«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η αντίδραση της Διοίκησης του Γ.Ν. Χαλκιδικής στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γ.Ν. Χαλκιδικής, επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή κ. Κωνσταντίνο Δεδελούδη και του ζητήσαμε να μας ενημερώσει αν αυτά που γράφονται έχουν κάποια δόση αλήθειας.

Ο κ. Δεδελούδης, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, με προθυμία δέχτηκε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, καθώς και πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά ανέφερε τα παρακάτω:


«Στις πρωτόγνωρες υγειονομικά συνθήκες που βιώνει όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και όλος ο πλανήτης, είναι αδήριτη ανάγκη να τηρούμε όλοι μας υπεύθυνη στάση, όχι μόνο ως προς την τήρηση των μέτρων, αλλά και σε ότι αφορά στην ορθή ενημέρωση των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, και στον απόηχο δηλώσεων που δημιουργούν λανθασμένα κλίμα τρόμου και πανικού στους πολίτες, η Διοίκηση του Γ.Ν. Χαλκιδικής , οφείλει να επισημάνει τα εξής:

1. Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια. Η χρήση που αφορά τα ποδονάρια  δεν αναφέρεται ως απαραίτητη σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 από κανέναν Διεθνή (CDC), Ευρωπαϊκό (ECDC) ή Ελληνικό (ΕΟΔΥ) Οργανισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων.

Η χρήση για ποδονάρια συστήνονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ασθενών με λοίμωξη από ιούς που μεταδίδονται με τα βιολογικά υγρά των ασθενών (αίμα, ούρα κλπ). Οδηγίες για ιούς που μεταδίδονται με σωματικά υγρά όπου περιλαμβάνονται ποδονάρια :

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/map_EBOLA_Dec-2014.pdf

Αν συνέβη κάποιο μεμονωμένο περιστατικό πρέπει να αναφερθεί αρμοδίως στη διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εκφράζει ούτε τις ανάγκες, ούτε τις οδηγίες που έχουν δοθεί αρμοδίως και επισήμως, ούτε και την εικόνα του Νοσοκομείου.

Με ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις σαφείς γραπτές οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

2. Σε ότι αφορά την λειτουργία της ΜΑΦ. Αυτό αποτελεί επιτυχία του Γ.Ν. Χαλκιδικής. Είχαμε ήδη προνοήσει, από την αρχή της πανδημίας, και είχαμε προμηθευθεί τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε όταν και εφόσον χρειασθεί.

ΟΙ ΜΕΘ- ΜΑΦ είναι πολύτιμες, λειτουργούν άψογα ,σώζουν ζωές και είναι αξιοσημείωτο ότι τον μήνα Νοέμβριο είχαμε εννέα αποσωληνώσεις.

3. Σε ότι αφορά την λειτουργία του μοριακού ανιχνευτή pcr του Νοσοκομείου. Αυτός λειτουργεί αδιάκοπα, σε συνδυασμό με την λειτουργία των rapid test. Σε ότι αφορά τα αντιδραστήρια έχουν παραγγελθεί από δωρεές περίπου 1400 αντιδραστήρια τα οποία θα παραλάβει άμεσα το Νοσοκομείο. Για άλλη μία φορά ευχαριστούμε όσους εμπιστεύονται το Νοσοκομείο και προσφέρουν όσο περισσότερο μπορούν στηρίζοντας έτσι την κοινωνία της Χαλκιδικής.

4. Το Νοσοκομείο μας λειτουργεί με κώδικα δεοντολογίας και η δεοντολογία αυτή είναι συνυφασμένη και εμπεριέχεται σε κάθε ανάσα του Νοσοκομείου. Έχει την έννοια ότι προσεγγίζουμε το λειτούργημά μας με την δέσμευση να υπερασπιστούμε και να υπηρετούμε το Δημόσιο συμφέρον – την Δημόσια Υγεία.

5. Με μέγιστο αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, και έχοντας στόχο την βέλτιστη έκβαση του ασθενή και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, το ΓΝ Χαλκιδικής συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη μάχη κατά της πανδημίας COVID 19.

Το σχέδιο αντιμετώπισης, που εκπονήθηκε έγκαιρα, είχε χαρακτηριστικά πρόληψης, όχι μόνο θεραπείας, και για αυτό το σκοπό επεξεργάσθηκε ακραία δυσμενή σενάρια επιδείνωσης πολλαπλών κυμάτων έντασης και επιδείνωσης της κατάστασης.

6. Τα βήματα τα οποία ακολούθησε το ΓΝ Χαλκιδικής ήταν τα κάτωθι:

α. Σύσταση επιτροπής covid19 η οποία είναι αρμόδια να συντονίζει και να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την πανδημία.

β. Δημιουργία κλινικής covid1, 38 κλινών.

γ. Αγορά και τοποθέτηση οικίσκου για την λήψη τεστ pcr ύποπτων περιστατικών. Κάθε ημέρα εξετάζονται πάνω από 50 περιστατικά.

δ. Δημιουργία δύο ξεχωριστών εξεταστηρίων για νοσούντες covid 19 (ενηλίκων -παιδιών)

ε. Δημιουργία κλινικής covid2, 37 κλινών.

στ. Λειτουργία ενός pcr κλειστού τύπου δύο θέσεων (δωρεά).

ζ. Προετοιμασία σε ετοιμότητα μίας επιπλέον κλινικής covid3, 30 κλινών

η. Δημιουργία ΜΕΘ 10 κλινών, από τρεις που διέθετε το ΓΝ Χαλκιδικής. Μέχρι σήμερα έχουν αποσωληνωθεί και έχουν εξέλθει 9 ασθενείς covid 19. Μεταξύ αυτών και μία ασθενής που έπασχε από βαριά ανοσοκαταστολή και ρευματοειδή αρθρίτιδα (συνήθως αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν). Είναι μία περίπτωση που δείχνει την ποιότητα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Είναι μία επιτυχία της ομάδας της ΜΕΘ και του Διευθυντού της. Δεν έχουμε ζητήσει να μεταφερθεί κανένα περιστατικό σε κανένα Νοσοκομείο.

θ. Εγκατάσταση μίας επιπλέον δεξαμενής υγρού οξυγόνου χωρητικότητας 5 κ.μ. η οποία προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα χωρητικότητας 3,3 κ. μ. .αυξάνοντας έτσι την συνολική χωρητικότητα σε 8,3 κ.μ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση σε υγρό οξυγόνο σήμερα έχει εξαπλασιασθεί φθάνοντας τα 2.400 λίτρα από 400 λίτρα .

ι. Το ΓΝ Χαλκιδικής, κατά την διάρκεια της πανδημίας έχει δεχθεί δωρεές αξίας περίπου 500.000 € . Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των δωρεών αφορούσε κυρίως στην προμήθεια αναπνευστήρων και μόνιτορ, προκειμένου να αυξήσει την δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Αξιολογήθηκε, ότι η μάχη θα δοθεί στις ΜΕΘ προκειμένου να προασπίσουμε την ζωή των συνανθρώπων μας και για αυτό το σκοπό απευθυνθήκαμε στην τοπική κοινωνία του Ν. Χαλκιδικής η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Νοσοκομείου.

ια. Επίσης το ΓΝ Χαλκιδικής έχει υποβάλλει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ,προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 808.000€ και ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αξίας 5.000.000 €. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο προγράμματα έχουν εγκριθεί.

Ιβ. Το Νοσοκομείο έχει επεξεργασθεί, έκτακτα δυσμενή σενάρια και βρίσκεται σε ετοιμότητα όταν και εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Όλα αυτά τα καταφέραμε με την στήριξη του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, του Υπουργείου Υγείας, και την προσωπική φροντίδα του Διοικητού της 4ης ΥΠΕ.

Η χθεσινή επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη και του Δκτου της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη στο Γ.Ν. Χαλκιδικής, μας γέμισε κουράγιο, χαλύβδωσε την θέλησή μας και μας έδωσε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Είμαστε περήφανοι για το προσωπικό του Νοσοκομείου που αγόγγυστα προσφέρει υπηρεσίες και σώζει ζωές.

Είμαστε περήφανοι για το Νοσοκομείο μας.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επιδείξουμε σύνεση, υπευθυνότητα και ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την υγειονομική κρίση και να βγούμε νικητές.

Δεν κουραζόμαστε…Δεν λυγίζουμε …Δεν θα αποτύχουμε … Η αποτυχία δεν είναι στις επιλογές μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: