Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Σχολική Ενδυνάμωση στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο» και είχε σαν στόχο την ενδυνάμωση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, ώστε να επιτευχθεί η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιπέδων μάθησης, καθώς και η παροχή κινήτρων και διαδικασιών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών σε ένα σχολείο που θα χαρακτηρίζεται από ανοιχτότητα, συμπερίληψη, συνέργεια, συλλογικότητα και κλίμα εμπιστοσύνης και θα ενσωματώνει το πλέγμα αξιών της ενεργού πολιτειότητας, που συνδέεται... άρρηκτα με την ιδέα του Ευρωπαίου πολίτη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις παρακάτω 5 ροές-επιμορφωτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 5 εκπαιδευτικοί του σχολείου:
«Συμπεριληπτική Ηγεσία» που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη και αφορούσε τεχνικές ηγεσίας στην τάξη ώστε να ενθαρρύνεται η συμπερίληψη όλων, χρησιμοποιώντας καινούριες ιδέες και συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. Συμμετείχε ο κ. Χαράλαμπος Πιτατζίδης.
«Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού». Η επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στην Πράγα και στόχευε στην βελτίωση των δεξιοτήτων της επιμορφούμενης, ώστε να κινητοποιεί και να καθοδηγεί τις ομάδες εργασίας προς τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού. Συμμετείχε η κ. Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου.
«Μάθηση βάσει έργου και ικανοτήτων: καινοτόμες και αποτελεσματικές μέθοδοι και εργαλεία» που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα. Σκοπός της κινητικότητας ήταν η απόκτηση γνώσεων στις καινοτόμες διδακτικές μεθόδους και εργαλεία και συγκεκριμένα στην μάθηση βάσει έργου (project based learning), στην συνεργατική μάθηση, στην μικτή μάθηση (blended learming) και στην ανεστραμμένη τάξη (flipped classroom). Συμμετείχε η κ. Παναγιώτα Καζάκη.
«Ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο για όλα τα παιδιά». Πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο και είχε ως στόχο την εκπαίδευση σε δεξιότητες διαχείρισης πολυπολιτισμικών τάξεων μικτών ικανοτήτων μέσω της προαγωγής της συνεργατικής μάθησης και της χρήσης εργαλείων ΤΠΕ που ενισχύουν ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον, αναπτύσσουν διαπολιτισμική συνείδηση και προάγουν μια Ευρωπαϊκή ταυτότητα με δημοκρατικές αξίες. Συμμετείχαν οι κ.κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου, Βασιλική Κιμισκίδου και Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου.
«Ενεργή τέχνη: Κατανόηση και απόλαυση της τέχνης στην τάξη και όχι μόνο», που υλοποιήθηκε στην Φλωρεντία και αφορούσε στον συνδυασμό της θεωρίας και της πρακτική της τέχνης με παραγωγικό τρόπο, ώστε να διατηρείται ενεργή η προσοχή και τα κίνητρα των μαθητών μέσα από μια δημιουργική τάξη και διαδικασία που περιλαμβάνει: παραγωγή τέχνης, επικοινωνία τέχνης, προετοιμασία και επίσκεψη σε μια έκθεση τέχνης. Συμμετείχε η κ. Παναγιώτα Καζάκη.
Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί γέμισαν με γνώσεις για καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ήρθαν σε επαφή με εκπαιδευτικούς άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων με τους οποίους αντάλλαξαν ιδέες και έθεσαν τις βάσεις μελλοντικής επικοινωνίας και πιθανής συνεργασίας σε άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:
• Ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
• Ενημέρωση σχολείων της Ν. Καλλικράτειας.
• Διαδικτυακή ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στις 18.00 στο https://minedu-secondary2.webex.com/meet/kat_pap.
• Διαδικτυακή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 18.00 στο https://minedu-secondary2.webex.com/meet/kat_pap
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου