Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας με κύριους άξονες την καινοτομία και την εξωστρέφεια είναι πρωταρχικός στόχος, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για άλλη μια φορά επιτελεί έναν από τους βασικούς του ρόλους.
Στην κατεύθυνση αυτή υπέβαλλε πρόταση και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU4Business:
Connecting Companies, με τίτλο Filoxenia – Supporting Tourism SMEs’ Cooperation between Greece and Belarus (Φιλοξενία – Υποστήριξη της Συνεργασίας Τουριστικών ΜμΕ μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας).Το Έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ του «Επιμελητηρίου Χαλκιδικής» από τη μεριά της Ελλάδας και του Συνεταιρισμού Αγροτουρισμού και Οικοτουρισμού “Country Escape” από τη μεριά της Λευκορωσίας. Σκοπός του Έργου είναι η υλοποίηση δράσεων σύνδεσης των Τουριστικών ΜμΕ μεταξύ των δύο χωρών και η επιπλέον ανάπτυξη του αγροτουρισμού στις περιοχές αυτές. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, ελληνικές και λευκορωσικές ΜμΕ από τον κλάδο του τουρισμού θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις έτσι ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας, την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών και τη συλλογή πληροφοριών για εναλλακτικές αγορές. Στόχος του Έργου είναι η συμμετοχή 30 ΜμΕ συνολικά, εκ των οποίων οι 15 ΜμΕ από την Ελλάδα που θα ταξιδέψουν στην Λευκορωσία για την υλοποίηση των συναντήσεων και αντίστοιχα 15 ΜμΕ από την Λευκορωσία οι οποίες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια παραμονής των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στην ξένη χώρα θα υλοποιηθούν δράσεις όπως επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β matching), επισκέψεις σε σχετικές κλαδικές εκθέσεις, δικτύωση των ΜμΕ.
Το κόστος μεταφοράς, μετακίνησης και φιλοξενίας των 15 εκπροσώπων των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καλύπτονται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα. Η επιχειρηματική αποστολή των Λευκορωσικών επιχειρήσεων που θα επισκεφτεί την Χαλκιδική θα φιλοξενηθεί στον Πολύγυρο το διάστημα από 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2022, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το Μινσκ της Λευκορωσίας το χρονικό διάστημα από 10 έως 17 Απριλίου 2022. Από ελληνικής πλευράς θα απαιτηθεί για τη μετάβαση αεροπορικώς προς τη Λευκορωσία, διαβατήριο σε ισχύ και έκδοση ταξιδιωτικής βίζας.
Βασική προϋπόθεση, βάσει των οδηγιών του προγράμματος, για τη συμμετοχή στην επιχειρηματική αποστολή είναι :
Η επιχείρηση να είναι Μικρομεσαία
Η επιχείρηση να ανήκει στον ευρύτερο κλάδο του Τουρισμού (Αγροτουρισμός, Οικοτουρισμός, κλπ.)
Η έδρα της επιχείρησης να είναι σε αγροτική περιοχή
Θα δοθεί προτεραιότητα σε γυναικείες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες σε καίριες διοικητικές θέσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε άτομα κάτω των 35 ετών.
Παρακαλούμε πολύ, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή, να συμπληρώσουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να την αποστείλουν στο Επιμελητήριο , στο e mail : info@epichal.gr μέχρι στις 31/01/2022.
Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link: https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=7007&articleid=13661
Στις αιτήσεις θα τηρηθεί σειρά υποβολής ενώ θα εξεταστούν ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων συμμετοχής, από τον υπεύθυνο διαχειριστή του προγράμματος .
Η διάρκεια του Έργου είναι 6 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Δεκεμβρίου 2021 και λήξης την 31η Μαΐου 2022, ενώ η αναθέτουσα αρχή είναι το Eurochambres (Ευρωεπιμελητήριο).
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 12 - 14 Μαρτίου 2022
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 12-14/03/2022 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.
Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανωτέρω έκθεση πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, αυστηρά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 28/01/2022 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: pr@epihal.gr
Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link: https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=7007&articleid=13681
Σημείωση:
Η είσοδος στους επισκέπτες της έκθεσης, επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης covid-19.
Η είσοδος στους εκθέτες και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εκθετών επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης covid-19 ή αρνητικού διαγνωστικού test διάρκειας 48 ωρών.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 εσωτ. 5, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.
Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικών Έργων στο ΕΠ Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 στη Χαλκιδική
Ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» (ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ) δημοσιεύει Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικών Έργων με τίτλο: «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ», στα πλαίσια του Μέτρου 8.3.3 “Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης” της Προτεραιότητας 4 “Αύξηση της απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αλιεία & Θάλασσα 2014-2020” στη Χαλκιδική.
Το Μέτρο εφαρμόζεται στην Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων, Δημοτική Κοινότητα Αμμουλιανής, Δημοτική Κοινότητα Ιερισσού, Τοπική Κοινότητα Νέων Ρόδων, Τοπική Κοινότητα Ολυμπιάδος, Τοπική Κοινότητα Ουρανοπόλεως του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, Δημοτική Κοινότητα Συκέας και στην Τοπική Κοινότητα Σάρτης του Δήμου Σιθωνίας.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται ενδεικτικά σε 1.274.856,00€ (συγχρηματοδότηση από το ΕΤΘΑ).
Η δράση που δύναται να υλοποιηθεί αφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών – Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).
Συγκεκριμένα, θα ενισχυθούν:
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: ΑΛΙΕΙΣ, για
Ίδρυση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδων εστίασης
Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία
Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: ΜΗ ΑΛΙΕΙΣ, για
Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία
Λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης
Χώρους εστίασης και αναψυχής
Το Ποσοστό Επιχορήγησης για όλα τα ανωτέρω είναι 50%.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (http://www.ependyseis.gr) και σε έντυπη μορφή στην έδρα του ΕΦ.
Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στήριξης: 10/11/2021, ώρα 13:00
Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στήριξης: 24/01/2022, ώρα 15:00
Για αναλυτικότερες πληροφορίες, υπεύθυνη είναι η κα. Γεωργία Καραγιάννη, τηλέφωνα 2371024407 & 24507, e-mail: info@anetxa.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ στο link: https://www.anetxa.gr/alieia-prosklisi-idiotikon/
Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην επικράτεια από το Δευτέρα 17 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 67Β_14.01.2022 η απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 2158/2021 με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00. Με την νέα Απόφαση διατηρούνται και παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού για τουλάχιστον μία εβδομάδα, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων με τα μέτρα να ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00. Αναλυτικά το ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο Link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK67V_14_F2022.01.2022EKTAKTAMETRAAPO17.01EOS24.01.2022.pdf
Επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, για τον Ιανουάριο 2022
Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσαν από κοινού στις 14 Ιανουαρίου τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναλυτικά η κοινή απόφαση των Υπουργείων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Link: https://www.mindev.gov.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ad%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd/
Υπ. Οικ.: Παράταση στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 έως 72 δόσεις
Την παράταση υποβολής αίτησης για την ένταξη στην ειδική ρύθμιση των 36 άτοκων και 72 εντόκων δόσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022 (ΦΕΚ 6094/Β/22.12.2021). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
Ενοποίηση εντασσόμενων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για καταβολή χρεών προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ σε 72 δόσεις
Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών η οποία προβλέπει τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τους. Λεπτομέρειες για την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στο link : https://ypergasias.gov.gr/enopoiisi-entassomenon-kad-pou-boroun-na-ypachthoun-sti-rythmisi-gia-katavoli-chreon-pros-efka-kai-aade-se-72-doseis/
Τροποποίηση της ΚΥΑ για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου 2022 – Οι ΚΑΔ για την εστίαση
Τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2022 για επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκε απαγόρευση μουσικής και των οποίων περιορίστηκε η λειτουργία έως τα μεσάνυχτα με εντολή δημόσιας αρχής, καθορίζει απόφαση (Αριθμ. απόφ. 109412 - ΦΕΚ 6368/Β/31.12.2021) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους περιορισμούς σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ, μπορούν να θέτουν σε αναστολή για τον Ιανουάριο τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021 με υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποχρεούνται να μην προβούν σε απολύσεις για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή. Επιπρόσθετα, μπορούν να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή.
Με την ην απόφαση 3512/17-01-2022, ΦΕΚ 103/Β/17.01.222 τροποποιείται η απόφαση 109412(ΦΕΚ 6368/Β/31.12.2021).
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες.
ΕΦΚΑ: «Λιμνάζουν» αρρύθμιστα κορωνοχρέη πάνω από 1,5 δισ.
Πολύ χαμηλή συμμετοχή στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για τα κορωνο-χρέη που δημιουργήθηκαν στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται, παρότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, η εκκαθάριση των οφειλών για τις επιχειρήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες ενέργειες θα ολοκληρωθούν ενός των επόμενων ημερών, με αμφίβολο βέβαια το εάν θα προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση, εάν δεν υπάρξει παράταση. Άλλωστε, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, δίνεται η δυνατότητα για ενιαία ρύθμιση των κορωνοχρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση, όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει ότι ίσως με αυτή τη «διόρθωση» θα υπάρξει ενδιαφέρον.
Πληροφόρηση για το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης με ένα «κλικ» στο teka.gov.gr
Μέσω της ιστοσελίδας του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) teka.gov.gr, που είναι από χθες στον "αέρα", μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Το ΤΕΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1.1.2022 και σε αυτό ασφαλίζονται πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Υπενθυμίζεται πως από 1.1.2023, όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.
ΕΦΚΑ: Μέχρι 31.1.2022 η υποβολή της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας
Σε λειτουργία τέθηκε από 20/12/2021, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022 (Ενότητα Ασφαλισμένοι→Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2022).
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2022.
Επισημαίνεται ότι στην συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία ο χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»→Εισφορές Μη Μισθωτών→«Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης»→«Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».
Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά -βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020-οι Μη Μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.
Κατατέθηκε στη Βουλή o νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο νόμου με τίτλο "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη", σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της "Βιομηχανίας 4.0", της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Λεπτομέρειες για το σχέδιο νόμου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βουλής στο link : https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=c838a77e-be2f-4e23-bb1b-ae1d013d13cf
Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2021 - Υποβολή μέχρι 28.2.2022
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 6375/Β/31.12.2021 η απόφαση 1275/2021 «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2021.» Σύμφωνα με το άρθρο 7 «Για το φορολογικό έτος 2021 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 28/2/2022».
Παράταση προθεσμίας για καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2022 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, θα παραταθεί η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος, «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».
Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Νέα παράταση για απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών
Nέα παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών με νέου τύπου που θα συνδέονται online με το Taxis δίνει η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Α. 1269/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 6301/Β/29-12-2021. Πρόκειται για τύπους ταμειακών μηχανών, που αναφέρονται αναλυτικά στην Απόφαση Α.Α.Δ.Ε.πολ. 1196/2017 - ΦΕΚ 4486/Β/19-12-2017, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022. Κανονικά, η προθεσμία έληγε σήμερα Παρασκευή (31/12). Με την νέα παράταση, παρατείνεται και η πλήρης σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. H online διαβίβαση των στοιχείων, μπορεί να γίνει από την 1η Απριλίου 2022 και μετά. Oι επιχειρήσεις, που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.
Παράταση υποχρέωσης δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού έως 12.03.2022
Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ των Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, (2235/11.01.2022) η ισχύς της 53571/12.5.2021 κοινής απόφασης σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού παρατείνεται από τη λήξη της τελευταίας παράτασής της με την υπ' αρ. 121721/12.11.2021 (Β' 5243) κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, έως και τις 12 Μαρτίου 2022.
Δηλώσεις COVID - ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τροποποιητικές από υπεκμισθωτές
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ άνοιξε η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις Covid από υπεκμισθωτές.
Σχετικό το από 20 Δεκεμβρίου 2021 δελτίο τύπου της Αρχής σύμφωνα με το οποίο:
- από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Covid» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.
- από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση Covid» για τους παραπάνω μήνες.
Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης για τη 2η φάση του 2021
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη 2η Φάση 2021 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων» τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. Καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 608/26.03.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1222/30-3-2021). Σημειώνεται ότι υποβάλλονται μόνο τα παραστατικά της συγκεκριμένης περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση (από 1-7-2021 έως και 31-12-2021) και δεν δύναται να υποβληθούν παραστατικά της 1ης Φάσης Χρηματοδότης στην περίοδο της παρούσας Φάσης (2ης).
Ψηφιακή υπογραφή : Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την απόκτησή της
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αποστολή της είναι η παροχή ψηφιακών υπογραφών, είτε νέας γενιάς (άυλες) είτε κλασσικής μορφής (USB token). Μέσω της νέας ΑΠΕΔ, όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή. Η χρήση ψηφιακής υπογραφής συμβάλλει στην περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση χρόνου. Όλα τα βήματα για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής μέσω της νέας ΑΠΕΔ περιγράφονται αναλυτικά στην πλατφόρμα aped.gov.gr . Για την ισχύ και τις ημερομηνίες λήξης των ψηφιακών υπογραφών, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και την 17η Ιανουαρίου 2022, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από τον ιστότοπο της www.aped.gov.gr στην κατηγορία «Ανακοινώσεις». Επιπλέον, τονίζεται πως η προμήθεια USB tokens από τους πολίτες θα συνεχίσει να γίνεται από τους παρόχους της αγοράς και όχι από την ΑΠΕΔ.
«Συρρικνώθηκαν» οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές το 2021
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, από 129 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, 142,8 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 και 151,51 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018. Οι ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 ανήλθαν στα 64,2 εκατ. ευρώ, από 96,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, 108,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 και 113 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν μέσα στο 2021 ανήλθαν σε 4.487 τεμάχια, από 7.326 τεμάχια το 2020, 8.286 τεμάχια το 2019, 8.893 τεμάχια το 2018 και 9.140 τεμάχια το 2017.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 σε 16,8 εκατ. ευρώ, από 26,5 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές είχαν διαμορφωθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 στα 33,9 εκατ. ευρώ, από 38,1 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο του 2018 και από 30,3 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο δωδεκάμηνο 2021 ανήλθαν σε 10.713 τεμάχια, από 18.402 τεμάχια το 2020, 17.295 τεμάχια το 2019, 20.769 τεμάχια το 2018 και 25.636 τεμάχια το 2017.
Πώς θα λειτουργεί το Eispraxis της ΑΑΔΕ
Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των οφειλετών του Δημοσίου προχωρά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς με την ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος Eispraxis θα «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω μάλιστα νέων «έξυπνων» ελεγκτικών μεθόδων, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ειδικότερα, με το Eispraxis ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ).
Το επόμενο βήμα θα είναι όπως για κάθε οφειλή δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).
Βασικός στόχος είναι φυσικά ο περιορισμός στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ από την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί βέβαια ότι όλα τα σχέδια της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος ή και μελλοντικά έχουν εκπονηθεί και κυρίως θα υλοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική ζωή της χώρας και θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, ούτως ώστε η αγορά να «ζεσταθεί» και πάλι.
Επιστροφή ΦΠΑ με ένα κλικ
Αυτοματοποιημένα χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών θα πραγματοποιούνται οι επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων. Για τις υπόλοιπες θα διενεργείται επανέλεγχος, ενώ θα ζητούνται και πρόσθετα στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα πολύ μεγάλα ποσά επιστροφής ναι μεν θα επιστρέφονται ταχύτερα, αλλά θα εξαιρεθούν από το αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης θα εξαιρεθούν και περιπτώσεις υπότροπων επιχειρήσεων, στις οποίες στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις. Με βάση το νέο σχέδιο, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.
Σε 10 δόσεις η πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ – Από τον Μάρτιο οι δηλώσεις
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στα τέλη Μαρτίου ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου, ενδεχομένως σε 10 δόσεις. Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι από τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινούν την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, επίσης σε 10 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ τον προσεχή Φεβρουάριο θα ξεκινήσει έπειτα από έναν μήνα η υποβολή της φορολογικής δήλωσης και από τον Απρίλιο η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Τετράμηνη παράταση για την υλοποίηση των εργασιών στον Β’ κύκλο
Την παράταση κατά τέσσερις μήνες της προθεσμίας υλοποίησης εργασιών στον Β' κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του. Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής, η προθεσμία αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβασης (όπου απαιτείται) που λήγει στις 26/12/2021, παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 25/4/2022. Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων που εκπνέει στις 31/12/2021 παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 30/4/22. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κ. Σκρέκας: Πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση στο α' εξάμηνο του 2022
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σ΄ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτικό κανάλι. Ο υπουργός ανέφερε για παράδειγμα ότι οι πολίτες θα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα παλαιό ψυγείο ή ένα παλαιό κλιματιστικό που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τονίζοντας πως έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών. Θα υπάρξουν αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ιεράρχησης, είπε ο κ. Σκρέκας.
Απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για νέους 15 – 29 ετών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Το μέτρο αφορά τους νέους από 15 έως και 29 ετών και «πιάνει» τόσο τα συμβόλαια κινητής όσο και τα καρτοκινητά. Για την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας απαιτείται μόνο μια αίτηση, αυτή της υπαγωγής στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και καρτοκινητής τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε). Το Μη.Δ.Α.Τε. είναι το μητρώο δικαιούχων απαλλαγής τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την επιχειρησιακή εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Η αίτηση υποβάλλετε στο mobilefees.gov.gr. Για τη σύνδεση στο mobilefees.gov.gr χρειάζονται οι κωδικοί Taxisnet και οι ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του δικαιούχου -τον δικό σας ή του ανήλικου τέκνου.
ExportReady Σεμινάρια: «Πως να γίνετε ExportExperts»
Τον Φεβρουάριο συνεχίζεται ο κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων ExportReady Master του ΣΕΒ «Πως να γίνετε ExportExperts» - “Τρόποι εισόδου και δίκτυα διανομής σε αγορές στόχους”. Το πρώτο σεμινάριο θα αποτελείται από δύο ενότητες:
• Η πρώτη ενότητα με θέμα «Τρόποι εισόδου στις αγορές στόχους», θα λάβει μέρος στις 1 Φεβρουαρίου 2022 μεταξύ 15.00 –
17:00 μ.μ.
• Η δεύτερη ενότητα με θέμα «H επιλογή του κατάλληλου μέσου προώθησης» θα λάβει μέρος στις 2 Φεβρουαρίου 2022 μεταξύ
15.00 – 17:00 μ.μ.
Τo σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τις
εξαγωγικές τους ικανότητες, να αυξήσουν την εξαγωγική τους δυναμική, και να βελτιώσουν τις στρατηγικές αποφάσεις τους.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εταιρείες μέλη του ΣΕΒ κατά προτεραιότητα και θα μεταδοθεί μέσω πλατφόρμας zoom. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης και δεύτερης ενότητας του σεμιναρίου εδώ(https://www.sev.org.gr/ekdiloseis/pos-na-ginete-exportexperts-tropoi-eisodou-kai-diktya-dianomis-se-agores-stochous/) . Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν για τα μέλη του ΣΕΒ. Για τα μη μέλη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή εδώ (https://www.sev.org.gr/invitations/pos-na-ginete-exportexperts/ ). Θα λάβετε το σύνδεσμο παρακολούθησης μετά την εγγραφή σας. Για περισσότερες πληροφορίες: site: www.sev.org.gr e-mail: ir@sev.org.gr τηλ: 211 5006 107.
Υπουργείο Παιδείας _Σχολεία : Ανακοίνωση για την προμήθεια των νέων self test
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Παιδείας στη σχετική ενημέρωση, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα οι Εκθέσεις Artozyma, Detrop Boutique και Freskon
Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των εκθετών, επισκεπτών και συνεργατών της. Ειδικότερα, η 10η Διεθνής Έκθεση Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής Artozyma και η 30η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών Detrop Boutique, που ήταν προγραμματισμένες για τις 26-28 Φεβρουαρίου, αναβάλλονται για τις 2-4 Απριλίου, ενώ το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon, που ήταν προγραμματισμένο για τις 7 με 9 Απριλίου, μεταφέρεται στις 12-14 Μαΐου. Η ΔΕΘ-Helexpo έκρινε σκόπιμο να αναμείνει τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των τριών της εκθέσεων. Artozyma, Detrop Boutique και Freskon θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν εκθέτες και επισκέπτες με ανανεωμένη δυναμική, αλλά και με μια πιο αισιόδοξη προοπτική.
Ενδιαφέρον γερμανικής επιχείρησης για επιχειρηματική συνεργασία με ελληνικές εταιρίες
Το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου έγινε αποδέκτης αιτήματος γερμανικής ατομικής επιχείρησης με την επωνυμία «Feinkost Chatta», η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο μεσογειακών τροφίμων και ποτών και η οποία ενδιαφέρεται να συνάψει επιχειρηματική συνεργασία με ελληνικές εταιρίες/προμηθεύτριες ειδικότερα ελιών, τυροκομικών προϊόντων και οσπρίων. Τα στοιχεία επικοινωνίας της εν λόγω εταιρίας είναι: Υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Khuram Ali Chatta, Διεύθυνση: Äppelallee 69, 65203 Wiesbaden τηλ.: +49 (0) 1774344980, Email: chatta-feinkost@hotmail.de .
Ενδιαφέρον ισραηλινής αλυσίδας super markets Shufersal για εισαγωγές εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού από την Ελλάδα
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, περιήλθε μέσω της Κεντρικής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων του Ισραήλ ανακοίνωση ενδιαφέροντος της μεγαλύτερης ισραηλινής αλυσίδας super markets Shufersal για εισαγωγή εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού από την Ελλάδα. Σε περίπτωση εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος, παρακαλούμε για απ' ευθείας επικοινωνία με την κυρία
Sharon Mermelstein
Deputy Director
International Relations Division
Tel.+972-3-5631021
Fax.+972-3-5619027
Ε-mail: sharonc@chamber.org.il
Ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα από Σερβική εταιρεία
Η σερβική εταιρεία Aman, η μεγαλύτερη εγχώρια αλυσίδα λιανικής στη Σερβία με περισσότερα από 280 σούπερ μάρκετ λιανικής αυτή τη στιγμή και 3.500 υπαλλήλους, πάνω από 30 σούπερ μάρκετ και 20 υπεραγορές σε όλη τη χώρα, ενδιαφέρεται να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της. Για το λόγο αυτό αναζητά ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξάγουν στη Σερβία. Η εταιρεία Aman, που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 270 εκατ. €, εισάγει διάφορα είδη προϊόντων από όλο τον κόσμο, από τρόφιμα μέχρι ρούχα και προϊόντα για το σπίτι και το νοικοκυριό.
Ενδεικτικό βίντεο για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε εδώ: https://we.tl/t-npZadpRzEe
Οι κύριες κατηγορίες προϊόντων που την ενδιαφέρουν είναι: αλμυρά και γλυκά είδη, κονσέρβες, χυμοί, μαρμελάδες, noodles, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κονσερβοποιημένα φρούτα κα. Πληροφορίες: Aleksandra Vuković, Category manager, AMAN doo, Vinogradska 52a, 11000 Beograd. Tel: +381 62 88 70 630, E-mail: aleksandra.vukovic@aman.co.rs, www.aman.co.rs
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ "ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΩΙΝΟΥ" ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.)
Η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων "ΘΕΡΜΑΛΙΑ" με έδρα την Χανιώτη, η οποία αποτελεί μέλος της ΣΕΤΚΕ, επιθυμεί να σας ενημερώσει για την νέα δράση της ΣΕΤΚΕ ''Καλάθι Πρωινού'' το οποίο προσφέρουν τα τουριστικά καταλύματα της χώρας στους επισκέπτες τους, όπως και τη δυνατότητα ένταξης σας στο Μητρώο Παραγωγών / Προμηθευτών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε πως προβάλλονται οι παραγωγοί / προμηθευτές που έχουν ήδη ενταχθεί στο μητρώο του "Καλάθι Πρωινού" και από τους οποίους τα πιστοποιημένα καταλύματα προμηθεύονται τα προϊόντα που προσφέρουν.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι η ένταξη στο μητρώο παραγωγών για τους μικρούς παραγωγούς είναι Δωρεάν και περιλαμβάνει τα εξής:
Ένταξη στο μητρώο παραγωγών στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Αναφορά της επωνυμίας της επιχείρησης στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Επιγραμματική αναφορά των προϊόντων σας στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Αναφορά κάποιου στοιχείου επικοινωνίας (τηλέφωνο ή email) στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Επιπλέον, για τους μικρούς παραγωγούς που επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη προβολή της επιχείρησης τους όπως και των προϊόντων τους στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr), το κόστος ένταξης στο μητρώο παραγωγών είναι 70 € συν Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει τα εξής:
Ένταξη στο μητρώο παραγωγών
Κείμενο παρουσίασης της εταιρίας σας / συνεταιρισμού σας σε Ελληνικά,
Αγγλικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Ανάρτηση του φωτογραφικού σας υλικού στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Χάρτη με την τοποθεσία σας στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Για τους προμηθευτές όπως και για μεγάλες μονάδες παραγωγών, το ετήσιο κόστος συμμετοχής είναι 150 € συν Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει τα εξής:
Ένταξη στο μητρώο παραγωγών
Κείμενο παρουσίασης της εταιρίας σας / συνεταιρισμού σας σε Ελληνικά, Αγγλικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr) όπως και αναλυτική περιγραφή για κάθε προϊόν
Ανάρτηση του φωτογραφικού σας υλικού στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Χάρτη με την τοποθεσία σας στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης (www.t-cert.gr)
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας :
Διονυσίου Αιγινήτου 7, 11528, Ιλίσια
Τηλ. 210 6422418 | Φαξ. 210 6429725
email: info@setke.gr, www.setke.gr
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :
https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf .
Η επίσημη σελίδα του Επιμελητηρίου στα social media
Σας ενημερώνουμε ότι από εδώ και πέρα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα βρίσκεται κοντά σας στο Facebook μόνο μέσα από την επίσημη σελίδα του. Για να παρακολουθείτε πιο άμεσα τα νέα και τις ενημερώσεις μας, μπορείτε να κάνετε like. 👍
https://www.facebook.com/halkidikichamber
🆕 Επίσης, θα μας βρείτε πλέον και στις σελίδες μας σε Instagram & LinkedIn.
https://www.instagram.com/halkidikichamber/
https://www.linkedin.com/company/chamber-of-halkidiki/
Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:
Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης, ή
ΙΙΙ. Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου