"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η ιστορία του πανηγυριού του Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής (ΒΙΝΤΕΟ)

‘ΑΪ - ΜΑΜΑ ΠΑΝΑΪΡ’’ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Μία παραγωγή του Αντιστρατήγου ε.α. Στυλιανού Κυρίμη, σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Γιώργου Παπαδόπουλου.
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2020
Το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, αποτελεί ίσως τον σπουδαιότερο λόγο... που το ομώνυμο χωριό έγινε γνωστό, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και ευρύτερα στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και των λοιπών πόλεων της Μακεδονίας, καθ΄όσον πολλοί έμποροι (Παναϊριώτες) έρχονταν να πουλήσουν την πραμάτεια τους ή να προβούν σε αγοραπωλησία ζώων παλαιότερα, αλλά και να διασκεδάσουν.
Επίσης κάθε χρόνο καταβάλλεται προσπάθεια τόσο από το δήμο Νέας Προποντίδας όσο από το διοικητικό συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ. για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργικότητας του εμπορικού και αγοραστικού κοινού, ασφάλειας του χώρου με συνεχή αστυνόμευση και δημιουργία χώρων στάθμευσης των οχημάτων με περιφερειακό φωτισμό και προσωπικό πάρκινγκ, για εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Παρ όλες τις σύγχρονες πολιτιστικές αλλαγές που έγιναν στον τρόπο ζωής στις τοπικές κοινωνίες, η συρροή χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Χαλκιδική και των γύρω πόλεων της Μακεδονίας, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα, ότι το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος είναι το καθοριστικό γεγονός του τέλους του καλοκαιριού
Τέλος, η τσίκνα των ψητών, η εκκωφαντική μουσική και η πληθώρα των εμπορευμάτων, εξακολουθεί να μας θέλγει και να μας προτρέπει έστω για ένα προσκύνημα και για μια ευχή στον Άγιο Μάμα να είμαστε γεροί να γιορτάσουμε του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: