«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Εορτασμός παρεκκλησίου Αγίου Αθανασίου Πολυγύρου

Επιμέλεια Γιάννης Σφυρής

Η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου κάθε 2η του Μάη για αυτό και λέμε τον Άγιο με το λαϊκό όνομα «Μαηθανάσης».
Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει επίσης στις 18 Ιανουαρίου.
Φέτος η μνήμη του έπεσε ίδια μέρα με το Πάσχα, οπότε ο Μέγας Εσπερινός θα τελεστεί την Παρασκευή 7 Μαϊου στις 7 το απόγευμα και η Θεία Λειτουργία θα γίνει το Σάββατο 8 Μαϊου, στις 7.30 το πρωί με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Κασσανδρείας.
Το ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου είναι από τα παλαιότερα στην περιοχή του Πολυγύρου. Στο τέμπλο του υπάρχουν εικόνες με υπογραφές στα μέσα του 19ου αιώνα.
Από αγιορείτικα αρχεία προκύπτει ότι ο Ναός κατασκευάστηκε το 1860 με επιτροπή εράνου από τον Πολύγυρο η οποία επισκέφτηκε το Άγιο Όρος και τις μονές αυτού για το συγκεκριμένο σκοπό.
Για το όμορφο ξωκκλήσι μας έχουν... ακουστεί διάφορες ιστορίες όπως ότι κατέβαινε στο σημείο από το γειτονικό Καστρί μια βασίλισσα για να προσευχηθεί. Στο σημείο πίσω από το εκκλησάκι έχουν βρεθεί ερείπια κάστρου αλλά και αρχαίοι τάφοι οι οποίοι βρέθηκαν προ εκατό ετών κατά την διάνοιξη τοπικού δρόμου όσο και κατά την διάρκεια εργασιών πριν ορισμένα χρόνια.
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες κατά το παρελθόν για εύρεση χαμένων ζώων στο σημείο, για παρακλήσεις στα γονατα και λιτανείες των κατοίκων στον Άγιο, σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας, για ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβη σε μια παρέα μικρών παιδιών που έπαιζαν ανέμελα στο όμορφο προαύλιο του κ.α.
Στην αφίσα για τον εορτασμό του Σαββάτου υπάρχει η απεικόνιση ενός πίνακα του εξωκκλησίου τον οποίο φιλοτέχνησε το 1967 ο γνωστός ζωγράφος της Θεσσαλονίκης Πάνος Παπανάκος.
Τον Άγιο Αθανάσιο ζωγράφισαν κατά καιρό πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι του Πολυγύρου Γιώργος Παραλής και Φωνής Ζογλοπίτης. Επίσης ο Γιώργος Γαβρίλης και ο Νίκος Κόκκαλος ζωγράφισαν ο καθένας με την δική του οπτική γωνία το όμορφο παρεκκλήσι της πόλης μας, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες της ανάρτησης.
Στην Όλυνθο, όπου ο Άγιος Αθανάσιος είναι πολιούχος και προστάτης, εορτάστηκε σήμερα Τετάρτη.
Στο προσκυνητάρι του υπάρχει η Ιερή Εικόνα του Αγίου Αθανασίου, την οποία έφεραν το 1922 οι πρόσφυγες από τις Λαγοθύρες της Ανατολικής Θράκης, τον λεγόμενο “παππού Αη Θανάση”, γνωστό στην ευρύτερη περιοχή.

Το απολυτίκιο του Αγίου Αθανασίου:

Στύλος γέγονας ορθοδοξίας, θείοις δόγμασιν υποστηρίζων, την Εκκλησίαν Ιεράρχα Αθανάσιε τω γαρ Πατρί τον Υιόν ομοούσιον, ανακηρύξας κατησχυνας Άρείον Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν, το μέγα έλεος


Άγιος Αθανάσιος Πολυγύρου

Ο Άγιος Αθανάσιος από τον ζωγράφο Πάνο Παπανάκο το 1967


Ο Άγιος Αθανάσιος και ο Πολύγυρος. Πίνακας ζωγραφισμένος από την περιοχή Ράχη, από τον Πολυγυρινό Φώνη Ζογλοπίτη


Ο Άγιος Αθανάσιος ξανά ζωγραφισμένος από τον Πάνο Παπανάκο


Ο Άγιος Αθανάσιος, έργο του Νίκου Κόκκαλη


Ο Άγιος Αθανάσιος, τέμπερα του Γιώργου Γαβρίλη


Η εικόνα του Αγίου στο ομώνυμο εκκλησάκι


Ο Άγιος Αθανάσιος της Ολύνθου, ξεκίνησε να χτίζεται το 1969 σε σχέδια του Σωτηρίου Σεφέρ, ο οποίος σχεδιασε πολλές εκκλησίες στον Πολύγυρο και πέριξ αυτού


Ο "Παππου Αηθανασης" στο προσκυνητάρι του ναού του Αγίου Αθανασίου στην Όλυνθο, εικόνα την οποία έφεραν το 1922 οι πρόσφυγες από τις Λαγοθύρες της Ανατολικής Θράκης


Άγιος Αθανάσιος Ολύνθου


Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Ολύνθου, εσωτερικό ναού

Δεν υπάρχουν σχόλια: