"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής εγκρίθηκε ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Επαγγελματικής Κατάρτισης 

Στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αριστείας Επαγγελματικής Κατάρτισης με εξειδίκευση την Αειφορία και τις Πράσινες Πολιτικές στον κλάδο της Φιλοξενίας θα συγκαταλέγεται από 1/01/2024 το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Σε πρόταση που κατατέθηκε από σχήμα 19 Ευρωπαίων Εταίρων, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας, το Επιμελητήριο της Τζιρόνα στην Ισπανία, το Πολυτεχνείο του Πόρτο στην Πορτογαλία, εγκρίθηκε η δημιουργία 19 Ευρωπαϊκών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης για τον Τουρισμό με προϋπολογισμό...

που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Πλέον η τεχνογνωσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  και η Στρατηγική του σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής τον αναδεικνύουν σε σημαντικό πυλώνα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

"Σκοπός μας είναι να επενδύουμε σε μακροχρόνια προγράμματα στρατηγικής όπως είναι τα προγράμματα CoVE-Centers for Vocational Excellence, προκειμένου να αφήνουμε μια παρακαταθήκη στον τόπο μας. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα της Χαλκιδικής μας", δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Γιάννης.

"Με την ένταξη του Επιμελητηρίου στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αριστείας, πλέον το Επιμελητήριο και τα Μέλη του ανήκουν σε ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 200 Ευρωπαϊκά Κέντρα Αριστείας, όπου ανταλλάσσεται τεχνογνωσία σε διάφορα θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης", δήλωσε η Τεχνική Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κα Τσαλταμπάση Λίνα

Τα λοιπά Ευρωπαϊκά Κέντρα Αριστείας Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα μέσω του Προγράμματος GreenHost θα είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και η εταιρία Συμβούλων Ανάπτυξης OECON Group.


Δυναμικό παρών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2023, Αθήνα (Insuleur / ΕΟΑΕΝ / ΕΕΔΕΓΕ)


Στις εργασίες του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Forum του Insuleur, του Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης μαζί με τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Αμμουλιανής, Νικήτα Μαρτιγάκη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες των νησιών της Ευρώπης, που ήταν και το κεντρικό θέμα της Γ.Σ., αλλά και η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, που είχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης και ο Νικήτας Μαρτιγάκης με τον Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ειδικότερα για τα προβλήματα της Αμμουλιανής. Το θέμα του λιμανιού, οι προσπάθειες που γίνονται για ένταξη στο δίκτυο GR ECO ISLANDS και με τη στήριξη και τις ενέργειες του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου ήταν μερικά από αυτά, που συζητήθηκαν, καθώς και γενικότερα θέματα νησιωτικής πολιτικής, που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της Αμμουλιανής, του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον το απόγευμα της ίδιας μέρας την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Forum για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα (IWEF 2023), στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης Κουφίδης και το μέλος Βαρβάρα Μαυροφρύδη. Με σύνθημα "Women who win", στο Forum εκτός από την υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη, μέρος πήραν και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από άλλες χώρες, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Η παρουσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής ήταν ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση καινοτόμων ιδεών, με στόχο πάντα τη στήριξη και ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Χαλκιδική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ΓΣ του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτυού Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA), βραβεύτηκε για την προσφορά της στον Επιμελητηριακό Θεσμό και την γυναίκεια επιχειρηματικότητα, το παλιό μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κα Στέλλα Μπαλάση.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις εργασίες του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), όπου παρέστη και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς. Με στόχο την στήριξη της Αμμουλιανής, του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, είχε την ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και δικτύωση με εκπροσώπους άλλων νησιωτικών Επιμελητηρίων. 


Με επιτυχία η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας


Τις επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που συμμετείχαν στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2023 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος του Γιάννης Κουφίδης και το μέλος Βαρβάρα Μαυροφρύδη. Σε μια επιτυχημένη διοργάνωση, οι επιχειρήσεις μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας στους επισκέπτες. Οι επιχειρήσεις μας που συμμετείχαν ήταν:

- Boulakis Honey & More 

- Μελοίδα  (ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ)

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στηρίζει την εξωστρέφεια και επιδοτεί τη συμμετοχή των μελών του σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από το πρόγραμμα TASTE HALKIDIKI, προωθεί την τοπική γαστρονομία και τα μοναδικά προϊόντα του τόπου μας. 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων του Επιμελητηρίου για τα μέλη του 


Με συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής,  σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και το Hellenic Design Centre. Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του Επιμελητηρίου σε θέματα επικαιρότητας και περιλάμβαναν τις πέντε παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • «Πώς να αναπτύσσετε νέες Επιχειρηματικές & επαγγελματικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τη μεθοδολογία Design Thinking»,

  • «Business Food αγροτικών προϊόντων», 

  • «Ταξιδιωτική εμπειρία πελατών και παροχή εξατομικευμένων μοναδικών εμπειριών, προτάσεις. Personalized Guest Experience»,          

  •  «Διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων και τρόποι αντιμετώπισής τους »,                

  • «Γαστρονομικός τουρισμός και τοπικά προϊόντα», 

Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους εκπαιδευόμενους επιθυμούσαν, καθώς και το σύνολο της ενημερωτικής ύλης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Η διαδικασία αξιολόγησης των σεμιναρίων απέδειξε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και τα θετικά τους σχόλια ως προς τη θεματολογία και την ακολουθούμενη εκπαιδευτική διαδικασία . Οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και αναμένουν σε συνέχιση ανάλογων ενημερωτικών και επιμορφωτικών δράσεων. 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συνεχίσει να επενδύει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του μέσα από την εκπαίδευση, αλλά και από δράσεις που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.


Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 


Προγραμματίζονται οι κάτωθι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, από τους εμπορικούς συλλόγους / σωματεία του νομού μας.

8-10/12,  Πολύγυρος, ΠΑ 18.00-00.00, Σ/Κ 11.00-23.00, Πάρκινγκ Περιφέρειας

15/12, Κασσανδρεία (Βάλτα), ώρα 18.30, Κεντρική Πλατεία

19/12, Νέα Μουδανιά (Εστίαση) ώρα 19.00, Κεντρική Πλατεία

20/12, Αμμουλιανή, ώρα 18.00 & 27/12, ώρα 19.00

20/12, Ιερισσός, ώρα 17.00, Κεντρική Αγορά - Συντριβάνι

21-24/12 & 27/31/12, Συκιά ώρα 18.30, Κεντρική Πλατεία

24/12, Αρναία, ώρα 19.00, Πλατεία Δημαρχείου (Χοροστάσι)

24/12, Νέα Καλλικράτεια, ώρα 17.30 Πλατεία  

27/12, Μεγάλη Παναγιά, ώρα 18.00, Κεντρική Πλατεία

29/12, Νέα Μουδανιά (Εμπορικός Σύλλογος) ώρα 13.00, Κεντρική Πλατεία


ΕΣΠΑ: Προδημοσίευση δύο νέων δράσεων για νέες επιχειρήσεις


Προδημοσιεύθηκε η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού καθώς και η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», η οποία αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις στο link : https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-epicheiriseon/  καθώς και στο Link: https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-touristikon-epicheiriseon/


ΥΠΑΝ: Παράταση αιτήσεων για «Μεταποίηση-Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων» των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου  4887/2022


Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» (ΦΕΚ 3292/Β/18.5.2023) που έληγε στις 29/9/2023. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ίδια παράταση δίνεται και στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (ΦΕΚ 3291/Β/18.5.2023) του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 που έληγε στις 13/10/2023.

Οι σχετικές αποφάσεις για τις παρατάσεις δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 5776/Β/04.10.2023.


Ανακοινώθηκαν οι πρώτες Εγκρίσεις Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027)


Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πρώτων αξιολογήσεων των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η Πρώτη (1η) Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν στη Δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» της Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».

Σύμφωνα με την Απόφαση αξιολογήθηκαν 101 αιτήσεις εκ των οποίων 73 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχορηγούμενης ΔΔ 1.062.280,28€ κρίνονται επιλέξιμες.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση είναι άμεση και οι Δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ για την πορεία της Αίτησης Χρηματοδότησής τους και το αναλυτικό αποτέλεσμα αξιολόγησής της.

Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να αναγγελθούν και άλλες Αποφάσεις Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης Αιτήσεων Χρηματοδότησης στις Δράσεις του Προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://21-27.antagonistikotita.gr/anakoinonontai-oi-protes-egkriseis-chrimatodotisis-gia-to-programma-antagonistikotita-espa-2021-2027/


Εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» και στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες


Ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι για τη Δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης και στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, προσαυξημένου κατά 20%.


Αιτήσεις από ΜμΕ στο Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB


Ξεκίνησε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα Know your Customer (KYC) της HDB. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 50.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ και είναι συνάρτηση του χρηματοδοτικού σχήματος της ενταγμένης επένδυσης στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων τόσο μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας έως 10 ετών όσο και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 5 ετών (έναντι της επιχορήγησης χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις), ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής.

Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο, ενώ διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το ύψος των τυχόν πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα απαιτηθούν από πλευράς των επιχειρήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση έως 40% του δανείου. Τέλος, το DeLFI έχει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης σε νέα δάνεια ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Περισσότερες πληροφορίες https://kyc.hdb.gr/


Παράταση της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος) με ημερομηνία λήξης μέχρι 31-12-2023.


Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος), σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας λήξης της Δράσης μέχρι 31-12-2023, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. . Δείτε τη σχετική Απόφαση https://21-27.antagonistikotita.gr/2i-tropopoiisi-tis-apofasis-entaxis-ofeloumenon-sto-plaisio-tis-drasis-e-lianiko-a-v-kyklos/


Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα


Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40 % των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε από την Πάτρα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.


Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων)


Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση 4111.08-01/2194_ΦΕΚ 5816/Β/05.10.2023 για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2023 «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2023.»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Η διαδικασία της πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. του άρθρου 20 του ν. 4832/2021 είναι ηλεκτρονική και απαιτεί τη συμπλήρωση και υποβολή αίτησης στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο προς υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η παραπάνω αίτηση πιστοποίησης υποβάλλεται από καθέναν/καθεμία χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη του/της. Σε κάθε περίπτωση κάθε δικαιούχος μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ωφελούμενη μονάδα.

Η πιστοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. καυσίμων, γίνεται στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ηλεκτρονικά και απαιτείται η συμπλήρωση και υποβολή αίτησης. Περισσότερες πληροφορίες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205816 


Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδοτικά Εργαλεία της ΕΕ


 Σας αποστέλλεται, συνημμένως, συνοπτικός «Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο οποίος καλύπτει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. 

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των κοινοτικών Μέσων και Ταμείων ανά τομέα δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές, Τουρισμός, Αλιεία, Απασχόληση, Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον, Έρευνα και Καινοτομία και ICT, Ενέργεια, Υγεία. 

Εκτενέστερη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ευρύτερη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “GUIDE TO EU FUNDING 2023 EDITION” https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2023/747110/EPRS_STU(2023)747110_EN.pdf  , με αναφορά στην ιστοσελίδα κάθε χρηματοδοτικού Μέσου. Ο αναλυτικός οδηγός είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link: https://epihal.gr/odigos-prosvasis-se-xrimatodotisi-apo-ee/

Επιπλέον επισυνάπτουμε ανοιχτές προσκλήσεις για θέματα τουρισμού:

  1. Χώρος δεδομένων για τον τουρισμό (Data Space for Tourism) με προθεσμία 23 Ιανουαρίου 2024 στις 17.00: Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ασφαλούς κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για τον τουρισμό, ο οποίος θα παρέχει στο οικοσύστημα πρόσβαση σε πληροφορίες, με αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

  2. Συστημικές κυκλικές λύσεις για το βιώσιμο τουρισμό (Systemic circular solutions for sustainable tourism ) με προθεσμία 22 Φεβρουαρίου 2024: Οι προτάσεις αναμένεται να εφαρμόζουν και να επιδεικνύουν κυκλικές συστημικές λύσεις σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών και να περιλαμβάνουν διάφορους τομείς που παρέχουν υπηρεσίες για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, όπως φιλοξενία, μεταφορές, πολιτισμός, αξιοθέατα, δραστηριότητες στη φύση.

      Οδηγίες καθώς και άλλα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

           https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/funding-guide_en


ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης υπολογιστικού νέφους – Amazon


Από Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, μέχρι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, θα υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο διαδικτυακό πρόγραμμα σύγχρονης κατάρτισης με τίτλο «Cloud Practitioner Essentials AWS» για 1.000 ανέργους. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΔΥΠΑ – Amazon Web Services (AWS) με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. 

Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 8 εκπαιδευτικών ωρών, προσφέρεται δωρεάν από την AWS, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα OTE Academy (Amazon Training Partner). Το περιεχόμενο αφορά στις έννοιες του AWS Cloud, τις υπηρεσίες AWS, την ασφάλεια, την αρχιτεκτονική, την τιμολόγηση και την υποστήριξη για να οικοδομηθούν οι απαιτούμενες γνώσεις για την πιστοποίηση και τη σταδιοδρομία στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί βεβαίωση παρακολούθησης έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, θα ωφεληθούν 1.000 άνεργοι 18-60 ετών, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτου ειδικότητας ή δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικοτήτων πληροφορικής, με γνώσεις αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Β2), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/dorean-programma-katartises-cloud-practitioner-essentials-aws 

(gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης Cloud Practitioner Essentials AWS)

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ωφελούμενους σχετικά με την οριστική επιλογή τους στο πρόγραμμα καθώς και οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης. Η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες μεγάλης ζήτησης στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την απασχολησιμότητά τους.


ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής για τον Δεκέμβριο 2023


Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα e-Εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη, που αποτελούν μια καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση και τον Δεκέμβριο. Όλοι όσοι αναζητούν εργασία και επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους, μπορούν να παρακολουθήσουν e- Εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;

Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από αύριο 30 Νοεμβρίου, στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops

Το πρόγραμμα των e-Εργαστηρίων του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:


1η Θεματική:

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;

8:30-10:30

07/12, 14/12, 19/12, 21/12

2η Θεματική:

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;

11:00-13:00

07/12, 14/12, 21/12

13:00-15:00

05/12, 12/12, 19/12

3η Θεματική:

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;

13:00-15:00

07/12, 14/12, 21/12

4η Θεματική:

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;

11:00-13:00

05/12, 12/12, 19/12

5η Θεματική:

Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας

08:30-10:30

05/12, 12/12

Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή/και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού, της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις και της κατάλληλης χρήσης των μέσων επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.dypa.gov.gr


ΔΥΠΑ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούν να ενεργοποιούνται τα voucher βιβλίων 


Το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων 2023 της ΔΥΠΑ που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2023

Συνολικά έχουν εκδοθεί 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ, ενώ συμμετέχουν 766 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι. Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με έκπτωση τουλάχιστον 10% σε όλα τα βιβλία (εκτός από τα ξενόγλωσσα). Έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά 117.000 voucher από 45.000 δικαιούχους. Για πληροφορίες, επισκεφτείτε: https://www.dypa.gov.gr/deltia-bivlion


ΔΥΠΑ: 5.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω επεκτείνεται με 5.000 νέες προσφερόμενες θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Μετά την κάλυψη των 15.000 θέσεων που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτείνεται και βελτιώνεται με τις εξής ρυθμίσεις:

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι πλέον ορίζονται όλοι οι άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω και απαλείφεται η προϋπόθεση της μακροχρόνιας εγγεγραμμένης ανεργίας (12+ μήνες) που ίσχυε έως τώρα. 

  • Μπορούν να συμμετάσχουν ωφελούμενοι που έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 67 ετών και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

  • Εντάσσονται στο πρόγραμμα ως δικαιούχοι και οι 7 ενιαίες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

Το πρόγραμμα έχει ενισχυθεί και βελτιωθεί ήδη δύο φορές και πλέον με την αύξηση των 5.000 θέσεων, θα έχει προσφέρει συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας. 

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κ.λπ.) στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr


ΔΥΠΑ: Ξεκινάει ο νέος κύκλος κατάρτισης «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα» για 30.000 ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες


Μετά την συμμετοχή 110.000 ανέργων στα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, «ανοίγει» νέος κύκλος αιτήσεων για επιπλέον 30.000 ανέργους.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

Τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας. 

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης). 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr στη διεύθυνση: 

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm

Όσοι υποβάλουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:   

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και  https://www.voucher.gov.gr/

Με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.


ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης απασχόλησης 15.000 νέων ανέργων 25-45 ετών


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5363/Β/07.09.2023 η απόφαση Αριθμ. 79435 «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών.» όπου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, τα οποία εξειδικεύονται στην πρόσκληση, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, σε τομείς υψηλής ζήτησης, κυρίως για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανακατάρτιση του (reskilling).

Αντικείμενο της νέα δράσης της ΔΥΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνει:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (TrainingVouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α.

Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (12.600.000,00 €).

Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ.

Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205363 


Τουρισμός για Όλους: 2ος κύκλος με περισσότερους δικαιούχους


Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», για την έναρξη του οποίου η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε την Προγραμματική Συμφωνία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ο νέος κύκλος του προγράμματος που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, θα αξιοποιήσει αυξημένους πόρους, καθώς τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου κύκλου θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε με πρόσφατη διάταξη νόμου που έφερε το Υπουργείο Τουρισμού.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στους ευεργετούμενους δικαιούχους που θα λαμβάνουν ενισχυμένο ποσό προστίθενται νέες, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι. Παράλληλα το ποσό που θα λάβουν όλοι οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον Α' κύκλο.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους και έτσι το πρόγραμμα θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να επεκταθεί στις ορεινές περιοχές τις χώρας.


Έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες


Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες», σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 17.136.800 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες.

Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε Δήμους, επιχειρήσεις και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70.000 € ανά παραλία.

Χρηματοδοτούνται ενδεικτικά οι ακόλουθες δαπάνες:

  • Κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία,

  • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης

  • Προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως: λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο

  • Χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων

  • Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού

  • Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο  διαδικτυακό σύνδεσμο https://tourism.development.mintour.gov.gr/, έως και 25/1/2024.

Δείτε τη σχετική πρόσκληση στον σύνδεσμο: https://greece20.gov.gr/?calls=veltiosi-kai-tropopoiisi-tis-prosvasimotitas-stis-ellinikes-paralies 


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας συνεργατικών σχηματισμών  - CLUSTERS (ECCP)


Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί η διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (Εuropean Cluster Collaboration Platform), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (ECCP) είναι να αποτελέσει τον ευρωπαϊκό διαδικτυακό κόμβο για τους ενδιαφερόμενους φορείς των συνεργατικών σχηματισμών και το σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τρίτες χώρες που στοχεύουν στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

 Η πλατφόρμα διαθέτει πλήθος στοιχείων και υπηρεσιών:

Ø  δυναμική χαρτογράφηση περισσότερων από 1.200 οργανισμών συνεργατικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο,

Ø  ο μεγαλύτερος κόμβος πληροφοριών για τους συνεργατικούς σχηματισμούς που προσφέρει τα τελευταία νέα και τις ανοικτές προσκλήσεις σε μια ευρεία κοινότητα μέσω του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «ECCP»,

Ø  ποικίλες εκδηλώσεις (διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων, συνέδρια) που διοργανώνονται από το «ECCP», τις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και την κοινότητα τους για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και των συζητήσεων μεταξύ ομοτίμων,

Ø  εκδηλώσεις γνωριμίας που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των σχηματισμών στην Ευρώπη και πέραν αυτής,

Ø  εκτεταμένη βάση δεδομένων γνώσεων με χαρτογράφηση περιφερειακών, εθνικών, διεθνών και τομεακών δικτύων συνεργατικών σχηματισμών, εργαλείων και δημοσιεύσεις που έχουν αναπτυχθεί από το «ECCP», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και τη βάση δεδομένων γνώσεων «EREK» με τις βέλτιστες πρακτικές των τεχνολογιών περιβαλλοντικής και αποδοτικής χρήσης των πόρων,

Ø  αναλυτικές πληροφορίες για τέσσερις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και ένα ειδικό φόρουμ συμπράξεων για τα μέλη,

Ø  φόρουμ για τις ενώσεις και τα δίκτυα συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων και ευκαιριών χρηματοδότησης,

Ø  δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών, όπου οι οργανισμοί μπορούν να βρουν δυνητικούς συνεργάτες και μια δυνατότητα «ClusterXchange» για να ανταλλάσσουν προσφορές και ζήτηση απευθείας μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων,

Ø  ειδικές σελίδες που υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων προφίλ επιλεγμένων χωρών στρατηγικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνσης τεχνικής βοήθειας (SMEs Go International)

Ø  οι πιο ενημερωμένες πληροφορίες για τους βασικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: πράσινη και ψηφιακή πολιτική, κοινωνική οικονομία, ανθεκτικότητα της οικονομίας και βιομηχανικά οικοσυστήματα (ενδεικτικά, η σχετική ιστοσελίδα για τον τουρισμό βρίσκεται στη διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/).


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ Ηλεκτρονικό Ευρετήριο ψηφιακών Εργαλείων & Εφαρμογών για ΜΜΕ


Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό (Transition Pathway), η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημοσιεύσει ευρετήριο με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις και προορισμοί στην ΕΕ σε συνάφεια με την ψηφιακή μετάβαση του τουριστικού οικοσυστήματος

Το ευρετήριο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/tools-and-practices_en

Το ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης με πολλαπλά φίλτρα των υφιστάμενων μεταβιβάσιμων ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών για την υποστήριξη των τουριστικών ΜΜΕ και προορισμών στην ψηφιοποίηση. Θα επικαιροποιείται με βάση τα νέα στοιχεία που θα υποβάλλουν οι ΜΜΕ, οι προορισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τουρισμού έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το ευρετήριο για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παρόμοια ψηφιακά εργαλεία ή πρακτικές.


Ψηφίστηκε ο νόμος αναφορικά με τα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις άμεσες πληρωμές IRIS, τους servicers, το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ»


Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 198/Α/04.12.2023 ο Νόμος 5072 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις, αναφορικά με τα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις άμεσες πληρωμές IRIS, τους servicers, το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» κ.ά.. Περισσότερα στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230100198 


Bουλή-φορολογικό: Ψηφίζονται σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με βελτιωτικές τροποποιήσεις


Με αιχμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 09:00 και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε τυχόν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επιμέρους διατάξεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.


 Αναβάθμιση και από τον αμερικάνικο οίκο  Fitch «έδωσαν» την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα


Ο Fitch έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος μετά τον Standard & Poor’s (και συνολικά ο 5ος) που χάρισε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, σε μία εξέλιξη που έχει καθοριστική σημασία για το πώς αντιμετωπίζουν τη χώρα και το ενεργητικό της οι διεθνείς αγορές. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, επαινώντας την πρόοδο της χώρας στη μείωση των αυξημένων επιπέδων χρέους της. Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή μόνο ο Moody’s – ο πλέον αυστηρός οίκος – μας κρατάει στην κατηγορία των σκουπιδιών (junk), στην οποία διολισθήσαμε πριν από 13 χρόνια. Ωστόσο και εκείνος μας αναβάθμισε πρόσφατα, φέρνοντάς μας μόλις ένα σκαλοπάτι από την πολυπόθητη investment grade. Πριν οι S&P και Fitch μας ανεβάσουν κατηγορία, το είχαν ήδη πράξει τρεις άλλοι μικρότεροι οίκοι: ο ιαπωνικός Rating and Investment Information Inc., ο γερμανικός Scope Ratings και ο καναδικός DBRS Morningstar.


ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου


Στη λειτουργία δύο νέων ψηφιακών εφαρμογών που αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση και διευκολύνουν τον πολίτη προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. Α.1185 (ΦΕΚ 6708/Β/29.11.2023) με θέμα Καθορισμός διαδικασίας ταυτόχρονης απόδοσης Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα». Πρόκειται για:

- Εφαρμογή ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, για ταυτόχρονη απόδοση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα.

- Εφαρμογή Κλειδάριθμος, για έκδοση Κλειδαρίθμου σε φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και θέλουν να εγγραφούν/επανεγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με σκοπό την ομοιόμορφη τήρηση των στοιχείων μητρώου, την αποφυγή λαθών κατά την καταχώριση των στοιχείων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από οποιαδήποτε υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις απόδοσης ΑΦΜ, με ταυτόχρονη έκδοση Κλειδαρίθμου, για φυσικά πρόσωπα, υποβάλλονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω υποβολής του σχετικού αιτήματος στην εφαρμογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Έντυπες αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας στη ΔΟΥ ή αιτήσεις μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» δεν θα εξυπηρετούνται εφεξής. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206708 


ΑΑΔΕ: Διασύνδεση POS - ΦΗΜ, δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις με τις λεπτομέρειες


Δημοσιεύθηκαν όλες οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ και του υπ.Οικονομικών σχετικά με τη διασύνδεση των pos με τα ταμειακά συστήματα αλλά και την ΑΑΔΕ. 

 Με την απόφαση Α.1155/2023 (ΦΕΚ 5992/Β/13.10.2023) καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία, οι υπόχρεοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης των Μέσων Πληρωμών με τα Ταμειακά Συστήματα, τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και την ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ). Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205992 

Η απόφαση Α.1156/2023 (ΦΕΚ 5993/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της διαδικασίας και του χρόνου υποβολής της Δήλωσης Συμμόρφωσης, αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε., των Μέσων Πληρωμών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS), Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και Παρόχων Μέσων Πληρωμών ημεδαπής ή αλλοδαπής. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205993 

Η απόφαση Α.1157/2023 (ΦΕΚ 5994/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό  του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205994 

Με την απόφαση Α.1158/2023 (ΦΕΚ 5996/Β/13.10.2023) τροποποιείται η Α.1035/2020 η οποία αφορά τις «Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων» . Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link:  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205996 


ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας στο ΓΕΜΗ


Με την κοινή υπουργική απόφαση 86726/_ΦΕΚ 5811/Β/04.10.2023, καθορίζονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για την online διαδικασία καταχώρισης των υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας που έχουν την έδρα τους σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΓΕΜΗ. Όπως αναφέρει το άρθρο 9 της απόφασης, η οποία ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου 2024, η διαδικασία της επιγραμμικής καταχώρισης υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας έως την 30η Απριλίου 2024 είναι προαιρετική και από την 1η Μαΐου 2024 καθίσταται υποχρεωτική. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205811 


ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών


Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους, εισάγει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Πλέον, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Aριθμ. A.1162_ΦΕΚ 6129/Β/23.10.2023) οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

•    Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.

•    Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.

•    Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.

•    Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο. Επιπλέον, για την ασφάλεια, την εγκυρότητα και την ταυτοποίηση των συναλλαγών, αλλάζει το περιεχόμενο της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή και ο τύπος του Αποδεικτικού Ενημερότητας, με την προσθήκη πεδίων, όπως:

•    Το QR Code, για τον έλεγχο γνησιότητας του αποδεικτικού ενημερότητας.

•    Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) στο myDATA του παραστατικού, του οποίου επιδιώκεται η είσπραξη.

•    Το ΑΤΑΚ του ακινήτου, για τη μεταβίβαση του οποίου εκδίδεται το αποδεικτικό ενημερότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206129 


ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών»


Πρόκειται για την πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας

2. Φορολογικές παραβάσεις

3. Τελωνειακές παραβάσεις

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Περισσότερα στο link: https://www.aade.gr/anakoinoseis/deltio-typoy-30102023  & στο  https://www.aade.gr/sites/default/files/kataggelies/index.html 


ΑΑΔΕ : Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε πάνω από 350.000 ανηλίκους άνω των 12 ετών


Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική απόφαση Αριθμ. Α. 1177 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κου Πιτσιλή,  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6447/Β/10.11.2023 με θέμα «Οίκοθεν απόδοση ΑΦΜ στα ανήλικα άγαμα τέκνα που αναγράφονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.»

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. Η ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

• ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας

• ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων. Περισσότερα στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206447 


ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης με υλοποίηση από οποιαδήποτε ΔΟΥ


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκαινιάζει μία νέα, αυτόματη, διαδικασία ταχύτερης διαχείρισης των ψηφιακών αιτημάτων έναρξης ατομικής επιχείρησης, που διεκπεραιώνονται από την ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Εφεξής ο πολίτης, κατά την υποβολή του αιτήματός του, θα συνεχίσει να επιλέγει, την αρμόδια ΔΟΥ του, αλλά εφόσον το νέο ψηφιακό σύστημα εντοπίσει  δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης από μια άλλη ΔΟΥ, το αίτημα δρομολογείται αυτόματα σε αυτή τη ΔΟΥ, ανεξάρτητα από την αρμοδιότητά της. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να γνωρίζει τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Εάν υπάρχει ειδικός λόγος (π.χ. ανάγκη πρόσβασης σε συγκεκριμένο αρχείο), η ΔΟΥ που το παρέλαβε μέσω της ψηφιακής δρομολόγησης, μπορεί να το επιστρέψει για διεκπεραίωση στη ΔΟΥ της αρχικής υποβολής. Σε αυτή την περίπτωση επίσης ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Η καινοτόμος αυτή διαχείριση ξεκίνησε με τα αιτήματα που αφορούν στην  έναρξη εργασιών φυσικών προσώπων και δεν εξυπηρετούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ) Gov.gr, και σταδιακά θα εμπλουτίζεται με νέες διαδικασίες.


myPROPERTY: Ηλεκτρονική δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ 


Με τη νέα απόφαση 1184/2023 (ΦΕΚ 6665/Β/27.11.2023) του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζεται ο τρόπος, το περιεχόμενο, ο χρόνος , η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικού με την ηλεκτρονική υποβολή λοιπών περιπτώσεων δηλώσεων φόρου κληρονομιάς μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, οι οποίες δεν εκκαθαρίζονται κεντρικά, αλλά από τις Δ.Ο.Υ., καθώς και του καθορισμού των δικαιολογητικών στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Από 27/11/2023 οι «δηλώσεις φόρου κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ» υποβάλλονται προαιρετικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY και από 01/01/2024 καθίστανται υποχρεωτικές . Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206665 


Υποχρέωση αποδοχής άμεσων πληρωμών (IRIS) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες


Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική βουλή,  επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).  Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που εισάγονται:

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει

- Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

- Οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήμερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, στο εξής θα υποχρεούνται να δέχονται και τα συστήματα άμεσης πληρωμής. Η υποχρέωση θα ισχύσει από 1.12.2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.


Απλουστεύεται η διαδικασία ρύθμισης δανείων


Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ 145947/2023 (ΦΕΚ 5909/Β΄/10-10-2023) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τίθεται από 16/10/2023 σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία διμερών ρυθμίσεων δανείων σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013. Η νέα διαδικασία, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες (Φυσικά και Νομικά πρόσωπα – πολύ μικρές επιχειρήσεις), να ρυθμίσουν τα δάνειά τους απευθείας με το εκάστοτε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, σε διμερές επίπεδο αποκλειστικά, μέσω αίτησής τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Κώδικα Δεοντολογίας», η οποία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με την ηλεκτρονική υποβολή:

-Διευκολύνεται και επιταχύνεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, προς όφελος των πολιτών καθώς το σύνολο των απαιτούμενων περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων θα ανακτάται άνευ κόστους για τον πολίτη από τις βάσεις δεδομένων.

-Εξασφαλίζεται η δομημένη διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαδικασιών και προθεσμιών και για τα δύο μέρη, ώστε να παρέχεται η καταλληλότερη λύση (προσωρινή ή οριστική διευθέτηση των δανείων), κατόπιν αξιολόγησης.

-Ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας σε όλα τα στάδια της αίτησης με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr στην ενότητα «Περιουσία και Φορολογία» και την υποενότητα «Διαχείριση Οφειλών», στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/kodikas-deontologias

Για την άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εντάσσει από σήμερα την υπηρεσία με τίτλο «Κώδικας Δεοντολογίας» στο σύστημα κράτησης myEGDIXlive.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, που θα προγραμματίσουν κράτηση (με τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 213.212.5730 ή με τηλεδιάσκεψη στην ψηφιακή πύλη myEGDIX.live.gov.gr), μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τους εκπροσώπους Γενικής Γραμματείας, για θέματα που αφορούν τη δημιουργία και υποβολή της αίτησής τους στην εν λόγω πλατφόρμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στοπ Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205909 


ΕΦΚΑ: Νέα χρέη 622 εκατ. σε τρεις μήνες


Αυξάνει την πίεση προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων, καθώς μήνα με τον μήνα το ύψος των οφειλών αυξάνεται, με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου να ανέλθει στα 47,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 46,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, και με στόχο τη στήριξη όσων έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, το υπουργείο Εργασίας προωθεί διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία «παγώνει» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 το επιτόκιο στις ρυθμίσεις οφειλών, παρατείνοντας στην πράξη πρόβλεψη που ίσχυε έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο την προστασία των οφειλετών από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ΕΚΤ. Ετσι, το επιτόκιο διατηρείται στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και θα ισχύει τόσο για ενεργές ρυθμίσεις όσο και για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αποδεικνύονται άλλωστε «ανοιχτή πληγή» για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023, οι οφειλές επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων αυξήθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατά 622 εκατ. ευρώ, λόγω της δημιουργίας νέων οφειλών, της αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών και ανταπόκρισης στις ρυθμίσεις και βέβαια λόγω των τόκων και των προσαυξήσεων που αυξάνουν το χρέος.

Αναλυτικά, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ 51.185 νέοι οφειλέτες, με συνολικό χρέος προς την κοινωνική ασφάλιση ύψους 20,72 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 2.296.099 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μέσα σε ένα χρόνο, οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ.


Έρχονται κατασχέσεις για χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία


Μέτρα κατά των οφειλετών δρομολογεί το ΚΕΑΟ, μετά την νέα έκρηξη των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 47 δισ. ευρώ. Το ΚΕΑΟ ήδη απέστειλε 17.579 νέες ατομικές ειδοποιήσεις, ασκώντας περισσότερη πίεση στους οφειλέτες, ώστε να ενταχθούν σε κάποιας μορφής ρύθμιση, ή να εξοφλήσουν άπαξ το χρέος τους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται για να τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα είναι 20 μέρες μετά την παραλαβή της σχετικής ατομικής ειδοποίησης. Εν συνεχεία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να εκκινήσει η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΑΟ αξιολογεί τον οφειλέτη μέσω της δημιουργίας ενός ατομικού προφίλ, ακριβώς πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Εκτός από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το ίδιο το Κέντρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, υπάρχει διασύνδεση με το Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ αξιοποιούνται και στοιχεία από το Γενικό  Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Εν συνεχεία, τίθενται προς χρήση ειδικά κριτήρια για να φανεί ο βαθμός εισπραξιμότητας και η επισφάλεια της κάθε οφειλής.


ΕΦΚΑ: Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες


Περίπου κατά 10 ευρώ το μήνα και 120 ευρώ το χρόνο θα αυξηθούν από την αρχή του έτους οι εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που, έχουν επιλέξει να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις, προβλέπονται από το νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.

Έτσι, ενώ το 2023 αυξήθηκαν κατά 9,6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς, για το 2024, οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 4,3%.

Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη, κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ που επιλέγουν οι 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ανέλθει στα 240,15, από 230,25 ευρώ το μήνα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών θα είναι, μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία, 120 ευρώ.

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούριση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον, 44,59 ευρώ το μήνα για επικούριση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ).

Τέλος οι αγρότες από 137,6 ευρώ το μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ το μήνα, ή συν 77 ευρώ το χρόνο.


ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία παρακολούθησης του αιτήματος συνταξιοδότησης


«Παράθυρο» σε προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του φορέα (www.efka.gov.gr) και, πλέον, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του σε κύριο φορέα του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών taxis, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Θεματική ενότητα: Δημόσιοι Υπάλληλοι & ΝΠΔΔ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> «Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης κύριου φορέα


ΕΛΣΤΑΤ: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού το δημογραφικό


Βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 κατεγράφησαν οι λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων 90 ετών, από όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Οι γεννήσεις την περασμένη χρονιά ήταν κατά 10,3% μειωμένες σε σύγκριση με το 2021, ενώ ήταν περίπου οι μισές σε σχέση με το 1980. Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα παρουσιάσει σημαντική μείωση έως το 2050.

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού, δεδομένου ότι όλο και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων πρέπει να καλύπτει τις συνταξιοδοτικές ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων.

Βάσει στοιχείων έκθεσης του ΟΟΣΑ, το 1990 αντιστοιχούσαν 23 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους και το 2020 αντιστοιχούσαν 38 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους. Με βάσει τις εκτιμήσεις, το 2050 θα αντιστοιχούν 75 συνταξιούχοι σε 100 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ανταποδοτικό σύστημα, οι εισφορές των νυν εργαζομένων τροφοδοτούν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Βάσει των προβλέψεων του ΟΟΣΑ, για να παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη συνταξιοδότηση, κατά 1,5 χρόνο το 2035 και κατά 2,8 χρόνια το 2050.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το  2022, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 64.260 τις γεννήσεις, «χάθηκε» δηλαδή μία πόλη στο μέγεθος περίπου της Λαμίας. Βάσει των στοιχείων, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια), ενώ το 2021 ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια). Παρουσίασαν, δηλαδή, μείωση κατά 10,3% σε μία χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι το 2022 ανήλθαν σε 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες).


Έναρξη Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας ή και ιδιωτικής χρήσης


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6458/Β/13.11.2023 η Απόφαση Αριθμ. 329369 της Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου λειτουργούντων συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.» καθώς και η Απόφαση Αριθμ. 329718 (ΦΕΚ 6491/Β/15.11.2023) με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων «Πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, των στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες καυσίμων, καθώς και των παντός είδους πρατηρίων παροχής καυσίμων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης» και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 

Σκοπός της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων συνεργείων και υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των λειτουργούντων σταθμών οχημάτων, πλυντηρίων, λιπαντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων.  Η καταχώρηση των στοιχείων των λειτουργούντων εγκαταστάσεων από τους εκμεταλλευτές ολοκληρώνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του μητρώου.  Η γνωστοποίηση μεταβολής των στοιχείων της εγκατάστασης, συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη σχετική «Βεβαίωση Καταχώρησης στο Ψηφιακό Μητρώο».

Σκοπός της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου πρατηρίων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων πρατηρίων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων.

Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελείται από το υποσύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων και τη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης εκτελεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Η διαδικτυακή πύλη φιλοξενείται στο cloud της Γ.Γ.Π.Σ και είναι προσβάσιμη μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με χρήση φυλλομετρητών ιστού (web browser) και διαπιστευτηρίων [αναγνωριστικό χρήστη (user-name) και κωδικό πρόσβασης (password)]. Το Ψηφιακό Μητρώο χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυθεντικοποίησης χρηστών με χρήση διαπιστευτηρίων TAXISnet, με ενσωματωμένη την λειτουργικότητα του πρωτοκόλλου αυθεντικοποίησης oAuth 2.0 στην πληροφοριακό σύστημά του, χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές που δίνονται από την Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο:  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206458  και στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206491 


Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Αρχίζει 12 Δεκεμβρίου


Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές με τα καταστήματα να ετοιμάζονται για το εορταστικό ωράριο από την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Μάλιστα σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τρεις Κυριακές στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται δε πως τα καταστήματα τις ημέρες αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 9 π.μ μέχρι τις 8μμ. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε Δήμο ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του εορταστικού ωραρίου της αγοράς.

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.  


Ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου το «Καλάθι των Χριστουγέννων» 


Το καλάθι των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει 13/12 με 14/12, με πιο πιθανή ημερομηνία την Τετάρτη 13/12 και θα περιέχει σοκολάτες, τσουρέκι, γαλοπούλα, αρνί , κατσίκι, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.


Έρχεται και το «καλάθι του Άγιου Βασίλη» 


Εκτός, από το καλάθι των Χριστουγέννων, έρχεται και το καλάθι του Άγιου Βασίλη που θα περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών, ενώ ο σκοπός του είναι η συγκράτηση των τιμών και η διευκόλυνση των καταναλωτών να προμηθευτούν τα απαραίτητα δώρα των ημερών. Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εταιρείες παιχνιδιών για φθηνά παιχνίδια και τα φετινά Χριστούγεννα. Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα συμπεριληφθούν στο καλάθι είναι οι εξής: Επιτραπέζια, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών, οχήματα, τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα αλλά και μουσικά παιχνίδια.



Τα τιμολόγια ρεύματος ανά πάροχο για το Δεκέμβριο


Σταθερό στα 17 σεντς ανά κιλοβατώρα παραμένει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (20/11).  Συγκεκριμένα οι τιμές, όπως και το Νοέμβριο, είναι: 

- Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 17 σεντς. 

- Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 18,2 σεντς. 

- Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,9 σεντς. 

Στο μεταξύ, οι άλλοι πάροχοι ανακοινώνουν σταδιακά τα τιμολόγιά τους, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε μια εικόνα ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, με κάποιους από τους προμηθευτές να προχωρούν και σε μειώσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, 

- Η ΖΕΝΙΘ στο το Power Home Basic προσφέρει τιμή στα 0,209 ευρώ/MWh. 

- Η Protergia στο πρόγραμμα Value+ έχει τιμή στα 0,088 ευρώ/MWh με μείωση της τάξης του -29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν στα 0,125 ευρώ/MWh. Επίσης, δίνει χρέωση 0,209 ευρώ/MWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, μειωμένη κατά 7% έναντι του Νοεμβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή φτάνει τα 0,149 ευρώ, με μείωση -10%. 

- Στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο είναι και οι χρεώσεις της Elpedison. Στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy η τιμή είναι 0,175 ευρώ/MWh και στο Elpedison Economy 0,21 ευρώ/MWh. Επίσης η εταιρεία προσέφερε στην αγορά από το Νοέμβριο ένα νέο προϊόν, το Elpedison Economy Plus, με τιμή στα 0,12 ευρώ/ΜWh, ίδια με τον τρέχοντα μήνα. Σταθερή είναι και η τιμή, στα 0,212 ευρώ/ΜWh στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day). 

- Σταθερή είναι η χρέωση στην ΗΡΩΝ, στα 0,139 ευρώ/MWh για το πρόγραμμα Simply Generous Home, για τους νέους πελάτες. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους, που δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο. Για όσους έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,131 ευρώ/ΜWh, σταθερή σε σχέση με τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Ήρων προσφέρει το πρόγραμμα Generous Guarantee Home με τιμής στα 0,0693 ευρώ/MWh, με 10% έκπτωση συνέπειας. 

- Η τιμή για το Φυσικό Αέριο στο πακέτο το Maxi Free+ με πάγιο 2 ευρώ η τιμή  είναι στα 0,17 ευρώ/MWh με την έκπτωση συνέπειας, ενώ προσφέρει και πακέτο με 5 ευρώ πάγιο στα 0,06 ευρώ/MWh. 

- Η NRG έχει το πρόγραμμα On Time+ στα 0,117  ευρώ και φτάνει έως τα 0,0649 ευρώ/ΜWh με την έκπτωση συνέπειας. 

- Η Watt+Volt, που πλέον ενοποιείται με την Protergia, στον Όμιλο Mytilineos. προσφέρει το Value+ στα 0,088 ευρώ/MWh λεπτά. Επίσης, έχει τιμή στα 0,149 ευρώ/ΜWh για το πρόγραμμα Watt & Volt Reward, όπου προβλέπεται και  έκπτωση συνέπειας. Η τιμή είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο. 

- Η Volton έχει το Volton Energy Free στα 0,106 ευρώ/MWh ή στα 0,084 ευρώ/ΜWh με την έκπτωση συνέπειας. 

- Στα, 0,165 ευρώ/ΜWh είναι, με την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Δεκέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus. η τιμή είναι σταθερή σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Η εταιρεία επίσης προτείνει στην αγορά ένα νέο πρόγραμμα, το Power On! Home Easy, με χρέωση 0,085 ευρώ/ΜWh. 


ΡΑΑΕΥ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου


Νέο καθεστώς για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, διαδέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προκρίνει τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

  •  Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

  •  Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  •  της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης

  •  της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.


Πράσινο Τιμολόγιο: Υπεγράφη η απόφαση για την εφαρμογή από 1-1-2024


Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2024, προσδιορίζονται στην Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107_ΦΕΚ 6600/Β/21.11.2023), που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στην εν λόγω Απόφαση εξειδικεύεται μία σειρά από βασικά ζητήματα, σε σχέση με το νέο, πράσινο τιμολόγιο. Πιο συγκεκριμένα:

- Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.

- Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.

- Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.

- Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

- Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

- Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

- Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Υπογραμμίζεται πως η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα παρακολουθεί την εφαρμογή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών. 

Στον σύνδεσμο (www.energycost.gr) μπορεί να συγκρίνει ο καταναλωτής τις χρεώσεις του κάθε παρόχου.  

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πράσινο τιμολόγιο στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206600 


Προ των πυλών νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις της αγοράς, οδηγούν σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνικής αγοράς προμήθειας ρεύματος. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι αυξήσεις θα πάρουν σάρκα και οστά τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, αλλά και ενδεχόμενης νέας αύξησης στα ήδη υψηλά επιτόκια δανεισμού. Εάν οι παράμετροι του κόστους διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τότε τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το νέο έτος εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 15%, με τις εταιρείες ενδεχομένως να απορροφούν ένα μικρό μέρος της τάξης του 3% έως 4%. 

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα «myΘέρμανση» για αιτήσεις

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που εφέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο. Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Επίδομα ρεύματος: Πότε κάνουμε αίτηση

Το επίδομα ρεύματος για εκείνους που θα επιλέξουν τη θέρμανση μέσω ηλεκτρικού, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης θα είναι 480 ευρώ, αντί για έως 800 ευρώ που είναι το επίδομα θέρμανσης, και αφορά περίπου σε 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές. Πρέπει να επισημανθεί πως από το επίδομα ρεύματος για θέρμανση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης. Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του. Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ' ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023 η συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα


Η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας που προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων - η Αυτοδιαχείριση, από τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, παρατείνεται έως το τέλος του έτους.

 Η συμφωνία αυτή έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή, χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας από την επιμελητηριακή κοινότητα και ήταν πολλές και συστηματικές οι προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξή της.  Με την συμφωνία αυτή, όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα και βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με το φορέα, θα μπορέσουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και μάλιστα ρυθμίζοντας εξωδικαστικά και με ευνοϊκούς όρους παλιότερα χρέη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε ενεργά και συστηματικά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, καθώς έτυχε ευρείας αποδοχής το πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων για μια εταιρεία και έναν κατάλογο χρέωσης. Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link: https://epihal.gr/simfonia-autodiaxeirisi-keee-pneumatika-dikaiomata/  


Ξεκινά ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος κτιρίων


Ξεκινά το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( ΤΕΕ). Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 ο ΟΑΣΠ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους, εντός δύο μηνών. Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώρηση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια. Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου. 


 Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR


 Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής). Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή, οδική μεταφορά εμπορευμάτων (CMR). 

Σημειώνεται, πως η πιλοτική χρήση της ψηφιακής φορτωτικής στη χώρα μας, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Το επίσημο ντεμπούτο του e-CMR είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, με την πρώτη συνοριακή διέλευση με ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, να λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.


Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) : Διευκρινήσεις σχετικά με τον ορισμό του «υπόχρεου παραγωγού» του ν. 4819/2021, με τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται στο σημείο πώλησης, σχετικά με τον ισχυρισμό "plastic free" σε συσκευασίες


Διευκρινήσεις δόθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν από πολλές επιχειρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4819/2021 που αφορούν θέματα περί αποβλήτων, περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, καθώς και διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος . Οι εν λόγω διευκρινιστικές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου μας  https://epihal.gr/category/enimerwsh/epixeirhmatika-nea/

 

Συνδυασμένη Ονοματολογία (Σ.Ο.) του έτους 2024


Σας γνωρίζουμε ότι η Συνδυασμένη Ονοματολογία (Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.) που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024 και θα εφαρμόζεται έως και 31/12/2024 [Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2023/2364 της Επιτροπής, της 26ης Σεπτεμβρίου 2022], δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σειρά L, 31 Οκτωβρίου 2023). Με δεδομένο ότι η Σ.Ο. αποτελεί το βασικό κείμενο αναφοράς ως προς τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων, καλούνται όλες οι Υπηρεσίες και οι οικονομικοί φορείς όπως αναζητήσουν τον προαναφερόμενο Κανονισμό στην ιστοσελίδα της νομοθεσίας της Ε. Ένωσης., σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

1) Πληκτρολόγηση της διεύθυνσης της ιστοσελίδας της Επίσημης Εφημερίδας της Ε. Ένωσης: htts://eurlex.eurota.eu/hometage.html?locale=el

2) Αναγραφή του σχετικού Κανονισμού (2023/2364) στο πεδίο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ», στην αρχική σελίδα.

3) «Κατέβασμα» του Κανονισμού και αποθήκευσή του σε μορφή tdf.

Επισημαίνεται ότι ο Κανονισμός αναρτάται και στο Livelink. Τονίζεται επίσης ότι ο παρών Κανονισμός έχει ενσωματώσει όλες τις νέες δασμολογικές διακρίσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ονοματολογίας (επισημαίνονται με το σύμβολο στο κείμενο του Κανονισμού), και συγκεκριμένα για τις εξής κλάσεις: 0803 (μπανάνες), 2002 (ντομάτες παρασκευασμένες), 3915 (απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα, από πλαστικές ύλες), 5007 (υφάσματα από μετάξι ή από απορρίμματα από μετάξι), 5603 (υφάσματα μη υφασμένα, έστω και εμποτισμένα, επιχρισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις), 7019 (ίνες και τεχνουργήματα από γυαλί), 9013 [λέιζερ (lasers), άλλες από τις διόδους (laser) και άλλες συσκευές και όργανα οπτικής] και 9401 (καθίσματα).


ΕΒΕΘ : Διαδικτυακή εκδήλωση στις 13 Δεκεμβρίου για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ισπανία


Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Εξαγωγές Ελληνικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων στην Ισπανία: Ευκαιρίες και Στρατηγικές» 
την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 16:00-17:00

Το θέμα θα παρουσιάσουν ο κ. Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Μαδρίτης και ο κ. Δήμος Οικονομέας, Δ/νων Σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας “KRGO Consulting”, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ισπανικής αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων, τις προκλήσεις & ευκαιρίες, που αναδύονται για τους Έλληνες εξαγωγείς και τα βασικά βήματα χάραξης μίας επιτυχημένης στρατηγικής εισόδου στην αγορά της Ισπανίας.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM. 

Για το σύνδεσμο συμμετοχής πατήστε εδώ.

Για επικοινωνία: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων ΕΒΕΘ, τηλ. 2310 370132, email: publicrelations@ebeth.gr


Επικαιροποιημένη έρευνα αγοράς για τον κλάδο ελαιολάδου στην Ισπανία


Επικαιροποιημένη μελέτη Γραφείου ΟΕΥ Μαδρίτης με στοιχεία του ισπανικού κλάδου ελαιολάδου, της παραγωγής, του εξωτερικού εμπορίου και του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Ισπανίας είναι αναρτημένη στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://epihal.gr/erevna-agoras-elaioladou-stin-ispania/ .  Εν θέματι έρευνα έχει αναρτηθεί και στη διαδικτυακή πύλη ΑGORA.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΦΑΝΕΡΗΣ, ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ- ΣΥΚΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, προκηρύσσει δημόσια, φανερή, πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία για την μακροχρόνια εκμίσθωση για τουριστικούς σκοπούς (άρθρο 6 παρ.17 του Ν.2160/1993, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 23 του Ν.4179/2013) ακινήτου ιδιοκτησίας του (κληροτεμαχίου με αριθμό 1217) 23.250τ.μ., στην εκτός σχεδίου αγροτική περιοχή της Ν. Ποτίδαιας, Χαλκιδικής.

Βασικός στόχος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, είναι η επιλογή κατάλληλου/ης μισθωτή/τριας, ο/η οποίος/α θα μισθώσει την ανωτέρω έκταση με σκοπό την ανακαίνιση, αναβάθμιση, εκμετάλλευση και αξιοποίησή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως οποιασδήποτε μορφής Τουριστική Επιχείρηση. Αποσκοπεί, στην προσέλκυση ενδιαφερομένων επενδυτών/τριών, οι οποίοι/ες αποδεδειγμένα διαθέτουν την δέουσα επιχειρηματική και τεχνική εμπειρία καθώς και χρηματοοικονομική επάρκεια, ώστε να

αντιληφθούν και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση των σκοπών του, με απώτερο στόχο το συγκρότημα να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής.

Η δημοπρασία, θα γίνει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στο Δημοτικό Κατάστημα Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, επί των οδών Ι. Μιχαήλ 1 & Στρ. Στεφ. Σαράφη, την 11η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. Περισσότερες πληροφορίες για την δημοπρασία στον σύνδεσμο https://epihal.gr/anakoinosi-dimoprasias-dimou-neapolis-sikeon-nea-potidaia/


ΕΕ-Κομισιόν: Στήριξη 43,1 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές


Χρηματοδότηση 43,1 εκατ. ευρώ για στήριξη των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη Ελλήνων και Σλοβένων αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Προερχόμενα από το αγροτικό αποθεματικό 2024, 43,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία. Τα ποσά που παρουσιάστηκαν λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, μαζί με την αντίστοιχη βαρύτητα αυτών των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα τής ΕΕ, με βάση τα μερίδιά τους στις άμεσες πληρωμές της ΚAΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη διατήρησης επαρκών πόρων στο γεωργικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2023 και το 2024. Το σχέδιο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και της μεθοδολογίας για τη χορήγηση στήριξης, θα συζητηθεί με διαφανή τρόπο με τα κράτη μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν για τον εκτελεστικό κανονισμό σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν απευθείας τη βοήθεια στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.


Eurostat: Δαπανήσαμε περισσότερα από το διαθέσιμο εισόδημα το 2022


Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η αποταμίευση στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, αναδεικνύοντας ένα από τα προβλήματα που αποτελούν κατάλοιπο της πιστωτικής κρίσης, αφού τότε ξεκίνησε το σερί των αρνητικών προσήμων στα ποσοστά της αποταμίευσης στη χώρα.

Μόνο το 2020 και το 2021 η αποταμίευση έγινε ελαφρώς θετική, καθώς η πανδημία συνέβαλε στην αναβολή της ικανοποίησης των καταναλωτικών αναγκών μας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση στήριξε γενναιόδωρα τα εισοδήματα. Στη συνέχεια, όμως, το 2022, επέστρεψε πάλι σε αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο νοικοκυριό αποταμίευσε το 12,7% του διαθέσιμου εισοδήματός του, στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν αρνητικό, -4%. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνει και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι τα νοικοκυριά ξόδεψαν περισσότερο από το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους και συνεπώς είτε χρησιμοποίησαν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από προηγούμενες περιόδους είτε δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους.

Μόνο η Ελλάδα και η Πολωνία είχαν τέτοιες αρνητικές επιδόσεις το 2022. Ωστόσο, η τάση της μείωσης ήταν γενική, καθώς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανάλογες καταναλωτικές αντιδράσεις την περίοδο της πανδημίας και μετά. Ετσι, κατά μέσον όρο, το ποσοστό της αποταμίευσης μειώθηκε από 16,4% που είχε ανέβει το 2021 στο 12,4% το 2022, πλησιάζοντας τις προπανδημικές επιδόσεις. Τα υψηλότερα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σημειώθηκαν στη Γερμανία (19,9%), στην Ολλανδία (19,4%) και στο Λουξεμβούργο (18,1%).


Eurostat: Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα- Πρωταθλήτρια στην υποκειμενική φτώχεια 


Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στις 20/11 στη δημοσιότητα. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. 

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση) ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%. 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%). 

Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως. Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.). 

Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου. 


Η ΕΕ παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται τελικά η Ελλάδα για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Μετά την πειθαρχία που επέβαλαν τα μνημόνια και η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, οδηγώντας σε μείωση του συνολικού ποσού των οφειλών και εξαφάνιση σχεδόν της καθυστέρησης απονομής συντάξεων, η πρόοδος ανακόπηκε και σημειώθηκε μάλιστα και αύξηση των μεγεθών.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 2,099 δισ. ευρώ, έναντι 1,712 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, 1,302 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και 4,696 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής εδώ είναι τα νοσοκομεία, όπως προκύπτει και από την προσφυγή της Κομισιόν, η οποία σημειώνει ότι η παραπομπή για μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών γίνεται «λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους». Από τα 2,099 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Ιούλιο, το 1,114 δισ. ευρώ αφορά τα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την παράβαση είχε κινηθεί από το 2019, με κατάληξη την πρόσφατη προσφυγή. Εκτός από την Ελλάδα, για μη ορθή εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας παρέπεμψε η Κομισιόν και το Βέλγιο και την Ιταλία.


Κομισιόν : Μειώθηκε αισθητά το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα που όμως παραμένει στην 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ


Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ που ήταν το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με τη Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, η αναφορά συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και η ηλεκτρονική τιμολόγηση βοήθησαν για να μειωθεί το κενό ΦΠΑ κατά 38 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 περιορίστηκε στα 60,6 δισ. ευρώ το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2022 και διαμορφώνεται στο 15%, ενώ στόχος είναι το 2026 να περιοριστεί στο 9%, κάτι που θα αποφέρει 2,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.


ΟΟΣΑ : Προτελευταία η χώρας μας στo βδομαδιάτικο για πολλές ώρες εργασίας 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, μεταξύ 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δηλαδή είναι προτελευταία, στη σύγκριση του μέσου όρου μισθών που χορηγούνται στη χώρα, σε εβδομαδιαία βάση, συνδυαστικά με τις ώρες εργασίας. Ουσιαστικά οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ και αμείβονται πολύ λιγότερο από όσο θα μπορούσαν. Μόνο το Μεξικό βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει η εργασία στην Ευρώπη, είναι ότι από την 30η θέση και κάτω, εκτός από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όλες οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο (Πορτογαλία, Ουγγαρία και Σλοβακία). Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην κατάταξη του ΟΟΣΑ με μισθό κατά μέσο όρο 499,60 δολάρια την εβδομάδα, 36,27 ώρες εργασία και 13,77 δολάρια ωρομίσθιο. Το Μεξικό, η μοναδική χώρα που υπολείπεται της Ελλάδας, προσφέρει 320,87 δολάρια μισθό την εβδομάδα,  42,81 ώρες εργασία εβδομαδιαίως και μόλις 7,49 δολάρια ωρομίσθιο. Η πρωτιά ανήκει στην Ισλανδία, που για μόλις 27,87 ώρες εργασία την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι εκεί αμείβονται κατά μέσο όρο με 1.528,33 δολάρια, δηλαδή για 54,84 δολάρια ωρομίσθιο! Ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 1.505,96 δολάρια βδομαδιάτικο, 53,15 δολάρια ωρομίσθιο και 28,33 ευρώ εβδομαδιαία εργασία. Η τρίτη θέση ανήκει στις ΗΠΑ με 1.489,68 δολάρια την εβδομάδα, 42,78 δολάρια την ώρα, αλλά και εργασία 34,83 ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Τέταρτη στη λίστα είναι η Ελβετία με 1.403,71 δολάρια βδομαδιάτικο, 47,75 δολάρια ωρομίσθιο για 29,40 ώρες εβδομαδιαίως και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με 1.247,07 δολάρια την εβδομάδα, 42,50 δολάρια ωρομίσθιο και εβδομαδιαία εργασία 29,35 ωρών. Γίνεται αντιληπτό ότι  οι τέσσερις από τις πέντε χώρες με τις υψηλότερες αμοιβές σε εβδομαδιαία βάση (Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Βέλγιο) προέρχονται από την Ευρώπη, άρα φαίνονται ολοκάθαρα οι πολλές «μισθολογικές ταχύτητες» που υπάρχουν.  

Σχέδιο ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»

Στην συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας μας «Ελλάδα 2.0». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το ελληνικό σχέδιο, το οποίο εκτός από την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας – Έβρου και Ροδόπης λόγω φυσικών καταστροφών, ενσωματώνει και μία νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μέσω του REPowerEU. Το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0 ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 17,43 δισ. ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και άνω των 18 δισ. ευρώ δάνεια. Περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις. Με την έγκριση στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις 8 Δεκεμβρίου, η χώρα μας θα λάβει προκαταβολή 158,7 εκατ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων μέσω του REpowerEU. Μέσω του REpowerEU η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ.

Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής) 


Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

- Πιστοποιητικό Εγγραφής

- Πιστοποιητικό Διαγραφής

- Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

- Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

- Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης "Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο" 

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία: Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.


Ενημέρωση μελών για την επεξεργασία των στοιχείων επικοινωνίας, την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα και την τυχόν διαβίβαση προς τρίτους


Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ενόψει της νέας ψηφιακής αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου μας, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στις παροχές προς τα μέλη μας και στην επικοινωνία μας με αυτά, όπως επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς και ανασχεδιασμός του «Επιχειρηματικού Οδηγού» και του «Taste Halkidiki»  του Επιμελητηρίου μας. Στα πλαίσια αυτά επεξεργαζόμαστε στοιχεία της επιχείρησής σας και δεδομένα επικοινωνίας με αυτή. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679, Ν. 4624/2019) και έχει την έδρα του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οδός Πολυτεχνείου 58, ΤΚ 63100, τηλ. 2371024200, 24300.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση στο μητρώο μελών και για τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του Μητρώου του Επιμελητηρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σκοπούς αρχειοθέτησης και εκπλήρωσης νομίμων καθηκόντων. 

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια αυτά, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου μας, https://epihal.gr (στον Επιχειρηματικό Οδηγό) και στην Ιστοσελίδα μας https://tastehalkidiki.gr/ (Taste Halkidiki)  προκειμένου να διαφημιστείτε και προβάλετε την επιχείρησή σας μέσω των on line υπηρεσιών μας αλλά και για την επικοινωνία τρίτων ενδιαφερομένων με εσάς για σκοπούς εμπορικής συνεργασίας. 

Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας ή αντίγραφα καταστάσεων από το Μητρώο, μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους που δικαιολογούν τεκμηριωμένο εύλογο ενδιαφέρον κατόπιν αίτησής τους, όπως σε άλλες επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου ή σε μη μέλη αυτού, σε άλλα Επιμελητήρια, σε τρίτους ιδιώτες για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και σύναψης συνεργασιών ή σε δημόσιους φορείς για σκοπούς ελέγχου ή έρευνας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας (σχετικά υπ’ αρ. 337/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του Επιμελητηρίου μας με τα μέλη του μέσω e-mail ή δωρεάν SMS. 

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία της επιχείρησης, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας, η διεύθυνσή της, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και η ιστοσελίδα. 

Σας ενημερώνουμε ότι έχετε το δικαίωμα εάν δεν συμφωνείτε με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησής σας για τους ανωτέρω σκοπούς προβολής και επικοινωνίας, να μας δηλώσετε την άρνησή σας και εμείς θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των στοιχείων σας.  

Για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου στο Link: https://epihal.gr/enhmerwtiko-shmeiwma/


Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.


Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: