"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...


Ξεκινά η 3ήμερη έκθεση τοπικών προϊόντων Πολύγυρο 

Ξεκινάει  στον πεζόδρομο του Πολυγύρου, στην πλατεία των Έξι Βρύσεων, το διάστημα 19 -21 Αυγούστου 2022, η έκθεση τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου. Σκοπός της έκθεσης , όπου θα συμμετάσχουν αποκλειστικά επιχειρήσεις που προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, είναι η στήριξη και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η προβολή των τοπικών επιχειρήσεων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και...

καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.


Ξεκίνησε το 3ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του τρίτου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Αυγούστου -  Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (https://epihal.gr/%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b4%ce%af%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba/). 

Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς! Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/4cde5dfbe9830f6c2eed2b2c45a56548 


Νέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε την προκήρυξη για το Καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ 4210/Β/09.08.2022_Απόφαση Αριθμ. 79187 ).

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ορίζεται η 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 5η Δεκεμβρίου 2022.

Για την υπαγωγή στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:

α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).


Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Τα υπαγόμενα στο καθεστώς επενδυτικά σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο σε Κύρια Τουριστικά Καταλύματα:

  • ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

  • εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

  • επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

  • ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

  • ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

  • ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,

  • ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, την επιφύλαξη της περ. (ζ) της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν.4887/2022.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) καθώς και στο link : http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204210 


Νέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» 


Την πρώτη προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για το Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» υπέγραψε στις 21 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης (ΦΕΚ 3890Β_22.07.2022, Απόφαση Αριθμ. 74086).

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα μεταβάλει ουσιαστικά το περιβάλλον χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επιτυγχάνοντας την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και πλέον σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κλπ.

Ιδιαίτερη, σημαντική καινοτομία, αποτελεί και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ. – Αν) που θα υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου. Μέσα από σύγχρονες και αυτοματοποιημένες μεθόδους επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις  με γρήγορες ταχύτητες.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:

α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του Ο.Π.Σ. – Αv (https://opsan.mindev.gov.gr ) από την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022. Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr ).


Ενίσχυση του μεταφορικού κόστους για τη διανομή των εντύπων και του δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων  που εκδίδουν εφημερίδες & περιοδικά τοπικής , περιφερειακής & πανελλήνιας κυκλοφορίας που επλήγησαν από την Ρωσοουκρανική κρίση


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4190/Β/08.08.2022 η απόφαση Αριθμ. 1105 «Διαδικασία και προϋποθέσεις επιχορήγησης για το έτος 2022 του μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων, καθώς και του κόστους δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων που
εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά τοπικής, περιφερειακής και πανελλήνιας κυκλοφορίας, οι οποίες επλήγησαν από τη σοβαρή οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 81 του
ν. 4949/2022 (A’ 126)».

Η διάρκεια της επιχορήγησης καθορίζεται σε ένα (1) ημερολογιακό δίμηνο και τρία (3) ημερολογιακά τρίμηνα αρχής γενομένης από 1ης.2.2022.  Το ύψος της ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους είναι ανάλογο του συνολικού μεταφορικού κόστους του διμήνου ή τριμήνου. Το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ισούται με το μεταφορικό κόστος του αντίστοιχου διμήνου ή τριμήνου του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτό πιστοποιείται από το εκάστοτε Πρακτορείο Διανομής, βάσει των τηρουμένων λογιστικών αρχείων και των εκδιδόμενων στοιχείων του, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (Α’ 251), καθώς και από τα παραστατικά και λοιπά αποδεικτικά των λειτουργικών εξόδων των ίδιων μέσων των επιχειρήσεων.

Το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ισούται με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του επιπλέον κόστους δημοσιογραφικού χάρτου σε σχέση με το κόστος του αντίστοιχου διμήνου ή τριμήνου του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτό
αποδεικνύεται από τα παραστατικά αγοράς των επιχειρήσεων, τα παραστατικά εκτυπώσεως, τα λοιπά στοιχεία που παρέχουν οι επιχειρήσεις εκτύπωσης και από έκθεση ορκωτού λογιστή, για τις επιχειρήσεις των οποίων οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές.

Η επιχορήγηση είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο, εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δικαιούχοι - λήπτες της ενίσχυσης είναι οι επιχειρήσεις/οντότητες που σωρευτικά έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1η.1.2020, έχουν κύριο ή δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά την 31η/12/2021 έναν από τους περιγραφόμενους παρακάτω 

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
58.13.00.00 Έκδοση εφημερίδων
58.13.10.00 Έκδοση έντυπων εφημερίδων
58.14.00.00 Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους
58.14.10.00 Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους
58.14.11.00 Έκδοση έντυπων περιοδικών γενικού ενδιαφέροντος
58.14.12.00 Έκδοση έντυπων περιοδικών επιχειρηματικού, επαγγελματικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου
58.14.19.00 Έκδοση άλλων έντυπων περιοδικών κάθε είδους

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myBusinessSupport αίτηση για τη χορήγηση της ως άνω ενίσχυσης μέχρι και την 10η ημέρα του τρίτου μήνα από τη λήξη εκάστου ημερολογιακού διμήνου ή τριμήνου. Ειδικά για το τελευταίο τρίμηνο η αίτηση υποβάλλεται μέχρι και την 20ή Δεκεμβρίου 2022. Ειδικά, κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης του πρώτου διμήνου και του δεύτερου ημερολογιακού τριμήνου 2022 ορίζεται η 5η Σεπτεμβρίου 2022. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της ενίσχυσης , τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης και επιπλέον σχετικά με το θέμα στο προαναφερθέν ΦΕΚ στο link. http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204190 


Πράσινος Αγροτουρισμός - Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται στις 30/9/2022.

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ως Φορέας Υλοποίησης δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) Ελλάδα 2.0, ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Α.Π.: 164/7-04-2022 και ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο 3 «Πράσινος αγρο-τουρισμός» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846), η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του ΥπΑΑΤ καθώς και στην κεντρική πύλη ενημέρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προς ενημέρωση όλων των δυνητικών δικαιούχων. Η Δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49.006.000,00 €, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά την 12/07/2022, ώρα 12:00 και ολοκληρώνεται στις 30/9/2022, ώρα 12:00

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν

Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και

Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)

Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.

   .Περιήγηση στην Εφαρμογή υποβολής αιτήσεων δράσεων ΤΑΑ ΥΠΑΑΤ (20.05.2022)new icon

Η απόφαση έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr

του ΥΠΑΑΤ minagric.gr 

 

Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης:

http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/draseis-tameiou-anakampsis-
kai-anthektikotitas/id-16626-oikonomikos-metasximatismos-tou-agrotikoy-tomea1/12750-
ypoergo-3-prasinos-agrotourismos

Ο ΦΥ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης αμέσως μετά την οριστικοποίηση των πρώτων αιτήσεων ενίσχυσης για την έγκριση της Αίτησης Χρηματοδότησης. Για διευκόλυνση των τελικών αποδεκτών ενίσχυσης, ο ΦΥ συνέταξε ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που έχουν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της Υπηρεσίας . Σημειώνεται ότι τυχόν ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση μπορούν να αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις entamposi@hq.minagric.gr   και akessisi@hq.minagric.gr με ΘΕΜΑ: “ΕΡΩΤΗΜΑ_ΤΑΑ_16626_sub3- Πράσινος αγρο-τουρισμός. Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846”.

7η τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»

Δημοσιεύθηκε η έβδομη (7η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα εννέα (39) μήνες και εκατό τριάντα δύο (132) ημέρες συνολικά, από τριάντα έξι (36) μήνες και εκατό τριάντα δύο (132), όπως ίσχυε, συνολικά από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Έναρξη αιτήσεων για κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΔΥΠΑ από 27/07/2022, ξεκίνησε η η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων, για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το πρόγραμμα, με συνολικό
προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση 80.000 ανέργων και υλοποιείται στο πλαίσιο του
Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
NextGenerationEU.
Από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ – που θα καλύψουν 40.000 ανέργους – διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια
Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 14 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 181
ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τα
προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι. Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των
γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται
στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή
τους.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων, Α ́ φάσης, έχουν όσοι πληρούν
τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

• Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ

• Είναι άνω των 18 ετών

• Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων. Συγκεκριμένα, κάθε άνεργος που
ενδιαφέρεται καλείται να προχωρήσει στα εξής βήματα: 

• Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την «Αίτηση Συμμετοχής», μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας
Διοίκησης (gov.gr) στη διαδρομή: Αρχική/Εκπαίδευση / Κατάρτιση και εκπαιδευτικό περιεχόμενο/ Εγγραφή στο
Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.
εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet. 

• Επισυνάπτει: 1) Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας-Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση), 2) Αντίγραφο απολυτηρίου,
τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών, και 3) Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην
οποία θα δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί ή /και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που
χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια
Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες» και δεν έχει παρακολουθήσει
πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας
πρόσκλησης 

• Επισυνάπτει πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, εάν το κατέχει. 

• Διαφυλάσσει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης
Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά
προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται
αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα. 

Οι ωφελούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση έως και 22 Αυγούστου και εφόσον πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις
συμμετοχής, θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, Α ́ φάσης, το οποίο θα εκδοθεί στις 25 Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις: 

Ιστότοπος ΔΥΠΑ  https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis?tab=proghrammata-anavathmisis-deksiotiton-ghia-80000-anerghoys&tab2=ofeloumenoi&tab3=  

Ιστοσελίδα Επιταγής Κατάρτισης – voucher.gov    https://www.voucher.gov.gr/ 

Δείτε την Πρόσκληση στο link https://www.dypa.gov.gr/storage/katartisi/tamio-anakampsis/prosklhsh-ofelumenon.pdf 

Αναλυτικότερα το Δελτίο Τύπου στο Link https://www.dypa.gov.gr/apo-simera-oi-aitiseis-ghia-katartisi-se-psifiakes-kai-prasines-deksiotites 


Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων 2022


Την Πέμπτη 18.08.2022 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2022. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 25.08.2022 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000€.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion 


Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές αγοράς βιβλίων


Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες το έτος 2021 συγκέντρωσαν 50 ημέρες:

• Εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) ή

• Ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

• Επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή

• Συνδυασμό των παραπάνω


Δικαιούχοι είναι επίσης άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών. 

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των δικαιούχων με βάση το εισόδημά τους και τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησής τους.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-agoras-biblion 


Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση /Αποζημιώσεις και Παροχές/ Πάροχοι επιταγών αγοράς βιβλίων.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-bivlion 


ΟΑΕΔ: Nέο πρόγραμμα επιχορήγησης με 14.800 ευρώ για 3.000 νέους που θα στήσουν ψηφιακή επιχείρηση 


Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία πρόκειται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) για την ενίσχυση των νέων που θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις με ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων από τα γραφεία μέχρι τις αποθήκες και τη διανομή των προϊόντων.

Η περίοδος επιχορήγησης θα είναι 12 μήνες και το ποσό θα ανέρχεται σε 14.800 ευρώ, καταβαλλόμενο σε τρεις δόσεις.

Η δράση προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ (15 εκατ. για το 2022 και 30 εκατ. για το 2023) συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην απασχόληση των νέων έως 29 ετών.

Οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν ενδεικτικά σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή-κινητή-διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κτλ), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλε-εκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα κλπ.

Η δράση αφορά στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και θα υλοποιηθεί σε κύκλους σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του α΄κύκλου υπολείπονται του αριθμού των 3.000 και εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της δράσης.

Στόχος είναι από τις 3.000 συμμετέχοντες, οι 1.800 να είναι γυναίκες και οι 1.200 άντρες.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ. 

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr


Επιπλέον 6.500 θέσεις για το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55+ ετών


Στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και της συνεχούς αξιολόγησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενέκρινε τη σημαντική αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. 

Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με ωφελούμενους του προγράμματος, η τροποποίηση του προγράμματος προβλέπει επιπλέον 6.500 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ. ευρώ.

 Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια (12+ μήνες) ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% έως τα 750 € μηνιαία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 η κάλυψη ήταν χαμηλή καθώς οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από 1.500. Τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ενισχύθηκε και βελτιώθηκε και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια καλύφθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις σε σύνολο 8.500 θέσεων. Με την αύξηση, το βελτιωμένο πρόγραμμα θα έχει προσφέρει συνολικά 15.000 θέσεις. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κλπ.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr 


Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2728Β_02.06.2022 η απόφαση Αριθμ. 40927 «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».Η έναρξη και λήξη υποβολής των αιτήσεων δημοσιεύονται με δελτία τύπου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr). Στόχος της δράσης είναι η προετοιμασία δέκα χιλιάδων (10.000) εγγεγραμμένων στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής: 

i. Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις 

ii. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας 

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά (7) μήνες (πλήρης απασχόληση). Η προεργασία ορίζεται στις οκτώ (8) ώρες ημερησίως και πέντε (5) ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμενο δραστηριότητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου. Δεν είναι δυνατή η προεργασία μετά την 22η ώρα βραδινή έως και την 6η ώρα πρωινή. Η προεργασία πιστοποιείται με την τήρηση παρουσιολογίου.


Για επιπλέον πληροφορίες στην Χαλκιδική στο Δ.ΥΠ.Α. - ΚΠΑ2 ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 7 Πολύγυρος Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100
Τηλέφωνο:  23710 22369, 23710 24875
E-mail:    kpapoligiros@dypa.gov.gr


Νέα τροποποίηση της απόφασης για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID - 19


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2587Β_25.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 10204 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 8958/15.06.2020 (Β’ 2370), 9418/23.06.2020 (Β’ 2498) και 16192/2020 (Β’ 4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’ 1632 και διόρθωση σφάλματος Β’1996), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 10197/10.06.2021 (Β’ 2504), 19469/01.11.2021 (Β’ 5118), 4634/09.03.2022 (Β’ 1223), 8646/29.04.2022 (Β’ 2134) και 9014/06.05.2022 (Β’ 2270) όμοιες αποφάσεις». 


Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για την περίοδο 2022-2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2993/Β/10.6.2022 η απόφαση οικ. 55349/10.6.2022 για το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2022- 2023, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023. Στην απόφαση ορίζονται ποιοί είναι οι δικαιούχοι , οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους, το ύψος της επιδότησης καθώς και όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2378/Β/16.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 2263/52 με θέμα «Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022». Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα που έχουν καταβάλλει στο 2022 την εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ 0,06% για τους εργαζομένους τους. Στο ΦΕΚ αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων. 

ΕΦΕΤ : Ενημέρωση για διεξαγωγή εξετάσεων χειριστών τροφίμων που έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1


Σας γνωρίζουμε ότι σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 14708/2007 ΥΑ, με την υπ’ αριθ. 201/06-06-2022 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, οι εξετάσεις αξιολόγησης των καταρτισθέντων από τους φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1, θα πραγματοποιούνται στο εξής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam). 

Για την συμμετοχή των καταρτισθέντων στις εξετάσεις e-exam, ο ΕΦΕΤ θα αποστείλει σε κάθε φορέα υλοποίησης, σχετική ειδοποίηση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις καθώς και η διαδικασία υλοποίησής τους. Μετά την παραλαβή της σχετικής ειδοποίησης οι φορείς υλοποίησης οφείλουν να ενημερώσουν τους καταρτισθέντες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στις εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam). 

Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε συμμετοχή καταρισθέντος στις εξετάσεις πριν την επίσημη ειδοποίηση του φορέα υλοποίησης από τον ΕΦΕΤ δεν θα γίνει αποδεκτή.

ΕΚΟ : Transforming Covid-19 into an opportunity | Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχολησιμότητας


Η EKO Ελλάδος (https://ekogreece.com/) είναι εταίροι σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA227 με τίτλο "Transforming Covid-19 into an opportunity". Το πρόγραμμα προωθεί την απασχολησιμότητα και βοηθά τους νέους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση εργασία. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μία σειρά βίντεο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των νέων, καθώς και μία εφαρμογή με στόχο τη διασύνδεση νέων με ψηφιακές δεξιότητες  με εργοδότες. Στους κάτωθι συνδέσμους μπορείτε να βρείτε την σειρά βίντεο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως και την εφαρμογή. 


Ιστοσελίδα: https://jovid19.eu/ 

Σειρά εκπαιδευτικών βίντεο: https://jovid19.eu/digital-skill-up/
Εφαρμογή για συσκευές Android:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imagineapps.jobvid
Εφαρμογή για συσκευές IOS: https://apps.apple.com/es/app/digital-jobs/id1612031759

Για περισσότερες πληροφορίες στην ΕΚΟ , Στέφανο Εσπόζιτο και Τάσο Μπατζώνη, τηλ. +30 210-5232044

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από την Δευτέρα 01 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022


Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 4088Β_30.07.2022 η Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 44590  η παράταση των μέτρων που ίσχυαν μέχρι 1η Αυγούστου με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας. Τα μέτρα παρατείνονται μέχρι την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 .


Από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι από τις 20 Αυγούστου 2022, η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικότερα, η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και πιο πρόσφατα, από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Περαιτέρω, η Επιτροπή σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ελλάδας υπό
ενισχυμένη επιτήρηση δεν δικαιολογείται πλέον.

Τον Νοέμβριο η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

 

Τον προσεχή Νοέμβριο θα δημοσιευθεί η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας, στην οποία θα βασιστεί η απόφαση του Eurogroup για την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, περίπου 750 εκατ. ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία αναγγέλλεται επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

 Η έκθεση θα αξιολογήσει βασικά την υλοποίηση των 22 δεσμεύσεων, που έμειναν εκκρεμείς κατά την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας και αποτελούν την «ουρά» της, κατά κάποιον τρόπο, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και περνάει πλέον στο καθεστώς της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας. Το καθεστώς, δηλαδή, στο οποίο ανήκουν όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στην περίοδο της κρίσης χρέους (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). Αυτό προβλέπει παρακολούθηση ανά εξάμηνο, αντί του τριμήνου που ίσχυε στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, όπου μπήκε μόνο η Ελλάδα. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους της χώρας, δηλαδή έως το 2059.

 Οι 22 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια υγεία, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, για τις τελευταίες προβλέπεται πλήρης εκκαθάριση των συντάξεων και ουσιαστική εκκαθάριση των λοιπών ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και πράγματι στον τομέα των συντάξεων ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, αφού έχει εκκαθαριστεί το 93% των εκκρεμών αιτήσεων από το 2016 (βλ. «Κ» 4/8/22).Τον Νοέμβριο η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας-1.

 Η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου και είναι προφανές ότι εκτός από τις 22 εκκρεμότητες της ενισχυμένης εποπτείας θα ασχοληθεί και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου.


 Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2798/Β/06.06.2022 η Απόφαση Αριθμ. 3345 «Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:
Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»


Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.


Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Αυγούστου


Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022. Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.


Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα προθεσμία έως 31/08 για όσους δεν υπέβαλαν δικαιολογητικά


Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ όλες οι νέες αποφάσεις που τροποποιούν όλα τα πλαίσια της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις επέρχονται οι κάτωθι σημαντικές αλλαγές:

→ Στην περίπτωση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 29η Ιουλίου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022.


→ Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, η επιχείρηση μπορεί να τα υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», από την 19η Ιουλίου μέχρι την 31η Αυγούστου 2022.

→ Για τις περιπτώσεις που πριν την 30.6.2021 αντί για τα πιστοποιητικά μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση, έχει υποβληθεί Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, νοείται ότι έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση υποβολής των σχετικών πιστοποιητικών.


Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Νέες προθεσμίες καταχώρισης


Με την απόφαση 100784 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ 3804Β_21.07.2022) αντικαθίσταται το άρθρο 8 της υπό στοιχεία 67343/ΕΞ 2019/19.6.2019 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β' 2443), ως εξής:

«Άρθρο 8

Προθεσμίες καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

1. Κάθε υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα καταχωρίζει το ειδικό μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 εντός προθεσμίας 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έναρξης εργασιών στη φορολογική διοίκηση. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης ορίζεται η ημερομηνία κατά την οποία εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο.

2. Κάθε υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα καταχωρίζει τις αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων του, εντός προθεσμίας 60 ημερών από την ημερομηνία επέλευσής τους.

3. Για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εγγράφονται στο φορολογικό μητρώο ή έχουν αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους έως και την 31.08.2022 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αρχική ή την τροποποιητική δήλωση στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων αντίστοιχα η 31.10.2022. Οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις καταχώρισης στοιχείων πραγματικών δικαιούχων που οριστικοποιούνται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, συμπεριλαμβανομένων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος, νοούνται ως εμπροθέσμως υποβληθείσες.

4. Για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εγγράφονται στο φορολογικό μητρώο ή έχουν αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους μετά την 31η.08.2022 ισχύει η προθεσμία καταχώρισης των 60 ημερών των παρ. 1 και 2 αντίστοιχα».

Το άρθρο 9 της υπό στοιχεία 67343/ΕΞ 2019/19.6.2019 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών καταργείται.


Μεταφορικό Ισοδύναμο : Αλλαγές στις ωφελούμενες μονάδες (επιβάτες)


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4192/Β/08.08.2022 η απόφαση Αριθμ. 4111.08-01/2225 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 4796/21.12.2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάτυξης, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Πλήρης εφαρμογή του μέτρου ‘‘Μεταφορικό Ισοδύναμο’’ (Μ.Ι.) στις ωφελούμενες μονάδες (επιβάτες)» (Β’ 6124)». Υπήρξαν τροποποιήσεις στο άρθρο 4 «Διαδικασία πιστοποίησης ωφελούμενης μονάδας» και στο άρθρο 7. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204192 


Έρχεται νέος, διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες


Δύο νέα «κέντρα παρακολούθησης οφειλών» θα μπουν σύντομα στην ζωή μας. Θα συλλέγουν όλες τις πληροφορίες και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που χρωστούν σε δημόσιο και τράπεζες ούτως ώστε οι δανειστές τους να έχουν πλήρη εικόνα για το τι μπορούν να διεκδικήσουν και να εισπράξουν. Νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θεσμοθετεί το διπλό «φακέλωμα» οφειλετών, από δύο νέα γραφεία που θα λειτουργούν στα πρότυπα του σημερινού Τειρεσία με στόχο να «εξυγιάνουν» το ιδιωτικό χρέος των πολιτών που σήμερα ξεπερνά τα 250 δις ευρώ. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο δημιουργούνται: 

1. Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) που θα συγκεντρώνει όλα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (Εφορία, ΕΦΚΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση) και παράλληλα θα βαθμολογεί φυσικά και νομικά πρόσωπα για την πιστοληπτική τους συμπεριφορά. 

2. To Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry) που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που χορηγείται.

Προφανώς, οι δυο αρχές θα συνεργάζονται αφού θα συλλέγουν τα ίδια στοιχεία για την δυνατότητα πληρωμών των πολιτών και την συνέπια που έχουν επιδείξει στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Με μια σημαντική διάφορα όμως: Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα βαθμολογεί μέσα από ένα «ιδιότυπο» point system το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι δανείζουν τον συγκεκριμένο πολίτη ενώ θα κρίνει και το αίτημα για ένταξης τους σε εξωδικαστική ρύθμισης οφειλών κλπ. Ο ίδιος φορέας θα παρέχει τα στοιχεία αυτά σε δημόσιους φορείς αλλά και ιδιώτες με στόχος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, την μείωση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων και «την πρόληψη του φαινομένου της υπερχρέωσης των ιδιωτών».


Επεκτείνεται η ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος Ασθενείας και σε νέες κατηγορίες ασφαλισμένων


Επεκτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας και για τους ασφαλισμένους των τέως φορέων ΤΑΞΥ, ΕΤΑΑ-
ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ , ΕΤΑΑ-ΤΥΔΑ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΠ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΘ , ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΤΤΑ), καθώς και για
Ευρωπαίους Πολίτες και Πολίτες Τρίτων Χωρών. 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ασθενείας οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με την επέκταση της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του
Φορέα και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ενώ διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων
γρηγορότερα στους δικαιούχους. Παράλληλα, απελευθερώνονται χιλιάδες ανθρωποώρες και αφαιρείται ένα σημαντικό διοικητικό
βάρος για τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής χορήγησης επιδόματος Ασθενείας (https://www.efka.gov.gr/el/epidoma) είναι
διαθέσιμη στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), στην ενότητα:
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet.


Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.): Πώς θα εκδίδεται η ασφαλιστική ενημερότητα


Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 73160/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ένα κοινό έντυπο θα αποτυπώνονται οι πληρωμές των εισφορών στον ΕΦΚΑ και το
νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), με αποτέλεσμα οι εργοδότες που θέλουν ασφαλιστική
ενημερότητα να πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κανένα από τα δύο ταμεία, όπως ισχύει άλλωστε και σήμερα
για το παλαιό επικουρικό.

Το ενιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας που θα λαμβάνουν από τον ΕΦΚΑ οι εργοδότες που απασχολούν νέους και κατά
συνέπεια οφείλουν να τους ασφαλίζουν για επικουρική ασφάλιση στο Τ.Ε.Κ.Α. ορίζεται στην ως άνω ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε
στο υπ’ αριθμ. 4133/Τεύχος Β ́/03.08.2022 ΦΕΚ. 

Η νέα αυτή ΚΥΑ ξεκαθαρίζει ότι τις εισφορές, τουλάχιστον για τα επόμενα έτη, θα τις εισπράττει ο e-ΕΦΚΑ και στη συνέχεια θα
τις αποδίδει στο Τ.Ε.Κ.Α.. Όταν, δε, ο εργοδότης ζητεί ασφαλιστική ενημερότητα, θα του εκδίδουν και θα του χορηγούν ενιαίο
αποδεικτικό ενημερότητας τόσο ως προς τις εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ όσο και ως προς το Τ.Ε.Κ.Α.. Σε περίπτωση μάλιστα,
ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα διευκρινίζεται στο σώμα του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος ή της σχετικής βεβαίωσης
οφειλής ο φορέας έναντι του οποίου υφίσταται η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Κι όταν θα υπάρχει κάποια καταβολή προς το Κέντρο
Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τότε οι οφειλές του Τ.Ε.Κ.Α. θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα.


«Εξοικονομώ 2021»: Εντάσσονται στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες


Στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι κι οι 47.433 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο της σχετικής λίστας,  σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.  

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Το «Εξοικονομώ 2021» είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Με την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων στο Πρόγραμμα, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ. Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του Προγράμματος.


Προσωπικός γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών

Άνοιξε η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό σε όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Για τις δύο περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του επόμενου έτους. Ειδικότερα, ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας.

 Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.


Eurostat: Σταθερή στο 6,6% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο 


Στο 6,6% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Eurostat ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς δουλειά στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 10,925 εκατ. τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 10,900 εκατ. τον Μάιο και 12,882 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας με 2,8% και το υψηλότερο στην Ισπανία με 12,6%.


SOS από ΔΝΤ: Ζοφερές οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία 


Υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας μάλιστα πως οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες». Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα του έκθεση το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του περασμένου Απριλίου. Το ΔΝΤ τονίζει πως οι αναθεωρημένες προοπτικές που δημοσίευσε έδειξαν ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του υλοποιούνται τώρα. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η εκτίναξη του παγκόσμιου πληθωρισμού, η χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.


Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 


Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: