«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • Διαβάστε παρακάτω τα θέματα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την ενημέρωσή σας...


  • Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου το «λουκέτο» στα καταστήματα
Με την Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 21268/28-3-2020 (ΦΕΚ 1081/Β/28-03-2020) παρατείνεται η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού από 28/3/2020 μέχρι 11/4/2020 για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Επίσης, μέχρι τις 11/4/2020 απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ), όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων.
Κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ειδικότεροι κανόνες:
1. Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
2. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Χώρας.
3. Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των πέντε (5) ατόμων.
2. Δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται.
  • Παράταση προθεσμιών ειδικού Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών έως 30/06/2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι συμπεριλήφθηκε στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» ΦΕΚ 75Α/30-03-2020 στο άρθρο 9, η παράταση προθεσμιών ειδικού Μητρώου Ν. 4583/2018, έως 30/06/2020.
Η καταληκτική προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών και για την προσκόμιση των βεβαιώσεων ετήσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ήταν η 31/03/2020. Η προοπτική μη παράτασής της, θα έφερνε στη δυσάρεστη θέση να χάσουν την άδειά τους και να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας, πολλοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, διαγνώζοντας έγκαιρα το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν, απέστειλε επιστολή με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1033/12-03-2020 στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό, ζητώντας την παράταση της ισχύς της τρέχουσας άδειας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που λήγουν την 31/03/2020 έως την 30/06/2020, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξ΄ αποστάσεως ηλεκτρονικής διενέργειας εξετάσεων πιστοποίησης της ΤτΕ.
Κατόπιν της δημοσίευσης της ανωτέρω ΠΝΠ, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 4583/2018 ΦΕΚ 212/Α/18.12.2018, μπορούν να αποστείλουν τα δικαιολογητικά τους στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έως 30/06/2020.
Σας παραθέτουμε αυτούσια το άρθρ. 9 της ΠΝΠ ΦΕΚ 75Α/30-03-2020
«Οι προθεσμίες για την υποβολή δικαιολογητικών προς διατήρηση εγγραφής στο ειδικό Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4583/2018 (Α΄ 212) των ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, παρατείνονται για το έτος 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020. Κατά παρέκκλιση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4583/2018, ειδικά για τους υπόχρεους προσκόμισης των σχετικών βεβαιώσεων παρακολούθησης εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020, η ετήσια επαγγελματική εκπαίδευση του άρθρου 20 του ιδίου νόμου μπορεί κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών οι προθεσμίες του παρόντος μπορεί να παρατείνονται, εφόσον παραμένουν σε ισχύ κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.»

  • Διεύρυνση των μέτρων στήριξης και σε επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1043/Β/26-03-2020) και τίθενται άμεσα σε ισχύ οι αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, με τις οποίες διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ευνοϊκών μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εξάπλωσης του κορoνοϊού. Ειδικότερα, αναστέλλεται η είσπραξη της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, και για τις επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα, από ενεργό κατά την 20η Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.
  • Άνοιξε η ΕΡΓΑΝΗ για επιχειρήσεις με ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, καθώς και για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων
Από τις 30-3-2020 εντάσσονται στη Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας:
1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop – in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”, μέσω επιλογής της σχετική ειδικής κατηγορίας στο έντυπο της δήλωσης.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες με ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 το οποίο τους καθιστά δικαιούχους του μέτρου, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει για τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης.
Επισήμανση: Καλούνται οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων.
  • Παράταση μέχρι 10 Απριλίου για την προθεσμία υποβολής Υ.Δ. Εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Παρατείνεται μέχρι και την 10.4.2020 η προθεσμία υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης Εργοδοτών στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, που κανονικά έληγε στις 31.3.2020.
  • ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους
Διαθέσιμη είναι πλέον και η ιστοσελίδα στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις του οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους. Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.
Προσοχή: Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από 1.4.2020 για όσους ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1. Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία του όσο ασφαλισμένοι έχουν τελευταίο νούμερο στον ΑΦΜ το «1», στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το «2» στο τέλος και ούτω κάθε εξής. Στις 10 Απριλίου υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι με ΑΦΜ που λήγει σε μηδέν «0».
  • Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης από τα συναρμόδια Υπουργεία
Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" (ΦΕΚ 75Α/30-03-2020) με τα μέτρα στήριξης ύψους 6,8 δισ. ευρώ πού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και θα ισχύσουν για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και με σειρά άλλων διατάξεων για τη στήριξη της χώρας. Η ΠΝΠ περιλαμβάνει τις διατάξεις για την έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και την αναβολή 75 ημερών που δίδεται για τις επιταγές. Θεσπίζεται επίσης το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.
Επιπλέον, ορίζεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων, οι παρατάσεις πληρωμής φόρων και εισφορών, διευκολύνσεις για τη διαβίβαση στοιχείων δανειοληπτών ούτως ώστε να γίνουν οι ρυθμίσεις οφειλών. Εμπεριέχονται ειδικές διατάξεις για την ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τη λειτουργία υπεραγορών αλλά και για τους όρους καταβολής του επιδόματος Πάσχα.
Περιλαμβάνεται και σειρά παρεμβάσεων για το ΕΣΠΑ, αλλά και στο πεδίο στήριξης της Δημόσιας Υγείας και στο Πεδίο της ψηφιακής πολιτικής και άλλων κλάδων όπως είναι η ενέργεια.
  • Νέα τέταρτη (4η) δέσμη μέτρων : Επίδομα 800 € σε 1,7 εκατ. Εργαζομένους, στήριξη 800.000 επιχειρήσεων & 700.000 επαγγελματιών
Ένα νέο πακέτο οκτώ μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο, το οποίο περιλαμβάνει ένταξη στα μέτρα 1,7 εκατομμυρίων εργαζόμενων ή του 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 800 χιλιάδων επιχειρήσεων και 700.000 αυτοαπασχολούμενων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης. Το συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά λόγω της πανδημίας.


  • Τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ εντάσσονται στα μέτρα στήριξης
Τις τρεις νέες κατηγορίες – πλαίσια Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σχετικά με το σύνολο των ΚΑΔ (περιλαμβανομένων και αυτών που ανακοινώθηκαν τελευταία) ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι καλύπτουν πλέον το 76% των επιχειρήσεων.
Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Επισυνάπτουμε το παρακάτω link του Υπουργείου Οικονομικών, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης .
  • ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Από 2 έως 10 Απριλίου οι αιτήσεις
Τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Για την  Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.
  • ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αναστολή καταβολής των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες
Τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους για τους δικαιούχους των 800 ευρώ και τις επιχειρήσεις και καταβολή των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας.  Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί κατά 2 μήνες, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
  • ΥΠΟΙΚ : Παράταση 2,5 μηνών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές
Κατά 75 ημέρες αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης (από 30/3 έως 31/05/2020), εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Περισσότερες πληροφορίες στο link του Υπουργείου
https://www.minfin.gr/web/guest/grapheio-typou/-/asset_publisher/coBUZhPGE9t9/content/d-t-antimetopise-tou-zetematos-ton-metachronologemenon-epitagon-kai-dieurynse-ton-metron-sterixes-kai-se-epicheireseis-pou-echoun-kad-deutereuousas-dr?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.minfin.gr%2Fweb%2Fguest%2Fgrapheio-typou%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_coBUZhPGE9t9%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview
%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1 .
  • Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου & Μαρτίου και την παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων εργοδοτών
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1044/Β/26-03-2020 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Αριθμ. Δ.15/Δ’/οικ. 13226/325) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις λεπτομέρειες για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, καθώς και για την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.  Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες, πλέον, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης και η εξόφλησή τους θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου.
  • Επανεισαγωγή στη διαδικασία αξιολόγησης 751 επιχειρήσεων σε τέσσερις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ
Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, και βασικό γνώμονα την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές που απορρίφθηκαν εξαιτίας της αναγραφής προσδιοριστικών στοιχείων της επωνυμίας τους σε πεδία στο πληροφοριακό σύστημα όπου δεν αναφερόταν ρητά και με μονοσήμαντο τρόπο στις σχετικές προσκλήσεις, να επανεισαχθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι αποφάσεις αφορούν αποκλειστικά στις περιπτώσεις αυτές, ανεξαρτήτως αν προσέβαλαν ή όχι τις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις, και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική να συγχρηματοδοτηθούν. Οι παρούσες αποφάσεις αφορούν σε τέσσερις δράσεις του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) με τους αντίστοιχους αριθμούς επενδυτικών σχεδίων, όπως παρουσιάζονται παρακάτω:
4.  «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» (149 επιχειρηματικά σχέδια).
Σημειώνεται, τέλος, ότι με την απόφαση αυτή δίνεται μία ακόμη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και δικαιούχους, που πλήττονται και από την κρίση του κορονοϊού, για ενδεχόμενη ένταξη, γεγονός που θα τους προσδώσει ρευστότητα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα καθώς τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια αναμένεται να είναι σε ώριμο στάδιο (οι δράσεις είχαν προκηρυχθεί αρχικά το 2016).

  • ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Πτώση ρεκόρ του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση όλων των εποχών κατέγραψε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, καθώς ο κοροναϊός οδήγησε στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και όλων των τομέων της οικονομίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 19 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες το Μάρτιο από 103,4 το Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας απότομα την ανοδική τάση που κατέγραφε από το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ανακοινώθηκαν τέλη Μαρτίου .

  • ΔΝΤ: Είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση  
Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του - της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) - για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. «Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 - πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου.
  • Μ. ΣΕΝΤΕΝΟ: Κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης
Για τον κίνδυνο του «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού προειδοποιεί  ο  πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με επιστολή του, τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» έγραψε στην επιστολή του ο κ. Σεντένο. «Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», πρόσθεσε. Η επιστολή εστάλη στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) –καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

  • Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με αίσθημα ευθύνης για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό την ασφάλεια των μελών μας αλλά και του προσωπικού της υπηρεσίας μας, σας ενημερώνει ότι, από σήμερα 12/03/2020, οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικών μέσων (Η/Υ-με e-mail, Fax κτλ.), χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.
Μπορείτε να εξυπηρετήστε άμεσα αποστέλλοντας E-mail στις παρακάτω διευθύνσεις, με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο αίτημά σας, ανάλογα τον τομέα που απευθύνεστε.
Θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση .
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
e – mail : gemi@epichal.gr , συναλλαγή για ΑΕ - ΟΕ – ΕΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ – Πιστοποιητικά ΓΕΜΗ – ΥΜΣ .
e - mail : mitroo@epichal.gr, συναλλαγή για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές.
e - mail: info@epichal.gr , για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση & συναλλαγή
Τηλ. :23710 24200, 24300
Fax: 23710 21355
*Η απόφαση ισχύει έως και 10/04/2020 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: