"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Ευχάριστα νέα από τον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πολυγύρου

Στον χώρο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός ενός εκ των δύο πολιούχων και προστατών της όμορφης πόλης του Πολυγύρου, του Αγίου Νικολάου, βρισκόταν Ναός κτισμένος προς τιμήν και μνήμην του Αγίου ένδοξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, του έτερου πολιούχου και προστάτου.

Κατά την εξέγερση, όμως, των κατοίκων της Χαλκιδικής προκειμένου να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους κάηκε. Το 1836 κτίστηκε εκ βάθρων ο Ναός που αφιερώθηκε στον... Άγιο Νικόλαο μετά από θαυματουργική επέμβαση του Αγίου, όταν κατ' εκείνη την περίοδο έσωσε τον Πολύγυρο από κάποια λοιμική νόσο, πιθανόν χολέρα.
Οι εργασίες και η αποπεράτωση έγιναν επί Μητροπολίτου Κασσανδρείας Ιακώβου όπως μαρτυρεί η επιγραφή στην βόρεια πλευρά του Ναού, παίρνοντας την μορφή που έχει μέχρι σήμερα.
Οι χαρμόσυνες ειδήσεις αφορούν το επιβλητικό καμπαναριό, σήμα κατατεθέν του Πολυγύρου επί σχεδόν δυο αιώνες, καθώς με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ αλλά και χάρη στο ανύστακτο ενδιαφέρον του προϊσταμένου του Ναού Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεβυτέρου πατρός Αντωνίου Φιλίππου διορθώθηκε και πλέον λειτουργεί όπως πρωτύτερα το ρολόι που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του καμπαναριού.
Πλέον πληροφορεί κάθε περαστικό για την ώρα και ιδιαιτέρως κατά τις ώρες: 07:00 - 14:00  και 17:00 - 21:00 Με την κρούση της καμπάνας ανάλογες φορές με την ώρα, όπως και παλιότερα. Η είδηση αυτή, λοιπόν, είναι χαρμόσυνη καθώς η ιστορική καμπάνα του Αγίου Νικολάου είναι ορόσημο για την πόλη μας, όχι μόνο εξαιτίας του επιβλητικού παρουσιαστικού της, αλλά και για το γεγονός της θέσης της καθώς βρίσκεται στις αρχές του παλαιού Πολυγύρου και εισάγει κάθε διερχόμενο στα σοκάκια που τον πλημμυρίζουν με πάμπολλες αναμνήσεις και δέος αντικρίζοντας τα οικήματα, ζωντανές ιστορίες του Πολυγύρου μας, μιας εκ των ομορφότερων και ιστορικότερων πόλεων της Χαλκιδικής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: