"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η Δημοτική Παράταξη Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολική ενέργεια) με προϋποθέσεις

Η Δημοτική Παράταξη Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολική ενέργεια) με προϋποθέσεις.

Οι θέσεις της παράταξης:

-  Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των χώρων, στους οποίους θα επιτρέπεται η εγκατάσταση και η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας εργολάβος να μας υποχρεώσει να...
αποδεχθούμε την καταστροφή περιοχών του τόπου μας, την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, των αρχαιολογικών χώρων, την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά χωρίς πραγματικά ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
- Το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει σε καμία φάση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων είναι ο σοβαρότερος λόγος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οδηγεί μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά απέναντι στην πιο καθαρή ενέργεια, την αιολική.
- Για να αποφευχθούν εντάσεις θα πρέπει να είναι εγκαίρως ενήμερη η Αυτοδιοίκηση για τις όποιες νέες αιτήσεις θα υπάρξουν, αλλά και με έτοιμες προτάσεις και θέσεις στη πιθανότητα αλόγιστης εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στα όρια του Δήμου μας.
- Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ΑΣΠΗΕ παραμένει ελλιπής και αποσπασματική, ενώ διακινούνται πολλές παρερμηνείες και στρεβλώσεις σχετικά με το γενικότερο ζήτημα των ΑΠΕ. Απαιτείται λοιπόν δημόσια ενημέρωση.
- Ζητάμε υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με προβλεψη σε όλες τις μελέτες για αιολικά πάρκα και λοιπές ΑΠΕ.
 - Να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών ώστε να μην εγκαταλείπονται σιδερένια κουφάρια ανενεργών αιολικών πάρκων στις περιοχές εγκατάστασής τους.
Το ανταποδοτικό τέλος 3%, από το οποίο η Αυτοδιοίκηση δικαιούται το 1,7%, δεν είναι δυνατό να στηρίξει την ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες παράγεται το ρεύμα. Είναι επομένως ανάγκη να αυξηθούν τα ανταποδοτικά, μετά από (5) χρόνια λειτουργίας, που θα έχουν ανακτηθεί τα ποσά που επενδύθηκαν και φυσικά τα κέρδη είναι πολύ σημαντικά. Το ποσοστό θα πρέπει να επαρκεί για να χρηματοδοτηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης σε κάθε κοινότητα στην οποία έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα.
Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για την προστασία των περιοχών NATURA, στις περιοχές του Δήμου μας, τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και για τα δάση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, της ευρύτερης περιοχής σε περίπτωση μελλοντικής μελέτης για κατασκευή νέας ΑΣΠΗΕ εντός ορίων τέτοιων περιοχών.
Όλοι οι φορείς, τοπικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν οδηγό για την γνωμοδότηση τους σε παρόμοιες περιπτώσεις όλα τα παραπάνω, με έμφαση την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: