"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Σήμερα η παρουσίαση δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης, Γεωργοδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συν-διοργανώνουν συνάντηση εργασίας, για την γνωστοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων -προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, στις 29 Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της...

Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ομάδα έργου του φορέα, θα προβούν σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, για την συμμετοχή τους, στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα  

(1) Sustainable European food and wine from the Mediterranean και ακρωνύμιο SUSTEM

Οι χώρες στόχοι είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία και οι ομάδες προϊόντων που υποστηρίζει είναι οι εξής:

- Ελιά και Ελιά ΠΟΠ (Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής)- Ελαιόλαδο ΠΟΠ (Γαλανό Μεταγγίτσιου Χαλκιδικής και Αγουρέλαιο Χαλκιδικής), 

- Τυροκομικά ΠΟΠ (φέτα, κασέρι, μπάτζος, μανούρι, κεφαλογραβιέρα), 

- προϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά, μέλι, διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από βούτυρο κ.λπ.)και Γιαούρτι, 

- Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή επεξεργασμένα (Δημητριακά και ρύζι, Χυμοί φρούτων, Ψωμί, ζαχαροπλαστεία, κέικ, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας)

- Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Γουμένισσα, Νάουσα, Πλαγιές Μελίτωνα) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Άθως, Επανομή, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Νέα Μεσημβρία, Πέλλας, Πιερίας, Πλαγιές Βερτίσκου, Πλάγιες Πάικου, Σερρών και Χαλκιδικής) και Τσίπουρο Μακεδονίας.


(2) EXPERIENCE EU

Οι χώρες στόχοι είναι η Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ.. Τα προϊόντα που υποστηρίζει είναι (α) κρασί, ξύδι, μπύρες, (β) ελιές, ελαιόλαδο, (γ)  ψάρια, οστρακοειδή, (δ)  καφές, τσάι, (ε)  δημητριακά, (στ)  είδη ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη και κακάο, (ζ) γαλακτοκομικά προϊόντα, (η)  κρέας.


Παράταση δηλώσεων συμμετοχής στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2022

Παράταση δηλώσεων συμμετοχής και υποψηφιότητας στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2022 δίνεται έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλλουν συμμετοχή στην εκδήλωση θεσμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μπορούν να το κάνουν από το παρακάτω link:

https://epihal.gr/%ce%92%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-2022/

Τα Βραβεία επιχειρηματικότητας είναι ο θεσμός μέσω του οποίου αφενός επιβραβεύονται οι άριστοι, αυτοί που ξεχώρισαν, αυτοί που τόλμησαν να επενδύσουν, αυτοί που συνδέουν την επιχειρηματική τους δράση με το σεβασμό προς το περιβάλλον και με ευθύνη προς την κοινωνία, που ζουν και κινούνται, αυτοί που θέτουν φιλόδοξους στόχους και τους κυνηγούν. και αφετέρου τονώνεται με υγιείς τρόπους η επιχειρηματική άμιλλα.

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι 6 και θα δοθούν 12 βραβεία συνολικά.

  1. Βραβείο Οικογενειακής επιχείρησης με ιστορικό διαδοχής

  2. Βραβείο  Ψηφιακά Μετασχηματισμένης Επιχείρησης

  3. Βραβείο Διεθνούς Παρουσίας

  4. Βραβείο Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος και Πράσινης Ενέργειας

  5. Βραβείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

  6. Βραβείο Κοινωνικής Ανταπόκρισης

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής εδώ:

https://epihal.gr/%ce%92%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af.../


Διοργάνωση τοπικών εκθέσεων από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής _Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων & Αθωνικών Γεύσεων 2022 &

Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2022


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θέλοντας να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και να προβάλει τις επιχειρήσεις του νομού μας, διοργανώνει τις εκθέσεις Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων και Αθωνικών Γεύσεων 2022 & Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2022.

  • Το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων & Αθωνικών Γεύσεων 2022 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού στην παραλία της Ιερισσού το διάστημα 29 Ιουλίου - 02 Αυγούστου 2022. Οι εκθέτες θα προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο των τροφίμων και ποτών.

Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες 20:00 – 00:00. 

  • Η Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2022 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Σύλλογο Εμπόρων & Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών στην προβλήτα Νέων Μουδανιών το διάστημα 04 –07 Αυγούστου 2022 και  μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις ανεξαρτήτου αντικειμένου. 

Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες 19:30 – 01:00.

Στο χώρο των εκθέσεων επιτρέπεται η λιανική πώληση των προϊόντων από τους εκθέτες. (Οι εκθέτες για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες από τις φορολογικές αρχές διατάξεις).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις.

Τιμή ενοικίασης περιπτέρου: 

Περίπτερο για επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου         3*3 τ.μ.             50 €

Περίπτερο για επιχειρήσεις μη μέλη του Επιμελητηρίου   3*3 τ.μ.           150 €


Σημείωση: Επιχειρήσεις που δεν έχουν επαγγελματική έδρα στο Νομό Χαλκιδική, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. 

Το Επιμελητήριο θα επιδοτήσει το επιπλέον κόστος ενοικίασης περιπτέρων και του εξοπλισμού των επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος στις εκθέσεις.

Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι ταμειακά ενήμερες για το 2022 επιχειρήσεις-μέλη, εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής (πληροφορίες για τις οφειλόμενες συνδρομές των επιχειρήσεων στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 2371024200 εσωτερικό 1 ) και έπειτα οι επιχειρήσεις του Νομού που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου.

Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται εδώ (https://epihal.gr/%ce%94%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ac%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%95%cf%80/)  και πρέπει να σταλεί στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση το αργότερο έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epihal.gr και στο τηλέφωνο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200, e-mail: info@epihal.gr , υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία


Πρόθεση συμμετοχής Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 10-18.09.2022


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να συμμετάσχει με επιχειρήσεις – μέλη του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στα Περίπτερα 2 & 3.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου μέσα από το περίπτερό τους στην 86η ΔΕΘ μπορούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, να προβάλλουν την επιχείρηση τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους μέσω έντυπου διαφημιστικού υλικού ή δειγμάτων των προϊόντων τους ή και να προβούν σε πώλησή τους. (Οι εκθέτες για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες από τις φορολογικές αρχές διατάξεις).

Το κόστος ενοικίασης για περίπτερο 9 τ.μ. ανέρχεται στα 100 €.

Το Επιμελητήριο θα επιδοτήσει το επιπλέον κόστος κατασκευής των περιπτέρων των επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος στην έκθεση.

Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι ταμειακά ενήμερες για το 2022 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (πληροφορίες για τις οφειλόμενες συνδρομές των επιχειρήσεων στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 2371024200 εσωτερικό 1 ).

Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται εδώ (https://epihal.gr/%ce%a3%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%95%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%a7%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-8/) και πρέπει να σταλεί στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση το αργότερο έως την Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022, στο e-mail info@epihal.gr.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epihal.gr και στο τηλέφωνο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200, e-mail: info@epihal.gr , υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. 


Ξεκίνησε το 2ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική , είναι για εμάς απαραίτητη


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του δεύτερου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Ιουνίου -  Ιουνίου, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας. Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. 


Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας. Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.


Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς! Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/6655c8d579a7391333ed1af204ba3d06


Έρευνα καταγραφής των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.


Η εταιρεία Standard Gaston Solutions O.E. προχωρά στη συλλογή απαντήσεων των κατοίκων Χαλκιδικής και μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή.

 Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο από εδώ: https://forms.gle/LDc8QyaqxeusknH48


Ενημέρωση για την αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής 


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3230Β__23.06.2022 η απόφαση Αριθμ. 86414 ΕΞ 2022 «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τον ανεμοστρόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019 που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» . 

Σύμφωνα με την απόφαση η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 30% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 30% του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.


Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για ωφελούμενους που απορρίφθηκαν στη Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»


Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών» του ΕΠΑνΕΚ, σύμφωνα με την οποία ωφελούμενοι, των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα της Δράσης,  13/05/22 και ώρα 15:00 απορρίπτεται, έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής Απόφασης να υποβάλουν επόμενη αίτηση χρηματοδότησης. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Τετάρτη 21/09/2022 και ώρα 15:00

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Δείτε την 2η τροποποίηση της πρόσκλησης στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20220512_2h_trop_prosklhshs_logistes.pdf


Έναρξη υποβολής αιτήσεων - Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων & Συνεταιρισμών 2022


Έναρξη του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών 2022 ανακοινώνει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC.  Οι ενδιαφερόμενοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Αγροδιατροφής/ Βιομηχανίας Τροφίμων και Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ) και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών για το έτος 2021 μεταξύ €20.000-€350.000, δύναται να λάβουν με τη μορφή ΔΩΡΕΑΣ εξοπλισμό παραγωγής ή/και υπηρεσίες πιστοποίησης και επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring). 

 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Κυριακή 31 Ιουλίου 2022. Η αίτηση συνοδεύεται μόνο από τη λίστα των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του ενδιαφερόμενου και αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ηλεκτρονικές διευθύνσεις για διευκρινίσεις και υποβολή των αιτήσεων: t.galdara@mkoapostoli.gr  και  e.kiousis@mkoapostoli.gr

 Περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ www.mkoapostoli.gr , στην ενότητα «Η Δράση μας», υποενότητα «Προγράμματα» με τον τίτλο «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων & Συνεταιρισμών».


Πράσινος Αγροτουρισμός - Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται στις 30/9/2022.

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ως Φορέας Υλοποίησης δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) Ελλάδα 2.0, ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Α.Π.: 164/7-04-2022 και ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο 3 «Πράσινος αγρο-τουρισμός» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846), η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του ΥπΑΑΤ καθώς και στην κεντρική πύλη ενημέρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προς ενημέρωση όλων των δυνητικών δικαιούχων. Η Δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49.006.000,00 €, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά την 5/07/2022, ώρα 12:00 και ολοκληρώνεται στις 30/9/2022, ώρα 12:00

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν

Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και

Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)

Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.

   . Περιήγηση στην Εφαρμογή υποβολής αιτήσεων δράσεων ΤΑΑ ΥΠΑΑΤ (20.05.2022)new icon

Η απόφαση έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr

του ΥΠΑΑΤ minagric.gr

Ο ΦΥ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης αμέσως μετά την οριστικοποίηση των πρώτων αιτήσεων ενίσχυσης για την έγκριση της Αίτησης Χρηματοδότησης. Για διευκόλυνση των τελικών αποδεκτών ενίσχυσης, ο ΦΥ συνέταξε ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που έχουν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της Υπηρεσίας . Σημειώνεται ότι τυχόν ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση μπορούν να αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις entamposi@hq.minagric.gr   και akessisi@hq.minagric.gr με ΘΕΜΑ: “ΕΡΩΤΗΜΑ_ΤΑΑ_16626_sub3- Πράσινος αγρο-τουρισμός. Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846”.

Επιχειρήσεις Τύπου: Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και κόστους δημοσιογραφικού χάρτου 


Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και για πρώτη φορά κόστους δημοσιογραφικού χάρτου των εκδοτικών επιχειρήσεων Τύπου, προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στη Βουλή.  Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην τροπολογία η επιχορήγηση είναι ακατάσχετη, εφαρμόζεται οριζόντια, ενώ με ΚΥΑ που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθούν η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις. Η στήριξη κρίνεται αναγκαία, αποτελεί μάλιστα πάγιο αίτημα του κλάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω των επάλληλων εξωγενών κρίσεων, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, του μεταφορικού κόστους για τη διανομή και του κόστους αγοράς του δημοσιογραφικού χάρτου. Η επιχορήγηση απευθύνεται σε εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας, ενώ αυτή τη φορά και σε επιχειρήσεις έκδοσης περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.


Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2728Β_02.06.2022 η απόφαση Αριθμ. 40927 «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».Η έναρξη και λήξη υποβολής των αιτήσεων δημοσιεύονται με δελτία τύπου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr). Στόχος της δράσης είναι η προετοιμασία δέκα χιλιάδων (10.000) εγγεγραμμένων στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής: 

i. Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις 

ii. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας 

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά (7) μήνες (πλήρης απασχόληση). Η προεργασία ορίζεται στις οκτώ (8) ώρες ημερησίως και πέντε (5) ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμενο δραστηριότητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου. Δεν είναι δυνατή η προεργασία μετά την 22η ώρα βραδινή έως και την 6η ώρα πρωινή. Η προεργασία πιστοποιείται με την τήρηση παρουσιολογίου.


Νέα τροποποίηση της απόφασης για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID - 19


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2587Β_25.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 10204 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 8958/15.06.2020 (Β’ 2370), 9418/23.06.2020 (Β’ 2498) και 16192/2020 (Β’ 4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’ 1632 και διόρθωση σφάλματος Β’1996), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 10197/10.06.2021 (Β’ 2504), 19469/01.11.2021 (Β’ 5118), 4634/09.03.2022 (Β’ 1223), 8646/29.04.2022 (Β’ 2134) και 9014/06.05.2022 (Β’ 2270) όμοιες αποφάσεις». 


Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για την περίοδο 2022-2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2993/Β/10.6.2022 η απόφαση οικ. 55349/10.6.2022 για το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2022- 2023, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023. Στην απόφαση ορίζονται ποιοί είναι οι δικαιούχοι , οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους, το ύψος της επιδότησης καθώς και όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος.


Παράταση για τη συμμετοχή τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιριών στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ 2022-2023


Έως την Κυριακή 3 Ιουλίου και ώρα 23:59, μπορούν οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων  και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou   


Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού .

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για τον μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20% όπως και πέρυσι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η  αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου. Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για  ΑμεΑ  τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos 


Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας , όχθης κλπ που θα ισχύει για το 2022


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1952Β_19.04.2022 η απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 (Β΄ 1864) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 56468ΕΞ2020/05-06-2020 (Β΄ 2198), 66404ΕΞ2020/29-06-2020 (Β΄ 2697), 77616 ΕΞ2020/16-07-2020 (Β΄ 3072), 51872 ΕΞ 2021/28-04-2021 (Β’ 1798) και 78157 ΕΞ 2021/30-06-2021 (Β’ 2872),όμοιες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως την 29/07/2022. Από 01/08/2022 έως 31/08/2022 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης μέχρι 29/07/2022 από αυτούς, στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες έως τις 05/08/2022».  Επιπλέον για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος».


Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022.


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2378/Β/16.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 2263/52 με θέμα «Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022». Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα που έχουν καταβάλλει στο 2022 την εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ 0,06% για τους εργαζομένους τους. Στο ΦΕΚ αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων. 


Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από την Τετάρτη 15 Ιουνίου έως και Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022


Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 3004Β_31.05.2022 η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 34692 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της από την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00
έως και την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022 και ώρα 06:00. Με τη νέα ΚΥΑ, αίρονται όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυαν. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Ενώ, ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και
τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Επίσης τέλος μπαίνει  το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται  νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Η μάσκα καταργείται  τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπαίνει στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς .

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα φαρμακεία.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2798/Β/06.06.2022 η Απόφαση Αριθμ. 3345 «Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:
Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»


Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.


Ελλάδα 2.0: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων επιδοτήσεων


Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα (https://digitalsme.gov.gr)  για τις αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πρόκειται για έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 445.000.000 ευρώ.


Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για τα συγγενικά δικαιώματα μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών ΚΕΕΕ και GEA

Στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τα συγγενικά δικαιώματα μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών προχώρησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η GEA, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς ΚΕΕΕ, ο πρόεδρός της, κ. Γιάννης Μασούτης, και από τη GEA ο πρόεδρός της, κ. Μανώλης Φάμελλος, ενώ τη συνυπέγραψαν ο συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ, κ. Στέλιος Μωραΐτης, και η αντιπρόεδρος της GEA, κ. Μαργαρίτα Μάτσα. Παράλληλα με τη συμφωνία θα υπάρχει και ενεργοποίηση δράσεων προβολής και διαφήμισης με σκοπό την ολική επαναφορά των επιχειρήσεων στη νέα κανονικότητα. Η συμφωνία έχει 2μηνη διάρκεια και  ισχύει από 16/6/2022 έως 16/8/2022. Η σπουδαιότητα της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι για τη 10ετία 2011-2021 καταβάλλεται εφάπαξ ένα ποσό ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση εστίασης

Αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epihal.gr στο link : https://epihal.gr/%ce%9a%ce%95%ce%95%ce%95-gea-%ce%a5%cf%80%ce%ad%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9/   


Power Pass: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης για το Power Pass


Δημοσιεύτηκε στο Ν. 4936 «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος» , ΦΕΚ 105Α_25.05.2022 όπου στο άρθρο 36 «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών» παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022. Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική εφαρμογή του gov.gr. μέσω του vouchers.gov.gr. 

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού και της αδιάκοπης ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, δίνεται παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων. Η προθεσμία για το Power Pass κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Ειδικά για την φοιτητική κατοικία εξαρτώμενων παιδιών θα πρέπει να έχει υποβληθεί η δήλωση Φόρου Εισοδήματος για το 2021. Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%), επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά δικαιούχο.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

1)Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

2) Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

3) Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

4) Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

5) Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης


Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Στις 21 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα 


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3099/Β/17.06.2022 η προκήρυξη του προγράμματος του ΥΠΕΝ  «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 που επιχορηγεί νοικοκυριά για την (α) αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών , με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές και (β) παράλληλη ανακύκλωση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται. Σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι οικιακές ηλεκτρικές  συσκευές κλιματιστικά, ψυγεία  και καταψύκτες .

Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μία αίτηση για μία κατοικία, που σημαίνει ότι δύο σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν δύο αιτήσεις για δύο κατοικίες. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει 1-3 συσκευές: έως 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50%, ενώ ως ανώτατο όριο έχουν τεθεί τα 710 ευρώ. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ωφελουμένων στο πρόγραμμα , το ύψος της ενίσχυσης και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα στον οδηγό του προγράμματος στο σχετικό ΦΕΚ.

Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω (α) της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 , ή (β) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr .

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxisnet. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής, που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Ειδικότερα:

    21/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2

    22/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4

    23/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6

    24/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

    25/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 

Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022


Fuel Pass 2: Νέα επιδότηση καυσίμων για το επόμενο τρίμηνο 


Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε  τη νέα επιδότηση στα καύσιμα, το Fuel Pass 2, στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Το Fuel Pass 2, η νέα επιδότηση στα καύσιμα, θα αφορά τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την νέα κάρτα καυσίμων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα θα υπάρξει και  μια ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Με το «Fuel Pass 2» η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης:

    -Για τα ΙΧ ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία.

   -Για τις μοτοσικλέτες ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ.

    -Στα νησιά στα 100 ευρώ τώρα, αντί 55 ευρώ μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα στα νησιά 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 ευρώ που ήταν πριν. 

    -Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. 


Από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2668Β_31.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 49758 του υπ. Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας.


Από 1ης Ιουλίου 2022 ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ από 1ης Ιουνίου ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.


Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:


-    Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.


Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

-    Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

-    Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

-    Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Επίσης , σύμφωνα με ανακοίνωση  από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ :


Η απογραφή των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εφαρμογή της Α΄ Φάσης της κάρτας εργασίας εντός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ/Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας, δύναται να ολοκληρωθεί μέχρι και την 31/08/2022, προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος που απαιτείται για την περάτωση της ενέργειας αυτής.


ΓΕΜΗ - Αναστολή καταχώρισης από 1η Ιουλίου εφόσον εκκρεμεί η δημοσίευση συγκεκριμένων πράξεων ή έχει απενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ


Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) είναι το εθνικό μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο απαιτείται να καταχωρούνται επικαιροποιημένες πράξεις και στοιχεία των υπόχρεων εγγραφής. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στο νέο νόμο 4919/2022, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις της αναστολής καταχώρισης για όσες επιχειρήσεις και για όσο διάστημα δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση δημοσίευσης σημαντικών πράξεων και στοιχείων τους στο Γ.Ε.ΜΗ. Συγκεκριμένα, από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 29 και της παρ. 3 του άρθρου 64 του ν. 4919/2022, προκύπτει ότι από την 01-07-2022, εφόσον εκκρεμεί η δημοσίευση συγκεκριμένων πράξεων στο Γ.Ε.ΜΗ., οι υπόχρεοι εγγραφής θα τίθενται σε αναστολή καταχώρισης, δηλαδή, δεν θα δύνανται να υποβάλλουν οποιαδήποτε νέα αίτηση καταχώρισης πράξης ή στοιχείου είτε στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) του Γ.Ε.ΜΗ. είτε στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., έως την ολοκλήρωση της καταχώρισης των πράξεων που εκκρεμούν.

Επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες που τίθενται με την παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4919/2022 δεν αίρουν και δεν αναστέλλουν τις προθεσμίες που προβλέπονται στις ειδικότερες διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιρειών, ανά νομικό τύπο. Στόχος της διάταξης δεν είναι να υποκαταστήσει το εταιρικό δίκαιο, αλλά να υποχρεώσει τους μη συνεπείς υπόχρεους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ., για πράξεις που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές, τόσο για τη σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεων, όσο και για την προστασία των τρίτων. 

Σύμφωνα με την εν λόγω παράγραφο, οι λόγοι για τους οποίους το εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. πρόσωπο τίθεται σε αναστολή καταχώρισης είναι οι εξής:

«α) αν αυτό δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο Γ.Ε.ΜΗ. τις ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις, εφόσον απαιτείται,

β) αν αυτό παραμένει χωρίς νόμιμη διοίκηση ή χωρίς εκκαθαριστές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι (6) μήνες,

γ) αν σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους μετά τη θέση του, για οποιονδήποτε λόγο, σε διαδικασία εκκαθάρισης, δεν έχει προβεί σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης,

δ) αν έχει ανασταλεί ή έχει απενεργοποιηθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του,

ε) αν δεν έχει προβεί σε διαδικασία πιστοποίησης του μετοχικού ή του εταιρικού του κεφαλαίου εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη νομοθεσία περί εταιρικού δικαίου».


Τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα με PVC: Μέχρι 01-08-2022 η πρώτη υποβολή της δήλωσης για τα έσοδα Ιουνίου


Με την απόφαση 1061/2022 της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 2479/Β/20.05.2022) καθορίζεται ο τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης, στα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC),  καθώς και τον τρόπο επιβολής, είσπραξης και απόδοσης του τέλους.

Από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά. Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ. Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ.


Παράταση έως 30.9.2022 της δυνατότητας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 63Α/24.03.2022 (ν. 4915 Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Εθνική Σύνταξη  Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις» όπου στο άρθρο 42 «Παράταση δυνατότητας ατελούς παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων  από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4688/2020», δίνεται παράταση στην δυνατότητα παραχώρησης, ατελώς, κοινόχρηστων χώρων από ΟΤΑ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι και την 30/9/2022 που έληγε την 31/3/2022.

Με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου Δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α’ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του
αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.
Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά


Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3272/Β/24.06.2022 η Απόφαση Α.1083/2022 «Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013». Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων παρατείνεται μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.


Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Παρατείνεται η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων από 28 Ιουνίου και για 3 μήνες 


Παρατείνεται από τις 28/6 και για τρεις μήνες η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά (ΦΕΚ 3236/Β/24.06.2022 Αριθμ. 2878). Δήλωση αποθεμάτων υποχρεούται να καταβάλουν επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ποσότητες πρώτων υλών για λιπάσματα άνω των 5 τόνων σε στερεά μορφή ή άνω των χιλίων λίτρων σε υγρή μορφή. 

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές και δημητριακά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι κά) θα πρέπει να δηλώνονται εφόσον ξεπερνούν τους 10 τόνους. Υποχρεωτική είναι η καταγραφή για άλευρα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση άνω των 200 κιλών, ενώ σχετικά με τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κά), αυτά θα πρέπει να καταγράφονται εφόσον υπερβαίνουν τα 100 λίτρα.

Τέλος, οι φούρνοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε άλευρα εφόσον ξεπερνούν τα 500 κιλά, ενώ τα σούπερ μάρκετ υποχρεούται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.


Πότε αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις 2022 


Παραδοσιακά, οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή το 2022 αναμένεται η έναρξη να είναι στις 11 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων. Οι εκπτώσεις διαρκούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου

Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρξουν οι σχετικές συστάσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις: 

  • Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση. 

  • Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης

  • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. 

  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ….% έως ….%»). 

  • Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. 

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι μεγάλοι οφειλέτες - 49.000 φορολογούμενοι χρωστάνε 100 δισ. ευρώ


Περί τα 3 δισ. ευρώ νέα χρέη, έχουν δημιουργήσει μέσα σε ένα χρόνο οι μεγάλοι οφειλέτες και πλησιάζει η ώρα για να μπουν στο μικροσκόπιο της εφορίας.  Η αρχή θα γίνει με τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγάλων οφειλετών στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια, για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, θα ακολουθήσει «μαστίγιο». Μπλόκο στην οικονομική τους δραστηριότητα, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί είναι τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ, ενώ με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τις διασταυρώσεις σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων, είναι ευχερής ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, παρατηρείται αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, αλλά με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,6 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 310 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.  

 

Eurostat: Η Ελλάδα πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μ.ο. της ΕΕ - Πού είναι πιο φθηνή


Παρά τη λιτότητα της περασμένης δεκαετίας, λόγω των μνημονίων, οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή κατά βάση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα, με το ΙΕΛΚΑ να υπολογίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση. Η απόκλιση της Ελλάδας αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς ο δείκτης τιμών για τα τρόφιμα της Eurostat έχει αυξηθεί περισσότερο στη χώρα μας (11% τον Μάιο σε ετήσια βάση) απ' ό,τι στην ΕΕ (7,5%).  


Ελαφρά ψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και για τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξή αυτή καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί. Στις τιμές των επικοινωνιών, η Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 69,4% από την ΕΕ με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη να είναι η Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο. 


Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat, η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την ΕΕ. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% αναφορικά με το κόστος στέγασης - που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης. 

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο) καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων (15,2%). Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης - υπόδησης (5,9%), των επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%). Η φθηνότερη χώρα της ΕΕ με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά δέκα κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και τις επικοινωνίες και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων. 


Moody's: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό δημόσιο χρέος της 


Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s θεωρεί πλέον πως η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό δημόσιο χρέος της. Ο οίκος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στην κρίση αυτή διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος τριάντα ημερών χθες Δευτέρα. Η προηγούμενη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας ανάγεται στον προηγούμενο αιώνα, όταν η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τους διεθνείς πιστωτές της το 1918 μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων.

Η πιο πρόσφατη στάση πληρωμών της Ρωσίας σημειώθηκε το 1998 και προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση που υπέστη το νόμισμά της, το ρούβλι, όμως σε εκείνη την περίπτωση είχαν επηρεαστεί μόνο οι εγχώριοι πιστωτές του ρωσικού δημοσίου. Αξιοσημείωτα, η κήρυξη στάσης πληρωμών αυτή τη φορά δεν οφείλεται σε έλλειψη ρευστού του ρωσικού κράτους –τα ταμεία της Μόσχας είναι γεμάτα, χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας– αλλά σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διεκπεραίωση πληρωμών, λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεσή τους. Πριν από το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές, αν και ορισμένα από τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2014 επιτρέπεται να πληρωθούν σε ρούβλια ή άλλα εναλλακτικά νομίσματα, σύμφωνα με τις συμβάσεις.


ΕΕ: Παρατείνεται για 1 χρόνο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid


Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση του κανονισμού όσον αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID.

Ο κανονισμός θα παραταθεί κατά ένα έτος, ως την 30ή Ιουνίου 2023. Η παράταση του κανονισμού θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες της ΕΕ καθώς και όσοι από τρίτες χώρες είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για ταξίδια εντός της ΕΕ σε κράτη μέλη όπου απαιτούνται αυτά τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά – αν και πολλές χώρες έχουν πάψει ήδη να το ζητούν. Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, ο κανονισμός μπορεί να καταργηθεί νωρίτερα.

Εκτός από την παράταση, συμφωνήθηκαν επίσης τα εξής:

-η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει λεπτομερή έκθεση έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η έκθεση θα μπορούσε να συνοδεύεται από νομοθετικές προτάσεις που θα επιτρέψουν νέα αξιολόγηση της ανάγκης διατήρησης ή κατάργησης του πιστοποιητικού, ανάλογα με τις εξελίξεις ·

- τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να αντικατοπτρίζουν όλες τις χορηγηθείσες δόσεις, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος όπου έγινε ο εμβολιασμός·

-θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού ανάρρωσης μετά από εξέταση αντιγόνων·

-θα επεκταθεί το εύρος των εγκεκριμένων τεστ αντιγόνων που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα πιστοποιητικά·

-θα μπορούν να εκδίδονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του


Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : 

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.


Ψηφιακές υπηρεσίες


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. 


Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr


Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.


Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής. 

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr 

  • Συναλλαγές  για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr 

  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr 

  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr 

  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr 

  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr 

  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr 

  • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: