"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Χαλκιδική, όμορφος τόπος, δαντελένιος, ξεχωριστός..

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλλής

Όμορφος τόπος, δαντελένιος, ξεχωριστός, κάθε όρμος και μια έκπληξη και δεν είναι τυχαίο που τον τόπο αυτό διάλεξε η Πλατυτέρα των Ουρανών για να εγκαταστήσει την Πολιτεία της, το  περιβόλι της Παναγιάς.

Η Χαλκιδική στο σύνολό της,  κορμός και τρία ποδάρια, από την αρχαιότητα αποτελούσε μία αξιοζήλευτη  περιοχή  και το μήλο της έριδος μεταξύ των Ελλήνων. Κατείχες τη Χαλκιδική έκανες κουμάντο στην... ευρύτερη περιοχή, λόγω δε του καλού της κλίματος αποτελούσε τόπο  διαχείμανσης ανθρώπων και ζώων. Ανθρώπων κατά την αρχαιότητα κυρίως και ζώων κατά τους νεότερους χρόνους.
Κατά την αρχαιότητα τα εκστρατευτικά σώματα τόσο των Αθηναίων όσο και των Σπαρτιατών τη Χαλκιδική διάλεγαν ως τόπο διαχείμανσης, ήταν η μόνη περιοχή που διέθετε κλίμα ήπιο και δυνατότητες τροφοδοσίας σε ικανοποιητικό βαθμό.
Κατά τους νεότερους χρόνους η Χαλκιδική έγινε στόχος κτηνοτρόφων [Βλάχων Αρβανιτών  και Σαρακατσαναίων] λόγω των καλών της χειμαδιών, κάτι που μαρτυρούν και τα σημαντικά υπολείμματα των ομάδων αυτών που ρίζωσαν στη Χαλκιδική και αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους.
Η Χαλκιδική διαθέτει μια από της πλουσιότερες χλωρίδες παγκοσμίως, αν όχι την πλουσιότερη { βοτανική Γκανιάτσα }, ιδιαίτερα το Άγιο Όρος.
Μορφολογικά η Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από ομαλούς και κατάφυτους ορεινούς όγκους, γύρω στα 800 χιλιόμετρα δαντελωτών ακτών, αμέτρητους κολπίσκους, αμμουδιές με κοκκώδη σύνθεση γρανιτώδους προέλευσης λόγω των
μητρικών πετρωμάτων,  που δεν κολλάει στο δέρμα και η ιδιομορφία της αυτή διαμορφώνει ένα από τα καλύτερα κλίματα  με σημαντικές βροχοπτώσεις και βλάστηση ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη.
Στη Χαλκιδική μπορείς να βρεις από τα ποιο σπάνια βότανα, φαρμακευτικά και μη, μέχρι καλλωπιστικούς θάμνους και πανύψηλα δενδρώδη φυτά:
ανεμώνες όλων  των ειδών, χαμομήλια, τσάγια διάφορα,  βολβώδη διάφορα, μελισσοχόρταρα από σουσούρα μέχρι ρείκια και θυμάρι κλπ κλπ,  που για να τα αναφέρεις όλα χρειάζονται πολλές σελίδες. Ακόμη και σιδερίτη μπορείς
να βρεις στην υποαλπική και αλπική ζώνη του Άθω.
Η πληθώρα αυτή των φυτικών ειδών έχει την εξήγησή της και  εντοπίζεται στα μικροκλίματα που δημιουργούνται κατά τόπους τόσο από τη μορφολογία τους εδάφους όσο και από τη σύσταση αυτού. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά την ποικιλία των καπνών «μπασμάδες» και τη σύσταση του εδάφους. Καλλιεργητές καπνών  από ξένη χώρα θέλησαν να μπολιάσουν τα εδάφη τους με τα δικά μας στα οποία ευδοκιμούν οι ποικιλίες καπνών ανατολικού τύπου, κάτι που τους οδήγησε στη σκέψη να  μεταφέρουν τόνους εδάφους από την ανατολική Μακεδονία στη χώρα τους προκειμένου να
μπολιάσουν τα εδάφη τους με τα καλά στοιχεία αλλά απέτυχαν.
Το μικροκλίμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, εδάφους και κλίματος.
Και να διευκρινίσω ότι το έδαφος είναι οργανισμός ζωντανός  άμεσα εξαρτώμενος από τον τόπο και το κλίμα. Και η Χαλκιδική στον τομέα αυτό υπερτερεί κατά πολύ. Όλη αυτή η ποικιλομορφία που τη χαρακτηρίζει δημιουργεί μικροκλίματα που ευνοούν την πλούσια  χλωρίδα, οπότε μοιραίως καταλήγουμε στο κοινώς λεγόμενο: ΣΑΝ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Οι παραγωγικοί τομείς της είναι:

1. Τουρισμός και ενδοχώρα. Όσον αφορά την τουριστική αξιοποίηση των παραλιών έγιναν πολλά, αλλά υπολείπονται ακόμη περισσότερα. Στην ζηλευτή ενδοχώρα της με τα όμορφα δάση της και τα κατακάθαρα νερά της έγιναν ελάχιστα και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν ψηλά στον Τσουκαλά, όπου ξοδεύτηκαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δραχμές, γρήγορα ξεχάστηκαν λες και μας περίσσευαν τα χρήματα αυτά !

2. Ελιά Χαλκιδικής. Εδώ η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορώ να πω ότι έκανε αξιοζήλευτη πρόοδο. Και δεν είναι μόνο η μεγάλη αύξηση της παραγωγής, είναι και η πετυχημένη τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος. Την έκαναν γνωστή σε αγορές και σαλόνια και έγινε πάνω κάτω παγκόσμια γνωστή. Αλλά και εδώ οι δυνατότητες είναι μεγάλες και μένουν πολλά ακόμη να γίνουν.

3. Κρασιά και σταφύλια. Η Χαλκιδική από την αρχαιότητα είναι γνωστή για τα περίφημα κρασιά της. Θα αναφέρω μόνο μια ποικιλία κρασοστάφυλο που ακούει στο όνομα λημνιό . Τομέας με σημαντικές δυνατότητες.

4. Αρωματικά φυτά. Τελευταία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε συστηματικές καλλιέργειες, πέραν της συλλογής των αυτοφυών. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες..

5. Δασικά προϊόντα. Τα καυσόξυλα είναι το ελάχιστο που μπορεί να δώσει το δάσος , η αξία του εντοπίζεται στη λεγόμενη χρήσιμη ξυλεία, χωρίς να παραγνωρίζουμε ένα δυναμικό τομέα που αναπτύχθηκε στον Ταξιάρχη και έχει
να κάνει με την καλλιέργεια των ελάτων για Χριστουγεννιάτικη χρήση.

6. Οι παραγωγικές δυνατότητες είναι μεγάλες και δεν τελειώνουν εδώ ή από εδώ αρχίζουν, χώρια που δεν θίξαμε τις θαλάσσιες καλλιέργειες.

Νερό:
Το νερό είναι κοινό πρόβλημα τόσο της τουριστικής ανάπτυξης όσο και της δυναμικής γεωργίας.
Χρόνια και χρόνια το Δημόσιο μελετάει δύο σημαντικά φράγματα για συγκέντρωση του βρόχινου νερού, αυτό στον Ολύνθιο ποταμό και το δεύτερο στο Χαβρία ποταμό. Το πρώτο μάλλον εγκαταλείφτηκε, το δεύτερο συζητιέται, αλλά πάντοτε προεκλογικά! Το γιατί δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω και το καταθέτω είναι ότι, παραγωγικότερη επένδυση από αυτή
στο νερό δεν μπορώ να φανταστώ.
Στη Χαλκιδική με χρηματοδότηση της Νομαρχίας κατά την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα έγιναν δύο μικρά φράγματα: ένα στα Σανά και ένα στου Ζωγράφου. Και τα δύο είναι πετυχημένα φράγματα και αρδεύουν πάρα
πολλά στρέμματα. Αξίζει να τα επισκεφθείτε, αν σας φέρει ο δρόμος σας.
Εκεί θα αντιληφθείτε πως ένας ξερότοπος αλλάζει όψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: