"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Μια βόλτα στη Μονή Αγίου Διονυσίου (ΦΩΤΟ)

Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Tάσιος

Το λαμπερό βουνό των θεών και των μύθων ο Όλυμπος, με το υπέροχο μωσαϊκό εικόνων και ήχων, τη φυσική ισορροπία και αρμονία, αποτελεί μια διαχρονική πρόκληση για τον άνθρωπο που αναζητά την αληθινή ομορφιά. Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφθούμε το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου και την ιστορική Μονή, που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, στη χαμηλή ζώνη του Ολύμπου.
Πεντακάθαρος ουρανός με πινελιές από κατάλευκα μικρά σύννεφα ομορφαίνει ακόμη περισσότερο το μεγάλο μας κάδρο, με την μεγάλη κορφή το Μύτικα και το θρόνο του νεφεληγερέτη Δία.
Ανηφορίζουμε συνεχώς και να εδώ μπροστά μας το Σπήλαιο του... Αγίου Διονυσίου, κάτω απ΄ τη σκιά του θεόρατου βράχου. Σταγόνες πέφτουν απ΄ τα ψηλά του βράχου και νοτίζουν τη γη.
Στιγμές περισυλλογής, τα κεράκια ανάβουν στο μικρό εκκλησάκι, δίπλα στο ασκηταριό. Φύλλο πορείας για τη παλιά μονή Αγίου Διονυσίου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο γύρω στο 1542.
Η Μονή το 1821 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε ενώ το 1943 κατά την ναζιστική κατοχή, ανατινάχθηκε από τον τακτικό Γερμανικό στρατό, (Βέρμαχτ) επειδή οι μοναχοί βοηθούσαν την Εθνική μας Αντίσταση. Διασώθηκε μόνο το ηγουμενείο.

Σήμερα βρίσκεται σε φάση πλήρους αναστήλωσης, με τα έργα να έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. 















Δεν υπάρχουν σχόλια: