Το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού εξυπηρετούσε ετήσια χιλιάδες πολίτες εταιρίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες...
δεύτερης κατοικίας σε όλες τους τις συναλλαγές καθώς και ξενοδοχειακά καταλύματα και μονάδες σε μια περιοχή μάλιστα αναπτυσσόμενη, που επικοινωνεί με το Άγιο Όρος και έχει έντονη τουριστική κίνηση.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι δυσπρόσιτη με δυσχερές οδικό δίκτυο, ενώ δεν υπάρχει απευθείας αστική-υπεραστική σύνδεση με την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο από όπου απέχει 100 χιλιόμετρα και θα γίνει η μεταφορά του.Η απόφαση του κλεισίματός του έγινε, παρόλο που αντίστοιχα Υποθηκοφυλακεία στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν με διετή παράταση σύμφωνα με το ν.4664/2020 και μάλιστα σε περίοδο όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κτηματογράφησης.
Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά : « Η ισχύς του Νόμου 4664/2020 που παρατείνει τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων δίνει τη δυνατότητα, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους πολίτες να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης. Η απόφαση για το οριστικό κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Ιερισσού σε περίοδο μάλιστα εξέλιξης της Κτηματογράφησης είναι επισπευσμένη και άδικη και δυσαρεστεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Με την Κοινοβουλευτική μου παρέμβαση ζητώ άμεσα, να επανεξετάσει η Κυβέρνηση την παράταση λειτουργίας του, όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας».
Το κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει ως εξής :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα Κωνσταντίνο.
Θέμα : «Αναστολή κλεισίματος Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ιερισσού και υπαγωγή του στη διετή παράταση λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων της χώρας σύμφωνα με το νόμο 4664/2020».
Κύριε Υπουργέ,
Το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού, εξυπηρετούσε ετήσια χιλιάδες πολίτες σε όλες τους τις συναλλαγές, σε μια δυσπρόσιτη και απομακρυσμένη περιοχή με πολύ δυσχερές οδικό δίκτυο. Μάλιστα η απόστασή του από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο, όπου θα γίνει και η μεταφορά του, είναι πάνω από 100 χιλιόμετρα, ενώ δεν υπάρχει απευθείας αστική-υπεραστική σύνδεση.
Η απόφαση του κλεισίματός του έγινε, παρόλο που εξυπηρετούνταν πολίτες, εταιρίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας καθώς και ξενοδοχειακά καταλύματα και μονάδες και μάλιστα σε μια περιοχή που επικοινωνεί με το Άγιο Όρος και έχει έντονη τουριστική κίνηση. Παράλληλα ο φόρτος εργασίας είναι από τους μεγαλύτερους στη Χαλκιδική, ενώ ακατανόητη μένει μέχρι σήμερα η επίσπευση των διαδικασιών κλεισίματος, ενός τόσο ενεργού και οργανωμένου γραφείου σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή τη στιγμή που αντίστοιχα Υποθηκοφυλακεία στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν με διετή παράταση.
Ειδικότερα, το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) αντικαθίσταται σύμφωνα με το ν.4664/2020 ως εξής:
«Για την, σύμφωνα με την παράγραφο 5, κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων εκδίδονται σταδιακά εντός σαράντα οκτώ (48) μηνών, κατ’ ανώτατο όριο, από τις 17.1.2018, αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. του Φορέα, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή.».
Οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιαίτερα της περιοχής της Ιερισσού, μέσω των φορέων και τοπικών συλλόγων, εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την κατάργηση του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ιερισσού σε περίοδο μάλιστα κτηματογράφησης και τονίζουν την αναγκαιότητα επανεξέτασης του κλεισίματός του, την υπαγωγή του στη διετή παράταση της λειτουργίας του σε μια τόσο δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ψηφιοποίησης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
-Προτίθεσθε να προβείτε σε διετή παράταση του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ιερισσού σύμφωνα με το ν.4664/2020 έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψηφιοποίησης;
Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Απόστολος Πάνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου