"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Γρ. Τάσιος: "Ποιοτικός τουρισμός ως απάντηση στην κρίση" (ΦΩΤΟ)

Ομιλία του Προέδρου της ΠΟΞ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στο Συνέδριο ΣΤΕΚ (Λευκωσία, 29.03.2022)

Γρηγόρης Τάσιος: «Να χτίσουμε το όραμα του βιώσιμου τουρισμού των επόμενων χρόνων, αξιοποιώντας την εμπειρία αυτής της περιόδου»
Στις προκλήσεις της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας – από τις ανοιχτές πληγές που αφήνει η πανδημία μέχρι το... «αδιανόητο μέχρι και πριν από ένα μήνα» γεγονός ενός πολέμου στην Ευρώπη που πυροδοτεί ταυτόχρονα «ένα παγκόσμιο τσουνάμι οικονομικών συνεπειών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης του σύγχρονου κόσμου» – αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ξενοδοχείο Hilton της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος. Προσκεκλημένος στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) με θέμα «Τουρισμός: Η Επόμενη Μέρα» το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή – παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και του Υφυπουργού Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Περδίου – ο κ. Τάσιος μίλησε για την «προετοιμασία που κάνει πάντα τη διαφορά, ειδικά όταν οι προκλήσεις είναι μεγάλες». Να σημειωθεί ότι στο πάνελ του πρώτου κύκλου ομιλητών της ενότητας «Ποιοτικός τουρισμός ως απάντηση στην κρίση» συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Άντζελα Γκερέκου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ κ. Άκης Βαβλίτης. Ο κ. Τάσιος απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού, με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Άγγελο Λοΐζου, FCA ISHC και Ειδικό Σύμβουλο του ΣΤΕΚ.
«Παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμη και μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα». Αισιοδοξία όμως δεν σημαίνει αφέλεια. Δεν σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας από τον ουρανό να βρέξει λύσεις. Αισιοδοξία σημαίνει φιλότιμη προσπάθεια για να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων» είπε και τόνισε ότι για να είναι βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξή τους με επιμήκυνση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
«Σε αυτή τη διετία χτίζουμε αντοχές με τη δουλειά μας, την υπευθυνότητά μας, τα ρίσκα μας, τις επενδύσεις μας, βεβαίως μαζί και με την πολύτιμη κρατική στήριξη στις περιόδους που χρειάστηκε και στοχευμένα όπου χρειάζεται ακόμη. Και έτσι συνεχίζουμε. Όμως πρέπει να δούμε και τη «μεγάλη εικόνα». Να χτίσουμε το όραμα του βιώσιμου τουρισμού των επόμενων χρόνων, αξιοποιώντας την εμπειρία αυτής της περιόδου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και ανέλυσε τους πέντε στόχους της προσπάθειας, «ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων»:
• Πρώτος στόχος είναι η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό. Ειδικά δε, με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που ζούμε τώρα, γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας όπως και για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών της, ειδικά στους νησιωτικούς προορισμούς.
• Η βιωσιμότητα είναι η απόλυτη προτεραιότητα, βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο του τουρισμού της επόμενης μέρας.
• Στο τέλος της μέρας όλα είναι υποδομές. Ένας προορισμός πρέπει να εγγυάται την ποιότητα ζωής πρώτα στους κατοίκους του, ώστε να την εγγυάται και για τους επισκέπτες του.
• Χτίσιμο της νέας ψηφιακής πραγματικότητας (τεχνολογία εξωστρέφειας και τεχνογνωσία καινοτόμου μάνατζμεντ) δημιουργούν το τουριστικό αύριο.
• Χτίσιμο του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο σε νέες ειδικότητες που αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, όσο και στις κλασικές ειδικότητες που απαιτούν πλέον πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες.
«Το να περιμένουμε καλύτερες μέρες δεν έχει νόημα, αφού τις καλύτερες μέρες μόνο η δική μας προσπάθεια μπορεί να τις φέρει. Οι πελώριες ανατροπές και οι μεγάλες δυσκολίες, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στασιμότητας αλλά αντίθετα να αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης» σημείωσε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο θετικό momentum για την αξιοποίησή του και συγκεκριμένα στους πόρους που υπερβαίνουν τα 72 δις για τα επόμενα χρόνια μέσα από το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα νέα εργαλεία, όπως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος.








Δεν υπάρχουν σχόλια: