 κρίσιμες ερωτήσεις για το έργο της διασύνδεσης των POS με τα Ταμειακά Συστήματα. Το σχετικό link εδώ: https://www.aade.gr/deltia-typoy-anakoinoseis/deltio-typoy-20022024


POS: Ανοίγει ο 4ος κύκλος προμήθειας τερματικών μέσω voucher


Ανοίγει από Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση (voucher) ύψους 150 ευρώ για την προμήθεια τερματικών POS. Πρόκειται για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», με το κράτος να χρηματοδοτεί την αγορά ή χρονομίσθωση POS νέων προδιαγραφών μέχρι 3 έτη, με την αξία του voucher να προσδιορίζεται στα 150 ευρώ και μέχρι 2 ανά επιχείρηση. Με βάση διευκρινήσεις που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την χρηματοδότηση μέσω voucher της αγοράς και διασύνδεσης POS από τις επιχειρήσεις λιανικής, η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές. Οι αιτήσεις για το νέο κύκλο μπορούν να υποβληθούν στην πλατφόρμα του προγράμματος https://beneficiary.digitalsme.gov.gr . Σε εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.


Η νέα δήλωση για το τέλος ανθεκτικότητας - Οι υπόχρεοι και ο τρόπος έκδοσης του στοιχείου


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7535/B/31.12.2023 η απόφαση  Α.1217/2023 με την οποία καθορίζεται ο τύπος και του περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, ο τρόπος προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, του χρόνου και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσής του, του περιεχομένου, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη επιβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207535


Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για χορήγηση βεβαίωσης οφειλών


Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανακοίνωσε την έναρξη νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 43, παρ.1 ν.5024/2023 (Α’ 41), η οποία πιστοποιεί τις υφιστάμενες χρηματικές οφειλές προς τους Χρηματοδοτικούς Φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-khrematikon-opheilon και ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

Η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη από το Ν. 5072/2023 υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών μέχρι την 30η Μαρτίου 2024.

Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων οφειλετών στη χρήση της πλατφόρμας βεβαίωσης οφειλών λειτουργεί υποστηρικτική υπηρεσία από τους εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας κατόπιν ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myEGDIXlive.gov.gr ή καλώντας στο 213 212 5730.


ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή για ακόμα δύο δηλώσεις επιχειρήσεων


Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, με τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής δύο ακόμη δηλώσεων, το πλήθος των οποίων εκτιμάται περί τις 7.600 ετησίως.

Ειδικότερα, ψηφιακά υποβάλλονται οι:

  • αρχικές δηλώσεις καταβολής φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίων (ΦΣΚ) από εταιρείες, κοινοπραξίες επιτηδευματιών, συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώσεις προσώπων ή κοινωνίες, με κερδοσκοπικό σκοπό

  • αρχικές δηλώσεις απόδοσης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου.

Η υποβολή γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Τέλη και ειδικοί φόροι.


Τα νέα πρότυπα καταστατικά για 17 νομικούς τύπους εταιριών


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 556/Β/26.01.2024 η απόφαση 5186/2024 με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο και η μορφή των πρότυπων καταστατικών για τη σύσταση εταιρείας είτε μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης είτε μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ).

Τα πρότυπα καταστατικά αφορούν στους εξής νομικούς τύπους:

1. Ομόρρυθμη Εταιρεία

2. Ετερόρρυθμη Εταιρεία

3. Αστική Εταιρεία

4. Κοινοπραξία

5. Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού

6. Ανώνυμη Εταιρεία

7. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

8. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία

9. Ευρωπαϊκή Εταιρεία

10. Ετερόρρυθμη Εταιρεία κατά Μετοχές.

11. Αστικός Συνεταιρισμός

12. Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας

13. Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών

14. Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία

15. Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

16. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

17. Συνεταιρισμός Εργαζομένων.

- Από την 1η Μαρτίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Ανώνυμη Εταιρεία, την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, την Ετερόρρυθμη Εταιρεία και την Ομόρρυθμη Εταιρεία. 

- Από την 1η Μαΐου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Αστική Εταιρεία, την Κοινοπραξία, και την Ετερόρρυθμη κατά μετοχές Εταιρεία.

- Από την 1η Ιουλίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για τον Αστικό Συνεταιρισμό, την Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας και την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών.

- Από την 1η Οκτωβρίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων.

- Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού.

Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200556 


Βεβαιώσεις αποδοχών 2023 - Έως 29.2.2024 η υποβολή


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1063/Β/14.02.2024 η απόφαση Α.1025/2024 για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2023. Για το φορολογικό έτος 2023 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29/02/2024.

Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240201063 


Άνοιξε η βελτιωμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών 


Σε ισχύ τέθηκε η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών που ενσωματώνει τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσω του Μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών και η βελτίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού προς όφελος των οφειλετών εν γένει.

 Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/exodikastikos-mekhanismos-ruthmises-opheilon) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

Στην πλατφόρμα έχουν ενσωματωθεί οι εξής αλλαγές:

- Επιπλέον έως 28% «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση

- Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί και υποβληθεί η σχετική Βεβαίωση Ευάλωτου) γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο

- Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη

- Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.

- Ενσωματώθηκε η πρόβλεψη για τη χορήγηση πρότασης στην οποία δύναται να περιέχεται προκαταβολή ποσού έως 10% επί της οφειλής μετά την πρόταση του όπως αυτή αναδιαρθρώθηκε από τον αλγόριθμο, εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά στους ευάλωτους οφειλέτες.


Παράταση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες - Έως 01.03.2024 οι αιτήσεις


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1266/Β/22.02.2024) η απόφαση  Α.1030/2024 με την οποία τροποποιείται η  Α.1014/25.01.2024 κυα ως προς τις προθεσμίες υποβολής, τροποποίησης ή διόρθωσης αιτήσεων και επιβεβαίωσης στοιχείων, για τη χορήγηση μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων, για το έτος 2024.

H απόφαση ορίζει αναλυτικά : 

«5. Ειδικά για το έτος 2024 οι αιτήσεις των παρ. 1 και 2 και οι τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024. Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την παρ. 4 πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.».

Υπενθυμίζομαι ότι για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ απαιτείται κατά το έτος που προηγείται από αυτό της χορήγησης μείωσης:

 α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

 β) η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

 γ) το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους του προηγούμενου εδαφίου να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. 

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση ετησίως μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Α.Α.Δ.Ε. με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISNET, στην οποία επιλέγει τον/τους ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί/ούν στην ασφαλισμένη κατοικία και τον/τους συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.


ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις η πληρωμή του – Έως 30 Απριλίου η καταβολή της α’ δόσης


Αλλαγές στον τρόπο καταβολής του ΕΝΦΙΑ αλλά και στον χρόνο υποβολής των Ε9 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Επιπλέον προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο στα ακίνητα τα οποία επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου (από 31 Μαΐου που ήταν έως τώρα) και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Επιπλέον όσοι φορολογούμενοι είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους το 2023 μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις του Ε9 έως τις 8 Μαρτίου αντί τις 31 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το 2025 οι ημερομηνίες αλλάζουν καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε 12 δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Μαρτίου ενώ τυχόν διορθώσεις στο Ε9 θα μπορούν να γίνονται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

  • Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος  βεβαιώνεται και καταβάλλεται  εφάπαξ, εντόκως.

  • Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα (11). Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.

  • Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.


Στα 47,55 δισ. αυξήθηκαν τα χρέη στον ΕΦΚΑ 


Στα 47,55 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη στον ΕΦΚΑ στο 4ο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ αύξηση ρεκόρ κατά 70% κατέγραψαν τα ειδοποιητήρια για άμεση εξόφληση ή ρύθμιση χρεών εντός 20ημέρου.  Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος των ταμείων ανήρχετο στα 47.554.036.077 ευρώ  από 47.168.970.757 ευρώ που ήταν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023. Το χρέος αυξήθηκε κατά 385.065.320 ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση προήλθε κατά 403.433.965 ευρώ από τα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές του τριμήνου μειώθηκαν κατά 18.368.644 ευρώ.  

Οι εισπράξεις του τριμήνου ανήλθαν στα  456.794.685 ευρώ, από 436.282.464 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2023. Αύξηση-ρεκόρ κατά 70% κατέγραψαν και τα ειδοποιητήρια που έστειλε το ΚΕΑΟ σε οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να  αποφύγουν το επόμενο στάδιο που είναι  οι  κατασχέσεις και το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους. Στο 4ο τρίμηνο του 2023 εστάλησαν 29.884 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες, ενώ το 3ο τρίμηνο είχαν σταλεί ειδοποιητήρια ρύθμισης χρεών σε 17.579 οφειλέτες.  

Από την ανάλυση των οφειλών και των οφειλετών προκύπτουν τα εξής: 

1. Το 75,4% των οφειλετών (1.711.819 οφειλέτες) χρωστούν έως 15.000 ευρώ. 

2. Το 13,4% (303.984 οφειλέτες) χρωστούν  από 15.000 ως 30.000 ευρώ.  

3. Το 4% (89.517 οφειλέτες) χρωστούν  από 30.000 ως 50.000 ευρώ.  

4. Το 4,2% (95.057 οφειλέτες) χρωστούν  από 50.000 ως 100.000 ευρώ.  

5. Το 2,96% (67.248 οφειλέτες) χρωστούν  πάνω από 100.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.641 οφειλέτες έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.  



Ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια & Σύσταση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών 


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 25/Α/16.02.2024) ο νόμος 5087 «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις

για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων, διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης και άλλες επείγουσες διατάξεις.» όπου στα άρθρα 50 έως 53 επέρχονται αλλαγές στον Επιμελητηριακό νόμο 4497/20217 (Α ‘ 171) και ιδρύονται πλέον Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια της χώρας. Ειδικά για τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια: α) της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, απαιτούνται τουλάχιστον εβδομήντα (70) αγροτικές επιχειρήσεις κάθε είδους, που ήδη είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) ή θα εγγραφούν σε αυτό, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, καθώς και αγρότες που ασκούν και μεταποιητική δραστηριότητα και μεταποιητές προϊόντων πρωτογενούς τομέα, β) της υπόλοιπης χώρας, τριάντα (30) αγροτικές επιχειρήσεις κάθε είδους, που ήδη είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ. ή θα εγγραφούν σε αυτό, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, καθώς και αγρότες που ασκούν και μεταποιητική δραστηριότητα και μεταποιητές προϊόντων πρωτογενούς τομέα. 

Επιπλέον με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να ανατίθεται στα Επιμελητήρια, μετά από σύμφωνη γνώμη αυτών, η σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών, προς τον σκοπό υποστήριξης της χάραξης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Το μητρώο υλοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συναρμόδιους φορείς. Το μητρώο αγροτών διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαχειριστική δαπάνη, που προκύπτει από τη σύσταση του Μητρώου, βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται: α) το αντικείμενο του Μητρώου, β) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του, γ) οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο φυσικών και νομικών προσώπων και,δ) η αρμόδια υπηρεσία του οικείου επιμελητηρίου για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Μητρώου.»


Παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/2011


Παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/2011 για ένα έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.5079/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία θα έληγε την 1η Μαρτίου 2024 αλλά δίνεται παράταση ενός έτους, όπως αναφέρει απόφαση της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/anakoinoseis/paratasi-tis-prothesmias-oloklirosis-ton-ependitikon-schedion-pou-echoun-ipachthi-sto-n-3908-2011-gia-ena-1-etos-kata-tis-diataxis-tou-arthrou-53-tou-n-5079-2023


Αλλαγές στην απαγόρευση προωθητικών ενεργειών - Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις


Εγκρίθηκε η τροποποίηση των υπουργικών αποφάσεων 6969/30-01-2024 και 92566/11-10-2023 και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1115/Β/15.02.2024), οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν, τόσο την εξειδίκευση κατηγοριών προωθητικών ενεργειών, όσο και την εξειδίκευση κατηγοριών προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων προϊόντων και καθορισμός του περιεχομένου της ανακοίνωσης, Συγκεκριμένα:

1. Προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα.  

2. Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν - σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία - να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες.

3. Επίσης, επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου.

4. Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί». 

Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240201115 


Τροποποίηση της υπό στοιχεία 38609 ΕΞ 2023/10-03-2023 (Β’ 1432) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού.


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 639/Β/30.01.2024 η Απόφαση Αριθμ. 14750 ΕΞ 2024 όπου επιπλέον αναφέρει ότι : 

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 δεν συνάπτονται νέες συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας υπό στοιχεία 38609 ΕΞ 2023 (Β’ 1432) κοινής υπουργικής απόφασης, είτε κατόπιν διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας (μη όμοροι), είτε απευθείας παραχωρήσεις (όμοροι), ούτε εκκινούν ή συνεχίζονται σχετικές προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης. Τυχόν προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης, που έχουν ήδη εκκινήσει, ματαιώνονται. Δεν θίγονται οι συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού που έχουν συναφθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.»

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 38609/ΕΞ2023/10-03-2023 (Β’ 1432) κοινή υπουργική απόφαση.


ΕΣΕΕ : Αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2023


Παρουσιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, από την ΕΣΕΕ η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2023, η οποία υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο του κλάδου στην ελληνική οικονομία τόσο σε όρους απασχόλησης, όσο και Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2023 χαρτογραφεί τους μετασχηματισμούς που υφίσταται το οικοσύστημα του εμπορίου παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου στο σύνδεσμο: https://inemy.gr/ekdoseis/etisis-ekthesi-ellinikou-emporiou/   


Επίδομα παιδιού: Από τη Δευτέρα 26/2 ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων


Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημέρωσε ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, ανοίγει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00. Θα κλείσει προσωρινά στις 29/3 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.


Κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κασσάνδρας Χαλκιδικής


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1253/Β/21.02.2024,  παρ.7,  η Απόφαση Αριθμ. απόφ. ΠΡ 532/2410458 του Προέδρου του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» με θέμα «Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΣ 267/43/15.01.2024 απόφασης του ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελ-ληνικό Κτηματολόγιο»: «Κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κασσάνδρας - Τροποποίηση της τοπικής αρμοδιότητας του Υποκαταστήματος Πολυγύρου στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” (Β’ 3194/2019)» (Β’ 241).», όπου αναφέρεται ότι : 

«1. Το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Κασσάνδρας μετά την παρέλευση της 15ης Μαρτίου 2024, καταργείται.

2. Τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας του καταργούμενου Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κασσάνδρας όπως αυτή ισχύει μέχρι την κατάργησή του, υπάγονται από την 16η Μαρτίου 2024 ημέρα Σάββατο στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Πολυγύρου που ορίστηκε στο άρθρο 1 της υπ’ αρ. 81/11/08-08-2019 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β’ 3194) και από την ίδια ημερομηνία τροποποιείται για τα ίδια ακίνητα».

2. Κατά τα λοιπά η υπό στοιχεία ΔΣ 267/43/15.01.2024 απόφαση εξακολουθεί να ισχύει.

Αναλυτικότερα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240201253 


Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Τρίγλιας στην Χαλκιδική


Υπογράφηκε η σύμβαση έργου "Κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα, αγωγού μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα σε υφιστάμενη δεξαμενή και αρδευτικού δικτύου στη θέση ‘‘Πλατάνια’’ της Δημοτικής κοινότητας Ν. Τρίγλιας Νομού Χαλκιδικής" από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές, Νίκου Ταχιάου. 

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα στην κεντρική κοίτη του ρέματος Τρίγλιας, περί τη συμβολή των κλάδων Πλατάνια και Ξηρόλαγκο (ή Ξηρόλακκου) του χειμάρρου Τρίγλιας, στην Τρίγλια Χαλκιδικής. 

Επιπρόσθετα, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς του διαθέσιμου για αξιοποίηση νερού από τη θέση υδροληψίας, με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών τόσο μέσω των υφιστάμενων δικτύων όσο και μέσω νέου δικτύου. 

Η συνολική αρδευόμενη έκταση που θα εξυπηρετεί το έργο αγγίζει τα 2.500 στρέμματα. Η κατασκευή του μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 6,39 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


 Ενδιαφέρον για εισαγωγές Ελληνικών Τυριών ΠΟΠ στην Ιταλική αγορά / Στοιχεία Παραγωγών 


Αξιοποιώντας το momentum της επιτυχημένης εκδήλωσης γευσιγνωσίας ελληνικών τυριών ΠΟΠ στο Κόμο στις 10 Ιανουαρίου τ.ε., σας ενημερώνουμε ότι η Ιταλική εταιρεία COMAGITAL SRL ενδιαφέρεται για την εισαγωγή Ελληνικών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ιταλική αγορά. Ειδικότερα θα ήθελε να επικοινωνήσει με παραγωγούς  τυριών ΠΟΠ  όπως π.χ.: Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης και Φορμαέλα Αράχοβας Παρνασσού.

Όσοι παραγωγοί Ελληνικών τυριών ΠΟΠ & ΠΓΕ  ενδιαφέρονται για να  διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας με την συγκεκριμένη Ιταλική εταιρεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο  στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, 

Δ/νση: Via Maddalena 9, Milano
E-mail: ecocom-milano@mfa.gr

Tel.: (+39) 02-72095543, 02-80504361

Κα Μπέττυ Λάρδα  (Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄)


Αίτημα για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων από μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετς  ‘Shufersal΄  στο Ισραήλ


Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Ισραήλ, μας κοινοποιήθηκε η παρακάτω ενημέρωση :

“H Shufersal αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στο Ισραήλ, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 18% του συνόλου, με ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 4 δις ευρώ και με περισσότερα από 400 σούπερ μάρκετς σε όλη τη χώρα. Επίσης, διακινεί το 27% της αγοράς σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label).

Μετά από συνάντηση που είχαμε με την κα Galiti Levinsky Kohen, υπεύθυνη προμηθειών όλου του ομίλου της Shufersal, για ενδεχόμενο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, μας απέστειλε κατάλογο με τα παρακάτω προϊόντα και κατηγορίες προϊόντων, που την τρέχουσα περίοδο ενδιαφέρουν για εισαγωγή από χώρα μας, κυρίως με ιδιωτική ετικέτα.  Ειδικότερα για : 

-Αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (dried fruits and nuts)

-Κονσερβοποιημένα ψάρια όπως σαρδέλες κ.α. (Canned fish for example sardines), 

-Προϊόντα χωρίς γλουτένη (Gluten free products), 

-Mπισκότα (cookies),

 -Αλμυρά σνακ όπως τα Pringles (Salty snacks like Pringles), 

-Ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων (Dishwasher tablets) 

-Bόρακα (Borax)

- στρώματα αλλάγματος (Changing mats)

Μας  γνώρισε επίσης  ότι, όπου απαιτείται πιστοποίηση Κοσέρ για την εισαγωγή προϊόντων, η Shufersal  θα βοηθήσει τις εταιρείες για την απόκτηση της σχετικής πιστοποίησης. Σχετικά αιτήματα για συνεργασία μπορούν να αποσταλούν σε υπόψη κας Dafna Ranan και στο email : dafnar@shufersal.co.il

Παρακαλούμε όπως γνωρίσετε ανωτέρω ενδιαφέρον σε μέλη/επιχειρήσεις σας.”


Αίτημα γερμανικής επιχείρησης Reyher για επιχειρηματική συνεργασία με ελληνικές εταιρείες κατασκευάστριες και εξαγωγείς εξοπλισμού στερέωσης


Η γερμανική εταιρεία με την επωνυμία «Reyher», η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο εξοπλισμού στερέωσης (βίδες κ.ά είδη), ενδιαφέρεται να συνάψει επιχειρηματική συνεργασία με προμηθεύτριες ελληνικές εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν και εξάγουν αντίστοιχα προϊόντα. Τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας είναι : 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας : κ. Thomas König 

Διεύθυνση: Haferweg 1, 22769 Hamburg, Γερμανία 

Τηλ.: +49 (0) 40 85363 450 

Email: thomas.koenig@reyher.de


 Έκδοση πιστοποιητικού Halal για εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα στην Αλγερία


 Σύμφωνα με ενημέρωση του αλγερινού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Έλληνες εξαγωγείς, για τα προϊόντα των οποίων απαιτείται πιστοποιητικό halal για την είσοδό τους στην αλγερινή αγορά, θα πρέπει να απευθύνονται στο Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού στον αρμόδιο για την Ελλάδα  κ. Abdelkader MEKRI, στην ηλεκτρονική διεύθυνση halal-grece@grandmosqueedeparis.fr.

Υπενθυμίζουμε ότι στον πλέον πρόσφατο διαθέσιμο κατάλογο προϊόντων, για την εισαγωγή των οποίων στην Αλγερία, απαιτείται το εν λόγω πιστοποιητικό, περιλαμβάνονται: 

κρέας και προϊόντα κρέατος, έλαια και ζωικά λίπη, προϊόντα ζαχαροπλαστικής συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, γλυκά και μπισκότα, πρόσθετα τροφίμων, γάλα και παρασκευάσματα αυτού, τυριά για χρήση στην βιομηχανία τροφίμων, βρεφικές τροφές, πυτιά τυροκομίας, τεχνητά αρώματα.


Μεταφέρεται για Τρίτη του Πάσχα η αργία της Πρωτομαγιάς 


Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές. Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής. Μιας ημέρας που λειτουργεί ως εφαλτήριο σκέψης και δράσης ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος των πολιτών.


ΠΕΧ : Διακήρυξη Δημόσιας Σύμβασης για Δακοκτονία _ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1/2024 (Α/Α ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΗΔΗΣ 344567)

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. 

                                                                                             ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ

Δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό κάτω των ορίων του άρθρου 5 του ν.4412/2016, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά βάσει τιμής, για την ανάθεση παροχής υπηρεσίας με την: “Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό μέχρι 724.000 ελαιόδεντρων ανά ψεκασμό με έως τέσσερις (4) επαναλήψεις στα πλαίσια του εφαρμογής του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, για το έτος 2024, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, προϋπολογισμού μέχρι εκατόν είκοσι επτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (127.500,00€), μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.” (CPV) : 77100000-1.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : 14/02/2024 2024 & ώρα 10:00

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Τετάρτη, 06/03/2024 και ώρα 15:00 μ.μ.

Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) Προμήθειες και Υπηρεσίες του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ (Διαδικτυακή Πύλη www.promitheus.gov.gr) με αριθμό συστήματος 344567.

Η διαδικασία αποσφράγισης και ελέγχου θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, και θα ξεκινήσει στις 11/03/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30.

Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες από την υπάλληλο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Χ, κ. Στραβαρίδου Στέλλα 2371351431.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2/2024


Ανακοινώνεται από τη Στρατιωτική Υπηρεσία ότι θα διενεργηθεί Ανοιχτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός, για την προμήθεια εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τις ανάγκες των Μονάδων ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ της Νήσου Λέσβου. 

Κριτήριο κατακύρωσης της προμήθειας θα αποτελέσει η χαμηλότερη τιμή ανά είδος και ειδικότερα όπως αυτή συνάγεται από το μεγαλύτερο ποσοστό εκπτώσεως επί τοις % επί της μέσης τιμής λιανικής πώλησης των ειδών επί του «Δελτίου Πιστοποιήσεως Τιμών» του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Αττικής. Η 98 ΑΔΤΕ θα καθορίσει το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό έκπτωσης. Η συνολική εκτιμώμενη αξία θα είναι περίπου εκατόν σαράντα δύο χιλιάδες εξακόσια ογδόντα ευρώ (142.680,00 €), χωρίς ΦΠΑ. 

Η συμβατική υποχρέωση του προμηθευτή θα είναι διάρκειας ενός (1) έτους, με δικαίωμα παράτασης της ισχύος της σύμβασης για ένα (1) επιπλέον εξάμηνο. 

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών στο σύστημα, ορίζεται η 11 Απριλίου 2024. 

Το πλήρες σώμα της διακήρυξης του διαγωνισμού θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) στην διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ.  Σχετικές πληροφορίες διατίθενται από το 98 ΑΔΤΕ/4ο ΕΓ, Στρατόπεδο ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Παγανή Μυτιλήνης, ΤΚ: 81100, τηλέφωνο: 22510 33474, 33611 email: str-98-adte-gepd1@army.gr, καθημερινά 0900 – 1400 πλην Σαββάτου, Κυριακής και αργιών.


Κατώτατος μισθός: Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα 


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού. Στην συγκεκριμένη κατάταξη, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι πάνω από την Ελλάδα με τον κατώτατο μισθό να είναι στα 1.000 ευρώ. Ειδικότερα η κατάταξη έχει ως εξής: 

Λουξεμβούργο: 2.571 € , Ολλανδία: 2.183 € , Ιρλανδία: 2.146 € , Γερμανία: 2.049 € , Βέλγιο: 1.994 € ,Γαλλία: 1.767 € , Ισπανία: 1.323 € , Κύπρος: 1.000 € , Πολωνία: 978 € , Πορτογαλία: 957 € , Μάλτα: 925 € , Λιθουανία: 924 € , Κροατία: 840 € , Ελλάδα: 820 – 830 € (*) .


 Ανώτατο όριο 10.000 ευρώ τίθεται για πληρωμές σε μετρητά στην Ευρωπαϊκή Ένωση


 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν να περιορίσουν στα 10.000 ευρώ τις πληρωμές σε μετρητά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για το ύψος των πληρωμών σε μετρητά. Ωστόσο, σε άλλα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία ή η Γερμανία, οι πληρωμές σε μετρητά παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς όριο. Η διάταξη αποτελεί τμήμα μιας νομοθεσίας που αποσκοπεί επίσης στην καλύτερη καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που συμφωνήθηκε μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων και η οποία θα τεθεί σε ισχύ φέτος. 

Στόχος είναι η προσέγγιση πολύ διαφορετικών υφιστάμενων κανονισμών στις 27 χώρες της ΕΕ για να εντοπιστούν και τον περιοριστούν οι ύποπτες συναλλαγές.  Η νέα νομοθεσία εναρμονίζει επίσης και αυστηροποιεί τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που επιβάλλονται ιδίως σε τράπεζες, κτηματομεσιτικά γραφεία και καζίνο.  Οι κανόνες θα αφορούν επίσης το εμπόριο προϊόντων πολυτελείας όπως πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα, ρολόγια, καθώς και υπερπολυτελών αυτοκινήτων, ιδιωτικών τζετ ή σκαφών αναψυχής. Τέλος, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι ατζέντηδες θα υπόκεινται επίσης σε ενισχυμένους κανονισμούς, αλλά στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, επομένως από το 2029. Η νέα νομοθεσία θα ενισχύσει επίσης τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών χρηματοοικονομικών πληροφοριών.


Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής) 


Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

- Πιστοποιητικό Εγγραφής

- Πιστοποιητικό Διαγραφής

- Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

- Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

- Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης "Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο" 

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7


Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.


Ενημέρωση μελών για την επεξεργασία των στοιχείων επικοινωνίας, την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα και την τυχόν διαβίβαση προς τρίτους


Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ενόψει της νέας ψηφιακής αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου μας, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στις παροχές προς τα μέλη μας και στην επικοινωνία μας με αυτά, όπως επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς και ανασχεδιασμός του «Επιχειρηματικού Οδηγού» και του «Taste Halkidiki»  του Επιμελητηρίου μας. Στα πλαίσια αυτά επεξεργαζόμαστε στοιχεία της επιχείρησής σας και δεδομένα επικοινωνίας με αυτή. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679, Ν. 4624/2019) και έχει την έδρα του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οδός Πολυτεχνείου 58, ΤΚ 63100, τηλ. 2371024200, 24300.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση στο μητρώο μελών και για τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του Μητρώου του Επιμελητηρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σκοπούς αρχειοθέτησης και εκπλήρωσης νομίμων καθηκόντων. 

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια αυτά, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου μας, https://epihal.gr (στον Επιχειρηματικό Οδηγό) και στην Ιστοσελίδα μας https://tastehalkidiki.gr/ (Taste Halkidiki)  προκειμένου να διαφημιστείτε και προβάλετε την επιχείρησή σας μέσω των on line υπηρεσιών μας αλλά και για την επικοινωνία τρίτων ενδιαφερομένων με εσάς για σκοπούς εμπορικής συνεργασίας. 

Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας ή αντίγραφα καταστάσεων από το Μητρώο, μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους που δικαιολογούν τεκμηριωμένο εύλογο ενδιαφέρον κατόπιν αίτησής τους, όπως σε άλλες επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου ή σε μη μέλη αυτού, σε άλλα Επιμελητήρια, σε τρίτους ιδιώτες για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και σύναψης συνεργασιών ή σε δημόσιους φορείς για σκοπούς ελέγχου ή έρευνας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας (σχετικά υπ’ αρ. 337/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του Επιμελητηρίου μας με τα μέλη του μέσω e-mail ή δωρεάν SMS. 

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία της επιχείρησης, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας, η διεύθυνσή της, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και η ιστοσελίδα. 

Σας ενημερώνουμε ότι έχετε το δικαίωμα εάν δεν συμφωνείτε με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησής σας για τους ανωτέρω σκοπούς προβολής και επικοινωνίας, να μας δηλώσετε την άρνησή σας και εμείς θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των στοιχείων σας.  

Για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου στο Link : https://epihal.gr/enhmerwtiko-shmeiwma/



Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.


Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: