"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

«O Χωροφύλακας ΙΙ» του Δημήτρη Βασιλάκη, συνεχίζει "το ταξίδι" στην Καισαριανή

Οι Εκδόσεις Περίπλους και ο Πολιτιστικός Παγχαλκιδικιώτικος Σύλλογος Αθηνών «ο Αριστοτέλης» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χωροφύλακας ΙΙ» του Δημήτρη Βασιλάκη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη,  12 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00, στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων 125, Καισαριανή).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

- Γιώργος Σουλινάρης, Πρόεδρος του Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο Αριστοτέλης»

- Ρόζα Βaσιλάκη, Κοινωνιολόγος, συντονίστρια του διαρκούς σεμιναρίου politics of liberation και της ομάδας κοινωνικών ερευνών Dissensus

- Γιώργος Σουβλής, Ιστορικός σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Jacobin Greece

- Φώτης Κουτσόπουλος, Ιστορικός σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας

- Αρτούρο Ροντρίγκες, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας Λισσαβόνας και μέλους της Διεθνούς Μαρξιστικής τάσης. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Μανόλης Χατζηνάκης, Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, πρώην βουλευτής.

Μουσικές παρενθέσεις:
Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα, τραγούδι
Βασίλης Ρωμανός, κιθάρα

Ο Δημήτρης Βασιλάκης στο πρώτο του βιβλίο «Ο Χωροφύλακας» είχε παρουσιάσει την ιστορία ενός χωροφύλακα, συνεργάτη των Γερμανών και υποστηρικτή του γερμανικού εθνοσοσιαλισμού που αποφάσισε να απελευθερώσει έναν φίλο του Έλληνα κρατούμενο και έτσι από φίλος και έμπιστος των Γερμανών έγινε φυγάς και κυνηγημένος από τις δυνάμεις κατοχής. Ο φίλος του από κρατούμενος και προγραμμένος για εκτέλεση, βρέθηκε αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Μακεδονίας. Στο νέο του βιβλίο «Ο Χωροφύλακας ΙΙ», ο Γιωργής, ο χωροφύλακας,  είναι πλέον εργάτης καταναγκαστικής εργασίας στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ ο Μιχάλης, που είναι αντάρτης στα βουνά της Μακεδονίας, γεύεται και ενθουσιάζεται με το μεγαλείο της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Μέσα από τη ζωή και τη δράση των ηρώων του βιβλίου αναδεικνύονται καταστάσεις δύσκολες, τραγικές, απερίγραπτες. Μέσα, όμως, στη δυσκολία και τη σκληρότητα υπάρχει πάντα το στοιχείο της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ο συγγραφέας, Δημήτρης Βασιλάκης, γεννήθηκε και κατοικεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Με τα δύο αυτά μυθιστορήματά του, ανταποκρίθηκε στην υπόσχεση που είχε δώσει στον φίλο του Γιωργή, όταν κάποια στιγμή αυτός του διηγήθηκε την περιπέτειά του στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη ναζιστική Γερμανία. Έζησε μαζί με τον Γιωργή και μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του στιγμές πόνου, πείνας, δυστυχίας, αλλά και μεγαλείου δύναμης και αντοχής. Αυτές τις εικόνες, τα γεγονότα και τα συναισθήματά του προσπάθησε να μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: