"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...


  • Παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η έρευνα για την κατάσταση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο Νομό Χαλκιδικής εν μέσω πανδημίας covid-19
Παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 01 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου κατά το μήνα Αύγουστο, για την κατάσταση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο Νομό μας εν μέσω πανδημίας covid-19. Η μελέτη εκπονήθηκε από την...
εταιρία INTERVIEW για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Την μελέτη προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης , ενώ την παρουσίαση ανέλαβε ο κος Βασιλειάδης Δημήτριος, Διευθυντής της INTERVIEW. Η παρουσίαση της μελέτης με θέμα «Οι συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής» είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/Erevna_F15842.pdf .
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν με τους Συλλόγους και τα Σωματεία του Νομού , και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν προς το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων –μελών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην μετά covid εποχή.
  • Ερωτηματολόγιο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στα πλαίσια ανάπτυξης επιπρόσθετων βελτιωμένων & υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, σε αυτήν την ιδιαίτερα απαιτητική (λόγω Covid) χρονική περίοδο, διεξάγει πρωτογενή έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου. Τα ευρήματα του ερωτηματολογίου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και έργων που θα καλύψουν τις δικές σας ανάγκες ως Μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή/και πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στον Ειδικό Σύμβουλο του Επιμελητηρίου κο Δ. Μήντο. Η συμμετοχή σας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία. Παρακαλούμε, μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
  • Παράταση έως 15.9 των μέτρων για τα καταστήματα και τη χρήση μάσκας σε ορισμένες περιοχές της χώρας
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β 3577/28.8.2020_Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.52976) κοινή υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνονται ορισμένα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα :
Eντός των ορίων:
α) των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανιών, Λέσβου και Ζακύνθου και
β) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου και Αντιπάρου.
Λειτουργία καταστημάτων
Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ.

Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων των ως άνω περιοχών είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.
Για τις περιοχές αυτές αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.
Χρήση μάσκας
Εντός των ορίων των περιοχών αυτών είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.
Ειδικότεροι κανόνες
1. Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση καθώς και στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50176/6.8.2020 κοινή απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύουν, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
2. Οι κανόνες ως προς το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.52297/24.8.2020 κοινής απόφασης - Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.52221/21.8.2020 κοινής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
Τα μέτρα ισχύουν από τη δημοσίευσή της απόφασης (ήτοι από 28.8.2020) έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ.

  • Χαρδαλιάς: Πώς θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές με ειδικά μέτρα
Σχετικά με τις λαϊκές αγορές, ο κ. Χαρδαλιάς σε χθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι από Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσουν στις περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, (Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο), ως εξής:
• Σε κάθε λαϊκή αγορά, από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, σύμφωνα με την άδεια τους, θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.
• Θα υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων με ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα,.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις λαϊκές αγορές όπως σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στις περιοχές που ισχύουν τα ειδικά μέτρα.
Η τήρηση των μέτρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα ελέγχεται επισταμένως από τους αρμόδιους φορείς.
  • Οι νέες αεροπορικές οδηγίες με ισχύ έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύoυν έως και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 και έχουν σαν στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19:
- Παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τις 15/9/2020 τα μεσάνυχτα.
- Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 15/9/2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
- Επίσης παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
- Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 15/9/2020 που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  
Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά τους ταξιδιώτες από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε τεστ για covid-19 ενώ ορίζεται ανώτατο όριο εισόδου 1.200 ταξιδιωτών την εβδομάδα από το Ισραήλ και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Κω.
Με νέα αεροπορική οδηγία αναστέλλονται προσωρινά έως τις 15/9/2020 όλες οι πτήσεις επιβατών από την Ελλάδα και την περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία.
Η ΥΠΑ ενημερώνει και για την παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται και την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξη.
  • Δανειολήπτες: Συνωστισμός αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γεφύρα»
Mέσω του προγράμματος παρέχεται στους δικαιούχους κρατική επιδότηση για εννέα διαδοχικούς μήνες, με μέγιστο ποσό ανά μηνιαία δόση τα 600 ευρώ ενώ, κατά περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και το 90% της δόσης του δανείου τους για τους πρώτους τρεις μήνες. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα με ενήμερα και μη ενήμερα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και έχουν κάνει χρήση των έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης.
Το ποσοστό και το ανώτατο ποσό επιδότησης, καθώς και τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα εξαρτώνται από την κατηγορία επιδότησης στην οποία κατατάσσεται ο κάθε δικαιούχος. Οι κατηγορίες επιδότησης είναι τρεις, ανάλογα με το βαθμό καθυστέρησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων του δανείου κατά την ημερομηνία αναφοράς του προγράμματος, που είναι η 29η Φεβρουαρίου 2020:
1η κατηγορία επιδότησης: Ενήμερα δάνεια ή δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Το ύψος της επιδότησης ξεκινά στο 90% της μηνιαίας δόσης ( σ.σ. με ανώτατο ποσό τα 600 ευρώ) και αποκλιμακώνεται ως το 70%.
2η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια με περισσότερες από 90 ημέρες καθυστέρησης. Η επιδότηση κατά τους πρώτους τρεις μήνες του προγράμματος ανέρχεται στο 80% της δόσης και υποχωρεί σταδιακά για να φθάσει κατά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 60%. Ανώτατο ύψος επιδότησης τα 500 ευρώ και προϋπόθεση για να τη λάβει ο δανειολήπτης να ρυθμίσει και να εξυπηρετεί ομαλά το ρυθμισμένο δάνειο.
3η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια σε καταγγελία. Το ύψος της επιδότησης, εφόσον ρυθμιστούν και εξυπηρετούνται ομαλά, ξεκινά από το 60% της δόσης ( σ.σ. ανώτατο ύψος ποσού τα 300 ευρώ) και υποχωρεί στο τρίτο τρίμηνο στο 30%. Επιβάλλεται περίοδος δοκιμασίας ως 18 μήνες κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να εξυπηρετείται ομαλά το ρυθμισμένο δάνειο προκειμένου να μην επιστραφεί η επιδότηση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 αίτηση συμμετοχής, ηλεκτρονικά μόνο, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα που να περιλαμβάνει όλα τα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες (συγκύριοι) της κυρίας κατοικίας, η υποβολή αίτησης αρκεί να γίνει από έναν εξ΄ αυτών.
  • Νέα Δράση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας : Με 150 εκ. ευρώ ενισχύει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού
Με 150 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, η Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η δράση, Φωκίων Θωμάς Αλγιανάκογλου και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΠ Σπύρος Σκοτίδας. .
Πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα οικονομικά τους. Η Περιφέρεια πέτυχε και εξασφάλισε την έγκριση για τη συγκεκριμένη ένεση ρευστότητας στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αυτή είναι η πρώτη δράση, που υλοποιείται στη χώρα και αφορά στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι συμπληρωματική των δράσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των οριζοντίων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Η δράση χρηματοδοτεί το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα επιχορηγεί μια επιχείρηση με ποσό ίσο με το 50% των εξόδων του 2019. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 100.000 ευρώ θα επιδοτηθούν με 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές - βιολογικές δραστηριότητες).
Το συνολικό αίτημα ελέγχου και η συνεπακόλουθη καταβολή της δημόσιας χρηματοδότησης θα πραγματοποιείται κατ’ επιλογή των δικαιούχων στο διάστημα από 01/01/2021 έως 31/03/2021. Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021. Αυτό θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021. Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τους επιλέξιμους ΚΑΔ, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Link : http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=20713
  • Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, (ΦΕΚ Β' 3612/ 31.8.2020_Αριθμ. Α.1200/2020) με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης, αλλά και διευκόλυνσης, πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές , με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστική κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροποιήσαμε στην πορεία. Έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021. Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
  • Σταϊκούρας: Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο το καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων
Παρατείνεται κατά έναν μήνα -και τον Σεπτέμβριο- το καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συνεχιστεί τόσο σε υποχρεωτική, όσο και σε εθελοντική μορφή (συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών). Στην περίπτωση υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% του ποσού που απώλεσαν. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ φέτος, με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημία, προβλέπεται και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ
Εντός του μήνα αναμένεται να ανοίξει η σχετική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος κύκλος να καλύπτει και όσες επιχειρήσεις είχαν υποστεί τα περιοριστικά μέτρα τον Αύγουστο και είδαν μείωση στον τζίρο τους. Ο νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ύψος της οποίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας aade.gr/mybusinesssupport, η οποία θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν θα μπορούν να λάβουν :
· χαμηλότοκα κρατικά δάνεια εφόσον είδαν πτώση του τζίρου τους κατά μήνες Ιούνιο- Ιούλιο- Αύγουστο, δηλαδή όλοι οι κλάδοι της Εστίασης, του Τουρισμού κι όχι μόνο
· ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, όπως απλοί ελεύθεροι επαγγελματίες
· επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία σε νησιά, που αποκλείονταν από τις προηγούμενες ενισχύσεις ως κλάδοι με κερδοφορία παρά την κρίση, αλλά κατέγραψαν πτώση πωλήσεων μέσα στο καλοκαίρι λόγω της εποχικότητας στους τουριστικούς προορισμούς. Στους ωφελούμενους θα περιλαμβάνονται για παράδειγμα οδηγοί ταξί ή επιχειρήσεις που πωλούν souvenir, προϊόντα λαϊκής τέχνης κ.ά.
  • Εκτός «Τειρεσία» 31+8 ΚΑΔ λόγω κορονοϊού
Έως τις 14/9 έχουν χρονικό περιθώριο οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς και άλλων 31 ΚΑΔ του τομέα των υπηρεσιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, προκειμένου να αποφύγουν την εγγραφή των απλήρωτων επιταγών τους στον Τειρεσία. Με το ΦΕΚ Β 3506/25.8.20_Αριθμ. Α.1191, καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, για την υπαγωγή αξιογράφων οφειλόμενων, από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του τριτογενούς τομέα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020, στο ευεργέτημα της μη καταχώρισης στον «Τειρεσία».
  •  ΥΠ. ΟΙΚ.: «Μαύρη τρύπα» 3,621 δις στα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο
Στα 3,621 δισ. ευρώ έφτασε η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, με τη μερίδα του λέοντος ή το 1,736 δισ. ευρώ να αφορούν τον ΦΠΑ και τα 958 εκατ. ευρώ να αποτελούν την απόκλιση έναντι των στόχων από τους φόρους εισοδήματος, όπως προκύπτει τα στοιχεία της Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουλίου 2020. Σε συνδυασμό και με την υπέρβαση των δαπανών κατά 4,6 δισ., το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 10,92 δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. και ελλείμματος 1,87 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,46 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,17 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,76 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
  • ΚΕΦΙΜ: 178 από τις 365 μέρες του 2019 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους στο κράτος
Συνολικά 178 ημέρες εργάστηκαν οι Έλληνες το 2019, προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Η ημέρα «Φορολογικής Ελευθερίας» ήταν πέρυσι στις 28 Ιουνίου και σε σχέση με το 2018, τα στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ) δείχνουν βελτίωση κατά τρεις ημέρες, καθώς το 2018 δουλέψαμε  για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, 181 ημέρες. Η ετήσια αυτή μείωση αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, καθώς αντίστοιχη μεταβολή είχε να σημειωθεί από τη διετία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέρες).

  • Υποχρεώσεις δικαιούχων της ενίσχυσης ειδικού σκοπού
Σύμφωνα με το Άρθρο 6 (Υποχρεώσεις δικαιούχων της ενίσχυσης ειδικού σκοπού – Κυρώσεις) της ΚΥΑ Αρ. ΓΔΟΥ 134 (ΦΕΚ Β 2377/16.6.2020) προβλέπεται:
Ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:
- παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,
- τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτήριο.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ενημερώνεται αρμοδίως η οικεία Διαχειριστική Αρχή, η οποία εκδίδει απόφαση ολικής ανάκτησης της επιχορήγησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Δημοσιονομικών Διορθώσεων. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης. Επισυνάπτουμε υπόδειγμα αφίσας που πρέπει να διαθέτει η κάθε επιχείρηση που έλαβε αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους: Παράταση έως 30.9.2020
Ο υπ. Εσωτερικών κος Τ. Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις τους ανακοίνωσε, πως θα παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους έως 30.9.2020.

  • ΟΟΣΑ: Πτώση ρεκόρ του ΑΕΠ των χωρών – μελών του κατά 9,8% στο δεύτερο 3μηνο του 2020   
Πτώση - ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 150 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία
Στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ελληνικό πρόγραμμα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα καλύψει το κεφάλαιο κίνησης που ανέρχεται έως και στο 50% των δαπανών που βαρύνουν τους δικαιούχους το 2019. Σκοπός του προγράμματος είναι να στηρίξει πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ξαφνική έλλειψη ρευστότητας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • Έργο ΚΕΕ με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα»
H Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» με κωδικό ΟΠΣ 5034827, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 7557/2553/A3/20-11-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΛ0465ΧΙ8-Φ52) όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει με την αριθμ.  1062/Β3/212/21-2-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΙΑ465ΧΙ8-ΘΤ1) όμοια Απόφαση Ένταξης.  Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 15.000 εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, (αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το έργο απευθύνεται σε 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω της συμβουλευτικής, κατάρτισης, και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα. 
Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 100 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα:
1
Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ
2
Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών
3
Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
4
Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων
5
Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων
6
Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής
7
Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing
8
Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)
Τα Εκπαιδευτικά Επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής, τη Θεωρητική Κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία Πιστοποίησης. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ’ όσον απαιτηθεί).  
Το Εκπαιδευτικό Επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Συνολική Αξία Εκπαιδευτικού Επιδόματος: 100 Ώρες Κατάρτισης χ 5,00 € = 500,00 €. 
Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Περιφέρεια. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://109.uhc.gr, από τις 12 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00:00 μέχρι συμπλήρωσης του πλήθους των 15.000 ωφελούμενων και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.
  • Διαδικτυακή δράση Ε. Επιτροπής για την προβολή/προώθηση βιολογικών προϊόντων τροφίμων στις αγορές Κ-Μ Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC). Πρόσκληση συμμετοχής ελληνικών εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων τροφίμων σε τρίτες χώρες “More Than Food”, διοργανώνει διαδικτυακή δράση (webinar) για την προώθηση ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η δράση υπό την θεματική "' The Rise in Demand for EU Organic & Sustainable Products in the GCC" αποσκοπεί στην δικτύωση των ευρωπαϊκών εταιρειών, μέσω της παρουσίασης ευκαιριών σε εν λόγω αγορές και της διοργάνωσης διαδικτυακών διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων.
Σε εν λόγω δράση, οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29/9 τ.έ.(2-3.30μμ-GST) μπορούν να συμμετάσχουν μόνον πιστοποιημένες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής/εξαγωγής βιολογικών προϊόντων, κατά προτεραιότητα εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ΣΣΚ. Ειδικότερα η δράση εστιάζει στις εξής κατηγορίες προϊόντων: κρέατα/πουλερικά, γαλακτοκομικά/τυριά, νωπά φρούτα/λαχανικά και ελαιόλαδο, δημητριακά/ζαχαρώδη.
Πληροφορίες εν λόγω δράσης, καθώς και πρόσκληση συμμετοχής (χωρίς κόστος), έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακή Πύλη AGORAhttp://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/infofile/71814. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης εγγραφής λήγει στις 11/9 τ.έ.

  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

  • Ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής για περιπτώσεις οικονομικής απάτης σε βάρος επιχειρηματιών του Νομού
Κατόπιν ενημέρωσης που λάβαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού Χαλκιδικής, πληροφορούμε τα μέλη μας ότι πρόσφατα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαλκιδικής απόπειρα απάτης σε βάρος επιχειρηματία (ιδιοκτήτη εστιατορίου) αλλά και τετελεσμένη πανομοιότυπη περίπτωση κατά το παρελθόν, με την ακόλουθη μέθοδο:
Δράστης προσποιούμενος ευυπόληπτο άτομο (ιατρός και στις δύο περιπτώσεις) προσπαθεί να πείσει το θύμα/επιχειρηματία ότι προτίθεται να διοργανώσει δεξίωση μεγάλου οικονομικού κόστους στο κατάστημά του, πλην όμως ο δράστης θέλει δήθεν να «προμηθεύσει» ο ίδιος τις φιάλες ποτών στο κατάστημα με το πρόσχημα ότι μέσω μεσάζοντα τις αγοράζει σε συμφερότερη τιμή κ.λπ.
Κατόπιν επανειλημμένων συνομιλιών (ιδιαίτερα φορτικός) κατορθώνει να πείσει το θύμα να μεταβεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα ΕΛΤΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής/παραλαβής των φιαλών, και τελικά το θύμα να αποστείλει σε τρίτο άτομο (τον υποτιθέμενο «μεσάζοντα») χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην προμήθεια των ποτών, αποκλειστικά μέσω ταχυδρομικής επιταγής. Ακολούθως, αφού αποσταλεί το ποσό, ο δράστης διακόπτει κάθε επικοινωνία με το θύμα.
Μάλιστα, στη μία περίπτωση ο δράστης αιτήθηκε από το υποψήφιο θύμα να του χορηγήσει τον αριθμό IBAN και τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο) για να προχωρήσει σε δήθεν κατάθεση προκαταβολής για την κράτηση, ενώ στην έτερη περίπτωση είχε ιδιαίτερη γνώση για προσωπικά στοιχεία του θύματος (μικρό όνομα, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.).
Παρακαλούμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: