"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην 2η Premium Real Estate Expo North & στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του σε δύο εκθέσεις.

1) Στην 2η Premium Real Estate Expo North 10 – 12/11/2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate και διοργανώνεται στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia – Hotelia, στο περίπτερο 16.

2) Στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 1–3/12/2023 στο...

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στην Αθήνα.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης, κυρίως των μικρών παραγωγών,  στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω Εκθέσεις πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση που τους ενδιαφέρει, αυστηρά το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25/10/2023 και ώρα 14:00 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: pr@epihal.gr 

Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link: https://epihal.gr/category/draseis/ektheseis/ 

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 εσωτ. 5, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. 


ΕΣΠΑ: Προδημοσίευση δύο νέων δράσεων για νέες επιχειρήσεις


Προδημοσιεύθηκε η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού καθώς και η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», η οποία αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις στο link : https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-epicheiriseon/  καθώς και στο Link: https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-touristikon-epicheiriseon/


Έως 1/4/2024 οι αιτήσεις για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004


Έως την 1η Απριλίου 2024 έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων τους. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τότε οι αποφάσεις υπαγωγής ανακαλούνται αυτοδίκαια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες είχαν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις και για τις οποίες απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης.

Αυτό προβλέπεται σε νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ίδια διάταξη θα προβλέπεται επίσης ότι έως την 1η Απριλίου 2024 θα μπορούν να εκδίδονται παραστατικά δαπανών και πληρωμών για το επενδυτικό έργο και να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες για την πλήρωση των προϋποθέσεων και όρων της διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Η ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης παρέχεται και στα επενδυτικά σχέδια στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση για λόγους ανωτέρας βίας και η χορηγηθείσα παράταση έχει λήξει πριν την 1η Απριλίου 2024.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, τα επενδυτικά σχέδια πρώην αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ελάχιστο κόστος υπαγωγής στο Ν.3299/2004 μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, εφ’ όσον διατηρείται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης.

Επιπρόσθετα στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 παρέχεται η δυνατότητα πρόσθετης παράτασης του χρόνου υλοποίησης κατά 6 μήνες προκειμένου να πιστοποιηθούν δαπάνες ενισχυόμενων δαπανών μέχρι το ποσοστό του 50%.


ΥΠΑΝ: Παράταση αιτήσεων για «Μεταποίηση-Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων» των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου  4887/2022


Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» (ΦΕΚ 3292/Β/18.5.2023) που έληγε στις 29/9/2023. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ίδια παράταση δίνεται και στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (ΦΕΚ 3291/Β/18.5.2023) του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 που έληγε στις 13/10/2023.

Οι σχετικές αποφάσεις για τις παρατάσεις δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 5776/Β/04.10.2023.


Ανακοινώθηκαν οι πρώτες Εγκρίσεις Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027)


Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πρώτων αξιολογήσεων των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η Πρώτη (1η) Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν στη Δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» της Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».

Σύμφωνα με την Απόφαση αξιολογήθηκαν 101 αιτήσεις εκ των οποίων 73 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχορηγούμενης ΔΔ 1.062.280,28€ κρίνονται επιλέξιμες.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση είναι άμεση και οι Δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ για την πορεία της Αίτησης Χρηματοδότησής τους και το αναλυτικό αποτέλεσμα αξιολόγησής της.

Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να αναγγελθούν και άλλες Αποφάσεις Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης Αιτήσεων Χρηματοδότησης στις Δράσεις του Προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://21-27.antagonistikotita.gr/anakoinonontai-oi-protes-egkriseis-chrimatodotisis-gia-to-programma-antagonistikotita-espa-2021-2027/


Αιτήσεις από ΜμΕ στο Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB


Ξεκίνησε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα Know your Customer (KYC) της HDB. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 50.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ και είναι συνάρτηση του χρηματοδοτικού σχήματος της ενταγμένης επένδυσης στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων τόσο μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας έως 10 ετών όσο και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 5 ετών (έναντι της επιχορήγησης χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις), ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής.

Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο, ενώ διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το ύψος των τυχόν πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα απαιτηθούν από πλευράς των επιχειρήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση έως 40% του δανείου. Τέλος, το DeLFI έχει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης σε νέα δάνεια ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Περισσότερες πληροφορίες https://kyc.hdb.gr/


Παράταση της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος) με ημερομηνία λήξης μέχρι 31-12-2023.


Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος), σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας λήξης της Δράσης μέχρι 31-12-2023, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. . Δείτε τη σχετική Απόφαση https://21-27.antagonistikotita.gr/2i-tropopoiisi-tis-apofasis-entaxis-ofeloumenon-sto-plaisio-tis-drasis-e-lianiko-a-v-kyklos/

 

16η τροποποίηση – παράταση χρόνου υλοποίησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».


Δημοσιεύθηκε η δέκατη έκτη (16η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με την οποία η προθεσμία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη Δράση έως και την 10.4.2019, ορίζεται η 30.11.2023. Για τις λοιπές χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη Δράση σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 10.4.2019, η αντίστοιχη προθεσμία ολοκλήρωσης αυτών ορίζεται η 31.12.2023.

Επισημαίνεται ότι οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου (π.χ. άδεια δόμησης) απαιτείται να έχουν εκδοθεί μέχρι και την πρώτη (1η) εκταμίευση δημόσιας επιχορήγησης (εξαιρούμενης της προκαταβολής). Δείτε την 16η τροποποίηση της Πρόσκλησης στο https://21-27.antagonistikotita.gr/16i-tropopoiisi-tis-prosklisis-ypovolis-aitiseon-chrimatodotisis-epicheirimatikon-schedion-sti-drasi-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-touristikon-mikromesaion-epicheiriseon/  


ΕΣΠΑ 2021-2027: Ανακοινώθηκαν οι υποβληθείσες αιτήσεις για τις Δράσεις της «Πράσινης Μετάβασης ΜμΕ»


Σε συνέχεια των ενημερώσεων για την πορεία της υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τις Δράσεις του Προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί έως 04/10/2023, ανά κατηγορία Περιφέρειας και ανά Δράση.

Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ

Συνολικά, όπως γνωστοποιήθηκε με την ανακοίνωση, ο αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων για ένταξη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στην Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» είναι 1.563 αιτήσεις και ο συνολικός Προϋπολογισμός υποβληθέντων επιχειρηματικών σχεδίων ανέρχεται σε ποσό 821.132.872€ με Δημόσια Δαπάνη 374.461.610€. 

Επιπλέον ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι για τη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (de minimis) και στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, προσαυξημένου κατά 20%. Με την εξάντληση και αυτής της κατηγορίας προϋπολογισμού, ολοκληρώνεται η δυνατότητα οριστικοποίησης υποβολής αιτήσεων συνολικά στην Δράση. Διευκρινίζεται ότι παραμένει ως δυνατότητα η επεξεργασία αιτήσεων χρηματοδότησης, υπό τη μορφή σχεδίου στο ΟΠΣΚΕ. Επισημαίνεται ότι, ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα οριστικοποίησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, για την οποία θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων για ένταξη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στην Δράση «Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» είναι 6.234 αιτήσεις και ο συνολικός Προϋπολογισμός υποβληθέντων επιχειρηματικών σχεδίων ανέρχεται σε ποσό 943.396.809€ με Δημόσια Δαπάνη 439.482.091€.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Αιτήσεις που υποβάλλονται στη Δράση αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr). Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1683


ΕΣΠΑ 2021-2027: Ανακοινώθηκαν οι υποβληθείσες αιτήσεις για τις Δράσεις «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»


Σε συνέχεια των ενημερώσεων για την πορεία της υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τις Δράσεις του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί έως 04/10/2023, ανά κατηγορία Περιφέρειας και ανά Δράση.

«Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχουν υποβληθεί δύο χιλιάδες εκατόν είκοσι έξι (2.126) Αιτήσεις Χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 60.835.303€ και Δημόσια Δαπάνη 31.162.136€.​ 

«Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχουν υποβληθεί εκατόν είκοσι εννέα (129) αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού Π/Υ 48.023.803€, με Δημόσια Δαπάνη 21.801.062€. 

Επιπλέον δημοσιεύθηκε η πρώτη (1η) Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης για τη Δράση «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021–2027», η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης για τις πρώτες, κατά σειρά υποβολής, έντεκα (11) αιτήσεις, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής τους στο ΟΠΣΚΕ. Ειδικότερα, πέντε (5) αιτήσεις χρηματοδότησης με επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 1.016.472,62€ κρίνονται ως επιλέξιμες και έξι (6) αιτήσεις, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 2.047.122,24€ απορρίπτονται. Οι ενδιαφερόμενοι δύναται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την επομένη κοινοποίησης του τελικού πορίσματος αξιολόγησης, να υποβάλλουν διοικητική ένσταση αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχουν υποβληθεί ενενήντα τέσσερις (94) Αιτήσεις Χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 77.505.258 € με Δημόσια Δαπάνη 36.024.404 €. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε κάθε Δράση αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr) και εγκρίνονται μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία Περιφέρειας. Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή Αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού για την Κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια  Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (de minimis).​ Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1682 


Προκήρυξη του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2903/Β/02.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/47129/720 με θέμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», εφεξής «Πρόγραμμα», επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού & αφορά σε όλη την Επικράτεια. H μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 10,8kW. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.  Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία του ωφελούμενου νοικοκυριού (65% για ευάλωτα, 30%-35% ανάλογα με το εισόδημα και 100% επιχορήγηση για μπαταρίες ), ενώ για τους  αγρότες σε 40% για το Φ/Β  και 90% για μπαταρίες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi.gov.gr. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 2α Μαΐου 2023.  Οι αιτήσεις επιχορήγησης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2025. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230202903 


Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2966/Β/05.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΤΗ/49144/468 «Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» Άξονα Προτεραιότητας 1.3 «Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών» του ΕΣΑΑ Ελλάδα 2.0.». 

Το πρόγραμμα αφορά την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο). Η πλατφόρμα της δράσης (https://fortizopantou.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαΐου, ενώ θα λειτουργεί για ενημερωτικούς σκοπούς.

Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η δημιουργία, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τόσο τις πόλεις όσο και το εθνικό οδικό δίκτυο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν με το ηλεκτρικό τους όχημα παντού χωρίς άγχος, οικονομικά και «πράσινα».

Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, σε βασικές μεταφορικές υποδομές (εθνικές οδοί, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) και σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ) και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αλυσίδες καταστημάτων κ.α.). 

Δικαιούχοι της δράσης είναι Εμπορικές Εταιρείες και Ατομικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Συμπράξεις, Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι Δικαιούχοι είναι οι φορείς που καλύπτουν το κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης Η/Ο και διακρίνονται σε 2 Κατηγορίες (Ι και ΙΙ):

    Κατηγορία Ι: Κύριοι ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου που θα εγκατασταθεί ο σταθμός, και οι οποίοι συμβάλλονται με Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.) που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

    Κατηγορία ΙΙ: Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.)., οι οποίοι συμβάλλονται για την παραχώρηση πλήρους και ακώλυτης χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 80 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.  Περισσότερες πληροφορίες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230202966 


Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων σε "Εξοικονομώ 2023" και "Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους"


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: "Εξοικονομώ 2023" και "Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους". 

Συγκεκριμένα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2023 (από την 15η Σεπτεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία). 

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr αντίστοιχα. Σημειώνεται πως κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα τελευταία, επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά. Η σχετική απόφαση πήρε τον Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/94640/1246 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5530/Β/18.09.2023.


Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-EGreen», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3156/Β/12.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/52385/774 με θέμα «Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας - Produc-EGreen», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αντικείμενο της παρούσας δράσης είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 199.700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2023-2025.

Ως ημερομηνία έναρξης των υποβολών επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης ορίζεται η 30ή Μαΐου 2023. Οι υποβολές ολοκληρώνονται την 30ή Νοεμβρίου 2023. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.

Τα κατώτερα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι 300.000€ για τις πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις, 500.000€ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 1.000.000€ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης, για τις περιφερειακές ενισχύσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων και κυμαίνονται ανάλογα με την Περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυμαίνονται από 50-70%.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και διαθέτουν ή θα διαθέτουν κατά την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει το πρόγραμμα ως κύρια δραστηριότητα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς σύνδεσης στο taxisnet στον ιστοχώρο του προγράμματος (https://producegreen.gov.gr) προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης και να επισυνάψουν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα/αρχεία, για την αξιολόγηση της αίτησης, όπως ορίζει το πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203156 


Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου Επιχειρήσεων 


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους  ό,τι  παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για την 2η φάση 2022 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων» και ορίζεται νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης η Πέμπτη 30-11-2023.»  

       Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΠΑΕ έχει αναρτηθεί η ανακοίνωση για την παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης 2022 του Μεταφορικού Ισοδύναμου Επιχειρήσεων: https://www.efepae.gr/frontend/article.php?aid=6921&cid=340&t=Paratasi-Ypobolis-Aitisewn-Xrimatodotisis-tis-2is-Fasis-2022-tou-MI-Epixeirisewn. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 4113.80-02/4107/2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 7214/31-12-2022). Σημειώνεται ότι υποβάλλονται μόνο τα παραστατικά της συγκεκριμένης περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση, από 1-7-2022 έως και 31-12-2022 και δεν δύναται τα παραστατικά της 1ης Φάσης Χρηματοδότης να υποβληθούν στην περίοδο της παρούσας Φάσης (2ης)».  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μέτρου: https://metaforikoisodynamo.gr/  


Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων)


Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση 4111.08-01/2194_ΦΕΚ 5816/Β/05.10.2023 για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2023 «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2023.»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Η διαδικασία της πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. του άρθρου 20 του ν. 4832/2021 είναι ηλεκτρονική και απαιτεί τη συμπλήρωση και υποβολή αίτησης στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο προς υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η παραπάνω αίτηση πιστοποίησης υποβάλλεται από καθέναν/καθεμία χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη του/της. Σε κάθε περίπτωση κάθε δικαιούχος μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ωφελούμενη μονάδα.

Η πιστοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. καυσίμων, γίνεται στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ηλεκτρονικά και απαιτείται η συμπλήρωση και υποβολή αίτησης. Περισσότερες πληροφορίες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205816 


Πρόσκληση σε Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα "Βρείτε το δικό σας πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για το περιβάλλον στην Ελλάδα - Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Κυκλική Οικονομία"


Από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, πραγματοποιείται διαδικτυακό συνέδριο με θέμα "Βρείτε το δικό σας πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για το περιβάλλον στην  Ελλάδα - Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Κυκλική Οικονομία".

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενημερώσει τη Βιομηχανία, τις Περιφερειακές Αρχές, τους Δήμους, τον ακαδημαϊκό κι ερευνητικό κόσμο, τις ΜμΕ, την Κοινωνία των Πολιτών (οργανώσεις καταναλωτών, κοινωνικές επιχειρήσεις, κ.ά.), καθώς κι οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα, σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης και υποστήριξης της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικότερα για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που αφορούν στην Κυκλική Οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο Πρόγραμμα LIFE, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής.

Βρείτε εδώ:  Find your EU Funding Programme for the Environment, Greece - Financing opportunities for the Circular Economy  περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο.

O σύνδεσμος για την εγγραφή βρίσκεται εδώ: Webinar Registration - Zoom


ΔΥΠΑ: Ξεκινάει ο νέος κύκλος κατάρτισης «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα» για 30.000 ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες


Μετά την συμμετοχή 110.000 ανέργων στα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, «ανοίγει» νέος κύκλος αιτήσεων για επιπλέον 30.000 ανέργους.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

Τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας. 

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης). 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr στη διεύθυνση: 

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm

Όσοι υποβάλουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:   

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και  https://www.voucher.gov.gr/

Με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.


ΔΥΠΑ : Προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6000/Β/16.10.2023 η Απόφαση Αριθμ. 89590 του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Η Δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1.1.2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Οι ΚΑΔ που ανήκουν στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας . Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa.gov.gr), στην ιστοσελίδα (www.ependyseis.gr ), στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020. (www.antagonistikotita.gr). Η ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται σε 12 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Το κατ’ αποκοπή ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/ωφελούμενων της Δράσης ανέρχεται σε 14.800€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση www.ependyseis.gr . Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης ορίζεται η 23-10-2023 και ώρα 13:00 και ως ημερομηνία λήξης υποβολής ορίζεται η 1-12-2023 και ώρα 15:00. Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις ένταξης, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τους ΚΑΔ που εντάσσονται στην δράση, στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206000 


ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης απασχόλησης 15.000 νέων ανέργων 25-45 ετών


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5363/Β/07.09.2023 η απόφαση Αριθμ. 79435 «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών.» όπου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, τα οποία εξειδικεύονται στην πρόσκληση, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, σε τομείς υψηλής ζήτησης, κυρίως για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανακατάρτιση του (reskilling).

Αντικείμενο της νέα δράσης της ΔΥΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνει:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (TrainingVouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α.

Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (12.600.000,00 €).

Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ.

Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205363 


ΔΥΠΑ: 18.000 νέοι απέκτησαν δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων - Μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις


Η συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) έχει ήδη διαθέσει δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων σε 18.000 νέους, ενώ συνεχίζονται οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους.  

Η δράση δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανέργους έως 30 ετών, καθώς και σε όλους τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και στους σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, να υποβάλουν αίτηση για τη δωρεάν χορήγηση της κάρτας. 

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πάνω από 37 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές  σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς όπως εκπαίδευση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, υγεία, αθλητισμό, διασκέδαση, εστίαση, τηλεφωνία κ.α. Στην Ελλάδα, οι κάτοχοι έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο με περισσότερες από 420 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς. 

Όσοι λάβουν την κάρτα θα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις και τα προνόμια για 2 χρόνια. Οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://applications.europeanyouthcard.gr/Card/insertnewcardexternal.aspx?locale=el-gr 

Η κάρτα παραλαμβάνεται α) σε 146 καταστήματα της Vodafone, που συνεργάζονται για αυτό το σκοπό με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και β) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε Αθήνα (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος) και Θεσσαλονίκη (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α’ προβλήτα, Κτίριο Γραφείων ΟΛΘ Δημόσιας Αρχής Λιμένων​). 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκπτώσεις και παροχές της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων επισκεφτείτε: https://europeanyouthcard.gr/ 


ΑΔΜΗΕ: Ανοίγει ο νέος κύκλος του προγράμματος IPTO Talent – Eυκαιρίες απασχόλησης για νέες και νέους επιστήμονες


Τον νέο κύκλο του προγράμματος «IPTO Τalent», για νέες και νέους επιστήμονες, ανοίγει για δεύτερη χρονιά ο ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αξιοποιώντας την επιτυχημένη εμπειρία από τον πρώτο κύκλο που «έτρεξε» κατά το προηγούμενο έτος.

Με στόχο την ανάσχεση του brain drain και την προσέλκυση ανθρωπίνου δυναμικού νεαρής ηλικίας με υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες, το νέο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ απευθύνεται σε διπλωματούχους μηχανικούς, πτυχιούχους θετικών επιστημών, νομικής και οικονομικών επιστημών.

To «ΙPTO Τalent» δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους με ελάχιστη (έως δύο έτη) ή καθόλου εργασιακή εμπειρία, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, συνεισφέροντας καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι 20 υποψήφιες και υποψήφιοι οι οποίοι θα επιλεγούν μετά από ατομικές συνεντεύξεις και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης δεξιοτήτων, θα ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΔΜΗΕ με έμμισθη σχέση πλήρους απασχόλησης διάρκειας ενός έτους, και θα εργαστούν σε διαφόρων ειδών projects που υλοποιεί ο Διαχειριστής στην Αττική, αποκομίζοντας σημαντική γνώση και εμπειρία. 

Τα έργα ενδεικτικά αφορούν στην ανάπτυξη εφαρμογών & πληροφοριακών συστημάτων, στην ανάλυση δεδομένων, στη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, σε ρυθμιστικά θέματα αγοράς ενέργειας, σε οικονομικές αναλύσεις, και στην προστασία δεδομένων επιχειρηματικού απορρήτου και GDPR. 

Οι 20 επιτυχόντες  σε πρώτη φάση θα λάβουν εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, και στη συνέχεια θα  ενταχθούν στις ομάδες που θα αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων νέων έργων. Η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων: https://apply.workable.com/admie/?lng=el


Παράταση της ημερομηνίας για χορηγίες μέχρι και €5,600 για αειφορία τουριστικών επιχειρήσεων από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης - INSULEUR


 Με τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν το 99,8% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε., το έργο με τίτλο Island Sustainable Tourism Action through Resilient SMEs (I-STARS) το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., προσδοκάει να αλλάξει τις καθιερωμένες τους πρακτικές προκειμένου να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν κατάλληλα, αντιμετωπίζοντας τόσο τις ανησυχίες των πελατών τους - οι οποίοι ολοένα και περισσότεροι γνωρίζουν και ανησυχούν για το αποτύπωμα το οποίο αφήνουν οι διακοπές τους - όσο και τις περιβαλλοντικές απειλές. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί γνώση, νέες δεξιότητες και οικονομικούς πόρους από πλευράς των επιχειρήσεων. 

Σε αυτό έρχεται να απαντήσει το Σχέδιο Χορηγιών το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από το INSULEUR στο πλαίσιο του I-STARS. 

 Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του έργου αυτού, τουλάχιστον 25 τουριστικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για υπηρεσίες αξίας έως και 5.600 ευρώ, τις οποίες θα παρέχουν έμπειροι σύμβουλοι σε θέματα μεταξύ άλλων:

  • Πιστοποιήσεις βιωσιμότητας (Ecolabel, Travelife, κ.λπ.) 

  • Στρατηγικές αειφορίας & υλοποίηση μέτρων (energy audits, (food) waste audits, water use, CSR, carbon management plan, δράσεις δημοσιοποίησης δεδομένων αειφορίας, κλπ) 

  • Αγορά εργαλείων/τεχνολογικών λύσεων για παρακολούθηση και βελτίωση απόδοσης αειφορίας 

  • Organisation Environmental Footprint Assessment - OEF 

  • Συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης & κατάρτισης σε θέματα αειφορίας 

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά (https://bit.ly/ISTARSapplication ) και η τελευταία νέα ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 (αντί της  25ης Οκτωβρίου 2023) 17:00 CET (18:00 ώρα Ελλάδας) 

Η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων και όλα τα σχετικά αρχεία είναι διαθέσιμα εδώ https://bit.ly/ISTARSCall  

Ακολουθήστε το έργο I-STARS στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές του. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την INSULEUR, τηλ +30 2271041170, istarsgreece@gmail.com 


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας συνεργατικών σχηματισμών  - CLUSTERS (ECCP)


Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί η διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (Εuropean Cluster Collaboration Platform), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (ECCP) είναι να αποτελέσει τον ευρωπαϊκό διαδικτυακό κόμβο για τους ενδιαφερόμενους φορείς των συνεργατικών σχηματισμών και το σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τρίτες χώρες που στοχεύουν στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

 Η πλατφόρμα διαθέτει πλήθος στοιχείων και υπηρεσιών:

Ø  δυναμική χαρτογράφηση περισσότερων από 1.200 οργανισμών συνεργατικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο,

Ø  ο μεγαλύτερος κόμβος πληροφοριών για τους συνεργατικούς σχηματισμούς που προσφέρει τα τελευταία νέα και τις ανοικτές προσκλήσεις σε μια ευρεία κοινότητα μέσω του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «ECCP»,

Ø  ποικίλες εκδηλώσεις (διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων, συνέδρια) που διοργανώνονται από το «ECCP», τις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και την κοινότητα τους για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και των συζητήσεων μεταξύ ομοτίμων,

Ø  εκδηλώσεις γνωριμίας που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των σχηματισμών στην Ευρώπη και πέραν αυτής,

Ø  εκτεταμένη βάση δεδομένων γνώσεων με χαρτογράφηση περιφερειακών, εθνικών, διεθνών και τομεακών δικτύων συνεργατικών σχηματισμών, εργαλείων και δημοσιεύσεις που έχουν αναπτυχθεί από το «ECCP», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και τη βάση δεδομένων γνώσεων «EREK» με τις βέλτιστες πρακτικές των τεχνολογιών περιβαλλοντικής και αποδοτικής χρήσης των πόρων,

Ø  αναλυτικές πληροφορίες για τέσσερις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και ένα ειδικό φόρουμ συμπράξεων για τα μέλη,

Ø  φόρουμ για τις ενώσεις και τα δίκτυα συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων και ευκαιριών χρηματοδότησης,

Ø  δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών, όπου οι οργανισμοί μπορούν να βρουν δυνητικούς συνεργάτες και μια δυνατότητα «ClusterXchange» για να ανταλλάσσουν προσφορές και ζήτηση απευθείας μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων,

Ø  ειδικές σελίδες που υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων προφίλ επιλεγμένων χωρών στρατηγικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνσης τεχνικής βοήθειας (SMEs Go International)

Ø  οι πιο ενημερωμένες πληροφορίες για τους βασικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: πράσινη και ψηφιακή πολιτική, κοινωνική οικονομία, ανθεκτικότητα της οικονομίας και βιομηχανικά οικοσυστήματα (ενδεικτικά, η σχετική ιστοσελίδα για τον τουρισμό βρίσκεται στη διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/).


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ Ηλεκτρονικό Ευρετήριο ψηφιακών Εργαλείων & Εφαρμογών για ΜΜΕ


Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό (Transition Pathway), η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημοσιεύσει ευρετήριο με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις και προορισμοί στην ΕΕ σε συνάφεια με την ψηφιακή μετάβαση του τουριστικού οικοσυστήματος

Το ευρετήριο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/tools-and-practices_en

Το ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης με πολλαπλά φίλτρα των υφιστάμενων μεταβιβάσιμων ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών για την υποστήριξη των τουριστικών ΜΜΕ και προορισμών στην ψηφιοποίηση. Θα επικαιροποιείται με βάση τα νέα στοιχεία που θα υποβάλλουν οι ΜΜΕ, οι προορισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τουρισμού έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το ευρετήριο για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παρόμοια ψηφιακά εργαλεία ή πρακτικές.


Επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standart &Poor’s 


H απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία καθώς ο S&P ανήκει στην κατηγορία των σημαντικών οίκων (μαζί με τους Moody’s και Fitch) που παρακολουθεί μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικοί οργανισμοί, κ.α.

Από το βράδυ της Παρασκευής της 20ης Οκτωβρίου 2023, πλέον η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από την ΕΚΤ. Την S&P και την DBRS, με τα ελληνικά ομόλογα να μπαίνουν πλέον στο ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών που μέχρι πρότινος δεν ενδιαφέρονταν καθώς θεωρούνταν «σκουπίδια». Βέβαια για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων χρειάζεται μία ακόμη αναβάθμιση από τους οίκους Fitch ή Μoody’s. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων σε ελληνικούς τίτλους και μετοχές ελληνικών εταιριών. Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους και η ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, σημαίνει και ότι πλέον η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις αγορές ως προς το «νέο» χρέος, χωρίς κάποιο εργαλείο προστασίας όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται η «ετυμηγορία» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τότε θα φανούν τα πραγματικά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας καθώς ακόμα περισσότεροι επενδυτές θα συμμετάσχουν στις εκδόσεις χρέους της ελληνικής δημοκρατίας μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Υπενθυμίζεται πως ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, Moody’s, στην πρόσφατη αξιολόγησή του στις 5 Σεπτεμβρίου είχε κάνει την έκπληξη δίνοντας διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την ακριβώς ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική.


ΑΑΔΕ: Διασύνδεση POS - ΦΗΜ, δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις με τις λεπτομέρειες


Δημοσιεύθηκαν όλες οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ και του υπ.Οικονομικών σχετικά με τη διασύνδεση των pos με τα ταμειακά συστήματα αλλά και την ΑΑΔΕ. 

 Με την απόφαση Α.1155/2023 (ΦΕΚ 5992/Β/13.10.2023) καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία, οι υπόχρεοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης των Μέσων Πληρωμών με τα Ταμειακά Συστήματα, τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και την ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ). Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205992 

Η απόφαση Α.1156/2023 (ΦΕΚ 5993/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της διαδικασίας και του χρόνου υποβολής της Δήλωσης Συμμόρφωσης, αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε., των Μέσων Πληρωμών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS), Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και Παρόχων Μέσων Πληρωμών ημεδαπής ή αλλοδαπής. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205993 

Η απόφαση Α.1157/2023 (ΦΕΚ 5994/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό  του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205994 

Με την απόφαση Α.1158/2023 (ΦΕΚ 5996/Β/13.10.2023) τροποποιείται η Α.1035/2020 η οποία αφορά τις «Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων» . Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link:  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205996 


ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τις επιχειρήσεις ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διορθώσεων και συμπληρώσεων στο Μητρώο POS. Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο POS έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τους παρόχους POS. Μέχρι σήμερα, το Μητρώο έχει επεξεργαστεί 2,5 εκατομμύρια εγγραφές, που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο POS.

Από 20/10 και έως τις 31/10/2023, οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE → Μητρώο & Επικοινωνία → Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

Διευκρινίζεται ότι ως ενεργό νοείται το POS, που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα για τη Διασύνδεση POS - Ταμειακών Συστημάτων, από την οποία επιχειρήσεις και λοιποί εμπλεκόμενοι (Λογιστές, Πάροχοι κλπ.) μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με:

- τις επιμέρους υποχρεώσεις κάθε εμπλεκομένου

- τις διαθέσιμες επιλογές ταμειακών συστημάτων και POS

- το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη του έργου


ΑΑΔΕ: Με QR code όλες οι αποδείξεις από τον Νοέμβριο


Μέχρι τέλος του μηνός θα πρέπει να έχουν αλλάξει όλες οι ταμειακές και οι φορολογικοί μηχανισμοί, ώστε από 1ης Νοεμβρίου να εκδίδουν πλέον μόνο αποδείξεις με τυπωμένο κωδικό QR -και όχι απλά ένα barcode ή μια αλφαριθμητική ακολουθία.

Ουσιαστικά απομένουν 15 μόλις μέρες για την αλλαγή, αναβάθμιση και επέκταση των ταμειακών συσκευών και συστημάτων, στο σύνολο της αγοράς. Με τον τρόπο αυτόν όμως, όλες οι αποδείξεις θα ελέγχονται άμεσα μέσω scanner πια, για τη γνησιότητά τους ή για το αν έχουν αποσταλεί στην εφορία. Και όχι μόνο από τους εφοριακούς, αλλά ακόμα και από απλούς πελάτες και πολίτες, μέσω του κινητού τους «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου τους. Στην ουσία οι αποδείξεις θα βρίσκονται πλέον online ψηφιακά καταχωρημένες στο διαδίκτυο και στο υπολογιστικό “cloud” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


ΑΑΔΕ: Ψηφιακή έκδοση βεβαιώσεων μητρώου


Με βάση το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ με τίτλο «Ψηφιακή η έκδοση βεβαιώσεων μητρώου», θα πρέπει να γίνονται δεκτές από 06/07/2023 από κάθε υπηρεσία δημοσίου και μη, οι εκτυπώσεις από το taxis σε σχέση με την κατάσταση μητρώου ατομικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου. Το εν λόγω δελτίου τύπου παραπέμπει στην εγκύκλιο Α.1096/2023  «Βεβαιώσεις Μητρώου που εκδίδονται αυτοματοποιημένα από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE» (ΦΕΚ 4304/Β/05.07.2023) η οποία αναλύει ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που θα πρέπει να γίνονται δεκτά από την εκτύπωση και μόνο και να μην αναζητούνται οι σφραγισμένες επίσημες βεβαιώσεις μεταβολών. Αναλυτικότερα στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204304 


ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας στο ΓΕΜΗ


Με την κοινή υπουργική απόφαση 86726/_ΦΕΚ 5811/Β/04.10.2023, καθορίζονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για την online διαδικασία καταχώρισης των υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας που έχουν την έδρα τους σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΓΕΜΗ. Όπως αναφέρει το άρθρο 9 της απόφασης, η οποία ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου 2024, η διαδικασία της επιγραμμικής καταχώρισης υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας έως την 30η Απριλίου 2024 είναι προαιρετική και από την 1η Μαΐου 2024 καθίσταται υποχρεωτική. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205811 


ΑΑΔΕ: Αυτόματη η ενημέρωση του φορολογικού μητρώου των Α.Ε. για τις μεταβολές τους στο ΓΕΜΗ


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5913/Β/10.10.2023 και ισχύει από 11/10/2023 η απόφαση Αριθμ. Α.1151 του διοικητή της ΑΑΔΕ  «Αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις μεταβολές των στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών, που καταχωρίζονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μέσω διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων αυτών» όπου επέρχεται σύμφωνα με το άρθρο 2 «Η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΓΕΜΗ και ΑΑΔΕ υλοποιείται στη βάση της αυτόματης λήψης των μεταβολών των ανωνύμων εταιρειών (ΑΕ) του ν. 4548/2018, που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ και αφορούν στα στοιχεία του νομικού προσώπου: α) Κεφάλαιο, β) Κατάσταση, γ) Λήξη Διάρκειας, δ) Επωνυμία και ε) Σχέσεις. Η διαλειτουργικότητα του προηγουμένου εδαφίου δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία των Διακριτικών Τίτλων και το Είδος Μετοχών, για τις μεταβολές των οποίων η ΑΑΔΕ προβαίνει σε αναζήτηση των στοιχείων δημοσιότητας στον ιστότοπο του ΓΕΜΗ, ενώ εφεξής τα νομικά πρόσωπα δεν υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης μεταβολής εργασιών στο Φορολογικό Μητρώο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.». Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205913 


ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών


Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους, εισάγει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Πλέον, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Aριθμ. A.1162_ΦΕΚ 6129/Β/23.10.2023) οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

•    Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.

•    Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.

•    Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.

•    Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο. Επιπλέον, για την ασφάλεια, την εγκυρότητα και την ταυτοποίηση των συναλλαγών, αλλάζει το περιεχόμενο της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή και ο τύπος του Αποδεικτικού Ενημερότητας, με την προσθήκη πεδίων, όπως:

•    Το QR Code, για τον έλεγχο γνησιότητας του αποδεικτικού ενημερότητας.

•    Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) στο myDATA του παραστατικού, του οποίου επιδιώκεται η είσπραξη.

•    Το ΑΤΑΚ του ακινήτου, για τη μεταβίβαση του οποίου εκδίδεται το αποδεικτικό ενημερότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206129 


ΑΑΔΕ: Επανέρχεται το βιβλίο πελατών σε ψηφιακή μορφή - Σε ποιους κλάδους


Στη δημιουργία ψηφιακού πελατολογίου θα υποχρεωθούν σύντομα συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και στον καλύτερο έλεγχο από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφιακό πελατολόγιο θα αφορά τα catering, τα camping, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά σχολεία, τις κλινικές και τα θεραπευτήρια, τα διαγνωστικά κέντρα, τους γιατρούς, τους δικηγόρους κ.λπ. Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες.  

Έτσι, λοιπόν, από το νέο έτος θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο, σε δεύτερη φάση, θα διασυνδεθεί με τα MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή και να διασταυρώνει εάν και πότε για παράδειγμα κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του.  Εκτός από τα ψηφιακά πελατολόγια, έρχονται και δύο ακόμα ψηφιακές εφαρμογές από την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, σταδιακά θα εφαρμοσθεί η ψηφιακή-ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.


Τίτλοι τέλους σε δηλώσεις ΦΠΑ – φόρου εισοδήματος


Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα είναι το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025 όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η προσυμπλήρωση θα γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των προσυμπληρωμένων δεδομένων. Δηλαδή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα είναι «κλειδωμένα».

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το επόμενο έτος η προσυμπλήρωση και το «κλείδωμα» των δεδομένων -που δεν θα επιτρέπει καμία παρέμβαση και τροποποίησή τους από τους φορολογούμενους- θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ από το 2025 θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με την ολοκλήρωση αυτών των αυτοματισμών, θα είναι αδύνατο για τους φορολογούμενους να δηλώνουν ποσά ακαθαρίστων εσόδων λιγότερα και ποσά εκπιπτόμενων δαπανών περισσότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA.


Υποχρέωση αποδοχής άμεσων πληρωμών (IRIS) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες


Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική βουλή,  επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).  Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που εισάγονται:

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει

- Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.


- Οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήμερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, στο εξής θα υποχρεούνται να δέχονται και τα συστήματα άμεσης πληρωμής. Η υποχρέωση θα ισχύσει από 1.12.2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.


 Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα από 24 σε 13%


 Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24 σε 13%) καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια, στο 4%, προβλέπεται στον Ν.5057_ΦΕΚ 164/Α/06.10.2023 «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» στο άρθρο 31 «Συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 21, προσθήκη παρ. 55 στο Κεφάλαιο Α’ και προσθήκη παρ. 11 στο Κεφάλαιο Β’ του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα: 

- Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών. 

- Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.


Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 161/Α/29.09.2023, ο ν. 5055/2023 με τίτλο “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και επείγουσες διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.”, όπου στο άρθρο 15 «Υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων προϊόντων», στο άρθρο 16 «Επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής –Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», και στο άρθρο 17 «Ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων», περιγράφονται τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο μέτρων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά.

Η πρωτοβουλία για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023. Σχετικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις στο ΦΕΚ 5927/Β/11.10.2023  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205927 καθώς και στο ΦΕΚ 5928/Β/11.10.2023 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205928 

Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα στο νόμο προβλέπεται ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η σήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι καταναλωτικών προϊόντων θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» εφόσον μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023, στείλουν έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση τιμών, τουλάχιστον 5% – εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών – για τους επόμενους έξι μήνες.

Η δέσμευση των επιχειρήσεων για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» περιλαμβάνει: τον μοναδικό κωδικό («barcode»), την επωνυμία, το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, ανά μονάδα μέτρησης, την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και τη δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης.

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα φέρουν ετικέτα με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι ενώ οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν πλήρως τις μειωμένες τιμές πώλησης των προμηθευτών τους στον τελικό καταναλωτή. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.


Στην ΤτΕ θα υποβάλλονται οι ισολογισμοί των «ξεχασιάρηδων» του ΓΕΜΗ


Την αδιαφάνεια που επικρατεί στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τους ισολογισμούς τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αναγνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με νέα νομοθετική ρύθμιση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, υποχρεώνει τις εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο για τα εγχώρια Πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, οι ΑΕ, οι ΕΠΕ, οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες και οι ΙΚΕ (περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014) που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, με τη σύναψη κάθε μορφής δανείων, περιλαμβανομένων των κοινοπρακτικών, καθώς και μέσω της εκδόσεως ομολογιακών δανείων, υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, εντός 20 ημερών από την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων από την αρμόδια Γενική Συνέλευση.

Επίσης οι εταιρείες, οι κινητές αξίες των οποίων έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης του το αργότερο τέσσερις μήνες μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσης. Ως αφετηρία της προθεσμίας θεωρείται η τελευταία ημέρα της οικονομικής χρήσης. (άρθρο 4 του ν. 3556/2007 (Α’ 91).

Η υποβολή των στοιχείων γίνεται βάσει των υποδειγμάτων που προβλέπονται στην πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (υπ’ αρ. 2682/3.6.2019 Β ́ 2453), ενώ για τη συλλογή των στοιχείων από τις υπόχρεες εταιρείες εφαρμόζονται οι κανόνες για την προστασία και τη χρήση εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 2533/98 του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1998 σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (L 318).

Σε περίπτωση παράλειψης ή ελλιπούς, εσφαλμένης ή εκπρόθεσμης υποβολής των στοιχείων εκ μέρους των υπόχρεων, υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα.


Απλουστεύεται η διαδικασία ρύθμισης δανείων


Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ 145947/2023 (ΦΕΚ 5909/Β΄/10-10-2023) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τίθεται από 16/10/2023 σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία διμερών ρυθμίσεων δανείων σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013. Η νέα διαδικασία, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες (Φυσικά και Νομικά πρόσωπα – πολύ μικρές επιχειρήσεις), να ρυθμίσουν τα δάνειά τους απευθείας με το εκάστοτε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, σε διμερές επίπεδο αποκλειστικά, μέσω αίτησής τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Κώδικα Δεοντολογίας», η οποία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με την ηλεκτρονική υποβολή:

-Διευκολύνεται και επιταχύνεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, προς όφελος των πολιτών καθώς το σύνολο των απαιτούμενων περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων θα ανακτάται άνευ κόστους για τον πολίτη από τις βάσεις δεδομένων.

-Εξασφαλίζεται η δομημένη διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαδικασιών και προθεσμιών και για τα δύο μέρη, ώστε να παρέχεται η καταλληλότερη λύση (προσωρινή ή οριστική διευθέτηση των δανείων), κατόπιν αξιολόγησης.

-Ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας σε όλα τα στάδια της αίτησης με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr στην ενότητα «Περιουσία και Φορολογία» και την υποενότητα «Διαχείριση Οφειλών», στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/kodikas-deontologias

Για την άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εντάσσει από σήμερα την υπηρεσία με τίτλο «Κώδικας Δεοντολογίας» στο σύστημα κράτησης myEGDIXlive.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, που θα προγραμματίσουν κράτηση (με τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 213.212.5730 ή με τηλεδιάσκεψη στην ψηφιακή πύλη myEGDIX.live.gov.gr), μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τους εκπροσώπους Γενικής Γραμματείας, για θέματα που αφορούν τη δημιουργία και υποβολή της αίτησής τους στην εν λόγω πλατφόρμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στοπ Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205909 


ΕΦΚΑ: Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες


Περίπου κατά 10 ευρώ το μήνα και 120 ευρώ το χρόνο θα αυξηθούν από την αρχή του έτους οι εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που, έχουν επιλέξει να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις, προβλέπονται από το νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.

Έτσι, ενώ το 2023 αυξήθηκαν κατά 9,6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς, για το 2024, οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 4,3%.

Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη, κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ που επιλέγουν οι 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ανέλθει στα 240,15, από 230,25 ευρώ το μήνα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών θα είναι, μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία, 120 ευρώ.

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούριση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον, 44,59 ευρώ το μήνα για επικούριση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ).

Τέλος οι αγρότες από 137,6 ευρώ το μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ το μήνα, ή συν 77 ευρώ το χρόνο.


Εργατικές διαφορές: Οδηγός επίλυσης από την Επιθεώρηση Εργασίας


Οδηγό επίλυσης εργατικών διαφορών δημοσίευσε η Επιθεώρηση Εργασίας, αποσκοπώντας στην ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων. Ο οδηγός είναι αναρτημένος στο https://www.hli.gov.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΟΔΗΓΟΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΔΙΑΦΟΡΩΝ-09.2023.pdf και έρχεται να βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους σε μία εργατική διαφορά – εργοδότες, εργαζόμενους και έχοντες δικαίωμα παράστασης εκπροσώπους τους – με τη λεπτομερή αποτύπωση της διαδικασίας επίλυσής της, ώστε να καταστούν σαφή τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία. Παράλληλα, αποτελεί βοηθητικό εργαλείο για τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, δίνοντας κατευθύνσεις για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’).

Μετά από τις αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4808/2021, επιταχύνεται η διαδικασία επίλυσης εργατικής διαφοράς ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας, αυστηροποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις σε διαφορές που αφορούν σε μισθολογικές οφειλές και είναι πλέον δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής, με βάση το πόρισμα του επιθεωρητή εργασίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών αποτελεί κορυφαίο και διαχρονικό πεδίο αρμοδιότητας των επιθεωρητών εργασιακών σχέσεων, οι οποίοι απολαμβάνουν απόλυτης ανεξαρτησίας κατά τον χειρισμό μίας υπόθεσης. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθίσταται δυνατή η άμεση και ανέξοδη επίλυση εργασιακών ζητημάτων που ανακύπτουν από την απασχόληση των εργαζομένων.


ΕΛΣΤΑΤ: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού το δημογραφικό


Βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 κατεγράφησαν οι λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων 90 ετών, από όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Οι γεννήσεις την περασμένη χρονιά ήταν κατά 10,3% μειωμένες σε σύγκριση με το 2021, ενώ ήταν περίπου οι μισές σε σχέση με το 1980.

Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα παρουσιάσει σημαντική μείωση έως το 2050.

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού, δεδομένου ότι όλο και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων πρέπει να καλύπτει τις συνταξιοδοτικές ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων.

Βάσει στοιχείων έκθεσης του ΟΟΣΑ, το 1990 αντιστοιχούσαν 23 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους και το 2020 αντιστοιχούσαν 38 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους. Με βάσει τις εκτιμήσεις, το 2050 θα αντιστοιχούν 75 συνταξιούχοι σε 100 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ανταποδοτικό σύστημα, οι εισφορές των νυν εργαζομένων τροφοδοτούν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Βάσει των προβλέψεων του ΟΟΣΑ, για να παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη συνταξιοδότηση, κατά 1,5 χρόνο το 2035 και κατά 2,8 χρόνια το 2050.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το  2022, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 64.260 τις γεννήσεις, «χάθηκε» δηλαδή μία πόλη στο μέγεθος περίπου της Λαμίας. Βάσει των στοιχείων, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια), ενώ το 2021 ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια). Παρουσίασαν, δηλαδή, μείωση κατά 10,3% σε μία χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι το 2022 ανήλθαν σε 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες).


ΡΑΑΕΥ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου


Νέο καθεστώς για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, διαδέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προκρίνει τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

  •  Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

  •  Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  •  της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης

  •  της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.


ΥΠΕΝ: Πού διαμορφώνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Νοέμβριο 


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.


Προ των πυλών νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις της αγοράς, οδηγούν σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνικής αγοράς προμήθειας ρεύματος. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι αυξήσεις θα πάρουν σάρκα και οστά τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, αλλά και ενδεχόμενης νέας αύξησης στα ήδη υψηλά επιτόκια δανεισμού. Εάν οι παράμετροι του κόστους διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τότε τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το νέο έτος εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 15%, με τις εταιρείες ενδεχομένως να απορροφούν ένα μικρό μέρος της τάξης του 3% έως 4%.  

Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) : Διευκρινήσεις σχετικά με τον ορισμό του «υπόχρεου παραγωγού» του ν. 4819/2021, με τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται στο σημείο πώλησης, σχετικά με τον ισχυρισμό "plastic free" σε συσκευασίες


Διευκρινήσεις δόθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν από πολλές επιχειρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4819/2021 που αφορούν θέματα περί αποβλήτων, περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, καθώς και διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος . Οι εν λόγω διευκρινιστικές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου μας  https://epihal.gr/category/enimerwsh/epixeirhmatika-nea/

 

ΣΕΒ : Ετήσια έρευνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον_ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 


Για έβδομη συνεχή χρονιά, ο ΣΕΒ πραγματοποιεί την ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MRB. Με βασικό μήνυμα «η φωνή σου μετράει», η έρευνα απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και τους δίνει φωνή ώστε να εντοπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή τους λειτουργία, αλλά και στην αναπτυξιακή τους προοπτική. Για τον ΣΕΒ, η συστηματική και άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση προτάσεων ενίσχυσης και στήριξής τους απέναντι σε υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις.

Για το 2023 επιλέχθηκαν ενότητες για: 

  • το «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον, με στόχευση σε ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου υπό το φως και της διαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης, και στις δράσεις των επιχειρήσεων και της Πολιτείας, ώστε να συμπλέουν με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις τους εργασιακού περιβάλλοντος, και 

  • τη «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος», με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις είναι σημαντικοί φορείς για την κατανόηση των προκλήσεων, την ανάδειξη καλών πρακτικών και τον σχεδιασμό ολιστικών δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα και να συμπληρώσετε την έρευνα στο link : https://www.sev.org.gr/deltia_typou/etisia-erevna-sev-o-sfygmos-tou-epicheirein-2023-sevbusinesspulse/

 

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Άνοδος 8 θέσεων αλλά και ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα 


Άνοδο 8 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσίευσε το  Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2021. 

Χαρακτηριστικά, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία. 

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία) να βρίσκεται 13 θέσεις πιο ψηλά. 

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι: 

  • Μέγεθος του κράτους: 158η θέση

  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 48η θέση

  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 65η θέση

  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 17η θέση

  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 93η θέση.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Η.Π.Α. συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Υεμένη, το Σουδάν, η Συρία, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα. Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων. 

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν την Ιαπωνία (20η), τη Γερμανία (23η), τη Γαλλία (47η), και τη Ρωσία (104η). 


Απελευθέρωση εξαγωγών Ελληνικών Ακτινιδίων σε Βραζιλία από 1η Νοεμβρίου 2023.


Από την Πρεσβεία της χώρας μας στη Βραζιλία μας ενημέρωσαν ότι δημοσιεύθηκε, στις 23/10/2023, στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας - Diário de União το το υπ’αρ. 912/19.10.2023 διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAPA) που επιτρέπει την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα. Το εν λόγω διάταγμα καθορίζει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.

Στο Άρθρο 2 του διατάγματος, περιγράφονται τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία:

α) Φυτουγειονομικού Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:

I - "Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis."· και

II - «Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη».

Ενιαία παράγραφος. Η διαδικασία που προβλέπεται στην ενότητα II πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος και μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επιβίβαση ή κατά τη μεταφορά.

Άρθρο 3 Οι αποστολές υπόκεινται σε επιθεώρηση στο σημείο εισόδου (Φυτοϋγειονομική επιθεώρηση), καθώς και η συλλογή δειγμάτων για φυτοϋγειονομική ανάλυση στο επίσημα ή διαπιστευμένα εργαστήρια από το Βραζιλιανό Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

§ 1 Τα έξοδα αποστολής δειγμάτων και φυτοϋγειονομικής ανάλυσης θα επιβαρύνουν τον ενδιαφερόμενο.

§ 2 Κατά τον έλεγχο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραμείνει θεματοφύλακας του υπόλοιπου της αποστολής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιθεώρησης.

Άρθρο 4 Σε περίπτωση εξεύρεσης παρασίτου καραντίνας ή παρασίτου που παρουσιάζει δυνατότητες καραντίνας για τη Βραζιλία, η αποστολή θα καταστρέφεται ή θα απορρίπτεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος θα ενημερώνεται, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Βραζιλίας δύναται να αναστέλλει τις εισαγωγές ακτινιδίων μέχρι την αντίστοιχη αναθεώρηση της Ανάλυσης Κινδύνου Παρασίτων (Pest Risk Analysis).

Άρθρο 5 Ουδέν φορτίο θα εισάγεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζεται στο παρόν διάταγμα.

Άρθρο 6 Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.__


Αλλαγή ώρας 2023: Ποια μέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω 

Πλησιάζει η ημέρα που γυρίζουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας και η αλλαγή ώρας το 2023, γίνεται όπως κάθε χρόνο Κυριακή. Όπως αναφέραμε, η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα - του Οκτωβρίου όταν εφαρμόζεται η χειμερινή, του Μαρτίου όταν πρόκειται να περάσουμε τη θερινή ώρα. Έτσι, η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2023, όταν και θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο 1 ώρα ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, θα περάσουμε στη νέα ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (26/3) στις 03:00 τα ξημερώματα, στιγμή κατά την οποία το ρολόι θα γυρίσει στις 04:00.

Κομισιόν: Μειώθηκε αισθητά το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα που όμως παραμένει στην 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ


Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ που ήταν το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με τη Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, η αναφορά συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και η ηλεκτρονική τιμολόγηση βοήθησαν για να μειωθεί το κενό ΦΠΑ κατά 38 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 περιορίστηκε στα 60,6 δισ. ευρώ το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2022 και διαμορφώνεται στο 15%, ενώ στόχος είναι το 2026 να περιοριστεί στο 9%, κάτι που θα αποφέρει 2,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.


ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2023, πληθωρισμός 4,1%

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι το 2024 η οικονομία θα τρέξει με 2%.
Στην έκθεση World Economic Outlook εκτιμά παράλληλα ότι θα περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 4,1% τη φετινή χρονιά και θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση την επόμενη στο 2,8%.

Σε πτωτική τροχιά θα βρεθεί και η ανεργία, η οποία αναμένεται από το 10,8% φέτος να περιοριστεί το 2024 στο 9,3%.

Η έκθεση του Ταμείου προβλέπει πάντως χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις για τη χώρα σε βάθος χρόνου καθώς υποστηρίζει ότι το 2028 ο ρυθμός επέκτασης θα είναι 1,1%. Ενθαρρυντικό ότι το ίδιο περιμένει και για τον πληθωρισμό, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονιά αναμένεται να είναι μόλις 1,9%.

Αδύναμη ανάπτυξη αναμένεται στην ευρωζώνη, της τάξεως του 0,7% φέτος και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024, με τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος και άνοδο μόλις 0,9% το 2024. 

Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% του χρόνου, με την παγκόσμια ανάπτυξη να εκτιμάται στο 3% το 2023 από 3,5% πέρυσι, ενώ το 2024 αναμένεται να κινηθεί στο 2,9%. 


ΟΟΣΑ: Προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το 2024 


Μετά από ένα ισχυρότερο ξεκίνημα το 2023, με τη βοήθεια της μείωσης των τιμών ενέργειας και της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί ξανά φέτος και το 2024, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να περιοριστεί από 3,3% πέρυσι στο 3% φέτος και στο 2,7% το 2024 καθώς η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται μεγαλύτερη επιβράδυνση από 3,4% στο 0,6% φέτος και μία οριακή ανάκαμψη 1,1% το 2024, με τη Γερμανία να είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ φέτος (-0,2%).

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη είναι ανθεκτική φέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών πολιτών από τα μεγάλα πακέτα στήριξης στην περίοδο της πανδημίας.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί - μετά την εντυπωσιακή επανεκκίνηση στην αρχή του έτους - από την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές ακινήτων, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% φέτος και στο 4,6% το 2024.

Ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται, αλλά ο δομικός παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς.

 Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων.


ΟΟΣΑ: Στα  χαμηλά η σχέση μισθών-πληθωρισμού στην Ελλάδα


Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες οι μισθοί έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Utility Bidder, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση των χωρών οι οποίες έχουν μείνει πίσω μισθολογικά σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Μεξικό. 

Η Ελλάδα έχει την μικρότερη μέση αύξηση των μισθών την τελευταία δεκαετία, με τον μέσο μισθό να αυξάνεται μόλις κατά 1,5%. 

Το 2022, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 24.709 ευρώ, ενώ το 2012 βρισκόταν στα 24.339 ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο μέσος μισθός έχει καταγράψει αύξηση μόλις 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία. 

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει και τον δεύτερο χαμηλότερο 10ετή πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ελβετία και μπροστά από το Ισραήλ, έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξης του 7,4% σε περίοδο δεκαετίας. 


IIF: «Καμπανάκι» για το παγκόσμιο χρέος- Αγγίζει τα $307 τρισ.


Σε ύψος-ρεκόρ, στα 307 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκαν τα χρέη σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως σημειώνει το Global Debt Monitor του Institute of International Finance. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Dent Monitor, τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ του παγκοσμίου χρέους, στα 307 τρισ. δολάρια, είναι κατά 100 τρισ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. 

Πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρεών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023  οφείλεται στις ώριμες αγορές, με τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις. Παράλληλα, από τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία. 

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, ενώ αντίθετα, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης οδήγησαν σε αξιοσημείωτη επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

Οι ανησυχίες του IIF εστιάζουν κυρίως στα εσωτερικά χρέη των αναδυόμενων χωρών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρατικά χρέη σε αυτές τις αγορές (εξαιρουμένης της Κίνας) έχουν μπει και πάλι σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας στο 57% του ΑΕΠ.  Στις διεθνείς αγορές, οι χώρες που δανείστηκαν τα περισσότερα ήταν η Σαουδική Αραβία, η Πολωνία και η Τουρκία.  Σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα δεν έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα μη βιώσιμα εσωτερικά χρέη.  

Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής) 


Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

- Πιστοποιητικό Εγγραφής

- Πιστοποιητικό Διαγραφής

- Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

- Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

- Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης "Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο" 

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.


Ενημέρωση μελών για την επεξεργασία των στοιχείων επικοινωνίας, την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα και την τυχόν διαβίβαση προς τρίτους


Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ενόψει της νέας ψηφιακής αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου μας, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στις παροχές προς τα μέλη μας και στην επικοινωνία μας με αυτά, όπως επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς και ανασχεδιασμός του «Επιχειρηματικού Οδηγού» και του «Taste Halkidiki»  του Επιμελητηρίου μας. Στα πλαίσια αυτά επεξεργαζόμαστε στοιχεία της επιχείρησής σας και δεδομένα επικοινωνίας με αυτή. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679, Ν. 4624/2019) και έχει την έδρα του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οδός Πολυτεχνείου 58, ΤΚ 63100, τηλ. 2371024200, 24300.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση στο μητρώο μελών και για τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του Μητρώου του Επιμελητηρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σκοπούς αρχειοθέτησης και εκπλήρωσης νομίμων καθηκόντων. 

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια αυτά, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου μας, https://epihal.gr (στον Επιχειρηματικό Οδηγό) και στην Ιστοσελίδα μας https://tastehalkidiki.gr/ (Taste Halkidiki)  προκειμένου να διαφημιστείτε και προβάλετε την επιχείρησή σας μέσω των on line υπηρεσιών μας αλλά και για την επικοινωνία τρίτων ενδιαφερομένων με εσάς για σκοπούς εμπορικής συνεργασίας. 

Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας ή αντίγραφα καταστάσεων από το Μητρώο, μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους που δικαιολογούν τεκμηριωμένο εύλογο ενδιαφέρον κατόπιν αίτησής τους, όπως σε άλλες επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου ή σε μη μέλη αυτού, σε άλλα Επιμελητήρια, σε τρίτους ιδιώτες για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και σύναψης συνεργασιών ή σε δημόσιους φορείς για σκοπούς ελέγχου ή έρευνας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας (σχετικά υπ’ αρ. 337/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του Επιμελητηρίου μας με τα μέλη του μέσω e-mail ή δωρεάν SMS. 

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία της επιχείρησης, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας, η διεύθυνσή της, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και η ιστοσελίδα. 

Σας ενημερώνουμε ότι έχετε το δικαίωμα εάν δεν συμφωνείτε με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησής σας για τους ανωτέρω σκοπούς προβολής και επικοινωνίας, να μας δηλώσετε την άρνησή σας και εμείς θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των στοιχείων σας.  

Για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου στο Link: https://epihal.gr/enhmerwtiko-shmeiwma/

Δεν υπάρχουν σχόλια: