«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Νέος κύκλος e – σεμιναρίων για τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του, εναρμονισμένο πλήρως με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19, διοργανώνει ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια _ online conference, με την καταξιωμένη εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants με πολυετή εμπειρία στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της επαγγελματικής εκπαίδευσης .

Τα e – σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 17:00 – 20:00 με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

  • Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 17:00 – 20:00 με θέμα «Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων – Κοινωνικά Δίκτυα»

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά σεμινάρια δωρεάν μέσω της εφαρμογή της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, zoom.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το e-mail τους, στο οποίο θα τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την παρακολούθησή του (link), μέσω του οποίου θα λάβουν μέρος στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα   έως την Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο «Οργάνωση και Διοίκηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» , πατήστε ΕΔΩ.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο «Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων – Κοινωνικά Δίκτυα», πατήστε ΕΔΩ.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνος κος Μήντος Δημήτριος.

  • Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας κορωνοϊού έως και 07 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5255/Β/28.11.2020 η απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629 με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2020. Αναλυτικά το ΦΕΚ στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=7007&articleid=11761

  • Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, παρατείνεται, για δεύτερη φορά και για δύο ακόμη μήνες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», προκειμένου στην παρούσα ιδιαιτέρως απαιτητική συγκυρία περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ, EΣΠΑ 2014-2020.

Η Δράση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00, αντί την 30η Νοεμβρίου 2020, και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και οι αιτήσεις αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας. Στη Δράση συμμετέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων έως 65%, με σκοπό να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Το επενδυτικό σχέδιο θα κυμαίνεται από 20.000€ έως 200.000€ . Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Στις επιδοτούμενες δαπάνες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και αρκετές οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), οι δαπάνες εξοπλισμού ΤΠΕ & εξειδικευμένου λογισμικού (π.χ. ηλεκτρονικών πληρωμών), η συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα e-marketplaces, καθώς και οι δαπάνες e-marketing (π.χ. διαφημίσεις σε μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα, ανάπτυξη και βελτίωση του περιεχομένου προβολής).

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης και να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης σύμφωνα με τους όρους της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

Ο χρόνος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων είναι μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, και οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis . Περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό του προγράμματος στο link: http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20200612_3h_trop_proskl_erg_ant.pdf

  • Υπ.Οικ. Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση για τους ΚΑΔ που εμπίπτουν στο μέτρο της αναστολής πληρωμών αξιογράφων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5250/Β΄/27-11-2020) η Απόφαση Α.1259/2020 με την οποία καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που εμπίπτουν στο μέτρο της αναστολής κατά 75 ημέρες των πληρωμών αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή), τα οποία λήγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά:

- Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος 1 της Απόφασης.

- Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος 2 της Απόφασης και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά περισσότερο από 50% για την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.

Επισημαίνεται ότι, για να ισχύσει η αναστολή, τα αξιόγραφα πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στα πιστωτικά ιδρύματα εντός 6 εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

  • Υπ. Οικ. : Αρχές Ιανουαρίου η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι το Υπουργείο δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων. Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: στις 28/2/21 τα δικαιολογητικά για τους τρεις πρώτους κύκλους

Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19. Αυτό προβλέπουν τρεις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (υπ' αρ. ΓΔΟΥ 285/23.11.2020, υπ' αρ. ΓΔΟΥ 286/23.11.2020 και υπ' αρ. ΓΔΟΥ287/23.11.2020, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β' 5224/25.11.2020).

  • Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται έως τις 7/12/20 στις 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation), όπου επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΥΠΑ παρατείνονται οι υφιστάμενες notam πτήσεων εξωτερικού οι οποίες και θα ισχύουν έως τις 14/12/20 τα μεσάνυχτα. Ειδικότερα παρατείνονται :

- Οι δύο αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

- Η αεροπορική οδηγία που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

- Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

- Η αεροπορική οδηγία για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

- Η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

- Η notam που προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν της άφιξη τους.

- Notam για Passenger Locator Form (PLF): Υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα Ελληνικά αεροδρόμια. Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες.

  • Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων

Έως 5000 ευρώ θα λάβουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα για να θερμαίνονται υπαίθρια οι πελάτες τους. Λόγω πανδημίας με το άνοιγμα της εστίασης ο κόσμος θα κάθεται έξω οπότε οι σόμπες είναι απαραίτητες γύρω από τα τραπέζια. Η δράση για την εστίαση, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και πρόκειται να διαρκέσει 2 μήνες. Η δράση, προβλέπει την επιχορήγηση της προμήθειας ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου ή παραχωρημένου με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και εντεύθεν και πριν την έγκριση της δημοσίευση της  πρόσκλησης, καλύπτεται από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καταβάλλεται η προσπάθεια, ώστε το σύνολο της επιδότησης να είναι ακατάσχετο. Σημειώνεται πως οι επιλέξιμοι ΚΑΔ στους οποίους πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι:

- 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10

- 56.29.20: Υπηρεσίες καντίνας. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20

- 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30.

  • Ξεκίνησαν οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης από το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 9,9 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων. Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Αυτή η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα. Ήδη, ορισμένοι δανειολήπτες που ανήκουν στην πρώτη φάση, πλήρωσαν, μέσα στον Νοέμβριο, τη δόση του δανείου τους μειωμένη κατά την κρατική επιδότηση. Ενώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Όσον αφορά στους δανειολήπτες που έλαβαν ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.

  • Παράταση υποβολής του Ετήσιου πίνακα προσωπικού έως 31.12.2020

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 5292/1.12.2020 η απόφαση 49093/Δ1.14746/30-11-2020, σύμφωνα με την οποία «Παρατείνεται για το έτος 2020, η προθεσμία της παρ. 5.16 του άρθρου 5 για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος/Ετήσιος Συμπληρωματικός) της υπό στοιχεία οικ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β' 3520), όπως ισχύει, έως και την 31 Δεκεμβρίου 2020».

  • Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών, που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ, καθώς και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ. Η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε απαραίτητη, λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας, όσο και για να εναρμονιστεί η προθεσμία με τον χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων –myDATA. Με την ολοκλήρωση του πλάνου απόσυρσης ή αναβάθμισης, το σύνολο των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ. Διευκρινίζεται ότι η ειδική προθεσμία, που έθεσε ο ν. 4174 για απόσυρση χωρίς κυρώσεις παλαιότερων μοντέλων ΦΗΜ, που έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί βάσει της ΠΟΛ1196/2017, δεν αλλάζει και παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2020.

  • ΟΑΕΔ : Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για δωρεάν πρόσβαση 50.000 ανέργων στην πλατφόρμα εκπαίδευσης του Coursera

Από την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου και ώρα 16:00 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για δωρεάν πρόσβαση 50.000 ανέργων σε διαδικτυακά μαθήματα διαφορετικών θεματικών ενοτήτων και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Coursera. Οι ενδιαφερόμενοι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που διαθέτουν ενεργό δελτίο ανεργίας κατά την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων καλούνται να υποβάλουν, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αίτηση συμμετοχής, έως και την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 ή έως τη συμπλήρωση των 50.000 προσφερόμενων θέσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/dorean-katartise-gia-anergous-coursera


Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν κατάρτιση για ανέργους (Coursera). Στη συνέχεια επιλέγουν «Είσοδος στην Υπηρεσία» και «Είσοδος στο Σύστημα» καταχωρώντας τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ.

Η εταιρεία Coursera μέσω της παγκοσμίως αναγνωρισμένης διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης που διαθέτει, παρέχει σειρά μαθημάτων σε πλήθος ειδικοτήτων σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα Carnegie Mellon, Columbia University, Duke University, École Polytechnique, Johns Hopkins University, Imperial College, New York University, Princeton University, Stanford University, University of Chicago, University of Leeds και Yale University. O ΟΑΕΔ παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εγγεγραμμένους ανέργους σε 77 σειρές μαθημάτων υποτιτλισμένων στα ελληνικά, καθώς και σε ακόμη 3.800 αγγλόγλωσσες σειρές μαθημάτων του Coursera, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την απόκτηση νέων γνώσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Coursera.

Μετά την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων, θα αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στους ωφελούμενους με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την εγγραφή και πρόσβασή τους στην πλατφόρμα του Coursera. Η διαδικασία επιλογής των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020 και η παρακολούθηση των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν επιτυχώς κάθε επιλεγόμενο μάθημα, θα τους παρέχεται δωρεάν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την εταιρεία Coursera.

  • Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 5229/26.11.2020), η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", που έχει στόχο -όπως επισημαίνεται- την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.  Με την απόφαση, θεσπίζεται ο Οδηγός του Προγράμματος που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία κλπ. Το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypeka.gr/Portals/0/Arxiki/20201126_Exoikonomw_Aytonomw.pdf.   Για γενικές πληροφορίες – ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το helpdesk του προγράμματος: Τηλέφωνο: 210 6241829 Ώρες λειτουργίας 07:00 – 21:00 Δευτέρα – Παρασκευή, E-mail: support@exoikonomo2020.gr

  • Access2Markets portal - Εξαγωγές από την ΕΕ, εισαγωγές στην ΕΕ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τη διαδικτυακή πύλη Access2Markets, για την ενίσχυση του εμπορίου εκτός των συνόρων της ΕΕ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η νέα πύλη έρχεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ενδιαφερομένων για καλύτερη επεξήγηση των εμπορικών συμφωνιών και υποβοήθηση των εταιρειών στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις στους δασμούς. Η πύλη αυτή προορίζεται τόσο για τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει ήδη διεθνή εμπορική δραστηριότητα, όσο και για εκείνες που ξεκινούν τώρα να εξερευνούν ευκαιρίες στις αγορές του εξωτερικού. Η πύλη δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να αναζητήσουν με λίγα μόνο κλικ τις ακόλουθες λεπτομέρειες αναφορικά με τα εισαγόμενα και εξαγόμενα αγαθά:

Δασμοί & Φόροι

Κανόνες καταγωγής

Προδιαγραφές προϊόντων

Τελωνειακές διαδικασίες

Εμπορικοί φραγμοί

Στατιστικά στοιχεία εμπορικών ροών

Το παρακάτω link https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content παρέχει πληροφορίες για όλες τις χώρες της ΕΕ και για περισσότερες από 120 εξαγωγικές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Νέο σύστημα καταγγελιών στην ΕΕ σχετικά με το εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16.11.2020 εγκαινίασε ένα νέο σύστημα καταγγελιών των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά αλλά και των παραβιάσεων κατά την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες και στο πλαίσιο του συστήματος των γενικευμένων προτιμήσεων. Με το νέο σύστημα, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 τρέχοντος, οι καταγγελίες θα διοχετεύονται μέσω ενός κεντρικού ενιαίου σημείου εισόδου στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου έτσι ώστε να υπάρχει δομημένος και αποτελεσματικός έλεγχος. Η διαδικασία καταγγελιών είναι ανοικτή για τα κράτη μέλη, τις εταιρείες, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις εμπορικές ενώσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσβαση στα έντυπα καταγγελίας μπορείτε να έχετε μέσω της πύλης «Access2Markets» στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου (Βλ. σχετικά https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/contact-form).

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής στη Βράβευση Εφευρετών και διεύρυνση δυνατότητας συμμετοχής

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΟΒΙ) με στόχο να βοηθήσει περισσότερους εφευρέτες να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Βράβευσης  Εφευρετών, κατανοώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω πανδημίας, παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, ο Οργανισμός διευρύνει τη δυνατότητα συμμετοχής, καθώς καλεί να συμμετάσχουν και οι εφευρέτες οι αιτήσεις των οποίων έχουν δημοσιευθεί ή τα διπλώματα έχουν χορηγηθεί μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας υποβολής του αιτήματος συμμετοχής στον Διαγωνισμό. Οι λοιποί όροι συμμετοχής παραμένουν ως έχουν. Περισσότερες πληροφορίες στο link : http://www.obi.gr/el/news-category/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • Έργο ΚΕΕ με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα»

H Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» με κωδικό ΟΠΣ 5034827, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 7557/2553/A3/20-11-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΛ0465ΧΙ8-Φ52) όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει με την αριθμ.  1062/Β3/212/21-2-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΙΑ465ΧΙ8-ΘΤ1) όμοια Απόφαση Ένταξης.  Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 15.000 εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, (αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το έργο απευθύνεται σε 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω της συμβουλευτικής, κατάρτισης, και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα. 

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 100 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα:

1

Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ

2

Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών

3

Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

4

Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων

5

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων

6

Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής

7

Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing

8

Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)

Τα Εκπαιδευτικά Επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής, τη Θεωρητική Κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία Πιστοποίησης. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ’ όσον απαιτηθεί).  

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Συνολική Αξία Εκπαιδευτικού Επιδόματος: 100 Ώρες Κατάρτισης χ 5,00 € = 500,00 €. 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Περιφέρεια. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://109.uhc.gr, από τις 12 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00:00 μέχρι συμπλήρωσης του πλήθους των 15.000 ωφελούμενων και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf


  • Μελέτη MICOIL – Επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου – αγουρελαίου Χαλκιδικής, στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer


Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove από τη Χαλκιδική, με μεγάλη τιμή ανακοινώνουν την δημοσίευση της πρώτης παγκόσμιας πιλοτικής μελέτης MICOIL Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease με τίτλο:

«Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή – Πιλοτική Μελέτη MICOIL»

Ειδικότερα η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή.

Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.

Στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», αναφέρει η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη. Η χορηγός εταιρεία όλων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν η «Yanni’s Olive Grove» της οικογένειας Ιωάννη Προδρόμου από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής (web: www.yannisolivegrove.gr, e mail: welcome@yannisolivegrove.gr, τηλ. +30 2373 043124)

Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία στους συνδέσμους:

Journal of Alzheimer's Disease: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044178/

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: https://www.auth.gr/news/press/28479


  • Έρευνα για την κυκλική οικονομία στον τουρισμό στο πλαίσιο του έργου “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό”

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό” διεξάγει έρευνα για να κατανοήσει τι πραγματικά γνωρίζουν οι τουριστικές ΜΜΕ για την κυκλική οικονομία και ποια είναι η τρέχουσα εφαρμογή της ιδέας στον οργανισμό τους. Εκτός αυτού, αυτή η έρευνα αποσκοπεί στην κατανόηση του τι χρειάζονται οι ΜΜΕ για να πραγματοποιήσουν αυτήν τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία. Με βάση τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις τουριστικές ΜΜΕ, το οποίο θα τους παρέχει τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία και πόρους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις του τομέα του τουρισμού παρακαλούμε να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: CEnTOUR_Survey

(https://docs.google.com/forms/d/19SseWaJDsC8lVD0rEzphf8ky0q1yalcIy5UArrw0K_8/viewform?edit_requested=true)


  • Πρόσκληση για διαδικτυακή εκδήλωση, 3/12/2020: Συνοριακές διατυπώσεις Βρετανίας - Ελλάδας μετά τις 31 Δεκ 2020

Σας γνωρίζουμε ότι, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020,  η Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων για τις  νέες διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και εισαγωγείς όταν συναλλάσσονται με τη Βρετανία, από την 1/1/2021, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου .

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επιχειρήσεις μπορούν λάβουν περισσότερες πληροφορίες ή/και να δηλώσουν συμμετοχή σύμφωνα με τις οδηγίες της Πρόσκλησης

"Πρόσκληση για διαδικτυακή εκδήλωση, 3/12/2020: Συνοριακές διατυπώσεις Βρετανίας - Ελλάδας μετά τις 31 Δεκ 2020"

Η μεταβατική περίοδος εξόδου της Βρετανίας από τον τελωνειακό χώρο και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και εισαγωγείς όταν συναλλάσσονται με τη Βρετανία, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία ή όχι. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, η Βρετανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το  Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα οργανώσει μια ημερίδα ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα. 

Οι βασικοί τομείς που παρουσιάζονται σε σχέση με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων περιλαμβάνουν:

  • Τελωνειακές εφαρμογές και απαιτήσεις κατά την εισαγωγή τροφίμων, ζώων, φυτών και άλλων ελεγχόμενων εμπορευμάτων

  • Συνοριακές διατυπώσεις και διαδικασίες για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

  • Συμμόρφωση και πρότυπα των προϊόντων και των κανονισμών ΦΠΑ.

 Ημερομηνία: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Ώρα: 11.00 - 13:00 

Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλείσθε να κάνετε εγγραφή και να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον εξής σύνδεσμο." https://www.eventbrite.co.uk/e/gb-eu-border-formalities-get-ready-for-the-end-of-the-transition-period-registration-128982220293

  • Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β/5255/28.11.2020, από 30/11/2020 η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται αυστηρά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

e-mail : gemi@epichal.gr, συναλλαγή για ΑΕ - ΟΕ – ΕΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ – Πιστοποιητικά ΓΕΜΗ – ΥΜΣ

e-mail : mitroo@epichal.gr, συναλλαγή για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές

e-mail: info@epichal.gr , για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση & συναλλαγή

Τηλ. :2371024200, 2371024300

Fax: 2371021355

Θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

*Η απόφαση ισχύει έως και 07/12/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: