"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κοινή δήλωση "Συνεργασίας Πολιτών και Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου", για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Ν/Σ του ΥΠΕΣ είναι άκαιρο και πρόωρο. Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου οι ΟΤΑ έχουν σοβαρά προβλήματα με την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και με τις αρμοδιότητές τους και την οικονομική τους κατάσταση.

Άλλωστε και το υπόμνημα της ΚΕΔΕ προς την νέα ηγεσία του υπουργείου, αυτά επεσήμανε και όχι την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Το Ν/Σ ουσιαστικά καταργεί κάθε στοιχείο αναλογικότητας και καθιερώνει ένα απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα με την πρόνοια ότι ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει το 43% εκλέγει αυτόματα το 60% των εδρών .
Ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζει τις τοπικές κοινότητες με:
- Την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης
- Την κατάργηση κοινοτήτων στις έδρες του κάθε δήμου
- Τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων
- Τη μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών και άρα τη διαίρεση των μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους.
- Και τέλος τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων που θα οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών μας ,θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων στην επαρχία ,θα απομακρύνει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.
Δυστυχώς η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά 20.000 τοπικούς συμβούλους που έχουν το μεράκι να συνεισφέρουν στο τόπο τους.
Η Συνεργασία πολιτών Δήμου Πολυγύρου και το Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο,
τάσσονται υπέρ αναλογικών εκλογικών συστημάτων που και τη γνήσια καταγραφή της βούλησης των δημοτών θα εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ θα κατοχυρώνει.
Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μοντέλα στην Ε.Ε. που θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε.
Απαιτούμε τη διατήρηση των διατάξεων του Ν.4555/2018 για τις τοπικές κοινότητες και τη διεύρυνση των αρμοδότητών τους με τους σχετικούς πόρους στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας τους στα πλαίσια βέβαια των Δήμων που ανήκουν.
Είναι εθνική ανάγκη η ενίσχυση των κοινοτήτων
Διαφωνούμε με το όριο του3% για την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων όπως και με τη μείωση της ποσόστωσης των γυναικών από το 40% στο 33%.
Είμαστε αντίθετοι με τη μείωση του αριθμού Δημοτικών - Κοινοτικών Συμβούλων
Πιστεύουμε ότι είναι λάθος η υποχρέωση κατάθεσης ψηφοδελτίων μέχρι 30/6 γιατί έτσι επιμηκύνεται η προεκλογική περίοδος σε βάρος της διοίκησης των ΟΤΑ.
Καλούμε το Υπουργείο ,υπενθυμίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2023 ,να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό-ανοιχτό διάλογο με το σύνολο της αυτοδιοίκησης έτσι ώστε στο τέλος του 2021 να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ένας αξιόπιστος εκλογικός νόμος που δεν θα μεταβληθεί με την επόμενη κυβερνητική αλλαγή .
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο χώρος των συνθέσεων και όχι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: