"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας κορωνοϊού από 07 Δεκεμβρίου έως και 14 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5350/Β/05.12.2020 η απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00. 

Αναλυτικά...

το ΦΕΚ στο link https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK5350V_05_F20310.12.2020EKTAKTAMETRASTINEPIKRATEIAAPO07.12EOS14.12.2020.pdf

  • Ποιες δραστηριότητες «ανοίγουν» από 7.12.2020 - Οι Κ.Α.Δ. και οι κανόνες λειτουργίας

Κατόπιν τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη , επισήμανε ότι «Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

➤ Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

➤ Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

➤ Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

➤ Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

➤ Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

➤ Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

➤ Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων .

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

➤ Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

➤ Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

➤ Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

➤ Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

➤ Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

➤ Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

➤ Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.


Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά τηνλειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο».

Η τοποθέτηση του Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη είναι αναρτημένη στο παρακάτω link: http://www.mindev.gov.gr/wp-content/uploads/2020/12/%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD-2.12.2020.pdf


  • Πέτσας: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 σχολεία, εστίαση, διασκέδαση - Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τι θα παραμείνει κλειστό λόγω lockdown τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου (ώρα 06:00) κλειστά θα μείνουν:

  • Σχολεία, Εστίαση, Ψυχαγωγία, Δικαστήρια, Αθλητικές δραστηριότητες (εξάιρεση Super League & Basket League), Χιονοδρομικά κέντρα.

  • Έως την ίδια ημερομηνία (ώρα 06:00) παρατείνονται οι απαγορεύσεις:
    Διαπεριφερειακών (από νομό σε νομό) μετακινήσεων, Συναθροίσεων, Νυχτερινής κυκλοφορίας.

  • Παράλληλα, παρατείνονται έως τις 7 Ιανουαρίου:
    Τηλεργασία, Ατομική άθληση έως τριών ατόμων.

  • Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό:
    Θα υποβάλλουν PLF και αρνητικό PCR 72 ωρών
    Θα υποβάλλονται σε rapid τεστ κατά την είσοδό τους
    Θα μπαίνουν σε δεκάημερη προληπτική καραντίνα.

 Για εκκλησίες, κομμωτήρια, λιανεμπόριο θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5391β_07.12.2020 η Απόφαση Αριθμ. Οικ. 49989/1266/4-12-2020 σχετικά με την Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 - Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 - Αποζημίωση ειδικού σκοπού- Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

  • Βρούτσης: Ηλεκτρονικά πλέον το επίδομα ασθένειας-ατυχήματος από το e-ΕΦΚΑ

Την ηλεκτρονική χορήγηση του επιδόματος ασθένειας-ατυχήματος αποφάσισαν μετά από στενή συνεργασία, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, δημιουργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος και πλέον καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για την λήψη του επιδόματος. Αναλυτικότερα, καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και αυτοματοποιείται όλη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης και για τα τρία μέρη που εμπλέκονται στη χορήγηση του επιδόματος: Ασφαλισμένο, εργοδότη και e-ΕΦΚΑ.

Πλέον, ο θεράπων ιατρός θα στέλνει ηλεκτρονικά την βεβαίωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Ο ασφαλισμένος θα μπαίνει στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική υπηρεσία και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας. Την ίδια στιγμή θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας και ο εργοδότης του ασφαλισμένου προκειμένου να εισέλθει σε αυτή και να βεβαιώσει τα στοιχεία και τη περίοδο αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία του. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ καθώς αυτό θα δύναται να επαληθεύσει την ορθότητα όλων των στοιχείων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολούθως θα εκδίδεται η εγκριτική απόφαση της ηλεκτρονικής αίτησης και θα πραγματοποιείται η καταβολή των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτούντων.

  • Παράταση των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών μελών της να παρατείνουν, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, τα υφιστάμενα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εποπτικών αρχών, προσδιορίζεται ότι:

- Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

- Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Με τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

  • Αναμένεται νέο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για δημιουργία e-shop λιανεμπορίου

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e-shop για τα καταστήματα λιανικής πώλησης, αναμένεται στο τέλος της χρονιάς, με προϋπολογισμό 80.000.000 ευρώ. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, θα χρηματοδοτεί 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, καθώς οι υπηρεσίες καλύπτονται από υφιστάμενη δράση. Ο ίδιος υπενθύμισε, σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, ότι πρόκειται για τη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», στην οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Με το νέο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μιας λιανεμπορικής επιχείρησης για όλη τη δαπάνη θα φτάνει μέχρι τα 5.000 ευρώ και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι' αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά.

  • Παράταση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου για την υποβολή e-αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ – Coursera

Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, ή έως τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη δωρεάν πρόσβαση ανέργων σε διαδικτυακά μαθήματα διαφορετικών ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Coursera. Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 27.000 αιτήσεις. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/dorean-katartise-gia-anergous-coursera

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν κατάρτιση για ανέργους (Coursera).

O ΟΑΕΔ παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε έως 50.000 εγγεγραμμένους ανέργους σε 77 σειρές μαθημάτων υποτιτλισμένων στα ελληνικά, καθώς και σε ακόμη 3.800 αγγλόγλωσσες σειρές μαθημάτων, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων γνώσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Coursera. Μετά την υποβολή των αιτήσεων, θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στους ωφελούμενους με αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με την εγγραφή και πρόσβασή τους στην πλατφόρμα του Coursera. Η διαδικασία επιλογής των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου και η παρακολούθηση των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν επιτυχώς κάθε επιλεγόμενο μάθημα, θα τους παρέχεται δωρεάν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την εταιρεία Coursera.


  • Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, παρατείνεται, για δεύτερη φορά και για δύο ακόμη μήνες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», προκειμένου στην παρούσα ιδιαιτέρως απαιτητική συγκυρία περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ, EΣΠΑ 2014-2020.

Η Δράση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00, αντί την 30η Νοεμβρίου 2020, και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και οι αιτήσεις αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας. Στη Δράση συμμετέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων έως 65%, με σκοπό να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Το επενδυτικό σχέδιο θα κυμαίνεται από 20.000€ έως 200.000€ . Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Στις επιδοτούμενες δαπάνες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και αρκετές οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), οι δαπάνες εξοπλισμού ΤΠΕ & εξειδικευμένου λογισμικού (π.χ. ηλεκτρονικών πληρωμών), η συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα e-marketplaces, καθώς και οι δαπάνες e-marketing (π.χ. διαφημίσεις σε μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα, ανάπτυξη και βελτίωση του περιεχομένου προβολής).

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης και να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης σύμφωνα με τους όρους της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

Ο χρόνος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων είναι μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, και οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis . Περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό του προγράμματος στο link: http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20200612_3h_trop_proskl_erg_ant.pdf .


  • ΥΠ.ΑΝ.: Τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ

Τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μηχανολογικός Εξοπλισμός». Το πρώτο πρόγραμμα που αφορά στην «Γενική Επιχειρηματικότητα» έχει προϋπολογισμό 170 εκατ.  ευρώ. Το δεύτερο πρόγραμμα «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» έχει  προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ. Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα  «Μηχανολογικός Εξοπλισμός» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ  που αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.


  • ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Ύφεση 11,7% το Γ΄ 3μηνο του 2020

Στο 11,7% διαμορφώθηκε η ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ,  αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τα προηγούμενα δύο τρίμηνα του 2020. Πιο συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 14,2% έναντι 15,2% που ήταν η εκτίμηση ενώ το α΄ τρίμηνο του έτους η οικονομία έτρεχε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,4% έναντι ύφεσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Σημαντική ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες το γ΄ τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 44,9% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι εξαγωγές υπηρεσιών η οποίες κατέγραψαν πτώση 80%. Αντίθετα η καταναλωτική δαπάνη έδειξε αντοχές καταγράφοντας αύξηση 1,6%.


  • Συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη Google Ελλάδος, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου

Η Google Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοίνωσε πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Η πρωτοβουλία αυτή από την Google περιλαμβάνει δωρεάν ομαδικά διαδικτυακά σεμινάρια, αλλά και κατ' ιδίαν διαδικτυακή συμβουλευτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την ανοιχτή δράση «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» του  ΕΠΑνΕΚ  μέσω της οποίας επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης,  παροχής υπηρεσιών κ.α. μπορούν να επενδύσουν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους. Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δωρεάν πρόγραμμα ομαδικών εκπαιδεύσεων και κατ’ ιδίαν συνεδριών από την Google Ελλάδος μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα https://learndigital.withgoogle.com/digitalworkshop-el/f2f . Ταυτόχρονα προαναγγέλθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη νέα δράση του ΕΣΠΑ που θα αφορά αποκλειστικά στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στην ψηφιακή τους ανάπτυξη.

  • Η νέα διαδικασία σύστασης ΙΚΕ

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 129284/04-12-2020 από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή σχετικά με τη νέα διαδικασία σύστασης ΙΚΕ. Σύμφωνα με αυτήν παύει η σχετική αρμοδιότητα των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ που λειτουργούσαν έως σήμερα ως Υπηρεσίες Μίας Στάσης για την σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών. Ως εκ τούτου οι τρόποι σύστασης Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών περιορίζονται σε συστάσεις που πραγματοποιούνται μέσω: α. της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ) και με τη χρήση του πρότυπου καταστατικού της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 11026/2020, το αποκλειστικό περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση, β. της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ) και με τη χρήση του πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 109491-2020 το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει τις διατάξεις του πρότυπου καταστατικού, γ. του Συμβολαιογράφου που λειτουργεί ως Υπηρεσία Μίας Στάσης και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον οι συμβαλλόμενοι το επιλέγουν ή αυτό προβλέπεται από διάταξη νόμου ή εισφέρονται στοιχεία ενεργητικού για τα οποία απαιτείται ο συμβολαιογραφικός τύπος


  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής στη Βράβευση Εφευρετών και διεύρυνση δυνατότητας συμμετοχής

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΟΒΙ) με στόχο να βοηθήσει περισσότερους εφευρέτες να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Βράβευσης  Εφευρετών, κατανοώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω πανδημίας, παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, ο Οργανισμός διευρύνει τη δυνατότητα συμμετοχής, καθώς καλεί να συμμετάσχουν και οι εφευρέτες οι αιτήσεις των οποίων έχουν δημοσιευθεί ή τα διπλώματα έχουν χορηγηθεί μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας υποβολής του αιτήματος συμμετοχής στον Διαγωνισμό. Οι λοιποί όροι συμμετοχής παραμένουν ως έχουν. Περισσότερες πληροφορίες στο link : http://www.obi.gr/el/news-category/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

  • Παράταση πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2021

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της 7ης/12/2020 παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

  • ΑΑΔΕ: Ενημερότητα σε προγενέστερο χρόνο για συμμετοχή σε διαγωνισμούς

Μια σημαντική και καινοτόμο απόφαση, που διορθώνει μια στρέβλωση του παρελθόντος, υπέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Η απόφαση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση προβλέπει ότι, ειδικά για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, είναι δυνατόν μια επιχείρηση να ζητά ενημερότητα για συγκεκριμένη ημερομηνία σε προγενέστερο χρόνο και μέχρι τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Προϋπόθεση είναι η επιχείρηση, που τη ζητά, να είναι ενήμερη και κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης αυτής. Η ενημερότητα θα χορηγείται από τη ΔΟΥ, μετά από σχετικό αίτημα, το οποίο μπορεί να υποβληθεί ταχυδρομικά ή με mail. Κοινοποιείται στη θυρίδα της επιχείρησης στο myTAXISnet και επέχει θέση πρωτοτύπου. Η εγκυρότητα ελέγχεται στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Η απόφαση ισχύει από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Πλέον, οι επιχειρήσεις δεν θα χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για το λόγο αυτό, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον, καθώς, για να χορηγηθεί η ενημερότητα αυτή, η επιχείρηση, εκτός από την ημέρα για την οποία ζητά αποδεικτικό ενημερότητας (σε προγενέστερο χρόνο και μέχρι 3 μήνες), πρέπει επίσης να είναι ενήμερη και κατά την ημέρα που υποβάλλει την αίτηση, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες ενημερότητες. Να σημειωθεί ότι στην ίδια απόφαση προβλέπεται ρητά ότι όλες οι ενημερότητες, που κοινοποιούνται στη θυρίδα του πολίτη στο myTAXISnet, επέχουν θέση πρωτοτύπου. Λύνεται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα άρνησης παραλαβής των αντιγράφων των ενημεροτήτων, παρά το γεγονός ότι έφεραν ψηφιακή υπογραφή.

  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.


  • Έργο ΚΕΕ με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα»

H Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» με κωδικό ΟΠΣ 5034827, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 7557/2553/A3/20-11-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΛ0465ΧΙ8-Φ52) όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει με την αριθμ.  1062/Β3/212/21-2-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΙΑ465ΧΙ8-ΘΤ1) όμοια Απόφαση Ένταξης.  Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 15.000 εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, (αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το έργο απευθύνεται σε 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω της συμβουλευτικής, κατάρτισης, και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα. 

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 100 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα:

1

Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ

2

Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών

3

Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

4

Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων

5

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων

6

Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής

7

Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing

8

Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)

Τα Εκπαιδευτικά Επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής, τη Θεωρητική Κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία Πιστοποίησης. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ’ όσον απαιτηθεί).  

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Συνολική Αξία Εκπαιδευτικού Επιδόματος: 100 Ώρες Κατάρτισης χ 5,00 € = 500,00 €. 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Περιφέρεια. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://109.uhc.gr, από τις 12 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00:00 μέχρι συμπλήρωσης του πλήθους των 15.000 ωφελούμενων και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf


  • Μελέτη MICOIL – Επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου – αγουρελαίου Χαλκιδικής, στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer


Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove από τη Χαλκιδική, με μεγάλη τιμή ανακοινώνουν την δημοσίευση της πρώτης παγκόσμιας πιλοτικής μελέτης MICOIL Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease με τίτλο:

«Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή – Πιλοτική Μελέτη MICOIL»

Ειδικότερα η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή.

Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.

Στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», αναφέρει η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη. Η χορηγός εταιρεία όλων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν η «Yanni’s Olive Grove» της οικογένειας Ιωάννη Προδρόμου από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής (web: www.yannisolivegrove.gr, e mail: welcome@yannisolivegrove.gr, τηλ. +30 2373 043124)

Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία στους συνδέσμους:

Journal of Alzheimer's Disease: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044178/

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: https://www.auth.gr/news/press/28479


  • Έρευνα για την κυκλική οικονομία στον τουρισμό στο πλαίσιο του έργου “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό”

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό” διεξάγει έρευνα για να κατανοήσει τι πραγματικά γνωρίζουν οι τουριστικές ΜΜΕ για την κυκλική οικονομία και ποια είναι η τρέχουσα εφαρμογή της ιδέας στον οργανισμό τους. Εκτός αυτού, αυτή η έρευνα αποσκοπεί στην κατανόηση του τι χρειάζονται οι ΜΜΕ για να πραγματοποιήσουν αυτήν τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία. Με βάση τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις τουριστικές ΜΜΕ, το οποίο θα τους παρέχει τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία και πόρους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις του τομέα του τουρισμού παρακαλούμε να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: CEnTOUR_Survey

(https://docs.google.com/forms/d/19SseWaJDsC8lVD0rEzphf8ky0q1yalcIy5UArrw0K_8/viewform?edit_requested=true)


  • Κατανομή των ποσοστώσεων στην εισαγωγή οίνου στη Σερβική αγορά

Σε συνέχεια σχετικής πληροφόρησης από το γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου, σας γνωρίζουμε ότι η σερβική Κυβέρνηση εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζει την κατανομή των ποσοστώσεων για την εισαγωγή 2,5 εκατομμυρίων λίτρων οίνου από την ΕΕ με προτιμησιακή τιμή. Η κατανομή των ποσοστώσεων εισαγωγής οίνου θα περιλαμβάνει μια μέθοδο βασισμένη στη χρονολογική σειρά των τελωνειακών διασαφήσεων βάσει της αρχής της προτεραιότητας. Η ετήσια ποσόστωση περιλαμβάνει τριμηνιαίες ποσοστώσεις 625.000 λίτρων ενώ οι αχρησιμοποίητες ποσότητες εντός ενός τριμήνου προστίθενται στις επιτρεπόμενες ποσότητες εισαγωγής για το επόμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισάγει μια επιχείρηση σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα τρίμηνα είναι το 15% της τριμηνιαίας ποσόστωσης, δηλαδή93.750 λίτρα. Στην περίπτωση που μια επιχειρηματική οντότητα εισάγει λιγότερο από αυτό το ποσοστό, το υπόλοιπο ποσό προστίθεται στην επιτρεπόμενη ποσότητα για το επόμενο τρίμηνο.


  • Επικαιροποίηση Οδηγού Επιχειρείν για τον Καναδά

Σε συνέχεια σχετικής πληροφόρησης από το γραφείο ΟΕΥ Οττάβα Καναδά, σας γνωρίζουμε ότι έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη, «Agora» (http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/office/844), επικαιροποιημένος Οδηγός «Επιχειρείν για τον Καναδά».


  • ΦΠΑ για αγαθά που διακινούνται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας από την 1/1/2021

Σας γνωρίζουμε, μετά από σχετική πληροφόρηση από το Γραφείο ΟΕΥ στο Λονδίνο, ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, προβλέπεται ότι οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ θα εφαρμόζονται και στη Βόρεια Ιρλανδία για διακινήσεις αγαθών μεταξύ κ-μ ΕΕ και Βόρειας Ιρλανδίας, όπως και για διακινήσεις αγαθών εντός της Βόρειας Ιρλανδίας. O τρόπος εφαρμογής του πρωτοκόλλου από βρετανικής πλευράς, ως προς τον ΦΠΑ αγαθών, περιγράφεται στον σχετικό σύνδεσμο που βρίσκεται στη διαδικτυακή πύλη Agora (www.agora.mfa.gr): https://www.gov.uk/government/publications/accounting-for-vat-on-goods-moving-between-great-britain-and-northern-ireland-from-1-january-2021.


  • Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β/5350/05.12.2020, από 07/12/2020 η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται αυστηρά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

e-mail : gemi@epichal.gr, συναλλαγή για ΑΕ - ΟΕ – ΕΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ – Πιστοποιητικά ΓΕΜΗ – ΥΜΣ

e-mail : mitroo@epichal.gr, συναλλαγή για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές

e-mail: info@epichal.gr , για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση & συναλλαγή

Τηλ. :2371024200, 2371024300

Fax: 2371021355

Θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.


*Η απόφαση ισχύει έως και 14/12/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: