"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής: Ενημερωτικό δελτίο τύπου για την πανδημία και τα εμβόλια

Η πανδημία επανέρχεται με σφοδρότητα. Όπως διαφαίνεται η πλειονότητα του κόσμου στο επόμενο διάστημα θα έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τον ιό και το ζήτημα της προφύλαξης θα είναι πιο επιτακτικό με μόνες επιλογές τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό . Για όσους δεν έχουν εμβολιστεί το δίλημμα “εμβολιασμός ή νόηση” θα είναι όλο και πιο πιεστικό.

Επειδή η πραγματική ελευθερία της επιλογής προκύπτει από την σωστή γνώση ως ιατρικός σύλλογος θεωρούμε χρέος μας  να παρουσιάσουμε με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο στους συμπολίτες τα  κομβικά ζητήματα  που αφορούν την πανδημία και τα εμβόλια.


Έτσι σχεδόν δυο χρόνια μετά γνωρίζουμε τα εξής...


  1. Μέχρι τώρα παγκοσμίως  έχουν νοσήσει επισήμως  246.951.274 και έχουν αποβιώσει λόγω κορονοιού 5.004.855 συνάνθρωποι μας. (περίπου όσο ο μισός ελληνικός πληθυσμός)


  1. Η εξάπλωση και μετάδοση του Sars Cov 2 παρ΄ ολα τα μέτρα συνεχίζει και θα συνεχίσει με υψηλούς ρυθμούς για το επόμενο χρονικό διάστημα  μέχρι να εκτεθούν  σχεδόν όλοι .


  1.  Εν όψει της μετάλλαξης δ όλοι είναι υποψήφιοι να νοσήσουν (οι εμβολιασμένοι ηπιότερα, οι ανεμβολίαστοι σοβαρότερα).


  1. Η μέση διάρκεια προστασίας των εμβολίων  μετά την δεύτερη δόση φαίνεται  ότι διαρκεί περίπου 6 μήνες  και η 3η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη.


  1. Είναι σίγουρο πλέον ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είναι πλήρως απροστάτευτος στις πιθανές  επιπλοκές του ιού. Στην τελευταία αναφορά του Ε.Ο.Δ.Υ. οι διασωληνωμένοι, οι 363 (84.22%) είναι  ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι  68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

  2.  Η πιθανότητα να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ  κάποιος εμβολιασμένος  είναι 1/100.000 ενώ στην περίπτωση μη εμβολιασμού 1/9000.


  1. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν πλέον αποδείξει στην πράξη  ότι είναι ασφαλή( 6 από τους 10 γνωστούς μας είναι εμβολιασμένοι ).


  1. Παγκοσμίως έχουν  γίνει  περίπου 6,9  δισεκατομμύρια   εμβολιασμοί (6.893.866.617 δόσεις)  


  1. Τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα είναι οι ατομικές προφυλάξεις και ο εμβολιασμός.


  1. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας μετάδοσης στενεύουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για όποιον αποφασίσει να εμβολιαστεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή διότι είναι πολύ πιθανό να νοσήσει πριν προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.


ΕΜΒΟΛΙΑ 


Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι  τα mrRNA εμβόλια δεν προέκυψαν από το πουθενά και δεν ήταν ιδέα ή πείραμα της τελευταίας στιγμής. Πίσω από την δημιουργία τους  υπάρχει πάνω από 1/4 του αιώνα  (25 χρόνια ) σκληρής δουλειάς,  ερευνών,  κλινικών δοκιμών αποτελεσματικών και μη. Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να δείτε στον παρακάτω ιστότοπο (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00594/full)


Επειδή λοιπόν αιωρούνται διάφορα ερωτήματα και δοξασίες γύρω από τα εμβόλια θα προσπαθήσουμε  να απαντήσουμε σε επίμαχα ερωτήματα  που έχουν προκύψει  όσο πιο απλά , επιστημονικά και κατανοητά γίνεται. Πριν διαβάστε τα παρακάτω επισημαίνουμε ότι σίγουρες απαντήσεις στην ιατρική δεν υπάρχουν και πολλά ερωτήματα που ίσως  σας γεννηθούν να μην μπορούν να απαντηθούν. Ωστόσο όλη η ιατρική  και η εφαρμογή της διακατέχεται από ένα  βαθμό αβεβαιότητας και η απόφαση χρήσης προϊόντων βασίζεται πρώτα  στην ασφάλεια τους και μετά στην αποτελεσματικότητα τους.


Τι είναι το mRNA ;


Το  mRNA (Messanger RNA) Είναι ένα μόριο που ονομάζεται  αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA)  και μεταφέρει τις πληροφορίες για την δημιουργία πρωτεϊνών σε ειδικά όργανα του κυττάρου που ονομάζονται ριβόσωματα τα οποία στην συνέχει παράγουν τις πρωτεΐνες. (σε ένα κύτταρο μπορεί να υπάρχουν καθημερινά 20.000 μόρια mRNA) Στην περίπτωση των εμβολίων  για την Covid 19 μεταφέρουν πληροφορίες παραγωγής της πρωτεϊνικής ακίδας που βοηθά τον στην προσκόλληση και διείσδυση  του  SarsCov2  στο κύτταρο. Στόχος του εμβολίου είναι ένας μικρός αριθμός μυϊκών κυττάρων να αρχίσει να παράγει μόνο την πρωτεϊνική ακίδα ώστε να αναγνωριστεί από το αμυντικό σύστημα . Ετσι όταν έρθει το σώμα  σε επαφή με τον αληθινό ιό θα   τον αναγνωρίσει πιο γρήγορα και θα τον αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά.


Πόσο διαρκεί το mRNA στο σώμα ;


Τα εμβόλια Pfizer και Moderna λειτουργούν με την εισαγωγή mRNA (αγγελιοφόρος RNA) στα μυϊκά σας κύτταρα. Τα κύτταρα δημιουργούν αντίγραφα της πρωτεϊνικής  ακίδας SARS-CoV-2  και το mRNA αποικοδομείται γρήγορα (μέσα σε λίγες ημέρες). Το κύτταρο διασπά το mRNA σε μικρά αβλαβή κομμάτια. Το mRNA είναι πολύ εύθραυστο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα εμβόλια mRNA πρέπει να διατηρούνται τόσο προσεκτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.   


Τι συμβαίνει με τις πρωτεΐνικές ακίδες  SARS-CoV-2  που προάγουν τα εμβόλια για την COVD 19;


Η πρωτεϊνική  ακίδα SARS-CoV-2  μπορεί να υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές μετά τη μετάφραση εντός του κυττάρου. 

Πρώτον, μπορεί να παρουσιαστεί στην κυτταρική επιφάνεια στη φυσική της μορφή.

Δεύτερον, η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να υποβληθεί σε επεξεργασία εντός του κυττάρου και μέσω του  ενός συστήματος μορίων  ( ιστοσυμβατότητας )  να παρουσιάζεται στην κυτταρική επιφάνεια για αναγνώριση από τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βγειεκτός κυττάρου, όπου μπορεί να αναγνωριστεί από τα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού (που παράγουν αντισώματα) ή να ληφθεί από κύτταρα  του ανοσοποιητικού που μπορούν να επεξεργαστούν το ξένο σώμα  και να το παρουσιάσουν σε άλλα ειδικότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πόσο διαρκούν οι πρωτεΐνiκές  ακίδας SARS-CoV-2 στο σώμα;


Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA) εκτιμά ότι οι πρωτεΐνες ακίδας  που δημιουργήθηκαν από τα εμβόλια COVID-19 διαρκούν έως και μερικές εβδομάδες, όπως και άλλες πρωτεΐνες που παράγονται από τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα  τις  εντοπίζει γρήγορα, επιτίθεται και καταστρέφει τις πρωτεϊνικές  ακίδες SARS-CoV-2 επειδή τις αναγνωρίζει ως ξένο σώμα. Αυτή η διαδικασία «εκμάθησης του εχθρού» είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα καταλαβαίνει πώς να νικήσει τον πραγματικό κορονοϊό. Θυμάται τι είδε και όταν εκτεθείτε στον κορονοϊό στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.  


Πού πάει το εμβόλιο;

Τα εμβόλια παραμένουν ως επί το πλείστον κοντά στο σημείο της ένεσης (τον μυ του βραχίονα) και στους τοπικούς λεμφαδένες.

Αυτό είναι λογικό: οι λεμφαδένες παράγουν λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα για να μας προστατεύσουν από ασθένειες. Ένα βασικό μέρος του λεμφικού συστήματος, οι λεμφαδένες καθαρίζουν επίσης τα υγρά και απομακρύνουν τα απόβλητα. Η εύρεση τεμαχίων ς πρωτεϊνικής  ακίδας SARS-CoV-2 στους  λεμφαδένες είναι απολύτως φυσιολογική, επειδή οι λεμφαδένες λειτουργούν ως υπηρεσία απομάκρυνσης σκουπιδιών για το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο έκανε τη δουλειά του (κατασκεύασε πρωτεΐνες ακίδας, που προκάλεσαν τη δημιουργία αντισωμάτων) και θα απομακρυνθεί από τον οργανισμό.  


Μπορούν τα εμβόλια για τον COVID-19 να αλλάξουν το DNA σας;

Όχι.

Τα εμβόλια COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν το DNA σας. 

Το DNA αποθηκεύεται στον πυρήνα των κυττάρων σας. Τα εμβόλια mRNA κάνουν τη δουλειά τους έξω από τον πυρήνα (σε έναν χώρο που ονομάζεται κυτταρόπλασμα) και δεν αλληλεπιδρούν με τον πυρήνα. Το κύτταρο διασπά και απαλλάσσεται από το mRNA αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. 


Μπορούν  τα εμβόλια να επηρεάσουν την γονιμότητα ;


Όχι.

Όσον αφορά τις γυναίκες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν κάποιο από τα εμβόλια κατά του COVID-19 με τη στειρότητα. Αυτός ο μύθος προέκυψε ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σχετικά με το αντιγόνο (πρωτεϊνικής  ακίδας SARS-CoV-2)  που δημιουργείται από αυτά τα εμβόλια και την υποτιθέμενη ομοιότητά του με μια πρωτεΐνη σημαντική για την προσκόλληση του πλακούντα (syncytin-1). Κανένα από τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν περιέχει syncytin-1, ούτε το γενετικό υλικό που χρησιμοποιείται στα εμβόλια κωδικοποιεί τη syncytin-1. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που παράγεται ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού με τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια για τον COVID-19 δεν έχει δομική ομοιότητα με τη syncytin-1και κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι τα αντισώματα σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα του COVID-19 στόχος εμβολιασμού syncytin-1.


Όσον αφορά τους άνδρες, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 καθιστούν τους άνδρες υπογόνιμους, ούτε υπάρχει αληθοφάνεια σε αυτό. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει μείωση στις παραμέτρους του σπέρματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου mRNA COVID-19 (Gonzalez, Ιούνιος 2021).


Το περίβλημα του εμβολίου που παράγεται  με νανοτεχνολογία είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό;


Το μεγαλύτερο εμπόδιο  μέχρι τώρα στην στοχευμένη  μεταφορά των νουκλεικών οξέων( RNA ,DNA ,mRNA  κ.α.) στον οργανισμό για θεραπευτικούς σκοπούς ήταν η εύκολη διάσπαση τους.

Με την πρόοδο της νανοτεχνολογίας όμως κατάφεραν  να δημιουργηθούν σφαιρίδια λίπους που μπορούν  και μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα μεμονωμένο γενετικό υλικό όπως το m RNA.


Τα δύο εγκεκριμένα mRNA COVID-19  εμβόλια χρησιμοποιούν νανοσφαιρίδια λίπους ως οχήματα του mRNA  που περιέχουν  μόρια  πολυαιθανογλυκόλης polyethylene glycol-2000 (PEG ) .Η  PEG  χρησιμοποιειται ευρώς στην κατασκευή φαρμάκων  καλυντικών  προσθετικά τροφίμων και σπάνια προκαλεί αλλεργίες.


Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες  επιπλοκές του εμβολίου  ;


Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει. Μέχρι τώρα από τις μελέτες και την παρακολούθηση των επιπλοκών από τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνισης τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη  δεν έχουν διαπιστωθεί απώτερες επιπλοκές.


Μπορεί να  συμβεί σε μένα κάποια  από αυτές τις επιπλοκές ;


Η απάντηση είναι ότι η πιθανότητα είναι  πάρα  πολύ μικρή  σίγουρα παρά πολύ μικρότερη από το να καταλήξει κάποιος από κορωνοϊό.  100%  βεβαιότητα δεν θα έχετε ποτέ σε μια τέτοια ερώτηση.

Επίσης οι πιθανότητες να πάθετε  κάποιο ατύχημα με το ποδήλατο, το αμάξι ή και έναν περίπατο   είναι  επίσης υπαρκτές. Σκεφτείτε μόνο πόσες ορθοπεδικές κλινικές λειτουργούν καθημερινά και πόσα  περιστατικά δέχονται που  είναι σίγουρα περισσότερα από περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών από φάρμακα ή εμβόλια . Παρόλα αυτά συνεχίζεται τις δραστηριότητες.


Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια και ποιες είναι αυτές ;


Είναι σαφές ότι επιπλοκές υπάρχουν όπως και  σε όλα τα φάρμακα που επιλέγουμε μετά από συστάσεις  των ιατρών και λαμβάνουμε καθημερινά. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε  δεδομένα από τα κέντρα ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC ) και της Ευρώπης (ECDC) οργανισμοί  αντίστοιχοι του Ε.Ο.Δ.Υ. για τις βασικές παρενέργειες των εμβολίων.

Αλλεργικές αντιδράσεις 


Η αναφυλαξία μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι σπάνια και έχει εμφανιστεί σε περίπου 2 έως 5 άτομα ανά εκατομμύριο που έχουν εμβολιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες . Μετά από οποιονδήποτε εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Εάν συμβεί αυτό, αντιμετωπίζεται  αποτελεσματικά και άμεσα από το υγειονομικό προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων.


Θρομβώσεις 


Η θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο  Johnson & Johnson's Janssen  για τον COVID-19 είναι σπάνια. Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2021, περισσότερες από 15,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J/Janssen COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το CDC και το  FDA εντόπισαν 48 επιβεβαιωμένες αναφορές ατόμων που έκαναν το εμβόλιο J&J/Janssen για τον COVID-19 και αργότερα ανέπτυξαν TTS. Ιδιαίτερα  γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών θα πρέπει να γνωρίζουν τον σπάνιο αλλά αυξημένο κίνδυνο αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας. Υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές εμβολίου για τον COVID-19 για τις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί αυτός ο κίνδυνος. 

 Όσον αφορά το εμβόλιο της  Oxford-AstraZeneca COVID-19  έχει σχετιστεί  με αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις. Από  έκθεση του Ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμακοεπαγρύπνισης  διαπιστώθηκαν 169 περιπτώσεις θρομβώσεων  φλεβών  του εγκεφάλου και  53 περιπτώσεις θρομβώσεων σπλαχνικών φλεβών σε 34 εκατομμύρια δόσεις  . Μέσος όρος εμφάνισης  ήταν 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.


Μέχρι σήμερα, δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις TTS μετά από εμβολιασμό με mRNA COVID-19 (Moderna) έχουν αναφερθεί στο σύστημα αναφορών ανεπιθύμητων  συμβάντων μετά από περισσότερες από 401 εκατομμύρια δόσεις  εμβολίων mRNA COVID-19 που χορηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για TTS μετά τον εμβολιασμό με mRNA COVID-19.


Νευρολογικές Επιπλοκές 


Στις ΗΠΑ το CDC , το FDA   και στην Ευρώπη  το  ECDC  παρακολουθούν αναφορές για το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) σε άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλιο J&J/Janssen   και Astra Zeneca COVID-19. Το GBS είναι μια σπάνια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και μερικές φορές παράλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από το GBS, αλλά μερικοί έχουν μόνιμη νευρική βλάβη. Μετά από περισσότερες από 15,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου J&J/Janssen COVID-19  στις Η.Π.Α. , που χορηγήθηκαν, έχουν εντοπιστεί περίπου 244 πιθανές αναφορές GBS στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης έως τις 27 Οκτωβρίου 2021. Αυτά τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε άνδρες 50 ετών και άνω. Το CDC και το ECDC   συνεχίζουν να παρακολουθούν  και να αξιολογούν αναφορές GBS που εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.


Μυοκαρδίτιδα


Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι σπάνιες. Ως τις 27 Οκτωβρίου 2021,  το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης των Η.Π.Α.  έχει λάβει 1.784 αναφορές μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω που έλαβαν εμβόλιο για τον COVID-19. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με mRNA COVID-19 (Pfizer-BioNTech ή Moderna), ιδιαίτερα σε άνδρες εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μέσω της παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των ανασκοπήσεων ιατρικών αρχείων, το CDC και η FDA έχουν επιβεβαιώσει 1.005 αναφορές μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Το CDC και οι συνεργάτες του ερευνούν αυτές τις αναφορές για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει σχέση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.


O ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ΕCDC  τον Ιούλιο του 2021  αναφέρει ότι μετά από ανασκόπηση πολύ σπάνιων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε άτομα που έλαβαν Comirnaty(Pfizer ) και Spikevax (Moderna), η PRAC(Ειδική επιτροπή του  ECDC ) συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας να είναι σε επαγρύπνηση για τα σημεία και τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας σε άτομα που έχουν κάνει αυτά τα εμβόλια επίσης επιβάλει επισήμως την αναγραφή των παρενεργειών  στα φυλλάδια των εμβολίων .

(https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-pharmacovigilance-risk-assessment-committee-prac-5-8-july-2021)


Θάνατοι 


Οι αναφορές θανάτου μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι σπάνιες  τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ περισσότερες από 423 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 χορηγήθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1η Νοεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλώθηκαν 9.367 αναφορές θανάτου (0,0022%) μεταξύ των ατόμων που έλαβαν COVID-19 εμβόλιο.  Ο FDA (ΕΟΦ) απαιτεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιονδήποτε θάνατο μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στο σύστημα αναφορών ανεπιθύμητων  συμβάντων ακόμη και αν δεν είναι σαφές εάν το εμβόλιο ήταν η αιτία. Οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία. Μελετώντας όλα αυτά τα συμβάντα  μέσω των διαθέσιμων κλινικών πληροφοριών, πιστοποιητικών θανάτου, πορίσματα νεκροψίας και των ιατρικών αρχείων, δεν έχει τεκμηριώσει αιτιολογική σύνδεση με τα εμβόλια για τον COVID-19. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν μια εύλογη αιτιώδη σχέση μεταξύ του  εμβολίου J&J/Janssen για τον COVID-19 και του TTS , ένα σπάνιο και σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν—θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια— που έχει προκαλέσει θανάτους.


Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι  ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και προστατεύουν  από το θάνατο , μετατρέπουν μια  θανατηφόρα ίωση σε απλή ίωση.


Σε κάθε  κρίσιμη απόφαση της ζωής μας  πάντα   κάτι χάνουμε και  κάτι κερδίζουμε.

Η απόφαση για εμβολιασμό είναι επιλογή ζωής με ελάχιστες  συνέπειες και  περισσότερα οφέλη . Τέρμα πια οι αδικοχαμένοι.


Με εκτίμηση


Το ΔΣ του ΙΣΧ εκ μέρους όλων των Ιατρών της Χαλκιδικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: