"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Κ. Μάλαμα: Να κηρυχθεί ο χώρος της εκτέλεσης των τριών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία της Κασσανδρείας Χαλκιδικής ως ιστορικός τόπος

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την κήρυξη του χώρου της εκτέλεσης των τριών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία της Κασσανδρείας Χαλκιδικής ως ιστορικό τόπο, με την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος δ του νόμου 3028/2002. Όπως επισημαίνεται την ερώτηση,  Τον Φεβρουάριο του 1944, στο πλαίσιο των γεγονότων που χαρακτηρίστηκαν ως το “Μακελειό της Βάλτας”, εκτελέστηκαν και τρεις αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους ναζί, μετά από υπόδειξη και συμμετοχή Ελλήνων δοσιλόγων, σε χώρο ο οποίος σήμερα αποτελεί οικόπεδο, επί της κεντρικής πλατείας της Κασσανδρείας Χαλκιδικής.

Με δεδομένο ότι τα γεγονότα του "Μακελειού της Βάλτας” αποτελούν τμήμα της...

εθνικής ιστορικής μνήμης κι οι τόποι όπου εξελίχθηκαν πρέπει να αναδειχτούν, είναι σημαντικό ο χώρος του συγκεκριμένου οικοπέδου, επί της κεντρικής πλατείας της Κασσανδρείας, απέναντι από το κτήριο του Διοικητηρίου, να χαρακτηριστεί ως “ιστορικός τόπος”, με την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος δ του νόμου 3028/2002.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2021


Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού 


Θέμα: Να κηρυχθεί ο χώρος της εκτέλεσης των τριών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία της Κασσανδρείας Χαλκιδικής ως ιστορικός τόπος. 


Τον Φεβρουάριο του 1944, στο πλαίσιο των γεγονότων που χαρακτηρίστηκαν ως το “Μακελειό της Βάλτας”, εκτελέστηκαν και τρεις αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους ναζί, μετά από υπόδειξη και συμμετοχή Ελλήνων δοσιλόγων, σε χώρο ο οποίος σήμερα αποτελεί οικόπεδο, επί της κεντρικής πλατείας της Κασσανδρείας Χαλκιδικής. Στο συγκεκριμένο χώρο απαγχονίστηκαν οι Κλεάνθης Πέγιος, Κοσμάς Χιώτης και Ανέστης Θεοδωρίδης για την αντιστασιακή τους δράση. Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί κρίσιμο σημείο της ματωμένης ιστορίας της Χαλκιδικής και της Εθνικής Αντίστασης και τόπο όπου γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες κι επώδυνες σελίδες της Κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα. Την 31η Ιανουαρίου του 2017, με την υπ. αριθμ. 1285 αίτηση του ο απόγονος του ενός εκ των εκτελεσθέντων Κλεάνθης Πέγιος αιτήθηκε την μετατροπή του χώρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, με την ανέγερση μουσείου Εθνικής Αντίστασης και μνημείου από τον Δήμο Κασσάνδρας. Με δεδομένο ότι τα γεγονότα του Μακελειού της Βάλτας αποτελούν τμήμα της εθνικής ιστορικής μνήμης κι οι τόποι όπου εξελίχθηκαν πρέπει να αναδειχτούν, είναι σημαντικό ο χώρος του συγκεκριμένου οικοπέδου, επί της κεντρικής πλατείας της Κασσανδρείας, απέναντι από το κτήριο του Διοικητηρίου, να χαρακτηριστεί ως “ιστορικός τόπος”, με την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος δ του νόμου 3028/2002. 


Επειδή ο χώρος του απαγχονισμού των τριών στελεχών της Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική πλατεία της Κασσανδρείας Χαλκιδικής πρέπει να κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος. 


Ερωτάται η κυρία Υπουργός 


Θα κηρύξει το οικόπεδο όπου εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού από τους ναζί οι Κλεάνθης Πέγιος, Κοσμάς Χιώτης και Ανέστης Θεοδωρίδης ως ιστορικό τόπο με την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος δ του νόμου 3028/2002;


Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: