"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Ενεργειακή Κοινότητα - Μια εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού του Δήμου Πολυγύρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε περιοχές του Δήμου Πολυγύρου από ιδιωτική εταιρεία, η Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου έρχεται να καταθέσει μία εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του Δήμου μας, όχι προς όφελος κάποιων επενδυτών, αλλά προς όφελος των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου.
Μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνεται η...

δυνατότητα και παρέχεται μια τεράστια δυναμική σε τοπικές κοινωνίες, ιδιώτες-πολίτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και σε άλλα νομικά πρόσωπα, ν' αναπτύξουν επενδυτικά εγχειρήματα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί και έχουν ως βασική τους αρχή τη διάχυση του οφέλους στα μέλη της, καθώς και στην τοπική κοινωνία. Το στοιχείο της τοπικότητας είναι κεντρικό στο σχεδιασμό τους, καθώς βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Κεντρικός στόχος του νόμου, βάσει του οποίου ιδρύονται, είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα. Σ' αυτό το πλαίσιο, στις Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εκτός των Ο.Τ.Α..
Θέτουμε, λοιπόν, υπό συζήτηση στη δημοτική αρχή, αλλά κυρίως στην τοπική κοινωνία, την πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, έτσι ώστε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αλλά και η ενέργεια των υδατορεμάτων (μέσω μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων), ν' αξιοποιηθούν για την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών. Ο Δήμος μας μπορεί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος με μεγάλο οικονομικό όφελος, το οποίο θα διαχέεται στους πολίτες και θα συμβάλει στο μεγάλο ζητούμενο της σωτηρίας του πλανήτη από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Για να έχουν τα παιδιά μας προοπτική και μέλλον στον τόπο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: