"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Τουρκικό “μπλόκο” στη Θεία Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα

Δεν θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία για φέτος, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Οικουμενικό Πατριαρχείου, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια από τις κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας, για την τέλεση του μυστηρίου.

Σημειώνεται πως παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της άρνησης από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

“Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν“.


Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών 

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: