"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Βάλια Κάλντα - Ψίθυροι της φύσης

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Εθνικός Δρυμός Πίνδου ή Βάλια Κάλντα. Η μυθική "ζεστή κοιλάδα" (στη λατινογενή γλώσσα των Βλάχων).
Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η συνολική έκταση του Δρυμού που ιδρύθηκε το 1966, φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρθένας φύσης.
Στην περίμετρο της κοιλάδας, βρίσκονται οι... οικισμοί Βωβούσα, Περιβόλι, Μηλιά, Κρανιά και το Μικρολίβαδο. Η πιο κοντινή πόλη είναι το Μέτσοβο.
Οι διαδρομές που μας οδηγούν στις κορφές, στις όχθες του Αρκουδορέματος και στις λίμνες της Φλέγκας αφετηρία έχουν τη Βωβούσα καθώς και τα διάσελα από Μηλιά, Κρανιά και Περιβόλι.
Τα ορειβατικά καταφύγια που εξυπηρετούν τους πεζοπόρους είναι η "Βάλια Κάλντα"στη Βωβούσα και αυτό του Μαυροβουνίου, που ανήκει στο Δήμο Μετσόβου και βρίσκεται σε υψόμετρο 1950μ. στη θέση Κόκκινη Βρύση.
Στα χαμηλά και τα μέσα (1000μ.-1600μ.) υψόμετρα του Δρυμού, υπάρχουν απέραντα δάση από μαύρη λεύκη, δασική (λευκόδερμη) λεύκη και οξιά. Απο τα 1600μ. έως τα 1900μ. συναντάμε το ρόμπολο.
Πάνω από τα 1900μ. συναντάμε τα αλπικά λιβάδια που αποτελούνται από πόες και μικρούς θάμνους. Στον Δρυμό έχουν καταγραφεί 415 φυτικά είδη, 86 είδη μανιταριών. Εδώ φιλοξενείται ο άγριος κρόκος, το κυκλάμινο, ο κόκκινος κρίνος και άλλα φυτικά είδη.
Στην πλούσια πανίδα βρίσκουμε
καφέ αρκούδα, λύκο, αγριόγατο, λαγό ζαρκάδι, αγριογούρουνο, αγριόγιδο, ασβό, κουνάβι, σκίουρο και άλλα ζώα.
Η εμπειρία της περιήγησης στη Βάλια Κάλντα είναι μοναδική. Εικόνες, ήχοι, λίμνες, ρυάκια, ρέματα, στάνες. Τα γλυπτά της φύσης τα τεράστια ρόμπολα που πολλά από αυτά είναι υπεραιωνόβια, δεσπόζουν τριγύρω μας.
Στο Μαυροβούνι υπάρχει μια εξωπραγματική εικόνα με διάσπαρτα ρόμπολα, απανθρακωμένα. Αν και εδώ πάνω πέφτουν πολλές αστραπές, τα ρόμπολα αυτά δεν κάηκαν απο αστραπές. Κάηκαν από τις βόμβες Ναπάλμ που με περίσσεια σπουδή έριξαν εδώ, για πρώτη φορά παγκοσμίως οι Αμερικανοί, κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Από την κορφή της Φλέγκας (2157) αντικρίζουμε τις ομώνυμες δίδυμες λίμνες και την λίμνη των πηγών του Αώου.
Το τοπίο στη Βάλια Κάλντα, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Πανδαισία αισθήσεων, οικολογικός παράδεισος, φύση αμόλυντη, που κινδυνεύει μόνο απο τις δραστηριότητες - παρεμβάσεις του ανθρώπου και της σχεδιαζόμενης εκτροπής του Αώου ποταμού.
Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα , πρέπει να διαφυλαχθεί ως έχει και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές,σαν μια ανεκτίμητη κιβωτός ζωής. Η περιήγηση εδώ είναι αλλιώτικη, είναι μια εμπειρία ζωής, εδώ περιηγητή μου θ' ακούσεις τους ψιθύρους της φύσης, θα "ακούσεις" τι είναι σιωπή και θα βγείς διαφορετικός άνθρωπος.

Photo © Μπάμπης Τάσιος















Δεν υπάρχουν σχόλια: