"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Περί ελιάς ο λόγος....

"Την δυναμική των προϊόντων της Ελλάδας επιβεβαιώνει σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, όμως οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές και αν δεν αλλάξει η κατάσταση η χώρα κινδυνεύει να χάσει το μεγάλο της πλεονέκτημα.

- Η μελέτη της Εθνικής έχει θέμα

«Η ευκαιρία των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές» και σ’ αυτήν αναφέρεται ότι η Ελληνική ελιά διατηρεί σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά (17% σε όρους όγκου) και υψηλή τιμή (€2,6/kg, έναντι μέσης τιμής €1,73/kg), κρατώντας έτσι τα ηνία στην premium market.
- Ο έτερος μεγάλος παίκτης, η Ισπανία (με μερίδιο 39% σε όγκο), ηγείται στην mass market (με τιμή €1,3/kg). Οι Ελληνικές εξαγωγές ελιάς απεδείχθησαν ιδιαίτερα ανθεκτικές την τελευταία δεκαετία, καταγράφοντας σημαντική αύξηση (σε €452 εκατ. το 2019 από €190 εκατ. το 2009), με σχεδόν το 80% αυτών να κατευθύνεται σε αναπτυγμένες χώρες (κυρίως ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα καλύπτει πλέον το 1/3 των αγορών των ΗΠΑ, Γερμανίας, ΗΒ και Ιταλίας (από μερίδια της τάξης του 1/4 το 2009), επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.

- H κυρίαρχη θέση της Ελληνικής ελιάς αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος, η οποία οφείλεται στις επικρατούσες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Την ίδια ώρα λοιπόν, ενώ φαίνεται από την μελέτη ότι όλα βαίνουν καλώς για τους εμπόρους, ο ντόπιος παραγωγός βρώσιμης ελιας εισπράττει εξευτελιστικές τιμές, που θα τον ωθησουν τις επόμενες χρονιές σε πλημμελή περιποίηση των κτημάτων του, στην προσπάθεια να μειώσει το κόστος κάτι που θα οδηγήσει και στην ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Με όλα τα παραπάνω είναι να απορεί κανείς που ακόμα δεν ασχολήθηκε και δεν έχει αναλάβει καμιά σοβαρή πρωτοβουλία στήριξης του κλάδου της ελιάς, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα αυτά τα χρόνια.

Άσκηση πίεσης μπορεί και πρέπει να αναπτύξει με σχετικες ενέργειες της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού:

- Να ζητηθούν αρχικά από το υπουργείο εγγραφα με στοιχεία εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ανά είδος τα τελευταία τρία έτη.
Τα στοιχεία που θα καταθέσει το Υπουργείο θα διευκολύνουν την διερεύνηση των αιτίων της μεγάλης πτώσης της φετινής τιμής, για την οποία όπως υποστηρίζουν οι έμποροι ωφειλεται στη μείωση της ζήτησης (το αντίθετο βέβαια αναφέρει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας παραπάνω).

- Να επεμβαίνει κάθε περίοδο συγκομιδης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Διεύθυνση Τροφίμων του Υπουργείου για έλεγχο της αγοράς για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως είναι η πρακτική της ανοιχτής τιμής.

- Με σχετικά υπομνήματα - ψηφίσματα από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να ζητηθεί η προστασία του Προϊόντος με τον ορισμό Κατωτατης Εγγυημένης Τιμής που θα ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης.
(ήδη κάτι τέτοιο άρχισε να εφαρμόζεται για πολλά αγροτικά προϊόντα στην Ισπανία).

- Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου τον αγώνα που ξεκίνησαν οι παραγωγοί από χθες στην Ορμύλια (ήδη οργανώνονται και τα υπόλοιπα χωριά και οι ομάδες παραγωγών)για καλύτερη τιμή και θα είμαι στο πλευρό τους όντας και εγώ καλλιεργητής πράσινης ελιάς.
Η πίεση που θα ασκήσει η διακοπή της συγκομιδής στους εμπόρους μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει....το προϊόν αντέχει ακόμα στα δέντρα....λίγη υπομονή λοιπόν και συστράτευση για το κοινό καλό".


Σφυρής Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πολυγύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: