Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών DETROP - OINOS 18 - 20 Φεβρουαρίου 2023 & FOOD EXPO 18 - 20 Μαρτίου 2023 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του σε δύο εκθέσεις .
- Στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop - Oinos 18-20/02/2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στην Θεσσαλονίκη.
- Στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 18-20/03/2023 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.
Δήλωση συμμετοχής για τη Detrop-Oenos 2023 θα βρείτε εδώ:
https://epihal.gr/detrop_2023/
Δήλωση συμμετοχής για τη Food Expo 2023 θα βρείτε εδώ: https://epihal.gr/food-expo-2023/
Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κάποια από τις δύο εκθέσεις πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής , αυστηρά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: press@epihal.gr
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 εσωτ. 4, κος Δημήτρης Μήντος.
Συμμετοχή μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στη Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο
Στην πιο γλυκιά γιορτή της πόλης, την 6η γιορτή μελιού συμμετείχαν από τις 2-6 Νοεμβρίου 2022, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, στην Αθήνα, τρεις δικοί μας παραγωγοί μελιού της Χαλκιδικής, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το οποίο επιδότησε τη συμμετοχή τους.
Τα μοναδικά μέλια της Χαλκιδικής είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν και οι δικοί μας Μελοίδα, Boulakis Honey&More, Άθως Γης ανάμεσα σε 70 παραγωγούς και μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επιδοτεί τη συμμετοχή των μελών του σε εκθέσεις και διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με κάθε τρόπο.
Διοργάνωση 2ου κύκλου e- σεμιναρίων για τα μέλη του Επιμελητηρίου
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), ΔΩΡΕΑΝ, θεματικά εργαστήρια (online workshops).
Τα θεματικά εργαστήρια διοργανώνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του διασυνοριακού έργου "RE-thinking MICROcredit as a tool to support SMEs and boost LOCAL economies"- REMICRO LOCAL,
Τα e- θεματικά εργαστήρια που θα υλοποιηθούν είναι :
«Πώς να αξιοποιήσεις το Digital Marketing για να κερδίσεις περισσότερους πελάτες και πωλήσεις για την επιχείρηση σου» την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 18:00 – 20:00
Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Γκαγκαλνάς, Sales & Business Coach
«Η επικοινωνία και η διαχείριση εκδηλώσεων ως εργαλεία επιχειρηματικής & πολιτιστικής ανάπτυξης», την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 18:00 – 20:00
Εισηγητές: κα. Χριστίνα Μαυρομάτη, Communication & Events Manager, MSc Museology & Museum Management & κα. Στέλλα Τσιαρβούλα, Creative / Cultural Manager & Development Εxpert, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Πολιτικής Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ
«e-Commerce: Πώς θα διαχειριστώ το eshop μου για συνεχείς και αποδοτικές πωλήσεις», την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 18:00 – 20:00
Εισηγητής: Άλκης Πολιουδάκης, Marketing Expert, Online Trainer, "helloadv"
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά σεμινάρια δωρεάν μέσω της εφαρμογής της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, zoom. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το e-mail τους, στο οποίο θα τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την παρακολούθησή του (link) μέσω του οποίου θα λάβουν μέρος, μέχρι και ώρα 18.00 της προηγούμενης ημέρας πριν τη διοργάνωση του σχετικού σεμιναρίου . Για τη συμμετοχή σας στα σεμινάρια, παρακαλούμε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο :
https://forms.gle/mfE5NuuSyKx6T7UF7
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των σεμιναρίων θα δοθούν στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: press@epihal.gr, υπεύθυνος κος Μήντος Δημήτριος.
Σε εξέλιξη το 4ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική , είναι για εμάς απαραίτητη
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής έχει ήδη ξεκινήσει στην εκπόνηση του 4ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε.
Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.
Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.
Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!
Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/e6dc50d7e9b572cb271840dc4c13c9a7
Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας
To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.
Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.
Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.
Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»
Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα και καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, ως εξής:
Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.
Προδημοσίευση Δράσης 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: (http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660)
Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Προδημοσίευση Δράσης 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660
Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Προδημοσίευση Δράσης 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ στο link: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1660
Προκήρυξη Δράσης “Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν»
Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11-10-2022 στη Διαύγεια η προκήρυξη της πρόσκλησης της νέας Δράσης του ΕΠΑνΕΚ/ΕΣΠΑ 2014-2020 με θέμα : Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρης (Ημερομηνία απόφασης και ανάρτησης στη Διαύγεια 11-10-2022).Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Τετάρτη 12.10.2022 και ώρα 10:00 με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 09.12.2022 και ώρα 15:00. Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.
Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι εξής:
14.11 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων_ Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας
14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών_ Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας
15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος·κατεργασία και βαφή γουναρικών_Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας
46.42.11.27 Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων
46.42.11.26 Χονδρικό εμπόριο δερμάτινων ενδυμάτων
46.42.11.29 Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)
46.42.11.36 Χονδρικό εμπόριο εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)
46.42.11.40 Χονδρικό εμπόριο ημιέτοιμων γουναρικών
46.42.11.58 Χονδρικό εμπόριο χονδράδων (αποκομμάτων) γουναρικών
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ στο link : https://kepa-anem.gr/2022/10/11/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%b7%cf%83/
Νέος Αναπτυξιακός : Υπεγράφη η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων - Αλιεία - Υδατοκαλλιέργεια» του ν. 4887/2022
Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης που δημοσιεύτηκαν (στο ΦΕΚ 5130/Β/01.10.2022_Απόφαση Αριθμ. 94084) είναι τα εξής:
Α. Για τον πρωτογενή τομέα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβεί τις 500.000€ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 702/2014. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας ή σε εκσυγχρονισμό.
Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς έχουν ως εξής:
• 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους,
• 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής,
• 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα ανώτατα όρια των ως άνω ποσοστών για κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Β. Για την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για όλα τα είδη ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα 5.000.000€ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, σε εκσυγχρονισμό ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα. Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα οριζόμενα στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027.
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Γ. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται σε ενότητες και συνδυάζουν την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση το συνολικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500.000€ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή των 3.500.000€ για τα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) ή των 5.500.000 ευρώ για τη φορολογική απαλλαγή, για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 03 Οκτωβρίου 2022. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου 2022.
Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) ή επισκεφτείτε το Link : http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205130
Νέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε την προκήρυξη για το Καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ 4210/Β/09.08.2022_Απόφαση Αριθμ. 79187 ).
Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ορίζεται η 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 5η Δεκεμβρίου 2022.
Για την υπαγωγή στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Τα υπαγόμενα στο καθεστώς επενδυτικά σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο σε Κύρια Τουριστικά Καταλύματα:
ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,
εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, την επιφύλαξη της περ. (ζ) της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν.4887/2022.
Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) καθώς και στο link : http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204210
Ταμείο Ανάκαμψης : Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως φορείς υλοποίησης της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοινώνουν τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού 73,2 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του βιομηχανικού οικοσυστήματος.
Στόχος της Δράσης είναι η επιτάχυνση της βιομηχανικής μετάβασης μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ελληνικής Βιομηχανίας. Μέσω της Δράσης επιδιώκεται η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στην ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Η Δημόσια Δαπάνη κατανέμεται ως εξής:
-70% του Προϋπολογισμού, ήτοι 51.259.334 ευρώ, θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης και
-30% του Προϋπολογισμού, ήτοι 21.968.286 ευρώ, θα διατεθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης.
Από τον Προϋπολογισμό που διατίθεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% σε νέες.
Στο πλαίσιο της Δράσης, ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ. Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης καθορίζονται σύμφωνα με το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr/) ορίζεται η 23η Νοεμβρίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου 2023.
Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας από:
τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (OEE), Mητροπόλεως 12, Aθήνα, Τ.Κ.: 105 63, τηλ. κέντρο: 213-2141800, email: oee@oe-e.gr και
το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Νίκης 4, 10563, Αθήνα, τηλ. 210-3291200, email: tee@central.tee.gr.
Τυχόν ερωτήματα θα διατυπώνονται εγγράφως και θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση tee@central.tee.gr, μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας.
Μπορείτε να καταβάσετε την Πρόσκληση με συνημμένο τον Οδηγό υλοποίησης της Δράσης από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ggb.gr/el/smart_manufacture
Οι ΚΑΔ των δικαιούχων ενίσχυσης για τα λιπάσματα
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5579/Β/31.10.2022 η απόφαση Αριθμ. 635/321245 με τις λεπτομέρειες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης, σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων σύμφωνα με το άρθρο 95 του ν. 4982/2022 (Α' 195).
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης υποβάλλουν από την 15η Νοεμβρίου 2022 έως και την 25η Νοεμβρίου 2022 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/ mybusinesssupport). Η είσοδος στην πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:
α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25.11.2022,
β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας,
γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και
δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
Αναλυτικότερα πληροφορίες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205579
Προδημοσίευση του προγράμματος « ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ»
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας προχώρησε στην προδημοσίευση του οδηγού του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους». Η προδημοσίευση που αφορά την πρόσκληση του προγράμματος, ώστε νέοι από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 16/11/2022.
Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:
1. εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%
2. αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.
Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.
Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.
Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 € σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).
Επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.
Στο link : https://ypen.gov.gr/exoikonomo-anakainizo-gia-neous/ είναι αναρτημένη η προδημοσίευση.
ΔΥΠΑ : Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 ευρώ και έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης www.dypa.gov.gr τα προσωρινά αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων - επιχειρηματικών σχεδίων για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».
Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 νέων ανέργων 18-29 ετών μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις:
1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη
Ενστάσεις δύνανται να υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».
Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr
ΔΥΠΑ : Από 31/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει από 01/01/2022 πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 15:00. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 47.656.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.
Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta
ΔΥΠΑ: Από 24/10 οι αιτήσεις για επιχορήγηση νεανικής επιχειρηματικότητας 14.800 ευρώ
Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 15:00.
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών, που θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».
Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr
Δ.ΥΠ.Α. : Δύο νέα προγράμματα για «ειδικές κατηγορίες» ανέργων
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5106/Β/29.09.2022 η Απόφαση Αριθμ. 90097 που αφορά δύο νέα προγράμματα για τους ανέργους . Πρόκειται για :
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τις «πιο δύσκολα εξυπηρετήσιμες» πληθυσμιακές ομάδες και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία, οι αποφυλακισμένοι, τα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες άτομα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα πρόσωπα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, μέσω της διασφάλισης της έγκαιρης έναρξης του εργασιακού βίου και της παρουσίας τους σε δουλειές με προοπτική.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
(α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για όλες τις ομάδες στόχο του παρόντος κεφαλαίου, και
(β) επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, όσον αφορά στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε όλη την επικράτεια.
Β. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας: οι μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, οι άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άνεργοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ρομά.
Δικαιούχοι του παρόντος προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, σε όλη την επικράτεια.
Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων των κάτωθι κατηγοριών εγγεγραμμένων στο μητρώο των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α.
i. άνεργες μητέρες, οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως οκτώ (8) ετών και εξάμηνη ανεργία, (ii). άνεργοι άνω των 55 ετών με δωδεκάμηνη ανεργία, (iii). άνεργοι με 24μηνη ανεργία, (iv). άνεργα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, (v). άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, και (vi). άνεργοι ρομά.
Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό του 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό) με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη. Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 700 ευρώ) των μηνών όπου αυτά καταβάλλονται.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Το ανώτερο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για κάθε ωφελούμενο είναι 8.400 ευρώ = 12 ΜΗΝΕΣ x 700 ευρώ.
Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services), στην ιστοσελίδα αυτής (https://www.dypa.gov.gr/)
Επιχειρήσεις που διατηρούν υποκαταστήματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθούν σε αυτά, υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε υποκατάστημα, στο αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, εφόσον έχουν δημιουργήσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Υποβάλλεται μόνο μια αίτηση ανά έδρα ή/και υποκατάστημα ανάλογα με τα όρια σώρευσης του καθεστώτος ενίσχυσης που επιλέγει η επιχείρηση.
Περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα στο link : http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205106
Διατίθενται εκ νέου 4.512 θέσεις από το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας»
Συνολικά 4.512 θέσεις από το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» θα διατεθούν εκ νέου για όσους επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα. Το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή αιτήσεων ένταξης αμιγώς μόνο για το πρόγραμμα αυτό από επιχειρήσεις – εργοδότες σύμφωνα με τα κριτήρια αυτού, από 12/9/2022 και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων αυτών.
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, κατάρτισε και υλοποιεί επιτυχώς από τον Οκτώβριο 2020 το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», που επεκτάθηκε για άλλες 50.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2021. Οι προβλεπόμενες θέσεις (150.000) καλύφθηκαν σύμφωνα με τις αιτήσεις ένταξης των επιχειρήσεων και τις αντίστοιχες προσλήψεις εργαζομένων κατά τον μήνα Απρίλιο 2022.
Στο πλαίσιο εκκαθάρισης του προγράμματος, διαπιστώθηκε πως 4.512 συμβάσεις εργασίας δεν ολοκληρώθηκαν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, οι θέσεις αυτές μπορούν να διατεθούν.
Σημειώνεται πως για τις θέσεις αυτές δεν ισχύει η παράλληλη ένταξη με το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο».
ΔΥΠΑ_Επιπλέον 6.500 θέσεις για το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55+ ετών
Από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις επιπλέον 6.500 θέσεις εργασίας του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και της συνεχούς αξιολόγησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενέκρινε τη σημαντική αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με ωφελούμενους του προγράμματος, η τροποποίηση του προγράμματος προβλέπει επιπλέον 6.500 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ. ευρώ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια (12+ μήνες) ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% έως τα 750 € μηνιαία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 η κάλυψη ήταν χαμηλή καθώς οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από 1.500. Τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ενισχύθηκε και βελτιώθηκε και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια καλύφθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις σε σύνολο 8.500 θέσεων. Με την αύξηση, το βελτιωμένο πρόγραμμα θα έχει προσφέρει συνολικά 15.000 θέσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κλπ.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr
Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών σε όλη της επικράτεια.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4530/Β/26.08.2022 η απόφαση Αριθμ. 78564 «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους
νέους, ηλικίας 18-30 ετών».Η έναρξη και λήξη υποβολής των αιτήσεων δημοσιεύονται με δελτία τύπου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr). Στόχος της δράσης είναι η προετοιμασία δέκα χιλιάδων (10.000) εγγεγραμμένων στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε όλη την επικράτεια, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας
Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά (7) μήνες (πλήρης απασχόληση). Η προεργασία ορίζεται στις οκτώ (8) ώρες ημερησίως και πέντε (5) ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμενο δραστηριότητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου. Δεν είναι δυνατή η προεργασία μετά την 22η ώρα βραδινή έως και την 6η ώρα πρωινή. Η προεργασία πιστοποιείται με την τήρηση παρουσιολογίου. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204530
Για επιπλέον πληροφορίες στην Χαλκιδική στο Δ.ΥΠ.Α. - ΚΠΑ2 ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 7 Πολύγυρος Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100
Τηλέφωνο: 23710 22369, 23710 24875
E-mail: kpapoligiros@dypa.gov.gr
Τι προτείνει η Κομισιόν για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις καταλυμάτων
Χωρίς κάποιον περιορισμό στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια πρόταση για τη μείωση του αριθμού των ακινήτων ή τον περιορισμό των ημερών εκμίσθωσής τους, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, αυτό που θα προτείνεται θα είναι η δημοσιοποίηση από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Vrbo, Trip Advisor) στις αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. του αριθμού των χρηστών τους και του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ήδη γνωστοποιούνται σε τριμηνιαία βάση, προς τη Eurostat, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας.
Παράταση των πιστωτικών σημειωμάτων που χορηγήθηκαν από τις τουριστικές επιχειρήσεις στους πελάτες
Στο άρθρο 10 του Ν.4965/2022 (ΦΕΚ 162Α/02.09.2022) δίνεται παράταση στις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και την 31/12/2022 να καταβάλλουν στους πελάτες τους, τα ποσά που είχαν δώσει ως προκαταβολή, εγγύηση κατά το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουάριου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, και δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία τους λόγω Covid. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι :
«3. Εάν, κατόπιν της κατά την παρ. 1 καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέφει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων σύμβασης ή νόμου, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του. Τα ισόποσα πιστωτικά σημειώματα της παρ. 2, των οποίων η ισχύς έληξε ή λήγει έως και την 30η.6.2022, παρατείνονται από τη λήξη τους έως και την 31η.12.2022».
Έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της ΠΡΑΞΗΣ «Κατάρτιση εργαζομένων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για την απόκτηση και πιστοποίηση επίκαιρων ειδικών όσο και οριζόντιων γνώσεων και ικανοτήτων βάσει διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών (MIS 5035273)
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος, την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση εργαζομένων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για την απόκτηση και πιστοποίηση επίκαιρων ειδικών όσο και οριζόντιων γνώσεων και ικανοτήτων βάσει διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών» με κωδικό ΟΠΣ 5035273, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 3875/1271/Α3/13-06-2019 (ΑΔΑ ΨΥ9Χ465ΧΙ8 – ΡΞ1) Απόφαση Ένταξης.
Πληροφορίες για το έργο και Υποβολή Αιτήσεων https://110.bep.gr/
Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 07/11/2021 και ώρα 00:00:01.
Η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων θα είναι 07/12/2022 και ώρα 23:59:00
Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και πιστοποίησης 958 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το έργο απευθύνεται σε 958 ωφελούμενους σε όλη τη χώρα, εργαζόμενους, του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξάρτητα από τον κλάδο απασχόλησής τους. Αντικείμενο της πράξης είναι η κατάρτιση, η πιστοποίηση και ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Η πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - EKT) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
ΔΥΠΑ: Voucher 1.000 ευρώ και για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με voucher 1.000 ευρώ. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, που δίνει voucher έως και 1.000 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
- Κατάρτιση σε ψηφιακές και «πράσινες δεξιότητεs» υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας (50-250 ώρες)
- Εκπαιδευτικό Επίδομα έως 1.000 ευρώ
- Πιστοποίηση φυσικών προσώπων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων για ψηφιακές δεξιότητες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 35% του προγράμματος της διά ζώσης εκπαίδευσης.
Για να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με πάροχους κατάρτισης (τα γνωστά ΚΕΚ) και να δηλώσετε ενδιαφέρον για εγγραφή.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
- Hλικία άνω των 18 ετών
- Απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Δεν υπάρχει διαφορά αν ο εργαζόμενος είναι με σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού και όταν κάνουν την αίτηση αλλά και όταν εισέρχονται στο πρόγραμμα
Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας»
Δημοσιεύθηκε η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας», η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας 16.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, οι οποίοι εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης θα αποκτήσουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Κατάρτισης σε εξειδικευμένες όσο και οριζόντιες ειδικότητες και θεματικές ενότητες. Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής η 9η Σεπτεμβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ποιοι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης , βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες, επισκεφτείτε το σύνδεσμο http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1629
Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2378/Β/16.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 2263/52 με θέμα «Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022». Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα που έχουν καταβάλλει στο 2022 την εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ 0,06% για τους εργαζομένους τους. Στο ΦΕΚ αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων.
ΕΦΕΤ : Ενημέρωση για διεξαγωγή εξετάσεων χειριστών τροφίμων που έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1
Σας γνωρίζουμε ότι σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 14708/2007 ΥΑ, με την υπ’ αριθ. 201/06-06-2022 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, οι εξετάσεις αξιολόγησης των καταρτισθέντων από τους φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1, θα πραγματοποιούνται στο εξής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam).
Για την συμμετοχή των καταρτισθέντων στις εξετάσεις e-exam, ο ΕΦΕΤ θα αποστείλει σε κάθε φορέα υλοποίησης, σχετική ειδοποίηση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις καθώς και η διαδικασία υλοποίησής τους. Μετά την παραλαβή της σχετικής ειδοποίησης οι φορείς υλοποίησης οφείλουν να ενημερώσουν τους καταρτισθέντες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στις εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam).
Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε συμμετοχή καταρισθέντος στις εξετάσεις πριν την επίσημη ειδοποίηση του φορέα υλοποίησης από τον ΕΦΕΤ δεν θα γίνει αποδεκτή.
ΕΦΕΤ : Συστάσεις προς τους Φορείς υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων επιπέδου -1.
Επιστολή που λάβαμε από την Δ/νση Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ αναφέρει :
«Επειδή έχει διαπιστωθεί από την Υπηρεσία μας ότι στα διαβιβαστικά έγγραφα των αιτήσεων υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, πολλοί φορείς υλοποίησης εξακολουθούν να αναγράφουν ως παραλήπτη τη Δ/νση Εκπαίδευσης Ενημέρωσης και Πληροφορικής, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 71/2018 «Οργανισμός του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» (ΦΕΚ 134/Α΄/24.7.2018), οι αιτήσεις έγκρισης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρέπει να απευθύνονται στη Δ/νση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Κ.Υ. του ΕΦΕΤ/Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Επίσης, επειδή περιήλθε σε γνώση μας ότι κάποιοι φορείς υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων χρησιμοποιούν το λογότυπο του ΕΦΕΤ σε ενημερωτικά τους έντυπα, προωθητικά των υπηρεσιών τους, καθώς και της λέξης ΕΦΕΤ (efet) στη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας, από την οποία δημιουργείται η πεπλανημένη εντύπωση της ιδιαίτερης διασύνδεσης του δικαιούχου της διεύθυνσης αυτής με τον ΕΦΕΤ, σας ενημερώνουμε ότι πέραν των γενικών διατάξεων περί παραπλάνησης καταναλωτών, αντιποίησης του ΕΦΕΤ κ.λπ., η χρήση του λογοτύπου του ΕΦΕΤ αντιβαίνει ευθέως και στην ειδική νομοθεσία περί της κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και συγκεκριμένα στο άρθρο 11, παρ. 3 της Υ.Α. 14708/10.8.2007/ΦΕΚ Β’/1616/17.8.2007, επιφέρουσα την ποινή του αποκλεισμού του υπαιτίου εκπαιδευτικού φορέα από τη συμμετοχή του σε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς να αποκλείονται και έτερες συνέπειες βάσει άλλων διατάξεων.
Ως εκ των ανωτέρω, με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας, καλούμε τους Φορείς υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων να μην χρησιμοποιούν το λογότυπο του ΕΦΕΤ σε οποιοδήποτε έντυπό τους ή τυχόν άλλο μέσο, καθώς και της λέξης ΕΦΕΤ (efet) στην διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας ή σε άλλη διεύθυνση, άλλως, σε περίπτωση μη άμεσης συμμόρφωσής τους, θα επέλθουν σε βάρος τους οι νόμιμες συνέπειες».
Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 5563/Β/27.10.2022 η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 61055 τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, που ισχύουν και παρατείνονται εκ νέου από την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022 / 2023
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 5646/03.11.2022) η κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023.
Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ενώ οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,3 εκατομμύρια.
Η χορήγηση του επιδόματος επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας (πέλετ) και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Επιπλέον, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των αιτούντων, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση περισσότεροι δικαιούχοι, και αυξάνεται η βάση υπολογισμού και το ανώτατο ποσό του επιδόματος.
Προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο δύναται να ανέλθει στα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.
Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις. Για τη διασφάλιση ρευστότητας στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.
Για την καταβολή του επιδόματος έχει δεσμευθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 174 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.
Φυσικό αέριο : Επέκταση χορήγησης επιδότησης για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5564/Β/31.10.2022 η Απόφαση Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/110736/3100 των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Έκτη τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/12462/333/9.2.2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Χορήγηση επιδότησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο εξηκοστό πρώτο του ν. 4839/2021» (Β’ 603).», όπου και τον Σεπτέμβριο και για τον μήνα Οκτώβριο , για τους μη οικιακούς καταναλωτές, παρατείνεται η χορήγηση επιδότησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα : Για τον μήνα Σεπτέμβριο η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον μήνα Οκτώβριο η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία - ΚΕΑΟ: Οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο
Κατά 2,2 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ. Ειδικότερα οι οφειλές στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 45,631 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν 43,43 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,201 δισ. ευρώ. Η εκτόξευση του συνολικού χρέους οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην αύξηση των επιτοκίων που «φούσκωσε» τα πρόσθετα τέλη και κατά δεύτερο λόγο στην καθυστέρηση καταβολής των οφειλών λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μη μισθωτοί από το υπέρογκο κόστος της ενέργειας των πρώτων υλών.
Όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση, η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 2.062.852.958 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25.507.871 ευρώ. Η αύξηση αυτή στα πρόσθετα τέλη οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι η αύξηση του συνολικού χρέους θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω και καλούν τους οφειλέτες να ενταχθούν στις τρέχουσες ρυθμίσεις αλλά και σε αυτές που προβλέπονται στο μίνι-ασφαλιστικό (24 δόσεις αντί για 12) γιατί όσο καθυστερούν το χρέος τους θα διογκώνεται. Πάντως ήδη το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έχασαν την ρύθμιση 768.522 οφειλέτες για το ποσό των 14,931 δισ. ευρώ ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου παρέμεναν ενεργές 356.208 ρυθμίσεις οφειλών με το ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ.
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες κατά 41,1% οι εξαγωγές στο εννεάμηνο
Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η ισχυρή άνοδος των εξαγωγών, με τη συνολική αύξηση στο εννεάμηνο του έτους να ξεπερνά το 41%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα στο εννεάμηνο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να διευρυνθεί και να ανέλθει στα 27,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στο ποσό των 40.554,3 εκατ. ευρώ (43.121,6 εκατ. δολάρια) έναντι 28.742,7 εκατ. ευρώ (34.468,4 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ 41,1%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 4.992,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 23,8% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 4.986,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 23,9%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.
Το ίδιο διάστημα, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 67.854,5 εκατ. ευρώ (71.809,6 εκατ. δολάρια) έναντι 45.567,0 εκατ. ευρώ (54.294,0 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ 48,9%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 10.642,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30,7% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 10.559,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30,5%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.
Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε σε 27.300,2 εκατ. ευρώ (28.688,0 εκατ. δολάρια) έναντι 16.824,3 εκατ. ευρώ (19.825,6 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 62,3%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 5.649,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 41,1% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 5.572,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40,6%.
Καλάθι του νοικοκυριού: Με 51 προϊόντα και αυτοκόλλητο για να τα ξεχωρίζουμε - Κάθε Τετάρτη νέα λίστα
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5580/Β/31.10.2022 η Απόφαση Αριθμ. 104093 του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθορισμός συχνότητας αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, ορισμός της αρμόδιας αρχής ελέγχου, καθορισμός διαδικασίας είσπραξης των προστίμων και λοιπά ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 (Α’ 204).» Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πενήντα μία (51) . Αναλυτικότερα στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205580
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, κατ' εφαρμογή του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 57 του ν. 4796/2021 (Α’ 63), λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις λοιπές επιχειρήσεις η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού».
Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις: Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια υπαγωγής
Επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» ύψους 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος, η εξοικονόμηση αναμένεται να προκύψει από:
α) την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κλπ, και
β) την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.
Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 Euro, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 Euro έως και 500.000 Euro. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.
Επιλέξιμες επεμβάσεις είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
* επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
* επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών,
* επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
* επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
* επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση Κ.Κ.Μ. από νεότερης τεχνολογίας που διαθέτουν ανάκτηση της ενέργειας του απορριπτόμενου αέρα, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση ανεμιστήρων μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερους που ελέγχονται από ηλεκτρονικές διατάξεις (inverters),
* επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
* επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών,
* εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο
* συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος
Οι επενδύσεις που θα γίνουν πρέπει να εξασφαλίζουν μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη.
Από 1/10/2022 υποχρεωτικά τα στοιχεία ΓΕΜΗ σε όλα τα έγγραφα των εταιρειών
Με την ψήφιση του νόμου 4919/2022 «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Oδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186) και λοιπές επείγουσες διατάξεις.» θεσπίστηκαν ορισμένες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις. Μια από αυτές είναι η αναγραφή του αριθμού ΓΕΜΗ σε κάθε έγγραφο που αφορά στον υπόχρεο και φέρει την επωνυμία του. Εφόσον δεν εφαρμοστεί η παραπάνω προϋπόθεση, από 1η Οκτωβρίου επιβάλλεται πρόστιμο. Με ανακοίνωση του ΓΕΜΗ δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής του αριθμού ΓΕΜΗ στα έντυπα των εταιρειών. Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε ότι η υποχρέωση αφορά αποκλειστικά στα έγγραφα της εταιρείας, όπως οι επιστολές και τα έγγραφα παραγγελίας και δεν καταλαμβάνει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή τα τιμολόγια.
Αναστολή καταχώρισης στο Γ.ΕΜ.Η. για ΙΚΕ λόγω μη πιστοποίησης εταιρικού κεφαλαίου
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Υπηρεσίας Γ.ΕΜ.Η. του Επιμελητηρίου μας, η Κεντρική Υπηρεσία ΠΣ Γ.Ε.ΜΗ. πρόκειται να προβεί άμεσα σε εφαρμογή των διατάξεων της με αρ. πρωτ. 60522/10.06.2022 Εγκυκλίου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Αναστολή καταχώρισης (άρθρο 29, Ν. 4919/2022 (Α΄71))». Κατ’ εφαρμογή της Εγκυκλίου αυτής, θα τεθούν σε αναστολή καταχώρισης όσες ΙΚΕ έχουν παραλείψει να πιστοποιήσουν το εταιρικό τους κεφάλαιο κατά τη σύστασή τους ή έπειτα από αύξηση του κεφαλαίου τους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, αν οι υπόχρεες ΙΚΕ δεν έχουν προβεί σε διαδικασία πιστοποίησης του εταιρικού τους κεφαλαίου εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο Ν. 4072/2012, ήτοι μέσα σε έναν μήνα μετά τη σύσταση ή την αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιακές εισφορές, η εταιρεία τίθεται σε αναστολή καταχώρισης.
Με βάση την ως άνω Εγκύκλιο, κάθε υπόχρεος μπορεί είτε να υποβάλει σχετική αίτηση καταχώρισης της πιστοποίησης του εταιρικού κεφαλαίου εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της σχετικής ειδοποίησης, είτε να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τεθεί η εταιρεία σε αναστολή καταχώρισης (αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 4919/2022).
Παρακαλούμε πολύ όσοι υπόχρεοι δεν έχουν προβεί στις ως άνω ενέργειες, να το πράξουν άμεσα προς αποφυγή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
ΓΕΜΗ _Νέα εγκύκλιος για τους διακριτικούς τίτλους
Διαβιβάζουμε προς τα μέλη μας συνημμένη την υπ' αριθμό 103399 – 27/10/2022 (ΑΔΑ:6ΒΨΓ46ΜΤΛΡ-ΔΧΛ) Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: "Οδηγίες σχετικά με τους νέους κανόνες δέσμευσης και προδέσμευσης επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου φυσικού ή νομικού προσώπου που ασκεί εμπορική ή οικονομική δραστηριότητα (Ν. 4919/2022). Γίνεται, περαιτέρω, γνωστό ότι η περιγραφόμενη στην ανωτέρω απόφαση διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις δέσμευσης και προδέσμευσης επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου, σε αντικατάσταση της βεβαίωσης που εκδίδονταν μέχρι σήμερα από το Τμήμα Μητρώου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν ΜΟΝΟ την επιθυμητή επωνυμία ή ΔΤ, ΧΩΡΙΣ προσθήκη του δηλωτικού της εταιρικής μορφής ακρωνυμίου (ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, κ.λ.π.).
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων
Την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την εκκίνηση της απογραφικής διαδικασίας του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στους κλάδους (τράπεζες και σουπερμάρκετ), από τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
- Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει, μετά την παράταση που δόθηκε από τον Υπουργό εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 11 Νοεμβρίου 2022.
- Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στη δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή, με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζομένων (https://myErgani.gov.gr).
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ-μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως 30/12/2022 για δικαιολογητικά και επίλυση θεμάτων διατήρησης προσωπικού
Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.
Ειδικότερα, με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται τα εξής:
1ον. Εξαντλώντας κάθε δυνατό χρονικό περιθώριο, παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
2ον. Διευκρινίζεται ότι για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
3ον. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.
Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5657/Β/07.11.2022 η απόφαση Αριθμ. 4111.08-01/3201 των Υπουργών Οικονομικών , Ανάπτυξης & Επενδύσεων , ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022.». Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά και για τη νήσο Αμμουλιανή αναδρομικά από 1-01-2022 έως 31-12-2022. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220205657
Gov.gr: Ψηφιακά πλέον η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για την ηλεκτροδότηση ακινήτων
Τη δυνατότητα να θεωρήσουν ψηφιακά, μέσω του gov.gr, την Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), η οποία είναι απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση κάθε κατοικίας ή επιχείρησης, έχουν ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες και τα επαγγελματικά σωματεία τους, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόκειται για το έγγραφο που πιστοποιεί ότι κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση ενός ακινήτου είναι κατάλληλη και ασφαλής προς χρήση. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Επιχειρηματική δραστηριότητα» και την υποενότητα «Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση» & «Μητρώο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων». Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την ΥΔΕ υπογράφουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr:
• ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης που συντάσσει την υπεύθυνη δήλωση
• ο εκπρόσωπος του οικείου επαγγελματικού σωματείου και
• προαιρετικά ο χρήστης της ηλεκτρικής εγκατάστασης
Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης αυθεντικοποιείται στην υπηρεσία είτε μέσω των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, είτε μέσω των προσωπικών τους κωδικών web banking και επιλέγει «Νέα αίτηση».
Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης αναρτά την ΥΔΕ σε μορφή pdf (ένα ενιαίο αρχείο που θα περιλαμβάνει τόσο την υπεύθυνη δήλωση όσο και τη συνοδευτική τεκμηρίωση) και την υπογράφει ψηφιακά.
Κάθε επόμενος υπογράφων αυθεντικοποιείται στην πλατφόρμα και εντοπίζει και υπογράφει ψηφιακά το προς υπογραφή έγγραφο στο πεδίο «Εκκρεμότητες».
Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί από όλους τους συμβαλλόμενους, το έγγραφο εμφανίζεται ψηφιακά υπογεγραμμένο στην ψηφιακή θυρίδα κάθε υπογράφοντα (my.gov.gr).
Η τελική υπογεγραμμένη δήλωση αποστέλλεται στη συνέχεια στην αντίστοιχη ψηφιακή θυρίδα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ
Σαρώνει νέα ηλεκτρονική απάτη με «δόλωμα» το gov.gr και την εφορία
Νέα απάτη σαρώνει στο διαδίκτυο. Σε δεκάδες πολίτες έχει φτάσει mail στο όνομα του gov.gr «ψαρεύοντας» ανυποψίαστα θύματα. Νέα ηλεκτρονική απάτη με «δόλωμα» το gov.gr έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των «παγίδων» που στήνουν επιτήδειοι στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά η απάτη έχει ως δόλωμα τον ιστότοπο gov.gr, με τους απατεώνες να στέλνουν μήνυμα σε πολίτες πως δήθεν έχουν επιστροφή φόρου. Ειδικότερα, αποστέλλουν μήνυμα το οποίο αναφέρει πως πρόκειται να λάβουν χρήματα από την εφορία και ζητούν από τον παραλήπτη να πατήσει το link, το οποίο θα τους μεταφέρει σε ιστοσελίδα.
Κοινοποίηση απόφασης για ανάκληση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων έτους 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Σας γνωρίζουμε ότι η αριθ. πρωτ. ΟΙΚ/719372/3010/11-10-2022 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χαλκιδικής περί ανάκλησης της αριθμ. πρωτ. ΕΞ/708299/3531/15-11-2021 απόφασης ορισμού ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων για το έτος 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής., δημοσιεύθηκε στο αριθμ. 5340/Β΄/17-10-2022 ΦΕΚ και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με αριθμό ΑΔΑ:
ΩΧΙΙ7ΛΛ-ΛΨΗ.
Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου αλλά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.)
3ο ΦΟΡΟΥΜ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
Το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος σύμφωνα με τους σκοπούς της ιδρυτικής διακήρυξης του, έχει τη δυνατότητα, σε συνεργασία με Επιμελητήρια και Δήμους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να οργανώσει εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Τουρισμού, των Ακινήτων, των Μεταφορών και των Υποδομών και έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια της ¨FILOXENIA 2022¨, διοργανώνει το ¨3ο FORUM¨με θέμα:
¨Η Θεσσαλονίκη συνδετικός κρίκος για την ανάπτυξη της Ν/Α Ευρώπης – το παρόν και το μέλλον¨. Με επιμέρους ενότητες θέματα σχετικά με τους νευραλγικούς τομείς, του Τουρισμού, του Real Estate , των Μεταφορών και των Υποδομών.
Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι στο Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο συμμετέχουν, τα Επιμελητήρια του Βελιγραδιού της Βοϊβοντίνα, της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Βοσνία, της Μπάνια Λούκα, του Μαυροβουνίου και του Πίροτ, που απευθύνονται σε κοινό που αποτελεί τον κύριο όγκο τουριστικής ανάπτυξης για την Βόρειο Ελλάδα παρακαλούμε όσες επιχειρήσεις μέλη ενδιαφέρονται και εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στο FORUM, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Το FORUM, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Ολυμπιάς» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Δ.Ε.Θ.
Για την συμμετοχή είναι υποχρεωτική η εγγραφή, ηλεκτρονικά. Για την φόρμα εγγραφής πατήστε https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdM2Nz7TS4X4Fim- Xxhgj5GksrccvRZWNZi3HypXOrHbORgfw/viewform
Περισσότερες πληροφορίες : 54 Tsimiski Street, 54623, Thessaloniki, Greece Tel: +30 2310 277798
E-mail: info@greekserbian.com, Website: www.greekserbian.com
Επιτροπή Ανταγωνισμού : Κλαδική έρευνα e-commerce
Η συντριπτική πλειονότητα (95%) των ερωτηθέντων καταναλωτών είναι ευχαριστημένοι από τη συνολική εμπειρία τους ως ηλεκτρονικοί καταναλωτές, δεδομένου και ότι φαινόμενα εξαπάτησης δεν εμφανίζονται συχνά στην πράξη. Aυτό προκύπτει από την κλαδική έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία προκύπτουν πάντως σειρά ανασταλτικών παραγόντων για την ανάπτυξη του κλάδου, τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από εκείνη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών συνιστούν μεταξύ άλλων τα μεταφορικά έξοδα, οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων, η ανησυχία για ενδεχόμενη εξαπάτηση και η απουσία επιλογής πληρωμής με αντικαταβολή. Μια πιο λεπτομερή επισκόπηση της σκοπιμότητας και του αντικειμένου της συγκεκριμένης έρευνας θα βρείτε στο link : https://www.epant.gr/enimerosi/kladiki-erevna-e-commerce.html
(02.11.2022 - Η Τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο)
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ «ΘΗΣΕΑΣ» : ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 44/22 ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ προκηρύσσει με το (β) σχετικό, ηλεκτρονικό, ανοικτό, δημόσιο διαγωνισμό, για τη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο (Σ-Π) 2ετούς διάρκειας, από υπογραφή της, με σκοπό την προμήθεια αναγκαιούντων ειδών ιματισμού - υπόδησης - εξάρτυσης, για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών/τριών των παραγωγικών σχολών ΣΣΕ και ΣΜΥ, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της τιμής, συνολικού προϋπολογισμού ποσού ύψους: ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων πενήντα ευρώ (1.504.650,00 €) μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
Αριθμός Διαγωνισμού: 44/22 και αριθμός διακήρυξης: 44.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) και οι προσφορές θα υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς, ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr.
Έναρξη υποβολής προσφορών η 02 Νοε 22, ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:00.
Καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης των προσφορών η 05 Δεκ 22, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00.
Αποσφράγιση των προσφορών η 09 Δεκ 22, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00.
Διευκρινήσεις και πληροφορίες παρέχονται καθημερινά (από 08:00 έως 14:00 εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επισήμων αργιών) στα τηλέφωνα: 210 3483224 - 3014 και ΦΑΞ: 210 3454603. Υπεύθυνος επικοινωνίας, Υπολοχαγός (Ο) Δημήτριος Κερμελής (email: asdysdpm@otenet.gr).
Η αποστολή της προκήρυξης στον ιστότοπο του ΚΗΜΔΗΣ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 01 Νοε 22.
Η κατακύρωση των Διαγωνισμών τελεί υπό την έγκριση της Υπηρεσίας.
Μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η Ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με ειλημμένες αποφάσεις σε περαιτέρω αύξηση του κόστους του δανεισμού καθώς είναι αδήριτη η ανάγκη να ανακόψει τον πληθωρισμό. Τελευταία ένδειξη στη σειρά ήταν χθες ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) που φέρει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να σημειώνει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δύο ετών. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά μία μονάδα, στις 47,1 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Καταγράφεται, άλλωστε, υποχώρηση του εν λόγω δείκτη για τέταρτο συναπτό μήνα κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο μεταποιητικός τομέας σημειωτέον παρουσίασε υποχώρηση για πέμπτο συναπτό μήνα, ενώ υποχωρεί και ο τομέας των υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής και προπαντός στο δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :
https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.
Ψηφιακές υπηρεσίες
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.
Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:
1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.
Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.
Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr.
Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.
Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.
Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.
Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.
Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου