"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Κ. Μάλαμα: Να καθιερωθεί η 17η Μαΐου ως ημέρα τοπικής αργίας στο Δήμο Πολυγύρου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Πολυγύρου για την καθιέρωση της ημέρας της έναρξης της επαναστατικής δράσης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό​ στον Πολύγυρο, ως ημέρα τοπικής αργίας. Το συγκεκριμένο αίτημα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανάδειξης της ιστορίας της Χαλκιδικής, της γνώσης και μελέτης της επαναστατικής δράσης των Ελλήνων και της ιστορικής εμβάθυνσης στα γεγονότα που ξεκίνησαν από τον Πολυγύρο και οδήγησαν στην κήρυξη της Επανάστασης της Χαλκιδικής, στην ηρωϊκή θυσία του Καπετάν Χάψα και στο... Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας. Όπως επισημαίνει η Κυριακή Μάλαμα, παρόλο που η 17η Μαΐου έχει κηρυχθεί ημέρα δημόσιας εορτής για τον Δήμο Πολυγύρου με το Προεδρικό Διάταγμα 1119/1980, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η κήρυξή της ως ημέρα τοπικής αργίας, ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και γνώση της εξαιρετικά σημαντικής επαναστατικής ιστορίας της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας συνολικότερα. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 


ΕΡΩΤΗΣΗ 


Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021


Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών 


Θέμα : Καθιέρωση της 17ης Μαΐου ως ημέρα τοπικής αργίας για τον Δήμο Πολύγυρου. 


Η 17η Μαΐου του 1821 αποτελεί την πρώτη ημέρα επαναστατικής δράσης των Ελλήνων στον Πολυγύρο, με την εκδίωξη κι απώθηση του Οθωμανικού στρατού από την περιοχή κι ημέρα κατά την οποία, σε συνέχεια των συγκεκριμένων γεγονότων, συγκλήθηκε έκτακτη σύνοδος με συμμετοχή λαϊκών και μοναχών στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους στις Καρυές, η οποία αποφάσισε την άμεση κήρυξη της επαναστάσης, ενώ ο Εμμανουήλ Παππάς ανακηρύχθηκε ο αρχηγός της κι υπερασπιστής της Μακεδονίας. Παρόλο, όμως, που η 17η Μαΐου έχει κηρυχθεί ημέρα δημόσιας εορτής για τον Δήμο Πολυγύρου με το Προεδρικό Διάταγμα 1119/1980, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η κήρυξή της ως ημέρα τοπικής αργίας για τον Δήμο Πολύγυρου, ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και γνώση της εξαιρετικά σημαντικής επαναστατικής ιστορίας της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας συνολικότερα. 


Επειδή είναι σημαντικό να κηρυχθεί η 17η Μαΐου ως ημέρα τοπικής αργίας για τον Δήμο Πολύγυρου, ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και γνώση για την ιστορία της επανάστασης από την Οθωμανική αυτοκρατορία στη Μακεδονία. 


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 


Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την κήρυξη της 17ης Μαΐου ως ημέρα τοπικής αργίας για το Δήμο Πολυγύρου;


Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: