"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Η ζωή του Ιερισσιώτη Μακεδονομάχου Γιώργη Γιαγλή, από τον Χρήστο Φυλαχτό

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2021, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ιερισσού Χαλκιδικής.
Σ΄ αυτές τις υπέροχες εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Χρήστος Φυλαχτός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου, ο οποίος παρουσίασε τη ζωή του Ιερισσιώτη Μακεδονομάχου Γιώργη Γιαγλή, μέσα από στοιχεία του θεατρικού του: "Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής", έκδοση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Ο κ. Φυλαχτός ανέφερε ότι το βιβλίο του εκδόθηκε χάρη στην στήριξη και παρότρυνση του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκδικής κ. Ιωάννη Γιώργου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια.
Εκτός από το βιογραφικό του Καπετάν Γιαγλή και την προσφορά του στον αγώνα, αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση της Ιερισσού παραθέτοντας στοιχεία που για τους περισσότερους, είναι άγνωστα.
Συγκεκριμένα χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του φίλου του, ερευνητή Χρήστου Καραστέργιου ανέφερε τα εξής:

"Το μεσημέρι στις 2 Νοεμβρίου του 1912, το θωρηκτό Αβέρωφ με τα αντιτορπιλικά Πάνθηρ, Θύελλα και Ιέραξ, υπό τις διαταγές του Ναύαρχου Κουντουριώτη ελευθερώνει το Άγιο Όρος και αποβιβάζει άγημα 250 πεζοναυτών στην Ιερισσό υπό την διοίκηση του ανθυποπλοίαρχου Τηλέμαχου Κουρμούλη.
Την άλλη μέρα φθάνει η διλοχία του υπολοχαγού Λυμπέρη Καλοπόθου, με υποδιοικητή τον Ανθ/γό τον Ι. Αλεξάκη. Αργότερα καταφθάνει ο 1ος λόχος και η διμοιρία πολυβόλων του 20ού συντάγματος (300 άντρες) υπό τις διαταγές του Λοχαγού Μιχάλη Μιχάλου. Θα παραμείνει στην Ιερισσό ως τις 3 Φεβρουαρίου του 1913."
Κλείνοντας αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να δημοσιεύσω μέρος του χρονολογίου που βρίσκεται στο παράρτημα του βιβλίου, προκειμένου να μάθουμε τα γεγονότα της απελευθέρωσης του τόπου μας.

1912

5 Οκτωβρ. Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στους Τούρκους. Πρόσκοποι Μακεδονομάχοι αποβιβάζονται στην τοποθεσία «Μαρμάρι» κοντά στα αρχαία Στάγειρα και κατευθύνονται προς Βαρβάρα.

9 Οκτώβ. Ο Καπετάν Γιαγλής πηγαίνει από τη Βαρβάρα στη Νιγρίτα με 35 άντρες.

11- 12 Οκτ. Οι Τούρκοι φεύγουν από τον Ίσβορο.

13 Οκτωβ. Ένοπλη σύρραξη τουρκικής δύναμης στο Χολομώντα με Έλληνες αντάρτες. Σκοτώνεται ο Έλληνας οπλαρχηγός Σωτηριάδης (Καπετάν Τρομάρας).

15 Οκτωβ. Σκληρή μάχη στη Λιαρίγκοβη, στο πανδοχείο του Βασίλη Αλεξάνδρου. Οι αντάρτες με αρχηγό το Γιάννη Ράμναλη πολιορκούν το πανδοχείο αναγκάζοντάς τους Τούρκους να παραδοθούν.

17 Οκτωβ. Η Λιαρίγκοβη ελεύθερη μετά και την προσέλευση πολλών εθελοντών.

20 Οκτωβ. Μάχη ολοήμερη στα Ρεσιτνίκια, όπου οι Έλληνες εξουδετερώνουν τους Τούρκους.

22 Οκτωβ. Οι Τούρκοι αναχωρούν από τον Πολύγυρο μετά από έξυπνο κόλπο του Μητροπολίτη Ειρηναίου. Την ίδια μέρα ο Ανθ/γός Βασίλης Παπακώστας με Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στον Πολύγυρο.

23 Οκτωβ. Ο Γιαγλής απελευθερώνει τη Νιγρίτα.

24 Οκτωβ. Αντάρτικο Σώμα με αρχηγό το Θ.Ι. Ζάχο αποβιβάζεται στην Κασσάνδρα με το ατμόπλοιο «Ελένη» και καταλύει τις εκεί τουρκικές αρχές.

25 & 26 Οκτ. Οι Πρόσκοποι καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν τα χωριά Βάβδος, Γαλάτιστα, Στανός.

1 Νοεμβρ. Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος ξεγελάει τμήμα βουλγαρικού στρατού που οδεύει προς Άγιο Όρος για κατάληψη. Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Γαλάτιστα.

2 Νοεμβρ. Το θωρηκτό «Αβέρωφ» μαζί με τα πολεμικά «Θύελλα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» καταλαμβάνουν το Άγιο Όρος και αποβιβάζει άγημα 250 πεζοναυτών στην Ιερισσό υπό την διοίκηση του ανθυποπλοίαρχου Τηλέμαχου Κουρμούλη. Το απόγευμα ο ελληνικός στρατός υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Γεωργίου Κολοκοτρώνη, εγγονού του πολέμαρχου του ’21, φτάνει στον Πολύγυρο. Το ίδιο απόγευμα ο Ουλαμός του Ανθ/γού Αλεξάκη φτάνει στη Λιαρίγκοβη, απελευθερώνοντας στην πορεία του το χωριό Ρεσιτνίκια και αυτά που βρίσκονταν αριστερά (ζερβά) του.

3 Νοεμβρ. Ο ελληνικός στρατός οδεύει, περνάει και απελευθερώνει τα χωριά Παλαιοχώρι, Ρεβινίκια, Γομάτι και Ιερισσό (Φθάνει η διλοχία του υπολοχαγού Λυμπέρη Καλοπόθου και αργότερα ο 1ος λόχος και η διμοιρία πολυβόλων του 20ού συντάγματος (300 άντρες) υπό τις διαταγές του Λοχαγού Μιχάλη Μιχάλου. Θα παραμείνει στην Ιερισσό ως τις 3 Φεβρουαρίου του 1913.

Μέχρι 10 Νοεμβρ. Ο ελληνικός στρατός ελευθερώνει όλη τη Χαλκιδική.

1913

21 Φεβρ. Οι κάτοικοι της Νιγρίτας ελευθερώνονται και πάλι από τον Καπετάν Γιαγλή.

16 Ιούνη Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος (Β’Βαλκανικός).

10 Αυγ. Συνθήκη Βουκουρεστίου (Ειρήνης). Υπογράφηκε ανάμεσα στις χώρες: Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας.

1946

Σεπτέμβριος. Ο Γιαγλής εκάρη και μετονομάζεται σε Γαβριήλ.

Δεκέμβριος. Εκοιμήθη ο Γαβριήλ, στο κελί του Ιωάννη του Προδρόμου, κοντά στις Καρυές του Αγίου Όρους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: