"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο 31ο Money Show 

Το επιχειρηματικό και οικονομικό Πολυσυνέδριο Money Show, το σημαντικό οικονομικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, θα λάβει χώρα για 31η φορά, στις 27, 28 & 29 Ιανουαρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης. Το ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριό ως διοργανωτής του συνδράμει στην αναμόρφωση και ανάπτυξη του καταξιωμένου αυτού θεσμού. Οι κύριοι τομείς που θα προβληθούν στο φετινό Money Show είναι:

Τεχνολογίες – Καινοτομίες – Startups, Γεωργία και Αγροδιατροφή, Μακεδονική Κουζίνα, Ενέργεια, Ανακύκλωση – Περιβάλλον, Υποδομές, Τουρισμός, Κυκλική Οικονομία ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μελλοντική εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 15.00 – 17.00 στην αίθουσα Ballroom 3, θα παρουσιάσει την «Χαλκιδική των ευκαιριών & των προκλήσεων». Η είσοδος είναι ελεύθερη.  


Ημερίδα «Το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»


Τα αποτελέσματα και τα οφέλη από την ολοκλήρωση των Δράσεων του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.00 πμ στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Στην ημερίδα όπου ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος καθώς και η προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου, θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2021 – 2027. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κοπή βασιλόπιτας στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής


Η κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2023 στον Πολύγυρο, σε μια εκδήλωση γεμάτη χαρά και θετικά συναισθήματα. Παρόντες τα μέλη του Δ.Σ., το προσωπικό και οι εξωτερικοί συνεργάτες του Επιμελητηρίου μαζί με συζύγους και μερικά παιδάκια, που έδωσαν ευχάριστη νότα στην εκδήλωση.

Η πίτα, χορηγία του Ζαχαροπλαστείου Κοσμάς της Αρναίας, είχε δύο φλουριά και τυχεροί αναδείχθηκαν από το Δ.Σ. ο Δημήτρης Κρημνιανιώτης, Β’ Αντιπρόεδρος  και από το προσωπικό η Ελένη Καραντάκη , προϊσταμένη τμήματος ΓΕΜΗ.

Στην σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης ευχήθηκε καλή χρονιά, ευχαρίστησε όλους για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε σύντομα στις επιτυχίες του Επιμελητηρίου, αλλά και τις προσεχείς δράσεις. 


Με επιτυχία το πιστοποιημένο Σεμινάριο Εκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής


Αθρόα ήταν η προσέλευση πολιτών της Χαλκιδικής,  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για εκπαίδευση στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και τη χρήση απινιδωτή. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, ως συνέχεια της εγκατάστασης εξωτερικού απινδωτή στο κτήριο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, για δημόσια χρήση από τους First Responders της Κοινότητας  Πολυγύρου.

 Την εκπαίδευση πραγματοποίησε η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) Παύλου Μελά, ενώ στους συμμετέχοντες δόθηκε αναγνωρισμένη Πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές της ΕΠΟΜΕΑ, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στο σεμινάριο, τονίζοντας πως η ανθρώπινη ζωή υπερέχει από κάθε τι άλλο.  Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της ύπαρξης απινιδωτών σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε έναν τουριστικό προορισμό, όπως η Χαλκιδική, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη θερινή κυρίως περίοδο.  Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  έχει ήδη χορηγήσει απινιδωτές σε εμπορικούς συλλόγους της περιοχής, στοχεύοντας στο να αποτελεί η Χαλκιδική έναν ασφαλή, εκτός από ελκυστικό τουριστικό προορισμό.  


Σε εξέλιξη το 5ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική , είναι για εμάς απαραίτητη


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 5ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Δεκεμβρίου 2022 -  Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. 

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας
αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/3c197d94762a4dd6ef39477f90ae0f83    


Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της "φυσικής αρχειοθέτησης", η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων - μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι: 

  • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :"Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής."   


Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022


Από 9 Ιανουαρίου έως και τις 10 Απριλίου 2023, θα γίνονται αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με ειδικότερες πληροφορίες και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) και η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr). Επίσης στο ΦΕΚ 6872/Β/29.12.2022 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206872 

Υπενθυμίζεται ότι υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά, στο εν λόγω Καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν:

  • στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, 

  • την ανακύκλωση, 

  • τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο,

  • τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων,’

  • τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη.

 εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν μία από τις προϋποθέσεις:

– Δημιουργία νέας μονάδας - Επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας - Διαφοροποίηση της παραγωγής της μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί ποτέ από αυτήν με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά ποσοστό 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος πριν από την αίτηση υπαγωγής του σχεδίου.- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.


Επιλέξιμοι Kωδικοί Δραστηριότητας

– Ορυχεία Λατομεία

– Κλάδος παροχής νερού – επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης

– Εκδόσεις

– Παραγωγή ταινιών

– ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας)

– Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

– Τομέας υγείας και κοινωνικής μέριμνας

– Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

– Τομέας αθλητικών δραστηριοτήτων & δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας

– Τομέας των άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών


Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου, είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορική εταιρεία, β. συνεταιρισμός, γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), δ. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ε. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: - δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, - δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, - δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που ορίζει ο Νόμος 4887/22


Χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικού σχεδίου

Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.


Ποσά Ενίσχυσης

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. ευρώ για όλα τα είδη ενισχύσεων.

– Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί: - τα 3 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση των ενισχύσεων για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης - τα 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.


Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ»


Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027) με συνολικό προϋπολογισμό 700.000.000 ευρώ,  στοχεύει στην  αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Χώρας.

Στις επιλέξιμες Δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός, πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες  για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κάθε επιμέρους Δράση καλύπτει διαφορετικού ύψους επενδυτικά σχέδια.

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ (επιλογή είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 1407/2013/De minimis είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 651/2014 /ΓΚΑΚ).

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis).

Σημ. Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 – «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2– «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ». Περισσότερες λεπτομέρειες και για τις δύο δράσεις στο link :

 https://kepa-anem.gr/2022/12/20/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9/  


Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»


 Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα και καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, ως εξής:

 

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €18.000 έως και €30.000.

Προδημοσίευση Δράσης 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660 


Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €50.000 έως και €650.000.

Προδημοσίευση Δράσης 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660 


Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €200.001 έως και €1.200.000.

Προδημοσίευση Δράσης 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660


Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται (ημέρα και ώρα) μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορίας Περιφέρειας, βάσει των κριτηρίων που θα ορισθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης και θα αφορούν στην κάλυψη της πλήρωσης των παραπάνω τυπικών προϋποθέσεων.  Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 - Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 2 - Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 3 - Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ».

Δείτε εδώ την σελίδα της προδημοσίευσης

 http://21-27.antagonistikotita.gr/desmi-draseon-psifiakos-metaschimatismos-mme/


Ταμείο Ανάκαμψης: Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως φορείς υλοποίησης της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοινώνουν τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού 73,2 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του βιομηχανικού οικοσυστήματος.

 Στόχος της Δράσης είναι η επιτάχυνση της βιομηχανικής μετάβασης μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ελληνικής Βιομηχανίας. Μέσω της Δράσης επιδιώκεται η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και  τεχνητής νοημοσύνης, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στην ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας.

 

Η Δημόσια Δαπάνη  κατανέμεται ως εξής:

-70% του Προϋπολογισμού, ήτοι 51.259.334 ευρώ, θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης και

-30% του Προϋπολογισμού, ήτοι 21.968.286 ευρώ, θα διατεθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης.

Από τον Προϋπολογισμό που διατίθεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% σε νέες.

 Στο πλαίσιο της Δράσης, ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ. Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης καθορίζονται σύμφωνα με το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr/) ορίζεται η 23η Νοεμβρίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου 2023.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας από:

  • τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (OEE), Mητροπόλεως 12, Aθήνα, Τ.Κ.: 105 63, τηλ. κέντρο: 213-2141800, email: oee@oe-e.gr και

  • το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Νίκης 4, 10563, Αθήνα, τηλ. 210-3291200, email: tee@central.tee.gr.

Τυχόν ερωτήματα θα διατυπώνονται εγγράφως και θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση tee@central.tee.gr, μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας.

Μπορείτε να καταβάσετε την Πρόσκληση με συνημμένο τον Οδηγό υλοποίησης της Δράσης από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ggb.gr/el/smart_manufacture 


 Πρόγραμμα «Πράσινα ΤΑΞΙ»: Επιδότηση για την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ΤΑΞΙ με νέα ηλεκτρικά οχήματα


 Ξεκινά από τις 9 Ιανουαρίου η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Πράσινα ΤΑΞΙ», μέσω της οποίας επιδοτείται με 22.500 ευρώ η αντικατάσταση παλαιών ταξί με νέα ηλεκτρικά. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τίθεται παράλληλα σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης https://prasinataxi.gov.gr όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Η νέα δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των οχημάτων ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά. 

Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. 

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο ΦΕΚ 6789/Β/28.12.2022 στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206789 


Χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6446/Β/16.12.2022 η απόφαση Αριθμ. 2300/384441 με την οποία χορηγείται κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σε πληγείσες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα από 1/10/2021 έως και 30/9/2022.  Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Στο ποσό των 250.000 ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσας είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.). Για τη χορήγηση της ενίσχυσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καταρτίζει και αποστέλλει ηλεκτρονικά στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ψηφιακό αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή που περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία των δικαιούχων (Ονοματεπώνυμο και Πατρώνυμο ή Επωνυμία, ΑΦΜ), το ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών των νομικών προσώπων και το ποσό των παραστατικών που αντιστοιχεί σε καθέναν από τους δικαιούχους. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206446 


 Ξεκινά, στις αρχές του νέου έτους, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο


 Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που έχει στόχο τη χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο. Αυτό προέκυψε κατά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς με τον πρόεδρο της HDB, Γιώργο Ζαββό και την διευθύνουσα σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου στα γραφεία της HDB. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. 

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB έχει ήδη δημοσιεύσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο και επτά τράπεζες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. 

Σημειώνεται ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εισαγάγει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους που θα ωφεληθούν, όπως: 

- 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου 

- 50% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου 

- Επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring). 

Το εύρος των δανείων θα είναι από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.


Το νέο Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση προς τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής. Δείτε το συνοπτικό έντυπο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» στο link : http://21-27.antagonistikotita.gr/to-neo-programma-enischysis-tis-epicheirimatikotitas-kai-tis-kainotomias/  

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας : Πρόσκληση συμμετοχής για τις επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSTEM / Sustainable European food and wine from the Mediterranean 


Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι ο συντονιστής εταίρος σε συνεργασία με τον ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ και την ENOTECA REGIONALE EMILIA ROMAGNA από την Ιταλία.

Στόχοι του SUSTEM είναι (α) η Ανάδειξη της βιωσιμότητας του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (β) η Ενίσχυση της Αναγνωρισιμότητας και της ζήτησης των προϊόντων στις αγορές της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Δράσεις του SUSTEM είναι (α) Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων & ποτών, (β) Εκδηλώσεις για επαγγελματίες (Ολοήμερες εκδηλώσεις για επαγγελματίες με showroom προϊόντων, masterclass οίνων και μαγειρικές επιδείξεις) , (γ) εβδομάδες εστιατορίων (προώθηση προϊόντων σε συνεργασία με εστιατόρια στη Γερμανία & Σουηδία) , (δ) Επισκέψεις εργασίας (Οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στις εκθέσεις και στις εκδηλώσεις στην Γερμανία και Σουηδία), (ε) Διαφήμιση (Εξατομικευμένη προβολή προϊόντων & επιχειρήσεων μέσω της ιστοσελίδας και των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων καθώς και προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων σε περιοδικά με υψηλή αναγνωσιμότητα στις δύο αγορές).

Στις δράσεις του έργου μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην παραγωγή και εμπορία των παρακάτω  κατηγοριών προϊόντων :

  • Τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ και γιαούρτι

  • Ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ

  • Ελαιόλαδο και ελιές

  • Μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά 

  • Προϊόντα δημητριακών , ρύζι

  • Αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής 

  • Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακοί 

  • Τσίπουρο

  • Λοιπά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στις δράσεις τους θα λάβουν την ιδιότητα του Συνεργαζόμενου Μέλους της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ της ΠΚΜ (https://agromacedonia.gr/kanonismos/) 

Για Δράσεις προβολής (δημόσιες σχέσεις, Ιστοσελίδα & κοινωνικά δίκτυα, έντυπα, ηλεκτρονική διαφήμιση, προωθητικά βίντεο) το κόστος συμμετοχής ανά έτος ανέρχεται στο ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00 €).

Για Δράσεις προώθησης το ποσό κυμαίνεται αναλόγως την επιλογή του κάθε συμμετέχοντα.

Περισσότερες πληροφορίες για προϋποθέσεις συμμετοχής στο link : https://epihal.gr/prosklisi-summetoxis-sustem-sustainable-european-food-and-wine-from-the-mediterranean/

Επικοινωνία με: Γεώργιος Μίσκας, miskas@economotechniki.gr, Δάφνη Καψάλα, d.kapsala@agromacedonia.gr  καθώς και στα τηλέφωνα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ 2313 330053.


ΔΥΠΑ: Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6015/Β/28.11.2022 η Απόφαση Αριθμ. 110359 «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών». Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών που προβλέπεται στην υπό στοιχεία οικ. 28286/450/20.6.2017 κοινή υπουργική απόφαση.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. Περισσότερες πληροφορίες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220206015 


Δ.ΥΠ.Α.: Δύο νέα προγράμματα για «ειδικές κατηγορίες» ανέργων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5106/Β/29.09.2022 η Απόφαση Αριθμ. 90097 που αφορά δύο νέα προγράμματα για τους ανέργους . Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 . Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Πρόκειται για τα παρακάτω προγράμματα : 

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τις «πιο δύσκολα εξυπηρετήσιμες» πληθυσμιακές ομάδες και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία, οι αποφυλακισμένοι, τα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες άτομα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα πρόσωπα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, μέσω της διασφάλισης της έγκαιρης έναρξης του εργασιακού βίου και της παρουσίας τους σε δουλειές με προοπτική.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

(α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για όλες τις ομάδες στόχο του παρόντος κεφαλαίου, και

(β) επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, όσον αφορά στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε όλη την επικράτεια.

Β. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας: οι μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, οι άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άνεργοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ρομά.

Δικαιούχοι του παρόντος προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων των κάτωθι κατηγοριών εγγεγραμμένων στο μητρώο των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α.

i. άνεργες μητέρες, οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως οκτώ (8) ετών και εξάμηνη ανεργία, (ii). άνεργοι άνω των 55 ετών με δωδεκάμηνη ανεργία, (iii). άνεργοι με 24μηνη ανεργία, (iv). άνεργα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, (v). άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, και (vi). άνεργοι ρομά.

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη. Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών όπου αυτά καταβάλλονται. 

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Το ανώτερο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για κάθε ωφελούμενο είναι 8.400 ευρώ = 12 ΜΗΝΕΣ x 700 ευρώ.

Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services), στην ιστοσελίδα αυτής (https://www.dypa.gov.gr/)

Επιχειρήσεις που διατηρούν υποκαταστήματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθούν σε αυτά, υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε υποκατάστημα, στο αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, εφόσον έχουν δημιουργήσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Υποβάλλεται μόνο μια αίτηση ανά έδρα ή/και υποκατάστημα ανάλογα με τα όρια σώρευσης του καθεστώτος ενίσχυσης που επιλέγει η επιχείρηση.

Περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα στο link: http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205106 


ΔΥΠΑ: Voucher για 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5961/Β/22.11.2022 η Απόφαση Αριθμ 6073/125  «Επιχορήγηση της Δ.ΥΠ.Α. για την υλοποίηση του Έργου: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5174739)» στο πλαίσιο της δράσης: «SUB2: Οριζόντια προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations) - Δράση 16913».

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής επιταγών κατάρτισης (vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ. Οι ωφελούμενοι του έργου, δικαιούνται μια προσωπική επιταγή κατάρτισης, με την οποία αποκτούν τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο που επιλέγουν οι ίδιοι, κατά τη φάση της υποβολής αίτησης στην πρόσκληση, που θα εκδώσει η ΔΥΠΑ. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 50 έως 100 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών. Για τη συμμετοχή των ωφελουμένων στα προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης η ΔΥΠΑ θα δημοσιεύει πρόσκληση, η οποία θα απευθύνεται σε εργαζόμενους, στον Ιδιωτικό Τομέα, όλων των κλάδων της οικονομίας, τους οποίους θα καλεί να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής. Η υποβολή των Αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των εργαζομένων θα καθορίζονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205961 


ΔΥΠΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων ωφελούμενων, εργαζόμενων στο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων 


Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στην Α΄ φάση του προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων «Πάω Μπροστά» μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ώρα 23:59.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης που υλοποιείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προσφέρεται επιδοτούμενη κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, η οποία οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση:

  • Μέσω gov.gr, ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise-kai-ekpaideutiko-periekhomeno/katartisi-ergazomenon

Δείτε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την κατάρτιση Ωφελουμένων, εργαζόμενων στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis?tab=proghrammata-katartisis-se-psifiakes-kai-prasines-deksiotites-ghia-150000-erghazomenoys&tab2=fek-erghoy-kai-dimosies-proskliseis&tab3=


Τουρισμός για Όλους: Πότε θα γίνει νέα κλήρωση για τα χειμερινά voucher


Στα τέλη Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» που αφορά 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες «voucher», για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Greece does have a winter».

Τα χρήματα θα πιστωθούν άμεσα στους δικαιούχους με τη μορφή άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι είχαν κάνει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα Vouchers.gov.gr το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και οι οριστικοί πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εγχώριο τουρισμό τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τουριστική κίνηση εναλλακτικών προορισμών και περιοχών που έχουν πληγεί.


Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από την Κυριακή 01 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 

 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 7005/Β/31.12.2022 η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 75297 « Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00».Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220207005 

Επιπλέον σύμφωνα με τον Ν. 5007_23.12.2022 (ΦΕΚ 241Α) επείγουσες ρυθμίσεις σχετικά με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, ισχύς  των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 κλπ,  παρατείνεται από τη λήξη τους έως την 31η-03-2023. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100241 


Προϋπολογισμός 2022: Χαμηλότερο των εκτιμήσεων το πρωτογενές έλλειμμα στο 12μηνο


Πρωτογενές έλλειμμα 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ, δηλαδή πιο χαμηλά κατά 1,83 δισ., και πρωτογενούς ελλείμματος 10,327 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021, καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο, καθώς στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία, διαπιστώνεται έλλειμμα 11,680 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι στόχου για έλλειμμα 13,400 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 14,872 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.


Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επεκτείνεται, στη βάση του σχεδιασμού που έχει ήδη παρουσιάσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πεδίο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στο πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού Ψηφιακής Κάρτας εντάσσονται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, των οποίων ο πρωτεύων ή δευτερεύων Κωδικός Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) ανήκει στον τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 6622, με υποχρέωση να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ταυτόχρονα, από την ίδια ημερομηνία, Πέμπτη 16/2/2023 εντάσσονται στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας και με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας με πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 8010 και 8020. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας με τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 8030 δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Η ένταξή τους γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ο μηχανισμός «ανάγνωσης» της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα, θα αναρτηθεί από το Υπουργείο στον ψηφιακό χώρο του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για τις εντασσόμενες επιχειρήσεις σχετικός κατάλογος ερωτήσεων και απαντήσεων αναφορικά με τη διαδικασία και τον τρόπο εναρμόνισης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις του πεδίου της ψηφιακής κάρτας.


Αναστολή καταχώρισης στο Γ.ΕΜ.Η. για ΙΚΕ λόγω μη πιστοποίησης εταιρικού κεφαλαίου


Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Υπηρεσίας Γ.ΕΜ.Η. του Επιμελητηρίου μας, η Κεντρική Υπηρεσία ΠΣ Γ.Ε.ΜΗ. πρόκειται να προβεί άμεσα σε εφαρμογή των διατάξεων της με αρ. πρωτ. 60522/10.06.2022 Εγκυκλίου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Αναστολή καταχώρισης (άρθρο 29, Ν. 4919/2022 (Α΄71))». Κατ’ εφαρμογή της Εγκυκλίου αυτής, θα τεθούν σε αναστολή καταχώρισης όσες ΙΚΕ έχουν παραλείψει να πιστοποιήσουν το εταιρικό τους κεφάλαιο κατά τη σύστασή τους ή έπειτα από αύξηση του κεφαλαίου τους

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, αν οι υπόχρεες ΙΚΕ δεν έχουν προβεί σε διαδικασία πιστοποίησης του εταιρικού τους κεφαλαίου εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο Ν. 4072/2012, ήτοι μέσα σε έναν μήνα μετά τη σύσταση ή την αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιακές εισφορές, η εταιρεία τίθεται σε αναστολή καταχώρισης. 

Με βάση την ως άνω Εγκύκλιο, κάθε υπόχρεος μπορεί είτε να υποβάλει σχετική αίτηση καταχώρισης της πιστοποίησης του εταιρικού κεφαλαίου εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης, είτε να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τεθεί η εταιρεία σε αναστολή καταχώρισης (αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 4919/2022). 

Παρακαλούμε πολύ όσοι υπόχρεοι δεν έχουν προβεί στις ως άνω ενέργειες, να το πράξουν άμεσα προς αποφυγή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.


ΓΕΜΗ _Νέα εγκύκλιος για τους διακριτικούς τίτλους


Διαβιβάζουμε προς τα μέλη μας συνημμένη την υπ' αριθμό  103399 – 27/10/2022 (ΑΔΑ:6ΒΨΓ46ΜΤΛΡ-ΔΧΛ) Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: "Οδηγίες σχετικά με τους νέους κανόνες δέσμευσης και προδέσμευσης επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου φυσικού ή νομικού προσώπου που ασκεί εμπορική ή οικονομική δραστηριότητα (Ν. 4919/2022). Γίνεται, περαιτέρω, γνωστό ότι η περιγραφόμενη στην ανωτέρω απόφαση διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις δέσμευσης και προδέσμευσης επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου, σε αντικατάσταση της βεβαίωσης που εκδίδονταν μέχρι σήμερα από το Τμήμα Μητρώου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν ΜΟΝΟ την επιθυμητή επωνυμία ή ΔΤ, ΧΩΡΙΣ προσθήκη του δηλωτικού της εταιρικής μορφής ακρωνυμίου (ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, κ.λ.π.). Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://epihal.gr/%ce%a0%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%95%cf%80%cf%89%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%94%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e/  


ΕΦΚΑ: Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο ασφαλιστικό έτος (2023)

Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023). 

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.


Market Pass:  Το κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών αγοράς τροφίμων για 6 μήνες - Από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 241/Α/23.12.2022 ο Ν.5007 με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.» η απόφαση όπου στο άρθρο 115 «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή» παρέχεται οικονομική ενίσχυση για τους μήνες Φεβρουάριο 2023 έως και Ιούλιο 2023, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια που προϋποθέτει ο νόμος, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών που καθορίζεται στο δεύτερο εδάφιο. Το μηνιαίο ύψος των αγορών, επί του οποίου χορηγείται ενίσχυση δέκα τοις εκατό (10%), ανέρχεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως χίλια (1000) ευρώ αγορών. 

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως αυτή του fuel pass, με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του συνολικού ύψους της. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις αρχές Φεβρουαρίου 2023,όπου και αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος τροφίμων, μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr, χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση παραστατικών αγορών, με «διαβατήριο» εισοδηματικά κριτήρια και προσδιοριστικό στοιχείο των ενισχύσεων τα μέλη του νοικοκυριού. Στην αίτηση συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας και οι φιλοξενούμενοι. Οι πρώτες πληρωμές σχεδιάζονται στο τέλος Φεβρουαρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100241 


Αναδρομική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για 1.250.000 εμπορικούς καταναλωτές, αρτοποιούς και αγρότες

Σύμφωνα με το από 04/01/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώνεται η καταβολή της αναδρομικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμπορικών καταναλωτών με παροχή ισχύος έως 35 kVA, αρτοποιείων καθώς και αγροτών, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. 

Η αναδρομική επιδότηση αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές και το ποσό προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 

Α) Έχουν παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA, ή έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71, (Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής ) ήτοι αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης ή έχουν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης. 

Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας») και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Νοέμβριο του 2022 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α’ 129). («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»). 

Γ) Έχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους.


Παράταση στην αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθώσεων με  ανώτατο όριο το 3% και για το έτος 2023


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 241/Α/23.12.2022 ο νόμος Ν.5007 με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.» η απόφαση όπου στο άρθρο 96, ορίζεται ότι για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 (Α’ 30), επιτρέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος του έτους 2022. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100241 


Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων των νόμων 3299/2004 και 3908/2011


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 241/Α/23.12.2022 ο νόμος Ν.5007 με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.» η απόφαση όπου στο άρθρο 90, παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/2004 (Α’ 261) και 3908/2011 (Α’ 8), εκ νέου για εννέα (9) μήνες και για ένα (1) έτος, αντίστοιχα, τηρουμένων των προϋποθέσεων των παρ. 1, 2, και 3 του άρθρου 76 του ν. 4399/2016 (Α’ 167).


Νέος νόμος 5006/2022 - Στεγαστική πολιτική για τους νέους, δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», διατακτικές σίτισης


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 239/Α/22.12.2022 ο νόμος 5006/2022  «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος αυτός περιέχει διατάξεις για

•       Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

•       Την Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

•       Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

•       Τη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

και τέλος διάταξη για τις διατακτικές σίτισης. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100239 


Έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω gov.gr από 13/01/2023


Με τη νέα απόφαση 282 ΕΞ 2023 (ΦΕΚ 11/Β/09.01.2023) ρυθμίζεται η διαδικασία για την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ). Η έναρξη ατομικής επιχείρησης δύναται να πραγματοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), εφεξής ΕΨΠ. Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από 13 Ιανουαρίου 2023. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να κάνει ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της ΕΨΠ, θα πρέπει: α) να διαθέτει έγκυρο και ενεργό Ελληνικό Α.Φ.Μ. και β) να προτίθεται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230200011 


Μέχρι τις 31-3-23 οι δηλώσεις για ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2022 


Όσοι αγόρασαν, πούλησαν, μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά, ή κληρονόμησαν ακίνητα το 2022 θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9. Από το 2023 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εκτός από όσους αγόρασαν ή ήρθε στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο, θα πρέπει και όσοι έχουν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση να μεταβούν στην εφαρμογή "Περιουσιολόγιο" στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Μπορούν να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό κυριότητας, ή να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα.


Αύξηση 3,5% σε ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές το 2022


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 83,5 εκατ. ευρώ, από 81 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, από 129 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο 2020, 142,8 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο 2019 και 151,51 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018. Οι ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 68,3 εκατ. ευρώ, από 64,2 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, από 96,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, 108,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 και 113 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018.

Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν μέσα στο 2022 ανήλθαν σε 4.703 από 4.487 τεμάχια το 2021, από 7.326 τεμάχια το 2020, 8.286 τεμάχια το 2019, 8.893 τεμάχια το 2018 και 9.140 τεμάχια το 2017.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 σε 15,5 εκατ. ευρώ, από16,8 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, από 26,5 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές είχαν διαμορφωθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 στα 33,9 εκατ. ευρώ, από 38,1 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο του 2018 και από 30,3 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017.

Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο δωδεκάμηνο 2022 ανήλθαν σε 8.687, από 10.713 τεμάχια το 2021, από 18.402 τεμάχια το 2020, 17.295 τεμάχια το 2019, 20.769 τεμάχια το 2018 και 25.636 τεμάχια το 2017.


Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) - νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης συμβούλων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών


Σας ενημερώνουμε ότι από 1.1.2023 αλλάζει το τηλέφωνο επικοινωνίας για συμβούλους (λογιστές, οικονομολόγους, δικηγόρους, συμβούλους επιχειρήσεων κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Μπορείτε να κλείσετε το ψηφιακό σας ραντεβού για να εξυπηρετηθείτε με τηλεδιάσκεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myEGDIX.live.gov.gr, ή τηλεφωνήστε στο 213.212.5730 για να σας κλείσουν το ραντεβού σας κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 09:00 – 17:00.

Δείτε το Δελτίο Τύπου: http://www.keyd.gov.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1/


Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις


Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το φετινό ραντεβού με την εφορία για περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Όπως και πέρυσι ο φόρος θα αποπληρωθεί σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Τις προσεχείς μέρες τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου θα ξεκινήσουν την αποστολή των βεβαιώσεων των αποδοχών, ενώ οι τράπεζες των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους το 2022 καθώς και των τόκων, προκειμένου τα στοιχεία να μεταφερθούν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος οι επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν ότι το έντυπο Ν όπως και το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένα.


Αλλάζει πάλι ο νόμος για το κάπνισμα


Να κλείσει τα «παράθυρα» της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που επιτρέπουν να βαπτίζονται χώροι κατ’ ουσίαν κλειστοί ως υπαίθριοι, διαλύοντας τον καπνό που θολώνει το τοπίο για τις ελεγκτικές αρχές, θα επιχειρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 το υπουργείο Υγείας.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους, καθώς και

  • τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων με στόχο να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται και δράσεις πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας από τις πολύ μικρές ηλικίες. Ο στόχος είναι τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα το 2025 να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει και δεν θα εκτίθεται στον καπνό.


Ενημέρωση για τους δύο Διαγωνισμούς (8ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2023) & (Διεθνείς Διαγωνισμούς  Ανώτερης Γεύσης Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς  “Olive Oil Trophy 2023” και “Table Olives Trophy 2023”), που διοργανώνει η ΦΙΛΑΙΟΣ.


Η ελαιοκομία αποτελεί για την Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, τομέα εθνικού ενδιαφέροντος, που αγγίζει οικονομικά τουλάχιστον 600.000 οικογένειες και κοινωνικά κάθε ελληνική οικογένεια. 

Η επιστημονική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αναδεικνύει τα προϊόντα της ελιάς, την ποιότητά τους και τις καινοτόμες δράσεις του τομέα. 

Σε συνέχεια της επικοινωνίας που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, θέλουμε και φέτος να σας ενημερώσουμε για τους δύο Διαγωνισμούς που διοργανώνει η ΦΙΛΑΙΟΣ.

Πρόκειται για:

  1. Τον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2023 με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των δειγμάτων έως τη Δευτέρα 3/4/2023 και κόστος 180,00€ το πρώτο δείγμα και 150,00€ κάθε επόμενο (Κανονισμός και Αίτηση συμμετοχής: https://filaios.org/draseis/kotinos-awards/)

  1. Τους Διεθνείς Διαγωνισμούς  Ανώτερης Γεύσης Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς  “Olive Oil Trophy 2023” και “Table Olives Trophy 2023” που πραγματοποιούνται για 2η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «ΔΕΘ-HELEXPO», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών DETROP 2023, 18-20 Φεβρουαρίου 2023 (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης) με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των δειγμάτων έως την Παρασκευή 3/2/2023 και κόστος 150,00€ το πρώτο δείγμα και 120,00€ κάθε επόμενο (Κανονισμός και Αίτηση συμμετοχής: https://filaios.org/draseis/olive-trophies/)

Οι Διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς – ΔΟΕΠΕΛ και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ.

Στους Διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν  επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και παραγωγοί από όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες.


 Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση SIAL AMERICA 2023, 28-30 Μαρτίου στο Λας Βέγκας


 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση SIAL AMERICA 2023, που θα πραγματοποιηθεί από 28 με 30 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο Las Vegas Convention Center, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. 

Στόχος της Περιφέρειας με τη συμμετοχή της είναι η προώθηση προς τη διεθνή αγορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας και η εξωστρέφεια των εξαγωγικά ώριμων επιχειρήσεων προς νέες μεγάλες και υγιείς αγορές όπως είναι της Αμερικής. 

Η Διεθνής έκθεση SIAL AMERICA θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας τον Μάρτιο του 2023,όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες εκθέτες. Η SIAL AMERICA ενώνει ολόκληρη τη βιομηχανία των τροφίμων και παρουσιάζει όλες τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για το αγοραστικό κοινό των ΗΠΑ, αφού προσελκύει χιλιάδες επαγγελματίες Εισαγωγείς, Διανομείς, στελέχη της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου και της Μαζικής Εστίασης των ΗΠΑ, από τουλάχιστον 20 χώρες.

Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή έκθεση και θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων να πάρουν μέρος και να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με  χιλιάδες σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου.

Για τη συμμετοχή στην Έκθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη: 

•τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις

•τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

•την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ

•τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετέχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια. 

Για την υλοποίηση των παραπάνω και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση, παρακαλούμε όσες επιχειρήσεις θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330350 κα. Γλυκερία Καραλή, 2313330391 κα. Τσιαμπαλή  Χαρίκλεια, κα. Μαρία Ελευθεριάδου 2313330052.


Erasmus: Δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα από φοιτητές της Ισπανίας


Κατόπιν ενημέρωσης από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στην Μαδρίτη, σας αποστέλλουμε το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η καθηγήτρια Επαγγελματικής (Τεχνικής) Εκπαίδευσης της Κοινότητας της Μαδρίτης, κα. Marisa Rodríguez Perochena, για την εύρεση ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να απασχολήσουν με πρακτική άσκηση, μέσω του προγράμματος Erasmus, Ισπανούς φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα που μας αναφέρει είναι: βοηθός φαρμακείων, βοηθός μικροβιολόγου και επαγγέλματα πληροφορικής.  Θα παρακαλούσαμε τις ενδεχομένως ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με την κα. Rodríguez, προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν Ισπανούς ασκούμενους στους ανωτέρω κλάδους, στο e mail: maria.rodriguezperochena@educa.madrid.org


Προσφορά εφημερίδας “Rheinischer Spiegel” για δωρεάν προβολή ελληνικών προϊόντων με παρουσία στη Γερμανία


Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας λάβαμε την κάτωθι ενημέρωση : 

Η καθημερινή εφημερίδα „Rheinischer Spiegel“ με έδρα την πόλη Viersen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσε, ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2023 θα διαθέτει δωρεάν χώρο για την προβολή ελληνικών προϊόντων, που είναι διαθέσιμα στη γερμανική αγορά (https://rheinischer-spiegel.de/rheinischer-spiegel-startet-aktion-zur-foerderung-griechischer-unternehmen-im-deutschen-markt/ 

Σε επικοινωνία μας με τη σύνταξη της προαναφερόμενης εφημερίδας πληροφορηθήκαμε, ότι η πρωτοβουλία αφορά καταρχάς σε προϊόντα διατροφής, αλλά ότι είναι ανοικτή και για τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα με παρουσία στη Γερμανία, καθώς επίσης και για τουριστική προβολή της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«Από τον Ιανουάριο του 2023 και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η καθημερινή εφημερίδα «Rheinische Spiegel» θα προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες διαφόρων ειδών δυνατότητες δωρεάν διαφήμισης, προκειμένου προβληθούν στη γερμανική αγορά. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, η Rheinischer Spiegel θα ξεκινήσει αρχικά με μια καμπάνια με δωρεάν διαφημιστικό χώρο στην αρχική σελίδα της…..

Διατίθεται χώρος διαφήμισης αξίας 600 διάρκειας ενός μήνα. Στόχος είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και

Ελλάδας, η προώθηση του διαλόγου και η προώθηση ενός δικτύου εντός των δύο χωρών και όχι μόνο.

Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση με προϊόντα που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία. Ο δωρεάν διαφημιστικός χώρος, που προσφέρεται, έχει μέγεθος (728 pixel (πλάτος) x 180 pixel (ύψος) με σύνδεσμο στον ιστότοπο της διαφημιζόμενης εταιρείας. Εάν υποβάλουν αίτηση περισσότερες εταιρείες και δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, τότε αποφασίζει η εφημερίδα (σ.σ. για το ποια εταιρεία θα προβληθεί). Η διαφήμιση θα δημιουργείται από τις επιλεγμένες εταιρείες και θα διατίθεται ως αρχείο jpg. Η αίτηση είναι δυνατή καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου redaktion@rheinischer-spiegel.de. Η πρωτοβουλία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023». Το γραφείο μας είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση από την κα Φρίντα Γεωργίου (Σύμβουλος ΟΕΥ Β') Tel 0049 211 68785015-16 , Fax 0049 211 68 78 50 33 , e mail: ecocom-dusseldorf@mfa.gr 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Προτροπή για παροχή εκπτώσεων από εμπορικούς συλλόγους προς τα μέλη του


Κατόπιν αιτήματος του προεδρείου του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, γνωστοποιούμε προς τους εμπορικούς συλλόγους και σωματεία του,  την δυνατότητα για παροχή εκπτώσεων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους προς τις πολύτεκνες οικογένειες του νομού μας. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν οποιαδήποτε έκπτωση προς τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, μπορούν να επικοινωνήσουν στο e mail του Συλλόγου: politeknoihalk@gmail.com, ή στα τηλέφωνα του συλλόγου 23710-24296 καθώς στο τηλέφωνο της προέδρου κας Ιφιγένειας Κυριάκου 6977918688.

 Στις συγκυρίες και στις σκληρές προτεραιότητες των αναγκών που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε με στοργή δίπλα και να αντιμετωπίσουμε με γενναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.  Οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, έχουν μεγάλη και άμεση ανάγκη, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο καθένας από τη μεριά του, ας συνεισφέρει στο βαθμό που μπορεί στην ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών του νομού μας.


Εκπτωτική «Κάρτα Εργασίας» από τον Σύλλογο εργαζομένων καθαριότητας Νομού Χαλκιδικής


 Η εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» δημιουργήθηκε από ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα που πιστεύουν στην συσπείρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων ως καταναλωτών, για να έχουν κέρδος από τις καθημερινές τους αγορές.  Για την υλοποίηση των παραπάνω δημιουργήθηκε η πλατφόρμα kartaergasias.gr η οποία εφαρμόζει ένα δίκαιο πρωτοποριακό & καινοτόμο σύστημα εκπτώσεων και προσφορών με πλήρη διαφάνεια, όπου όλα τα μέλη της κερδίζουν από αυτά που αγοράζουν καθημερινά.

 Δημιουργήσαμε την «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» και μέσα από την ιστοσελίδα kartaergasias.gr που μπαίνει σε λειτουργία από 1 Φεβρουαρίου 2023, προσκαλούμε τις επιχειρήσεις του νομού που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής, καταχωρώντας μία έκπτωση ή προσφορά για τα μέλη του συλλόγου μας. 

Ως κοινότητα εργαζομένων - καταναλωτών με χιλιάδες μέλη, η «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» προσφέρει εκπτώσεις και προνόμια τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εσάς ως συμβεβλημένη επιχείρηση. Τα μέλη επωφελούνται από τις εκπτώσεις και τις προσφορές σας με κάθε αγορά και εσείς, ως συμβεβλημένη επιχείρηση διαφημίζεστε σε ευρεία κλίμακα, αποκτάτε νέους πελάτες και τα μέλη μας, σάς αναζητούν ενεργά, επειδή από εσάς λαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές. Περισσότερες πληροφορίες για την εκπτωτική «ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» καθώς και για την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο εκπτωτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής .


Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα μειωθεί φέτος στο ήμισυ


Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% φέτος συγκριτικά με 2% το 2022, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς, ανέφερε η ILO σε έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις.

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.


ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,8% το 2024


Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αυξημένων επιτοκίων και ανάγκης για δημοσιονομική πειθαρχία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,1% φέτος (ύστερα από 5,1% το 2022), για να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,8% το 2024. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), o οποίος πάντως βλέπει άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς θα υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,7% φέτος έναντι 9,5% το 2022 και στο 2,3% την επόμενη χρονιά. Στην τακτική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία δεν παραλείπει να επισημάνει σταθερά «αγκάθια» για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να στείλει εκ νέου σήμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.

Παρά την αύξηση στον τουρισμό και τη συνεχόμενη δημοσιονομική ενίσχυση, η κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν και η οικονομική αβεβαιότητα θα αυξηθεί. Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας θα μειώσουν πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την κατανάλωση από το 2024.  

Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύουν να διατηρήσουν μία σεβαστή αύξηση επενδύσεων παρά τα υψηλότερα κόστη. Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδηγεί σε πιέσεις μισθών.

Το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024, με τον ΟΟΣΑ να σημειώνει πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό, αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.

Όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ υιοθετεί βλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022, βάζοντας οριακά χαμηλότερα τον πήχη των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, πρόβλεψη την οποία συνοδεύει με συστάσεις για διατήρηση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% για τα χρόνια μετά το 2023.

Στα φορολογικά διαπιστώνεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Οργανισμός συνιστά οι μελλοντικές παρεμβάσεις επί των συντελεστών να εστιάσουν στη συντήρηση των εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα κόστη και τα οφέλη όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.


Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα και το 2023 


Μειωμένο κατά 31,6 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2021-2023, το χρέος της Ελλάδας για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 162,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα καταφέρουν φέτος να εμφανίσουν χαμηλότερο χρέος από το 2019. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 στο 2023 θα είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Σε γενικές γραμμές, αν και οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη είναι αρνητικές, η Moody’s τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κροατία και την Πορτογαλία, είναι οι βασικές χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες προκλήσεις, λόγω της εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Η έκθεση τονίζει ότι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιορίσουν το πλήγμα στις οικονομίες, με την Moody’s να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους βασικούς ωφελημένους.  Ωστόσο, όπως καταλήγουν οι αναλυτές, εάν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού επιβεβαιωθεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για κάποιες από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. 


«Μαύρες» προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται ύφεση το 2023


 Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 σε επίπεδα που «πέφτουν» στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, καθώς ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών εντείνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου αποδυναμώνονται. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο αναπτυξιακός δανειστής αναμένει πλέον αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,7% το 2023. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό εκτός των υφέσεων του 2009 και του 2020 εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στην προηγούμενη έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 3%. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι μεγάλες επιβραδύνσεις στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις προβλέψεις της στο 0,5% τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ευρωζώνη, θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα παγκόσμια ύφεση λιγότερο από τρία χρόνια μετά την τελευταία. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε αυξημένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τα επισιτιστικά και ενεργειακά σοκ, τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από συγκρούσεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσεων χρέους. Ανέφερε, δε, ότι απαιτούνται νέες ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικού κεφαλαίου και εγχώριων πόρων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην κλιματική προσαρμογή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.


Eurogroup: Επικυρώθηκε η προσχώρηση της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ 


Επικυρώθηκε σήμερα και τυπικά, στη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, η προσχώρηση της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ. Η χώρα έχει ήδη υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου και έγινε το 20ο κράτος-μελος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η Κροατία προσχωρεί στη ζώνη του ευρώ καθώς και στη ζώνη Σένγκεν μόλις μια δεκαετία αφότου έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις τρεις δεκαετίες αφότου έγινε ανεξάρτητη χώρα. Η Κροατία έχει διανύσει πολύ δρόμο με ταχύτητα ρεκόρ. Τώρα συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ – και μεταξύ εκείνων με ισχυρότερες προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «ως μέλος της ευρωζώνης, η Κροατία θα ενταχθεί επίσης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο εξής θα λάβει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».


Μετανάστες: Αυξήθηκε κατά 64% ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ε.Ε.

Αυξήθηκε κατά 64% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2016. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, η Frontex, καταγράφηκαν 330.000 παράτυπες είσοδοι το 2022, το 45% των οποίων στον διάδρομο των Βαλκανίων.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/ 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας


To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: