"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων & Αθωνικών Γεύσεων στην παραλία Ιερισσού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του 7ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων και Αθωνικών Γεύσεων το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουλίου στην παραλία Ιερισσού. Μιας εκδήλωσης θεσμός που διοργανώνει το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το Δήμο Αριστοτέλη και με την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση, τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν καθώς και φωτογραφικό υλικό από το Φεστιβάλ, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο Link:

https://epihal.gr/megali-epitixia-7-festival-ierissou/


Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας, Νέα Μουδανιά , 3-6/08/2023


Η Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2023 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Σύλλογο Εμπόρων & Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών στην προβλήτα Νέων Μουδανιών το διάστημα 3–6 Αυγούστου 2023 και λαμβάνουν  μέρος επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αντικειμένου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Πέμπτη 3 Αυγούστου και ώρα 21.00. Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες 19:30 – 01:00. Επισυνάπτεται η πρόσκληση της Γενικής Έκθεσης.



3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον Πολύγυρο


Το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Taste Halkidiki έρχεται!

Η εκδήλωση θεσμός που καθιέρωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την προώθηση της γαστρονομίας και την προβολή των μοναδικών προϊόντων του τόπου, αλλά και των ανθρώπων πίσω από αυτά!

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Ώρα 18.00 - 22.30

Πεζόδρομος Πολυγύρου

Είσοδος ελεύθερη


Χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»


Ανακοινώθηκε νέα έκδοση αρχείου του προγραμματισμού Προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021 2027. Οι δυνητικοί δικαιούχοι των Δράσεων του Προγράμματος μπορούν να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων Προσκλήσεων για το 2023 και να επισκεφτούν το παρακάτω Link : http://21-27.antagonistikotita.gr/programmatismos-epikeimenon-proskliseon/  


Παράταση της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος) με ημερομηνία λήξης μέχρι 31-12-2023.


Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος), σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας λήξης της Δραξης μέχρι 31-12-2023, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. . Δείτε τη σχετική Απόφαση https://21-27.antagonistikotita.gr/2i-tropopoiisi-tis-apofasis-entaxis-ofeloumenon-sto-plaisio-tis-drasis-e-lianiko-a-v-kyklos/


Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε επιχειρήσεις


Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας για την δυνατότητα που έχετε να υποβάλετε αίτηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για την Δημιουργία Χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογήν της υπό στοιχεία 9271/27-01-2013 (ΦΕΚ Β’ 524/03-02-2023) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ ΚΥΑ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, https://greece20.gov.gr . Η Δράση αφορά την οικονομική υποστήριξη σε δύο ομάδες επιχειρήσεων, αφενός επιχειρήσεις με απασχολούμενους από 100 έως 250 υπαλλήλους (1η κατηγορία), αφετέρου επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 απασχολουμένους υπαλλήλους (2η κατηγορία), συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, για την δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των εγκαταστάσεών τους. Η ενίσχυση αφορά στην διαμόρφωση των χώρων και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς επίσης και στην επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δύο (2) βρεφονηπιοκόμων για τα δύο(2) πρώτα έτη λειτουργίας των χώρων. Από την μεριά της η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση λειτουργίας του χώρου φύλαξης για άλλα δύο (2) έτη. Για τις επιχειρήσεις κατηγορίας 1 η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 106.400 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις κατηγορίας 2 η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται αντίστοιχα στις 148.900 ευρώ. Η αίτηση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στη Δράση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Π.Σ. Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ChildcareUnits.yeka.gov.gr . Στόχος του έργου είναι να διευρύνει το φάσμα των χώρων φύλαξης βρεφών ως ολοκληρωμένη υπηρεσία εντός του χώρου εργασίας, παρέχοντας άμεση υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και στην κοινωνία. Οι χώροι φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων ενισχύουν ενεργά τη συμμετοχή των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των μητέρων, θωρακίζουν την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και στην οικογένεια, και συμβάλουν στην ευημερία των εργαζόμενων γονέων και των παιδιών τους.


 ΕΣΠΑ 2021-2027: Εν αναμονή προδημοσίευσης των Προσκλήσεων για δύο (2) νέες Δράσεις που αφορούν τις ΜμΕ


Μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», στο πλαίσιο του οποίου οργανώνονται ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στήριξης για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε επίπεδο πληροφόρησης, ενίσχυσης συνεργασιών, ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών  προτύπων και εύρεσης τεχνολογικών, ανθρώπινων και επενδυτικών πόρων, αναμένεται και η υλοποίηση δύο (2) νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του χρονοδιαγράμματος Προγραμματισμένων Προσκλήσεων προς επιχειρήσεις και φορείς του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», οι δράσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Γ΄ τριμήνου του 2023.

Συγκεκριμένα, οι επικείμενες Δράσεις, οι οποίες αφορούν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν τον ενδιαφέρον τους το επόμενο διάστημα, είναι:

Ø  Η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό ποσό 200.000.000€ και στοχεύει  στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων.

Ø  Η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις νέες τουριστικές επιχειρήσεις και με συνολικό Προϋπολογισμό ποσού 150.000.000€.

Αναμένεται και η προδημοσίευση των σχετικών Δράσεων, προκειμένου να δοθεί αναλυτική πληροφόρηση για τα κύρια σημεία των Δράσεων, για τα ποσοστά ενίσχυσης, καθώς και τις κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών που θα περιλαμβάνονται στα επενδυτικά σχέδια.


Προδημοσίευση – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Δράσης «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης»


 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 – 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Με την υπ’ αριθ. 365/217159/07-07-2023 απόφαση του ΥπΑΑΤ (ΦΕΚ 4540/Β/17.07.2023) καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της Δράσης. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ  η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει τη Δευτέρα 07/08/2023 (20 ημέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.minagric.gr/for-farmer-2/animal-production/bees-honey/565-2015-04-27-10-06-34/192-programabeltiosispparagemporia  


Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους 103.310 δικαιούχους


Σε 103.310 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται για την εξαργύρωση επιταγών (vouchers), στο πλαίσιο του προγράμματος: «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και από την προβλεπόμενη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

​Οι δικαιούχοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Υπολογίζεται πως η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί, περίπου, κατά 65% ανά νοικοκυριό. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μειωθεί κατά 200.000 τόνους, ετησίως.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 107.700.071 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 7.302 αιτήσεις προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, 26.354 από την Αττική, 2.785 από το Βόρειο Αιγαίο, 9.577 από την Δυτική Ελλάδα, 3.420 από την Δυτική Μακεδονία, 4.381 από την Ήπειρο, 7.603 από την Θεσσαλία, 2.487 από τα Ιόνια Νησιά, 16.166 από την Κεντρική Μακεδονία, 7.110 από την Κρήτη, 2.738 από το Νότιο Αιγαίο, 6.757 από την Πελοπόννησο και 6.630 από την Στερεά Ελλάδα.

Οι οριστικοί πίνακες, με τους επιλέξιμους και τους επιλαχόντες δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα», αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://allazothermosifona.gov.gr/exelixi/apotelesmata-axiologisis/.

Οι σχετικές λίστες έχουν καταρτιστεί ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία προϋπολογισμού, με αντίστοιχη κατάταξη, βάσει της βαθμολογίας κάθε αίτησης. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ενημερώνονται μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι δικαιούχοι λαμβάνουν, άμεσα, τις ειδικές επιταγές, που καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και των άμεσα συνδεδεμένων και απαραίτητων υπηρεσιών (τοποθέτηση κ.λπ.) από τους εγκεκριμένους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι αιτήσεις για την 2η Προκήρυξη του Καθεστώτος “Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα” του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022


Δημοσιεύτηκε η 2η Προκήρυξη του Καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ 3292/Β/18.05.2023_Απόφαση Αριθμ. 45997) που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης . Ο δεύτερος κύκλος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ξεκινά την 1η Ιουνίου 2023 με ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών την 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι, επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η Προκήρυξη του παρόντος καθεστώτος με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσης του στην αρμόδια Υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Ο.Π.Σ. - Αv (https://opsan.mindev.gov.gr). Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και το επικαιροποιημένο υποστηρικτικό υλικό, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) ή στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203292 

Επίσης στο πλαίσιο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του ΑΝ 4887/2022, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4495/Β/13.07.2023 η απόφαση Αριθμ. 59790 των Υπουργών Ανάπτυξης & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τον «Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού». Αναλυτικότερα στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204495 


Δημοσιεύτηκε η 2η Προκήρυξη του Καθεστώτος "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων" του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022


Δημοσιεύτηκε η 2η Προκήρυξη του Καθεστώτος "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων" του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ 3291/Β/18.05.2023 _Απόφαση Αριθμ. 46001) που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις κ. Νίκος Παπαθανάσης.  Ο δεύτερος κύκλος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ξεκινά την 12η Ιουνίου 2023 με ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών την 13η Οκτωβρίου 2023.  

Σημειώνεται ότι, επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η Προκήρυξη του παρόντος καθεστώτος με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσης του στην αρμόδια Υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Ο.Π.Σ. - Αv (https://opsan.mindev.gov.gr). Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και το επικαιροποιημένο υποστηρικτικό υλικό, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) ή στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203291 


Εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 (καθεστώς ΓΑΚ)


Ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι για τη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 και στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, προσαυξημένου κατά 20%.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι παραμένει ως δυνατότητα η επεξεργασία αιτήσεων χρηματοδότησης, υπό τη μορφή σχεδίου στο ΟΠΣΚΕ. Επισημαίνεται ότι, ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα οριστικοποίησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, για την οποία θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.


Προκήρυξη Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» 


Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για την Δέσμη των συγκεκριμένων δράσεων ξεκινάει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Στόχος της Δράσης είναι η αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. 

Η Δέσμη χωρίζεται σε τρεις Δράσεις:

Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

- Ποσοστό ενίσχυσης: από 50% έως 60%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 18.000€ έως 30.000€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/vasikos-metaschimatismos/ 

Δράση 2 «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.-Ποσοστό ενίσχυσης: από 10% έως 50%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 50.000€ έως 650.000​​€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/proigmenos-metaschimatismos/ 

Δράση 3 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ»: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.-Ποσοστό ενίσχυσης: από 25% έως 60%

- Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 200.001€ έως 1.200.000€.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: http://21-27.antagonistikotita.gr/metaschimatismos-aichmis/ 

Η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών:

(i) γίνεται ηλεκτρονικά στο: app.opske.gr (https://app.opske.gr/)

(ii) Ημερομηνία έναρξης υποβολών: 23/02/2023 και ώρα 12:00

Οι Δράσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στο OΠΣΚΕ.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δέσμη Δράσεων μπορείτε να απευθυνθείτε ή να ανατρέξετε:

- στο Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: -Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.

- στο 801 11 36 300 (από σταθερό, με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

- στην ιστοσελίδα της Δράσης http://21-27.antagonistikotita.gr/desmi-draseon-psifiakos-metaschimatismos-mme-2/  

- στην ιστοσελίδα www.espa.gr (https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1617

- στα σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων του: www.efepae.gr

Επισυνάπτουμε προωθητικό βίντεο για τη Δράση ''Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ" https://www.youtube.com/watch?v=SdibDg60fzQ&lc=UgwO8Twmd3W_95V3IHd4AaABAg




Προκήρυξη του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2903/Β/02.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/47129/720 με θέμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», εφεξής «Πρόγραμμα», επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού & αφορά σε όλη την Επικράτεια. H μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 10,8kW. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.  Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία του ωφελούμενου νοικοκυριού (65% για ευάλωτα, 30%-35% ανάλογα με το εισόδημα και 100% επιχορήγηση για μπαταρίες ), ενώ για τους  αγρότες σε 40% για το Φ/Β  και 90% για μπαταρίες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi.gov.gr. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 2α Μαΐου 2023.  Οι αιτήσεις επιχορήγησης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2025. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230202903 


Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2966/Β/05.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΤΗ/49144/468 «Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» Άξονα Προτεραιότητας 1.3 «Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών» του ΕΣΑΑ Ελλάδα 2.0.». 

Το πρόγραμμα αφορά την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο). Η πλατφόρμα της δράσης (https://fortizopantou.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαΐου, ενώ θα λειτουργεί για ενημερωτικούς σκοπούς.

Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η δημιουργία, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τόσο τις πόλεις όσο και το εθνικό οδικό δίκτυο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν με το ηλεκτρικό τους όχημα παντού χωρίς άγχος, οικονομικά και «πράσινα».

Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, σε βασικές μεταφορικές υποδομές (εθνικές οδοί, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) και σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ) και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αλυσίδες καταστημάτων κ.α.). 

Δικαιούχοι της δράσης είναι Εμπορικές Εταιρείες και Ατομικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Συμπράξεις, Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι Δικαιούχοι είναι οι φορείς που καλύπτουν το κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης Η/Ο και διακρίνονται σε 2 Κατηγορίες (Ι και ΙΙ):

    Κατηγορία Ι: Κύριοι ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου που θα εγκατασταθεί ο σταθμός, και οι οποίοι συμβάλλονται με Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.) που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

    Κατηγορία ΙΙ: Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.)., οι οποίοι συμβάλλονται για την παραχώρηση πλήρους και ακώλυτης χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 80 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.  Περισσότερες πληροφορίες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230202966 


Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»


Μια ακόμη δράση ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης υλοποιείται από την Κυβέρνηση. Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://exoikonomo2023.gov.gr  για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» (ΦΕΚ 3323/Β/19.05.2023_Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807), θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου 2023 και θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.

Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

- Να υφίστανται νόμιμα.

- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό του προγράμματος στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203323 


Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους»


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3131/Β/11.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/51828/761 με θέμα Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους». Το Πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:

i. σκέλος «Εξοικονομώ»: συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

ii. σκέλος «Ανακαινίζω»: συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις αισθητικής, λειτουργικής ανακαίνισης και αναβάθμισης των κατοικιών, ως συμπληρωματικές των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις (4) κατηγορίες επιδοτήσεων για το σκέλος «Εξοικονομώ», στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους, ενώ για το σκέλος «Ανακαινίζω», το ποσοστό επιχορήγησης είναι ίδιο για όλους όσους πληρούν τα κριτήρια. Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται στην προκήρυξη, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (A' ΠΕΑ). Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος. Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης, καθώς και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου, γίνεται από τους δυνητικά Ωφελούμενους υποχρεωτικά σε συνεργασία με Τεχνικό Σύμβουλο της επιλογής τους. Τα έργα των Ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις (3) μήνες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στο διάστημα από την 1η Ιανουάριου 1984 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2005 και τα οποία έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 και ως ημερομηνία λήξης η Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση στο Lnk: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203131 


Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-EGreen», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3156/Β/12.05.2023 η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/52385/774 με θέμα «Προκήρυξη της Δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας - Produc-EGreen», που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αντικείμενο της παρούσας δράσης είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 199.700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2023-2025.

Ως ημερομηνία έναρξης των υποβολών επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης ορίζεται η 30ή Μαΐου 2023. Οι υποβολές ολοκληρώνονται την 30ή Νοεμβρίου 2023. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.

Τα κατώτερα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι 300.000€ για τις πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις, 500.000€ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 1.000.000€ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης, για τις περιφερειακές ενισχύσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων και κυμαίνονται ανάλογα με την Περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυμαίνονται από 50-70%.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και διαθέτουν ή θα διαθέτουν κατά την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει το πρόγραμμα ως κύρια δραστηριότητα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς σύνδεσης στο taxisnet στον ιστοχώρο του προγράμματος (https://producegreen.gov.gr) προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης και να επισυνάψουν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα/αρχεία, για την αξιολόγηση της αίτησης, όπως ορίζει το πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230203156 


ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων με 25% αυξημένη αξία


Την Τετάρτη 02.08.2023 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2023. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 06.08.2023 και ώρα 23:59. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων. 

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion 

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές αγοράς βιβλίων 

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

  • εργαζόμενοι ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα. 

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-agoras-biblion

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Πάροχοι επιταγών αγοράς βιβλίων. Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για πολλά υποκαταστήματα πρέπει να έχουν κωδικούς ΔΥΠΑ. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις. 


ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ με 39 ειδικότητες υψηλής ζήτησης και αμειβόμενη πρακτική άσκηση


Από Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το έτος κατάρτισης 2023-2024, σε 39 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού), όλων των ηλικιών. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXIS στη διεύθυνση:

                                                              https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-iek-tou-oaed
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ της ΔΥΠΑ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ενώ όλα τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται (upload) στην αίτηση σε μορφή PDF. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά έως τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε έως δύο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ. 

Τα 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.  Η φοίτηση είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα (2 χρόνια) θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Τα 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 στις 23:59.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/iek-oaed-arkhiki-epaghghelmatiki-katartisi


ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση


Από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 11:00, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για επιπλέον 5.000 θέσεις του «Προγράμματος απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας». Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές 10.000 θέσεις εξαντλήθηκαν. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει με την κάλυψη των επιπλέον 5.000 θέσεων. 

Στόχος της δράσης, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΔΥΠΑ των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η διαδικασία είναι απλή: 

  1. Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, καθώς και τις ειδικότητες και το εκπαιδευτικό επίπεδό τους (απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο τρίμηνο πριν από την αίτηση).

  2. Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις. 

  3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

  4. Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.500.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 - 2020». Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες: 

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta


ΔΥΠΑ : Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση  έως 12.264 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας


Από Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 11:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες».

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία 5.000 νέων, «πράσινων» θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην πράσινη οικονομία. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

Τα προγράμματα επιδότησης εργασίας της ΔΥΠΑ απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon 

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 49.880.000 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Για τις σχετικές Δημόσιες Προσκλήσεις και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta 


ΟΕΕ : Πρόσκληση για Κατάρτιση Άνεργων Πτυχιούχων Οικονομικής Κατεύθυνσης έως 29 ετών


Σας ενημερώνουμε ότι το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 3 «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος, την υλοποίηση της Πράξης: «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.000 άνεργους πτυχιούχους οικονομικών σχολών ηλικίας έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, από όλες τις Περιφέρειες. Οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων.

Τα αντικείμενα κατάρτισης παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση στον Τουριστικό Τομέα,

  2. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες,

  3. Οικονομική Ανάλυση,

  4. Διοίκηση και Διαχείριση έργου,

  5. Διαχείριση Αφερεγγυότητας,

  6. Εσωτερικός Έλεγχος,

  7. Προχωρημένες δεξιότητες χρήσης εφαρμογών γραφείου (advanced excel) για υπαλλήλους οικονομικής κατεύθυνσης,

  8. Παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Fintech),

  9. Παροχή υπηρεσιών και ανάλυση των οικονομικών της Ψηφιακής Ασφάλειας (economics of cyber security).

Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 380 ώρες-οι οποίες ολοκληρώνονται σε περίοδο 3 περίπου μηνών- και το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 € / ώρα παρακολούθησης), συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων, ήτοι το συνολικό ποσό του Εκπαιδευτικού Επιδόματος ανέρχεται στα 1.900,00 €.

Οι ενέργειες συμβουλευτικής καθοδήγησης και κατάρτισης δύναται να πραγματοποιηθούν είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως ανάλογα με την επιλογή των ωφελουμένων.

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει:

  • να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ την ημέρα υποβολής της αίτησης, καθώς και την ημέρα ένταξης στο έργο ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,

  • να μην έχουν κλείσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και κατά την ημερομηνία εισόδου στην Πράξη,

  • να έχουν πτυχίο Οικονομικής Σχολής της Ελλάδας (Πανεπιστημίου ή Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ,

  • να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η πρέπει να συμπληρώσει μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή με ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Φορέα https://apko.oe-e.gr. Οι ενδιαφερόμενοι για την υποστήριξή τους κατά την υποβολή της αίτησής τους μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2132141828 ή στο helpdesk (e-mail: apko@oe-e.gr).

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είναι ανοιχτή και θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων. Δείτε περισσότερα  στο link

https://oe-e.gr/2023/06/01/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-2-000/


TEE: Επιδοτούμενο πρόγραμμα συμβουλευτικής και κατάρτισης για άνεργους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 29 ετών


Πρόσκληση σε 1.950 άνεργους πτυχιούχους τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης για να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις νέων πτυχιούχων έως 29 ετών σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας» απευθύνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ΤΕΕ σημειώνει πως παρά το ότι η ονομασία του προγράμματος αναφέρεται σε πτυχιούχους, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πτυχιούχους όσο και σε διπλωματούχους, δηλαδή σε όλους τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ Τεχνικής - Πολυτεχνικής Κατεύθυνσης, που είναι άνεργοι.

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα, μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα https://apko07.tee.gr , μέσω της οποίας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν και την αίτηση συμμετοχής όπως και να αναρτήσουν ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων στην υποβολή της αίτησής τους και καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, το ΤΕΕ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 2103291300 και μέσω Helpdesk (e-mail: apko07@central.tee.gr). 

Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων: Πέμπτη 16/02/2023 και ώρα 10:00 π.μ


Έργο της ΚΕΕΕ με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών» με MIS 5073449


Ξεκινά η υλοποίηση του Έργου της ΚΕΕΕ, με τίτλο  «Ολοκληρωμένη παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών». Βασική συνιστώσα του έργου είναι ότι θα προσδώσει περαιτέρω κύρος στα σχετικά επαγγέλματα του κλάδου των Υποδομών και των Μεταφορών και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τόσο της αγοράς προς τους επαγγελματίες του τομέα, όσο και των ίδιων των επαγγελματιών στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εχέγγυα για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

         Αναλυτικότερα:

  • Ωφελούμενοι του Έργου είναι 4.500 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

  • Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή ενεργειών επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης καθώς και  πιστοποίησης, ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις και βασικές και ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες που θα έχουν θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας και την προώθησή τους στην απασχόληση σε αντικείμενα που σχετίζονται με τους κλάδους των υποδομών και των μεταφορών, τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.  

  • Στους συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν τις παραπάνω διαδικασίες, θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα παρακολούθησης), συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων

Μέσω της προτεινόμενης πράξης και των δράσεων Συμβουλευτικής, Κατάρτισης (θεωρητικής και πρακτικής) και Πιστοποίησης, θα ενισχυθούν οι δυνατότητες απασχόλησης των ωφελούμενων μέσω της απόκτησης και της πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στους κλάδους των μεταφορών και των υποδομών με προοπτικές ανάπτυξης, συμβάλλοντας αφενός στη προώθηση τους στην απασχόληση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, αφετέρου στην κοινωνική τους επανένταξη. 

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει υπηρεσίες που παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ανέργους, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους. Πρόκειται για σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται άμεσα στους άνεργους, προάγουν την κοινωνική συνοχή και παρέχουν εξατομικευμένη βοήθεια, για να διευκολυνθεί η κοινωνική τους ένταξη και να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και η ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα περιέχονται στην ειδική ιστοσελίδα: https://apko05.uhc.gr/ 

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι άνεργοι, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και τα λοιπά ζητούμενα, στην ίδια ιστοσελίδα. 



Πρόσκληση σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.


Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση εργαζομένων όλων των κλάδων της Οικονομίας για την απόκτηση και πιστοποίηση στοχευμένων όσο και οριζόντιων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε τουριστικά και συναφή επαγγέλματα».

Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων (βάσει του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024) σε εργαζόμενους αποκλειστικά του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης, το «Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας» - (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.),  ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών από υποψήφιους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στην Πράξη με ημερομηνία έναρξης την 21/07/2023 και λήξης την 21/08/2023 και ώρα 23:59:59.

Ανατρέξτε στον παρακάτω σύνδεσμο για υποβολής της αίτησης σας: https://ops.pansekte.com/


Δωρεάν Σεμινάρια Κατάρτισης σε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, για φορείς και επιχειρήσεις από το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου IPMED


Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης υλοποιεί εντατικό 12ώρο πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, το οποίο απευθύνεται σε στελέχη φορέων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου IPMED και απευθύνεται σε:

Α.  Στελέχη φορέων υποστήριξης των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους στα σύνθετα ζητήματα που άπτονται της διανοητικής ιδιοκτησίας

Β.  Στελέχη Πολύ Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΠΜΜΕ), που επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την προστασία και οικονομική εκμετάλλευση της διανοητικής ιδιοκτησίας τους.

Με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βαβέκη, Διευθυντή του PRAXI NETWORK και EQE Qualified European Patent Attorney, με μεγάλη εμπειρία στα θέματα προστασίας και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας, το πρόγραμμα κατάρτισης θα εστιάσει σε ιδιαίτερα κρίσιμες θεματικές όπως οι εναλλακτικοί τρόποι προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής, η οικονομική αποτίμηση και η εμπορική εκμετάλλευση της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο σχεδιασμός πολιτικών καινοτομίας, η συνεργασία Πανεπιστημίων και Βιομηχανίας κλπ.

Το 12ώρο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Αυγούστου, σε δύο σεμινάρια των έξι ωρών έκαστο, από τις 09:00 έως τις 15:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ, επί της οδού Τσιμισκή 29 (2ος όροφος).

Κάθε φορέας ή επιχείρηση μπορεί να δηλώσει στο πρόγραμμα κατάρτισης έως τρία στελέχη του. Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση root@ebeth.gr, μέχρι την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους όρους, τα δικαιολογητικά και τα έντυπα συμμετοχής, δείτε εδώ (https://www.ebeth.gr/articles/44627 ).

Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνείτε καθημερινά με το Τμήμα Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ, κα Αγγελίδου Σταυρούλα, τηλ. 2310 370182, e-mail: s.angelidou@ebeth.gr και κ. Γεώργιος Εμμανουηλίδης, τηλ.2310 370181, e-mail: emmanouilidis@ebeth.gr


ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες


Αναρτήθηκαν την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023, οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων, καθώς και το Μητρώο Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2023- 2024 για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr 

Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 25.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων από την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 10:00 μέχρι και την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 15:00.

Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της gov.gr στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και ασφάλιση / Αποζημιώσεις και παροχές / Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους eΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να:

  • αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ) και

  • να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών. 

Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση (Παράρτημα  2ου Μέρους), το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών. Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την επομένη της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων και θα διαρκέσει για 12 μήνες.


 Χορηγίες μέχρι και €5,600 για αειφορία τουριστικών επιχειρήσεων από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης - INSULEUR


 Με τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν το 99,8% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε., το έργο με τίτλο Island Sustainable Tourism Action through Resilient SMEs (I-STARS) το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., προσδοκάει να αλλάξει τις καθιερωμένες τους πρακτικές προκειμένου να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν κατάλληλα, αντιμετωπίζοντας τόσο τις ανησυχίες των πελατών τους - οι οποίοι ολοένα και περισσότεροι γνωρίζουν και ανησυχούν για το αποτύπωμα το οποίο αφήνουν οι διακοπές τους - όσο και τις περιβαλλοντικές απειλές. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί γνώση, νέες δεξιότητες και οικονομικούς πόρους από πλευράς των επιχειρήσεων. 

Σε αυτό έρχεται να απαντήσει το Σχέδιο Χορηγιών το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από το INSULEUR στο πλαίσιο του I-STARS. 

 Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του έργου αυτού, τουλάχιστον 25 τουριστικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για υπηρεσίες αξίας έως και 5.600 ευρώ, τις οποίες θα παρέχουν έμπειροι σύμβουλοι σε θέματα μεταξύ άλλων:

  • Πιστοποιήσεις βιωσιμότητας (Ecolabel, Travelife, κ.λπ.) 

  • Στρατηγικές αειφορίας & υλοποίηση μέτρων (energy audits, (food) waste audits, water use, CSR, carbon management plan, δράσεις δημοσιοποίησης δεδομένων αειφορίας, κλπ) 

  • Αγορά εργαλείων/τεχνολογικών λύσεων για παρακολούθηση και βελτίωση απόδοσης αειφορίας 

  • Organisation Environmental Footprint Assessment - OEF 

  • Συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης & κατάρτισης σε θέματα αειφορίας 

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά (https://bit.ly/ISTARSapplication) και η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι 25 Οκτωβρίου 2023, 17:00 CET (18:00 ώρα Ελλάδας) 

Η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων και όλα τα σχετικά αρχεία είναι διαθέσιμα εδώ https://bit.ly/ISTARSCall  

Ακολουθήστε το έργο I-STARS στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές του. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την INSULEUR, τηλ +30 2271041170, istarsgreece@gmail.com 


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας συνεργατικών σχηματισμών  - CLUSTERS (ECCP)


Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί η διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (Εuropean Cluster Collaboration Platform), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (ECCP) είναι να αποτελέσει τον ευρωπαϊκό διαδικτυακό κόμβο για τους ενδιαφερόμενους φορείς των συνεργατικών σχηματισμών και το σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τρίτες χώρες που στοχεύουν στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

 

Η πλατφόρμα διαθέτει πλήθος στοιχείων και υπηρεσιών:


Ø  δυναμική χαρτογράφηση περισσότερων από 1.200 οργανισμών συνεργατικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο,

Ø  ο μεγαλύτερος κόμβος πληροφοριών για τους συνεργατικούς σχηματισμούς που προσφέρει τα τελευταία νέα και τις ανοικτές προσκλήσεις σε μια ευρεία κοινότητα μέσω του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «ECCP»,

Ø  ποικίλες εκδηλώσεις (διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων, συνέδρια) που διοργανώνονται από το «ECCP», τις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και την κοινότητα τους για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και των συζητήσεων μεταξύ ομοτίμων,

Ø  εκδηλώσεις γνωριμίας που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των σχηματισμών στην Ευρώπη και πέραν αυτής,

Ø  εκτεταμένη βάση δεδομένων γνώσεων με χαρτογράφηση περιφερειακών, εθνικών, διεθνών και τομεακών δικτύων συνεργατικών σχηματισμών, εργαλείων και δημοσιεύσεις που έχουν αναπτυχθεί από το «ECCP», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και τη βάση δεδομένων γνώσεων «EREK» με τις βέλτιστες πρακτικές των τεχνολογιών περιβαλλοντικής και αποδοτικής χρήσης των πόρων,

Ø  αναλυτικές πληροφορίες για τέσσερις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και ένα ειδικό φόρουμ συμπράξεων για τα μέλη,

Ø  φόρουμ για τις ενώσεις και τα δίκτυα συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων και ευκαιριών χρηματοδότησης,

Ø  δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών, όπου οι οργανισμοί μπορούν να βρουν δυνητικούς συνεργάτες και μια δυνατότητα «ClusterXchange» για να ανταλλάσσουν προσφορές και ζήτηση απευθείας μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων,

Ø  ειδικές σελίδες που υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων προφίλ επιλεγμένων χωρών στρατηγικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνσης τεχνικής βοήθειας (SMEs Go International)

Ø  οι πιο ενημερωμένες πληροφορίες για τους βασικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: πράσινη και ψηφιακή πολιτική, κοινωνική οικονομία, ανθεκτικότητα της οικονομίας και βιομηχανικά οικοσυστήματα (ενδεικτικά, η σχετική ιστοσελίδα για τον τουρισμό βρίσκεται στη διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/).


ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ Ηλεκτρονικό Ευρετήριο ψηφιακών Εργαλείων & Εφαρμογών για ΜΜΕ


Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό (Transition Pathway), η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημοσιεύσει ευρετήριο με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις και προορισμοί στην ΕΕ σε συνάφεια με την ψηφιακή μετάβαση του τουριστικού οικοσυστήματος

Το ευρετήριο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/tools-and-practices_en

Το ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης με πολλαπλά φίλτρα των υφιστάμενων μεταβιβάσιμων ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών για την υποστήριξη των τουριστικών ΜΜΕ και προορισμών στην ψηφιοποίηση. Θα επικαιροποιείται με βάση τα νέα στοιχεία που θα υποβάλλουν οι ΜΜΕ, οι προορισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τουρισμού έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το ευρετήριο για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παρόμοια ψηφιακά εργαλεία ή πρακτικές.



ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ Έρευνα  για το εργατικό δυναμικό στον τομέα του τουρισμού 


Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (ΓΔ GROW) εγκαινίασε ηλεκτρονική έρευνα για την εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία. 

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τα κράτη μέλη στην Ατζέντα της ΕΕ για τον τουρισμό 2030, η Ευρ. Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και για την επανεκκίνηση του τουρισμού της ΕΕ με βελτιωμένη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της «Eurostat» για την απασχόληση, το 2019 οι τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερο από το 22% του συνόλου του προσωπικού από τον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, το τουριστικό οικοσύστημα υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία COVID-19, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης που προωθεί η βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της «Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό».

Μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του τουριστικού οικοσυστήματος είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που εντοπίζεται ιδιαίτερα στον τομέα της φιλοξενίας. Λόγω των λουκέτων και των μειωμένων ευκαιριών απασχόλησης, πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνταν προηγουμένως σε καταλύματα και υπηρεσίες εστίασης και ποτών μετακινήθηκαν σε άλλους τομείς, με πρόθεση να μην επιστρέψουν στον τουρισμό. Στην Ευρώπη, η απασχόληση στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 9,3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,6 εκ. θέσεις εργασίας (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού - Παγκόσμιος Οικονομικός Αντίκτυπος και Τάσεις 2021).

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΔ GROW δρομολόγησε σχέδιο για νέους επαγγελματίες, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στον τουρισμό της ΕΕ, με τίτλο «Jobs in EU Tourism», στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η σχετική έρευνα (για τους σκοπούς της έρευνας, ο τομέας της φιλοξενίας νοείται ότι περιλαμβάνει καταλύματα, και επιχειρήσεις τροφίμων και τα ποτών).

Οι απαντήσεις σας στην παρούσα έρευνα θα συμβάλουν στη φάση διάγνωσης, που αποσκοπεί στη συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχείων σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στον τουριστικό κλάδο της ΕΕ, απευθείας από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε η Επιτροπή να κατανοήσει καλύτερα την αντίδραση του κλάδου στο ζήτημα.

Η έρευνα είναι αναρτημένη στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/JobsinEUTourismStakeholderSurvey2023.

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιτροπή στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: EU-JOBS-IN-TOURISM@ec.europa.eu.


Δημοσιεύτηκε η απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος


Δημοσιεύτηκε ο νόμος 5045 (ΦΕΚ 136/Α/29.07.2023) με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις», όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 68 αναφέρεται «Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων - Τροποποίηση παρ. 85 και 86 άρθρου 72 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 και ώρα 15.00. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230100136 


Δημοσιεύτηκε η απόφαση για παράταση της θητείας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων


Δημοσιεύτηκε ο νόμος 5046 (ΦΕΚ 137/Α/29.07.2023 με τίτλο «Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (Α’ 125) και β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α’ 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις.», όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 40 με θέμα «Χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων του ν. 4497/2017» αναφέρεται ότι « Η επόμενη, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2024 και της 15ης Δεκεμβρίου 2024, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου επιμελητηρίου.». Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230100137 


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια τον Ιούνιο η Ελλάδα


Την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Ελλάδα τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 ήταν υψηλότερη ακόμη και από αυτή στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν ότι η μηνιαία μεταβολή στις τιμές των τροφίμων ήταν 2,10%, αύξηση χαμηλότερη μεν από αυτή που δίνει η Eurostat, αλλά το ίδιο ανησυχητική, καθώς είναι η δεύτερη υψηλότερη που καταγράφεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (2,50% τον Μάρτιο του 2022). Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως - σύμφωνα με τα στοιχεία -, μετά τον Απρίλιο, που για πρώτη φορά - και μοναδική, όπως αποδείχθηκε τελικά - καταγράφηκε μείωση στις τιμές των τροφίμων (έστω και 0,1%), οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.


ΑΑΔΕ: Νέες κατηγορίες χαρτοσήμου εντάσσονται στην εφαρμογή e-Παράβολο 


H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, εντάσσοντας νέες κατηγορίες παραβόλων για το τέλος χαρτοσήμου στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού παράβολου (e-Παράβολο).

Συγκεκριμένα, τα παρακάτω τέλη χαρτοσήμου εντάχθηκαν και καταβάλλονται πλέον μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο:
- τα πάγια τέλη χαρτοσήμου, που πληρώνονται ιδίως σε περιπτώσεις που απαιτείται να εκδοθεί άδεια, όπως θρησκευτικού γάμου, κυνηγιού, λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων

- αναλογικά τέλη χαρτοσήμου, όπως για τέλη μεταγραφής, μισθωμάτων και τέλη χαρτοσήμου που προκαταβάλλονται για πράξεις που πραγματοποιούνται κυρίως από συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Η πληρωμή των παραπάνω τελών γίνεται μέσω του gov.gr, με χρήση κωδικών taxisnet, ή μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή «Εφαρμογές / Πολίτες ή Επιχειρήσεις / e-Παράβολο».

 Οι κατηγορίες τελών χαρτοσήμου που εντάσσονται στην εφαρμογή e-Παράβολο αναφέρονται αναλυτικά στην Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε. 2044/2023. Από τις 10 Ιουλίου τα παραπάνω τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά μέσω του e-Παράβολο και δεν θα εξοφλούνται μέσω επίσκεψης στις ΔΟΥ.


ΑΑΔΕ - myProperty: Ψηφιακά και αυτόματα το Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων 


Αυτόματα και ψηφιακά δημιουργούνται και υποβάλλονται οι δηλώσεις Ε9, για τους πωλητές και τους αγοραστές ακινήτων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α. 1099/2023), η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, χωρίς ενέργεια του φορολογουμένου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και ότι μπορεί να την αναζητήσει στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE.

Η ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9 ξεκινά πιλοτικά από 07/07/2023 για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που αναρτώνται στην πλατφόρμα myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων που έχουν υποβληθεί μετά την 17/05/2023 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από 07/07/2023 και μετά.

Προσεχώς, η αυτόματη υποβολή δήλωσης Ε9 θα επεκταθεί και στις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων. Σχετικό ΦΕΚ 4327/Β/06.07.2023 στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204327 


ΑΑΔΕ: Βάζει τέλος σε παρωχημένους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς


Με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων έκδοσης αποδείξεων και την εξασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, με την Α.1073/2023 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 4516/Β/13.07.2023) ορίζεται η υποχρέωση απόσυρσης από τη χρήση και η οριστική παύση των ΕΑΦΔΣΣ (Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές Διατάξεις Σήμανσης Στοιχείων) για το σύνολο των επιχειρήσεων και η παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Έως και την 31.10.2023, όλες οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ παύουν τη χρήση τους και υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οριστικής παύσης τους.

• Έως και την 30.06.2024, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τις αποδείξεις με τη χρήση απλών ΦΗΜ παύουν τη χρήση τους και υποχρεούνται να τους αντικαταστήσουν με έναν από τους ειδικούς φορολογικούς μηχανισμούς που προβλέπονται στην παραπάνω απόφαση. Εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν την έκδοση αποδείξεων μέσω παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατόπιν του επικείμενου καθορισμού σχετικών ειδικών προδιαγραφών λειτουργίας με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ. 

Αναλυτικότερα στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204516 


ΑΑΔΕ : Ψηφιακή έκδοση βεβαιώσεων μητρώου


Με βάση το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ με τίτλο «Ψηφιακή η έκδοση βεβαιώσεων μητρώου», θα πρέπει να γίνονται δεκτές από 06/07/2023 από κάθε υπηρεσία δημοσίου και μη, οι εκτυπώσεις από το taxis σε σχέση με την κατάσταση μητρώου ατομικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου. Το εν λόγω δελτίου τύπου παραπέμπει στην εγκύκλιο Α.1096/2023  «Βεβαιώσεις Μητρώου που εκδίδονται αυτοματοποιημένα από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE» (ΦΕΚ 4304/Β/05.07.2023) η οποία αναλύει ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που θα πρέπει να γίνονται δεκτά από την εκτύπωση και μόνο και να μην αναζητούνται οι σφραγισμένες επίσημες βεβαιώσεις μεταβολών. Αναλυτικότερα στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204304 


Υποχρεωτικά τα POS σε delivery, ταξί και όσους δουλεύουν ακόμα με μετρητά 


Την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για ένα από τα πολλά σχέδια που θα τρέξει προσωπικά ο «αρχιτέκτονας της ηλεκτρονικής εφορίας», νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης που έθεσε από το 2012 τα θεμέλια για να διασυνδεθούν σήμερα οι ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές υπάρχουν αρκετοί που. Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν προαιρετικά) είναι:

Ορισμένα θέατρα –κινηματογράφοι, Ταξί, Περίπτερα, Ορισμένα πάρκινγκ, Χώροι άθλησης, γυμναστήρια, Μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές κλπ, Παραδοσιακά καφενεία σε χωριά, Άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται


Σε ανοδική τροχιά οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ


Αριθμός ρεκόρ – σε σχέση με τα τελευταία χρόνια – καταγράφεται στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ παράλληλα συγκρατείται η πορεία των διαγραφών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 14 Ιουλίου εκκίνησαν 32.531 επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εκκινήσει 27.190 επιχειρηματικές δραστηριότητες και στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να είναι σε πτώχευση, διακοπή (Δ.Ο.Υ.), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση και διαγραφή λόγω διάσπασης είναι 7.541, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8.708. Για το νομό Χαλκιδικής για το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 618 νέες εγγραφές επιχειρήσεων (το 2022: 394 εγγραφές) και 305 διαγραφές (το 2022: 97 διαγραφές). 


 Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για όσους «κόπηκαν» από τις κρατικές ενισχύσεις


 Η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 και τότε θα αποκαλυφθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες για τον τρόπο επανεξέτασης των ενστάσεων σε περιπτώσεις αιτήσεων και διορθωτικών δηλώσεων, αλλαγής της μορφής της επιχείρησης ή έναρξης και παύσης της δραστηριότητας. 

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι όσοι λάβουν ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με ποσά «κουρεμένα» έως 75%. 

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και η διαδικασία μετασχηματισμού τους, είτε μερικώς, είτε καθ’ ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικών ή ημερολογιακών περιόδων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία. 

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για την διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή. 

Στην περίπτωση συγχώνευσης, η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού, πραγματοποιείται στην απορροφώσα επιχείρηση.


Μέχρι τις 4 Αυγούστου επικαιροποιούνται οι καταστάσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 επικαιροποιούνται μέχρι την 4η Αυγούστου 2023. Η απόφαση αυτή εκδίδεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 5036/2023, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στην ίδια ρύθμιση των οφειλών των απολεσθεισών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019 ή του ν. 4738/2020.


Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων: Ξεκινούν οι αιτήσεις χρηματοδότησης


Την έναρξη υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη 2η Φάση 2022 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων», την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: 

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 4113.80-02/4107/2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 7214/31-12-2022) .Σημειώνεται ότι υποβάλλονται μόνο τα παραστατικά της συγκεκριμένης περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση, από 1-7-2022 έως και 31-12-2022 και δεν δύναται τα παραστατικά της 1ης Φάσης Χρηματοδότης να υποβληθούν στην περίοδο της παρούσας Φάσης (2ης). 


Ηλεκτρονικά η επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης μέσω Gov.gr 


Τη δυνατότητα να επισημειώνουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που αποστέλλονται στο εξωτερικό, μέσω της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, του gov.gr, έχουν από Δευτέρα (17/7) οι πολίτες. Η ηλεκτρονική επισημείωση είναι διαθέσιμη μέσω του https://e-apostille.gov.gr/ απευθείας ή με περιήγηση στο gov.gr από τη διαδρομή Πολίτης και Καθημερινότητα / Ψηφιακά Έγγραφα gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται στο gov.gr  με τους κωδικούς Taxisnet ή e-banking και πιστοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο  Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (EMEπ). Χωρίς να απαιτείται καμία επίσκεψη σε δημόσια αρχή ή άλλη διατύπωση, μπορούν να εκδώσουν το έγγραφο που επιθυμούν, να το επισημειώσουν ηλεκτρονικά και να το αποστείλουν στον τελικό αποδέκτη. Η Σφραγίδα της Χάγης προστίθεται στο έγγραφο και διατίθεται σε 3 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το έγγραφο με την ηλεκτρονική επισημείωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη. Ο πολίτης μπορεί να το αποθηκεύσει ή να το εκτυπώσει μέσω του my.gov.gr. Επισημαίνεται ότι το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr (Κωδικό QR, Κωδικό ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.  

Η εγκυρότητα της ηλεκτρονικής επισημείωσης e-Apostille μπορεί να επαληθευτεί στη διεύθυνση: https://e-apostille.gov.gr. Η επαλήθευση διατίθεται σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά). Το περιεχόμενο του εγγράφου για το οποίο εκδόθηκε το e-Apostille, μπορεί να επαληθευτεί στη διεύθυνση: https://docs.gov.gr/validate

Η ηλεκτρονική επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης είναι αρχικά διαθέσιμη μέσω του gov.gr για τις ληξιαρχικές πράξεις και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά, τα έγγραφα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εγγραφών που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το gov.gr, καθώς και για  έγγραφα που αφορούν  στην επιχειρηματικότητα, όπως η βεβαίωση έναρξης ατομικής επιχείρησης.  


Από τον Σεπτέμβριο η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, σε μέγεθος πιστωτικής 


Τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταυτότητες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ δεν υπάρχει κανένα σύστημα «γεωεντοπισμού» σε αυτές, αλλά θα είναι έγγραφα που δεν θα παραχαράσσονται και θα ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης σε δηλώσεις του είπε ότι «στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου», ενώ σημείωσε πως την επομένη θα αρχίσει η έκδοσή τους. Το κόστος τους θα είναι 10 ευρώ και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια. «Ο στόχος είναι να μπορούμε να ανανεώνουμε συγχρόνως και την ταυτότητα και το διαβατήριο μία φορά τη δεκαετία». Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται σύμφωνα με δημοσιεύματα τα εξής  στοιχεία: 1. Όνομα, 2. Επίθετο, 3. Ημερομηνία γέννησης, 4. Ημερομηνία έκδοσης, 5. Ημερομηνία λήξης (θα έχουν δεκαετή ισχύ), 6. Αριθμός ταυτότητας, 7. ΑΜΚΑ.

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες


Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μπορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να υποβάλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους (βλ. περιοχές κάλυψης), κατά τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 08.30 έως ώρα 13.30, αιτήσεις καταχώρισης για την εγγραφή στο κτηματολόγιο συμβολαιογραφικών πράξεων στις οποίες είναι συμβαλλόμενοι και να παραλάβουν ψηφιακά (σε μορφή .pdf) το Πιστοποιητικό Καταχώρισης για την ίδια πράξη.

Η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet του συμβαλλόμενου. Σε περίπτωση Νομικού Προσώπου, η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του νομικού προσώπου και θα πρέπει να αναρτηθούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης, με τα οποία έχει οριστεί ο νόμιμος εκπρόσωπος, στα συνυποβαλλόμενα της πράξης (στον τύπο αρχείου «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ/ΛΟΙΠΑ»).

Μετά την υποβολή της αίτησης στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και αφού πραγματοποιηθεί έλεγχος νομιμότητας της πράξης και το αίτημά σας γίνει δεκτό, τότε το αρμόδιο γραφείο προχωρά στην τιμολόγησή της. Στη συνέχεια, λαμβάνετε αυτόματα ενημερωτικό mail και εμφανίζεται στο σύστημα το «Έντυπο Οφειλής». Το αναγραφόμενο ποσό στο «Έντυπο Οφειλής» πρέπει να πληρωθεί εντός δύο εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται στο «Έντυπο Οφειλής» (συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας αυτής). Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει είτε μέσω τράπεζας είτε με χρήση web-banking. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η αίτηση απορρίπτεται.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή σας παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της κάθε αίτησης που υποβάλατε. Μόλις υλοποιηθεί η καταχώρηση της αίτησης, θα λάβετε το Πιστοποιητικό Καταχώρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την ημέρα τοπικής αργίας, οπότε η δημόσια υπηρεσία Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος παραμένει κλειστή, τυχόν ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα αιτήματα για την εγγραφή πράξης δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και απορρίπτονται. Το ίδιο ισχύει και σε όσες περιπτώσεις συντρέχει αναστολή της λειτουργίας υπηρεσίας Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος με σχετική απόφαση αρμοδίου οργάνου.

Για πληροφορίες/οδηγίες/κατευθύνσεις μπορείτε να καλείτε στο 210-6143804.


Δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης για τους Ενεργειακούς Ελέγχους


Εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων», που αντικατέστησε την όμοιά της ΥΑ 175275/22.05.2018 (Β’ 1927), με τις εξής κύριες αλλαγές:

  • Το πεδίο εφαρμογής αφορά σε Τελικούς Χρήστες (νέος ορισμός), δηλαδή Υπόχρεες και μη Υπόχρεες Επιχειρήσεις

  • Ο ενεργειακός έλεγχος γίνεται σε εγκαταστάσεις ή κτίρια ή οχήματα που ορίζονται ως «Στοιχεία κατανάλωσης»

  • Δεν υφίσταται περιορισμός στην υποβολή ενεργειακών ελέγχων πλην των Υπόχρεων Επιχειρήσεων που υποβάλλουν μια (1) φορά ανά έτος. Όλοι οι Τελικοί Χρήστες έχουν δυνατότητα μιας (1) τροποποίησης ανά έτος.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ, εδώ: FEK-2023-Tefxos B-03187-downloaded -13_07_2023 


Ακριβή μου ενέργεια: Η Ελλάδα στην πρώτη 5αδα των μέτρων στήριξης


Κοντά στο 4% του ΑΕΠ ανήλθε το ύψος των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα για την άμβλυνση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης, με τη χώρα μας να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που παρείχαν την πιο ισχυρή στήριξη στους τελικούς καταναλωτές, χρησιμοποιώντας όλη τη «γκάμα» των υφιστάμενων επιλογών. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για τη αξιολόγηση των μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ACER, το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν  στις χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κυμαίνεται μεταξύ 305 και 646 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κόστος  της στήριξης των νοικοκυριών κυμάνθηκε μεταξύ 5,56% του  και 0,37% του ΑΕΠ των κρατών-μελών, κατά περίπτωση. Από το ποσό αυτό λιγότερο από το 23% αφορούσε σε στοχευμένα μέτρα.

 Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ από πλευράς δημοσιονομικού κόστους των μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο 2022-2023, πίσω από τη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η Ελλάδα έλαβε 19 διαφορετικά μέτρα στήριξης, «επίδοση» που την κατατάσσει στην έκτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με πρωταθλήτρια τη Γερμανία (39 μέτρα) και στην άλλη άκρη του φάσματος (4 μόλις μέτρα) τη Σουηδία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα -όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ- έριξε το βάρος της στα  μέτρα για την άμεση στήριξη των καταναλωτών, με 7 διαφορετικές πρωτοβουλίες στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έλαβε 3 μέτρα για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου και άλλα τόσα για την επιδότηση των τιμών των καυσίμων. Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούσαν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την παρέμβαση στην χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ενέργειας και την προληπτική δράση για την αντιμετώπιση κινδύνων στην ασφάλεια εφοδιασμού.


Τα τιμολόγια ρεύματος Αυγούστου 2023- Τιμές ανά πάροχο 


Σταθερά ή και μειωμένα είναι τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, σύμφωνα με τις τιμές που έχουν δώσει οι πάροχοι. Ωστόσο η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει ξανά αυξητική τάση, ενώ υπάρχει και αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα, με το ερώτημα για το τι θα γίνει τελικά από Οκτώβριο να παραμένει ανοιχτό. 

Αναλυτικά: 

Οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ παραμένουν στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. 

Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς. 

Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές: 

  • Protergia Οικιακό Value: 0,0946 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,11115) 

  • Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME, 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,0855 Euro/kWh) (από 0,1125) 

  • Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1) 

  • NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2) 

  • Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15) 

  • Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) 

  • Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) 

Να σημειωθεί , ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, τότε δηλαδή που λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού που εφαρμόζεται από πέρυσι το καλοκαίρι. 


‘Έκθεση Τουριστικών Ειδών, Δώρων, Λαϊκής Τέχνης, Μόδας & Αξεσουάρ στην ΔΕΘ


Η Έκθεση πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη,  από 16 έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2024 στο ΔΕΚΘ για 5η χρονιά και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να γνωρίσουν νέους προμηθευτές και σε κάθε γωνιά της έκθεσης, να εξερευνήσουν τις τελευταίες τάσεις και προϊόντα στον τομέα του τουρισμού, των δώρων, της λαϊκής τέχνης, της μόδας και των αξεσουάρ. Από πρωτότυπα σουβενίρ και κοσμήματα μέχρι εκλεπτυσμένα ρούχα και αξεσουάρ, θα έχουν επίσης την δυνατότητα να εξερευνήσουν μια πληθώρα επιλογών που αντανακλούν την ποιότητα, την καινοτομία και τον πολιτισμό. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στο Link: https://www.touristikaexpo.gr/2023/06/20/imerominies-diexagogis-2024-35is-ekthesis-touristikon-eidon-doron-laiikis-technis-modas/  


Έκθεση AUTOTEC EXPO 2023


Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2023, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, θα πραγματοποιηθεί η μοναδική και αμιγώς εμπορική έκθεση που απευθύνεται στον aftermarket κλάδο αυτοκινήτου, AUTOTEC EXPO 2023. 

 Η AUTOTEC EXPO αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και  τις τάσεις της αγοράς, φιλοξενώντας πληθώρα εκθετών απ’ όλη την επικράτεια αλλά και χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες που μέσα από την επίσκεψή τους στην έκθεση προσδοκούν να συναντήσουν τις πιο σύγχρονες και προσοδοφόρες λύσεις για τις επιχειρήσεις τους.

 Στο πλαίσιο της AUTOTEC EXPO 2023, οι επαγγελματίες επισκέπτες θα συναντήσουν από κοντά εκπροσώπους των σημαντικότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ανταλλακτικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών του aftermarket τομέα του αυτοκινήτου, συνεργείων-βουλκανιζατέρ-φανοβαφείων, επιβατικών-φορτηγών αυτοκινήτων, πλυντηρίων, βενζινάδικων και σταθμών επισκευής, συντήρησης και φροντίδας όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων. Παράλληλα με την έκθεση θα διεξαχθεί ένας μεγάλος διαγωνισμός με πλούσια δώρα αλλά και ένα πολυποίκιλο  πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ημερίδες, παρουσιάσεις και οργανωμένες εμπορικές συναντήσεις που οι  επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ηλεκτρονικά μέσω της ομώνυμης εφαρμογής της έκθεσης. 

 Η έκθεση διοργανώνεται από την εταιρεία Be Best, η οποία και εξειδικεύεται στη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων διεθνούς εμβέλειας, υπό την αιγίδα της ΕΟΒΕΑΜΜ και με την υποστήριξη του ΒΕΑ.  Η παρουσία των επιχειρήσεων στην έκθεση θα τους δώσει σαφώς τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και να συνάψουν παραγωγικές συμφωνίες που θα αναπτύξουν κατακόρυφα την εμπορική τους δραστηριότητα.  Περισσότερες πληροφορίες: www.autotecexpo.gr


Επιχειρηματική αποστολή και forum του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας - ΔΟΓ στην Ελλάδα


Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από τη Δ/νση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας & Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, σας ενημερώναμε για την προγραμματιζόμενη επιχειρηματική αποστολή και forum του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας - ΔΟΓ (Organisation Internationale de la Francophonie-OIF) στην Ελλάδα (4 Οκτ. στη Θεσ/νίκη και 5-6 Οκτ. 2023 στην Αθήνα), σας επισυνάπτουμε επικαιροποιημένη κατάσταση, με αναλυτικά στοιχεία επιχειρήσεων, προερχόμενες από τα κ-μ του ΔΟΓ (επωνυμία, δ/νση, στοιχεία επικοινωνίας, χώρα προέλευσης, αρμόδιοι, κλάδοι ενδιαφέροντος, αριθμό εργαζομένων, ετήσιο κύκλο εργασιών, κ.ά.).

Στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους (links):

 στα γαλλικά: https://forms.gle/h8MrUmijr8PqYaReA

 στα αγγλικά: https://forms.gle/B1JV63tf8jgdhBz88

μπορούν, όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή και να εγγραφούν, με ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων (Google Form), προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η σχετική προετοιμασία για προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις(Β2Β) τις

αντίστοιχες ημερομηνίες σε Θεσ/νίκη και Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι κλάδοι αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην αποστολή του ΔΟΓ, είανι οι ακόλουθοι: αγροδιατροφικός τομέας (agribusinesses), ανανεώσιμες πηγές ενέργειες/ΑΠΕ

(renewable energies), φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα (pharmaceutical and cosmetics industries), βιώσιμος τουρισμός (sustainable tourism). 

Προκειμένου να σχηματισθεί μια καλύτερη εικόνα, σχετικά με την ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων και προώθησης του επιχειρείν, του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας - ΔΟΓ, παραθέτουμε, συμπληρωματικά, τους ακόλουθους συνδέσμους για άντληση επιπρόσθετων πληροφοριών:

- https://missions-economiques.francophonie.org/en/ (αγγλικά)

- https://missions-economiques.francophonie.org/fr/ (γαλλικά)

Η Δ/νσή μας παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφόρηση ή διευκρίνηση. Πληροφορίες e-mail: db1@mfa.gr

Τηλ.: 210 368 2761


 Συμβάσεις - Διαγωνισμοί (Προμήθεια Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου, ΑΔ: 6/2023)


Σας γνωρίζουμε ότι  δ ι α κ η ρ ύ τ τ ε τ α ι  ο ανοιχτός δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός υπ’ αριθμ. 06/2023, για την ανάδειξη προμηθευτή εξαιρετικού (extra) παρθένου ελαιόλαδου (CPV: 15411110-6), με σκοπό την υπογραφή σύμβασης για κάλυψη των αναγκών

συσσιτίου Μονάδων – Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών και των αναγκών μεταπώλησης Στρατιωτικών Εκμεταλλεύσεων (ΚΨΜ, ΛΑΦ και ΚΑΑΥ), που εδρεύουν στις ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ και ΡΟΔΟΠΗΣ (συμπεριλαμβανομένου του ΚΑΑΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ), μέσω των Στρατιωτικών Πρατηρίων Ξάνθης (ΣΠΞ) και Κομοτηνής (ΣΠΚ) αντίστοιχα, εκτιμώμενης συνολικής αξίας διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00 €) χωρίς Φ.Π.Α και χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους με δικαίωμα παράτασης ενός (1) εξαμήνου μονομερώς και ενός (1) επιπλέον εξαμήνου σε συμφωνία με τον προμηθευτή, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά που προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της χαμηλότερης τιμής.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) με Α/Α συστήματος: 194359, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.qov.gr, στην οποία και θα αναρτηθεί το πλήρες σώμα της διακήρυξης σε ηλεκτρονική μορφή (pdf). 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Τετάρτη 26 Ιουλ 23

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ – ΔΙΟΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΝΤΥΠΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ: Πέμπτη 31 Αυγ 23, ώρα 23:59 μ.μ. – Τετάρτη 6 Σεπ 23, ώρα 09:30 π.μ.

Χειριστής θέματος: Ανχης (ΕΜ) Ιωάννης Προβατίδης, Επιτελής IV ΤΑΞΥΠ/4ο ΕΓ/1, Τηλ: 2541035809.


Νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση διοδίων & εμπορευματικών τελών στην Γερμανία από τον ερχόμενο Δεκέμβριο 


Νέα νομοθετική ρύθμιση με την εισαγωγή πρόσθετης επιβάρυνσης στα διόδια φορτηγών οχημάτων τα οποία κινούνται στους γ/αυτοκινητόδρομους, η οποία θα συνδέεται με την ποσότητα των εκπομπών CO2 προωθεί εντατικά το τελευταίο διάστημα η Γ/Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Υπομνηστικά αναφέρεται ότι στους γ/αυτοκινητοδρόμους ισχύει η υποχρέωση πληρωμής διοδίων για ημεδαπά και αλλοδαπά φορτηγά άνω των 7,5 τόνων.

Ειδικότερα προβλέπεται η τροποποίηση της κείμενης γ/νομοθεσίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες εμπορευματικές κινήσεις , με δεδομένου ότι σύμφωνα με την Γ/Κυβέρνηση τα επαγγελματικά οχήματα παράγουν επί του παρόντος το 1/3 όλων των εκπομπών CO2 στον τομέα των μεταφορών. 

Η νέα νομοθετική πρόταση αποτελεί συνέχεια της Οδηγίας της ΕΕ για την «ευρωβινιέτα», η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022, η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι έως τα τέλη Μαρτίου 2024, τα κ-μ πρέπει να έχουν εναρμονιστεί με το ευρ. πλαίσιο και να προχωρήσουν σε διάκριση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα και έως τα τέλη Μαρτίου 2027 στην επιβολή τέλους εκπομπών CO2 για όλα τα φορτηγά με συνολική μάζα άνω των 3,5 τόνων.


Ερωτηματολόγιο διπλωματικής εργασίας


Σας αποστέλλουμε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) της επιχείρησής σας. Το ερωτηματολόγιο καταρτίστηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας» του ΕΑΠ και αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης των ΣΔΑΤ των επιχειρήσεων τροφίμων. 

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις  που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, μεταποίηση ή/και εμπορία τροφίμων. Οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πέραν της διπλωματικής εργασίας. Σας αποστέλλουμε τον σύνδεσμο του ερωτηματολογίου στην Google Forms (https://forms.gle/BZdi5SrMqgfNcQHBA ).  Η διάρκεια συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι περίπου 30 - 45 λεπτά.

 

Eurogroup: Καταργούνται τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, σφιχτός ο προσανατολισμός για το 2024


Σε ένα πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2024, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης, συμφώνησε το Eurogroup σε συνεδρίασή του στις 12/7/2023, ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους. “Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από 7 χρόνια επεκτατικής πολιτικής”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Ωστόσο αυτή η απαραίτητη επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη που τώρα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η δήλωση του Eurogroup είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές συστάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάιο.


ΔΝΤ: Στο 3% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023-2024 


Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το 2023 και το 2024 περιμένει ανάπτυξη 3%.  Παράλληλα, τονίζει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 6,8% φέτος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου, και στο 5,2% το 2024 από 8,7% το 2022. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης περιορίζεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου το ΑΕΠ αναμένεται μειωθεί από το 2,7% πέρυσι στο 1,5% φέτος και το 1,4% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ στο 0,9% από 3,5% πέρυσι. 

Αντίθετα, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθεί στο 4,1% φέτος και το 2024 από 3,1% το 2022. 


Κανόνες βιωσιμότητας για τα προϊόντα εντός ΕΕ 


 Η επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) υπέβαλε προτάσεις για πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα εντός ΕΕ. Η έκθεση απαγορεύει την πρόωρη αχρήστευση των προϊόντων, που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος σκόπιμα, μέσω του σχεδιασμού και, στην περίπτωση των ηλεκτρονικών συσκευών, θα οφείλουν να παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ για εύλογο χρονικό διάστημα. Τα προϊόντα θα πρέπει επίσης να επισκευάζονται εύκολα και να είναι διαθέσιμες οδηγίες επισκευής. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα από την Επιτροπή να προσδιορίσει τα προϊόντα για τα οποία θα πρέπει να απαγορεύεται η καταστροφή τους - ανάμεσά τους τα απούλητα υφάσματα και υποδήματα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. «Είναι καιρός να τερματιστεί το μοντέλο «πάρε, χρησιμοποίησε, πέταξε», το οποίο είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας» σχολίασε η εισηγήτρια Alessandra Moretti (Σοσιαλιστές, Ιταλία). Αυτός ο νόμος θα διασφαλίσει ότι τα νέα προϊόντα σχεδιάζονται με τρόπο ωφέλιμο για όλους, που σέβεται τα όρια του πλανήτη μας και προστατεύει το περιβάλλον». Οι προτάσεις της ENVI αναμένεται να εγκριθούν από την ολομέλεια του Ιουλίου και να αποτελέσουν τη διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.


ΕΕ: Η Κύπρος προσχωρεί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν 


Από 25/7/2023  η Κύπρος προσχώρησε στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), το μεγαλύτερο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στην Ευρώπη. 

Η σύνδεση της Κύπρου με το SIS επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να λαμβάνουν και να ανταλλάσσουν με όλους τους συμμετέχοντες στο SIS πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με καταζητούμενα ή αγνοούμενα πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ και απολεσθέντα ή κλαπέντα αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, πυροβόλα όπλα, σκάφη και έγγραφα ταυτότητας). Η Κύπρος έχει επίσης συστήσει ειδικό τμήμα SIRENE, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας σχετικά με τις καταχωρίσεις SIS και θα ενταχθεί στο δίκτυο εθνικών τμημάτων SIRENE που υποστηρίζουν τη λειτουργία του SIS. Στις 7 Μαρτίου 2023 τέθηκε σε λειτουργία το επικαιροποιημένο SIS, το οποίο έχει ενισχυθεί και περιλαμβάνει νέους τύπους καταχωρίσεων, βιομετρικά στοιχεία όπως αποτυπώματα παλάμης, δακτυλικά αποτυπώματα και αρχεία DNA αγνοουμένων προσώπων, καθώς και πρόσθετα εργαλεία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. 

Μέχρι σήμερα, το ανανεωμένο SIS λειτουργεί σε 31 ευρωπαϊκές χώρες (27 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν). 


Παρατείνει για έναν χρόνο η ΕΕ την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία


 Η ΕΕ συμφώνησε να παρατείνει την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία για έναν ακόμη χρόνο. Η ΕΕ ήρε τους δασμούς και άλλους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων τον Ιούνιο του 2022, αρχικά για διάστημα ενός έτους. Τον Απρίλιο η Πολωνία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν μονομερώς τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο γεωργικό τομέα. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω των οποίων αρχικά απλώς θα περνούσαν τα ουκρανικά σιτηρά προκειμένου να εξαχθούν αλλού, τελικά κατακλύστηκαν από τα προϊόντα αυτά, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών, κάτι που έπληξε τους τοπικούς παραγωγούς. 

Στις αρχές του μήνα η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης - Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία. Βάσει αυτής οι πέντε χώρες απαγορεύουν την εισαγωγή από την Ουκρανία τεσσάρων αγροτικών προϊόντων - σιτάρι, καλαμπόκι, σπόροι ελαιοκράμβης και ηλιόσποροι- για διάθεση στην εσωτερική τους αγορά, αλλά τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να διέρχονται από αυτές για να εξάγονται αλλού. Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η ΕΕ είχε άρει τους περισσότερους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που εφαρμόζεται από το 2016. Αλλά ως το 2022 η ΕΕ είχε διατηρήσει κατώτατες τιμές για τα ουκρανικά φρούτα και τα λαχανικά και δασμούς για ευαίσθητα προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και κάποια σιτηρά.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος : «Κάτω από τη βάση» η ανακύκλωση στην Ελλάδα


«Κάτω από τη βάση» είναι η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Όπως επιβεβαιώνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η χώρα μας δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους για την ανακύκλωση, υπολογίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό της ανακύκλωσης βρίσκεται σήμερα στο 16%. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει για πρώτη φορά ανοιχτά την ανησυχία ότι η Ελλάδα υπερεπενδύει σε μονάδες μηχανικής διαλογής με φτωχά αποτελέσματα, αντί για υποδομές ανακύκλωσης, αμφισβητώντας ευθέως το μοντέλο που ακολουθείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αφορά τις επιδόσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την ανακύκλωση. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους για τα αστικά απόβλητα (ανακύκλωση ή προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση του 55% έως το 2025), για την ανακύκλωση συσκευασιών (65% έως το 2025 με ειδικότερους στόχους ανά υλικό) και τη μείωση της ταφής απορριμμάτων (έως 10% έως το 2035).


Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής) 


Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

- Πιστοποιητικό Εγγραφής

- Πιστοποιητικό Διαγραφής

- Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

- Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

- Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης "Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο" 

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.


Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.


Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: