"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Οι ομορφιές του Πολυγύρου !

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλλής

Είναι όμορφος ο Πολύγυρος, είναι κοντυλογραμμένος, όλο ομορφιά και χάρη. Και οι χάρες του δεν ξεκινούν  από τη θάλασσα, που βρίσκεται τόσο κοντά του και καθρεπτίζεται στα νερά της, από το βουνό της ξεκινούν, από τον Τσουκαλά του και μετά κατεβαίνουν  στα καταγάλανα νερά του Τορωναίου κόλπου.

Τι θα ήταν οι πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής χωρίς την ενδοχώρα με τα πανέμορφα βουνά της και το άφθονο πράσινο; Δυσκολεύομαι να το φανταστώ, ένας ξερότοπος θα ήταν χωρίς χάρες. Τα βουνά διαμορφώνουν... το κλίμα ενός τόπου, συγκρατούν τα σύννεφα και αυξάνουν τις βροχοπτώσεις.
Στην Σαχάρα με τους συνεχείς αμμόλοφους το κλίμα αλλάζει με το που αρχίζουν τα βουνά. Πολλά οφείλουμε στα βουνά μας και προπαντός τις καλές βροχές μας. Ποτέ δεν θα  λείψει το νερό από τη χώρα μας, καλή διαχείριση χρειάζεται και συγκράτηση σε μικρές και μεγάλες λίμνες.
Ο Τσουκαλάς αγκαλιάζει τον Πολύγυρο από τις τρεις πλευρές του, ανατολική, δυτική και κυρίως από τη βορεινή πλευρά και του χαρίζει ένα σπάνιο κλίμα τόσο σε ξηρότητα όσο και σε Ηλιοφάνεια, χώρια που με το άφθονο πράσινό του, μοναδικό σε πυκνότητα και ποικιλότητα ειδών, φιλτράρει τον αέρα του συνεχώς και αδιαλείπτως, που λένε.
Αλλά για να θαυμάσεις τον Πολύγυρο πρέπει να ξεκινήσεις από τον Τσουκαλά και την αθέατη πλευρά του, εκεί που βρίσκεται το μεγαλείο του. Εκεί που ο καλός μου φίλος Νίκος Τάσιος, ένα απόγευμα με ξενάγησε με το αγροτικό αυτοκίνητό του. Ήταν  πριν τη δύση του Ήλιου που ξεκινήσαμε, ανεβήκαμε τη μαγευτική φιδόστρατα  και σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε στην πίσω πλευρά, στο παρατημένο περίπτερο, εκεί που ξοδεύτηκαν 85.000.000 δραχμές (περίπου 250.000 ευρώ) για την ανέγερσή του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο κατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος LEADER με φορέα την Αναπτυξιακή Εταιρία, η οποία φρονώ ότι επιβάλλεται να αναλάβει τις ευθύνες της. 

 Παρά την εικόνα της εγκατάλειψης όλων όσων κατασκευάσθηκαν, η μαγεία του τοπίου με συνεπήρε. Θέλεις το άφθονο πράσινο σε συνδυασμό με το πανέμορφο δάσος, τα πανύψηλα πεύκα, οι πανέμορφες βελανιδιές με τα τσακίσματά τους, το χαλί από τα άφθονα χόρτα, με άρπαξαν  και με ταξίδεψαν σε πρωτόγνωρα
μέρη, ξύπνησαν μέσα μου αναμνήσεις από τα ταξίδια μου στον Όλυμπο, στην Πίνδο, στο Βίτσι, στο Βέρμιο και σε τόσα άλλα μέρη, αλλά οι ομορφιές εδώ είναι ασύγκριτες. Φαίνεται ότι ο Θεός με το χέρι Του τα έκανε όλα αυτά και σκόρπισε περίσσιες χάρες.
Και ήταν μόνο η αρχή.
Πάμε στη βρύση του Ψαθά, ο Νίκος. Πήγαμε. Ίδια η εικόνα και καλύτερη, αλλά η εγκατάλειψη δεσπόζουσα. Η βρύση ξερή και το νερό να διαφεύγει από τα πλαγινά μέρη. Άφησα κι εδώ κάτι από το είναι μου. Έτσι συμβαίνει όταν κάτι σε συνεπαίρνει, αφήνεις κάτι για να έχεις να θυμάσαι και βέβαια για να έχεις λόγο να ξαναγυρίσεις.
Νέα έκπληξη η επίσκεψή μας στη Βρύση «ξυλόγουρνα». Ίδια η εικόνα και οι εντυπώσεις ακόμη καλλίτερες. Ο,τι και να επισκεφθείς στην αθέατη πλευρά του Τσουκαλά το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις πλουσιότερος.

Ακολουθήσαμε στη συνέχεια την κορυφογραμμή από την πίσω πλευρά και καταλήξαμε στον Προφήτη Ηλία. Ανάψαμε το κεράκι μας και δώσαμε υπόσχεση να ξαναγυρίσουμε. Είχε σουρουπώσει και δεν μπορέσαμε να πάμε στον Άγιο Ελευθέριο και σε τόσα άλλα μέρη που κρύβει το πανέμορφο αυτό δάσος, αλλά κάτι μου λέγει ότι θα ξαναπάμε. Μάγισσα είναι η αθέατη από τον Πολύγυρο πλευρά του Τσουκαλά και σε καλεί πάντα κοντά της.

Αλήθεια, πως σας φαίνεται η ιδέα το δάσος αυτό να αξιοποιηθεί τουριστικά; Δεν χρειάζονται δα και κάποια υπέρογκα ποσά. Ένας κλαδοκάθαρος των μονοπατιών που οδηγούν στις βρύσες, που, θέλω να πιστεύω το Δασαρχείο δεν θα αρνηθεί, δεδομένου ότι κατά κάποιο τρόπο εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, υδρομάστευση όλων των πηγών ώστε να επανέλθει το νερό στα σωληνάρια και μια στοιχειώδη ανακαίνιση του περιπτέρου που εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του, είναι αρκετά.
Παράλληλα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου  ένα μικρό λεωφορείο (ο Δήμος πρέπει να διαθέτει) να αναλάβει κάποια δρομολόγια από τον Πολύγυρο μέχρι το  εκεί περίπτερο με το ανάλογο κόμιστρο, και το πρόβλημα πάει, θα βρει τη λύση του. Θέληση χρειάζεται και προπαντός κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής, οι ευαισθησίες της οποίας είναι γνωστές σε παρόμοια έργα. Το έργο αυτό μέσω των τουριστών θα προβάλει παραέξω τις ομορφιές του Πολύγυρου, συντελώντας κατά κάποιο τρόπο στην παγκόσμια προβολή της Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: