"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Η Κουκίδα - Ατομική εικαστική έκθεση της Κωνσταντίας Μακρή

Στις 26-10-2023, Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη, με διάρκεια από 26-10 ως 04-11-2023

Exhibition at The Room
Konstantia Macre
The Room, To Pikap, Olympou 57, Thessaloniki
Opening: Thursday, 26.10.2023 at 19:00
Duration: 26.10-04.11.2023
Visiting Hours: 15:00-22:00
Η Κουκίδα
Οραματίζομαι τον Άνθρωπο του μέλλοντος ως υπερδιαστημικό ον σαν εικονογράφημα μιας φουτουριστικής νουβέλας του Χάξλεϋ, υπερήρωα ενός spacefaring comic του Hickman, ψηφιακό απείκασμα σε μια εικονική υπερπραγματικότητα, με μορφή... φουτουριστική, ψυχρή, άσαρκη, απρόσωπη, χωρίς εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Βγαλμένος από μια science fiction ταινία του Huskin και του David Lynch ή από τους στίχους του space oddity του David Bowie. Ανάπηρος ανατομικά, μιας και έχει καταργηθεί η χειρωναξία, μα παντοδύναμος στον νου, εφόσον όλα πια κινούνται τηλεπαθητικά.
Να κυριαρχεί στο έπακρο από την εγκεφαλική του λειτουργία, που κατόρθωσε ακόμη να ξεπεράσει την εντροπία της φθαρτότητας, που σαν αστερόσκονη, καμωμένη από νετρόνιο και ουράνιο, επέστρεψε στο σύμπαν όπου ανήκει, όχι πια σαν σκόνη που διασπείρεται, αλλά σαν οντότητα που το διαφεντεύει, εποικώντας νέους πλανήτες, αμβλύνοντας τα όρια του χώρου και του χρόνου, είτε ως υβρίδιο του Star Trek, είτε ως η Barabarela του Roger Vadim.
Τον καταγράφω λοιπόν, ως κοσμική ύλη, ως ένα προϊόν υλοενέργειας, καμωμένο από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις χημικών στοιχείων, ως έναν super hero μιας διαστημικής περιπέτειας, που κραδαίνει το υπερόπλο του νου σε έναν συμπαντικό χωροχρόνο πραγματεύομαι με μια νέο ποπ εικαστική αντίληψη.
Με έμπνευση από τη sci-fi μυθοπλασία, οραματίζομαι τον άνθρωπο σαν μια απειροελάχιστη χωρο-χρονική κουκκίδα, μηδαμινή μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, αλλά ταυτόχρονα καμωμένη από θανατηφόρες εκρήξεις υπεργήινων άστρων, ως μια supernova, που όμως πρόλαβε και άφησε τη λάμψη του σαν αστραπή στον διάβα του στην κοσμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: