"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η ΠΚΜ εταίρος του ΑΠΘ και του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου για τον Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα

Εταίρος της σύμπραξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής γίνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την υλοποίηση του οραματικού έργου δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων «Ο Αριστοτέλης».
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα συνυπογράψει σε επίσημη τελετή το σύμφωνο συνεργασίας με το ΑΠΘ και το Δήμο Αριστοτέλη, ώστε να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο για τη βόρεια Χαλκιδική, με παγκόσμια εμβέλεια.
Όπως τόνισε ο...
 Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει ως εταίρος στο σημαντικό αυτό έργο, που θα προβάλλει διεθνώς την εμβληματική μορφή του Αριστοτέλη, το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του, στον τόπο γέννησής του, καθιστώντας τη βόρεια Χαλκιδική πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Θα συμπράξουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υλοποιηθεί αυτή η οραματική πρωτοβουλία, διότι θεωρούμε ότι το οφείλουμε στην Ιστορία και τον πολιτισμό μας κι επειδή τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Τόσο σε τουριστικό και οικονομικό, όσο και σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η υλοποίηση του διεθνούς κέντρου για τον Αριστοτέλη και την κληρονομιά του θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στην περιοχή, θα προβάλλει παγκοσμίως τον πολιτιστικό πλούτο, θα αποτελέσει διεθνή πόλο για τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την εκπαίδευση και την έρευνα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα φέρει νέο εισόδημα, σημαντικό όχι μόνο για την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη και της βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και για την περιφερειακή και εθνική οικονομία. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των επιστημόνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αναδείξουμε περαιτέρω τη φιλοσοφική και επιστημονική κληρονομιά μιας από τις πιο γνωστές παγκοσμίως προσωπικότητες όλων των εποχών, του Αριστοτέλη».
Ήδη έχει γίνει σημαντική προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου αυτού από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, με τις απαιτούμενες μελέτες, όπως και από το Δήμο Αριστοτέλη, και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την έναρξη ουσιαστικής υλοποίησης του σχεδιασμού.
Το Κέντρο αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση άνω των 300 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Ολυμπιάδας) κοντά στα Αρχαία Στάγειρα και στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της ιστορικής περιοχής. Μάλιστα, προβλέπεται πέρα από την αξιοποίηση της αριστοτελικής κληρονομιάς, η σύνδεση του project με το Άγιον Όρος και το Χολομώντα, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και τον αρχαιολογικό χώρο και με την ενίσχυση της έρευνας, της Παιδείας και την πνευματική καλλιέργεια. Αρωγός στη προσπάθεια είναι και ο Σύλλογος «Αριστοτέλεια Πολιτεία» που συστάθηκε ειδικά για το σκοπό της ενίσχυσης αυτού του εμβληματικού έργου, αποτελώντας ταυτόχρονα μοχλό σημαντικής βοήθειας και περαιτέρω σύνδεσης της προσπάθειας με την τοπική κοινωνία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, οι πρώην Δήμαρχοι Ιωάννης Μίχος και Γεώργιος Ζουμπάς, η Διευθύντρια του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου, καθώς και οι Καθηγητές, μέλη της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου: Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, Ιωάννης Σειραδάκης, Ζαχαρίας Σκούρας, Νικόλαος Τσινίκας και Σταύρος Αυγολούπης.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε ότι «η νέα διοίκηση του ΑΠΘ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο. Θέλουμε αποτέλεσμα. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε ενεργά τη δημιουργία του Κέντρου. Το ΑΠΘ φέρει άλλωστε το όνομα του Αριστοτέλη και το επιστημονικό δυναμικό μας, με στελέχη από την Πολυτεχνική Σχολή, τη Φιλοσοφική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική Σχολή και ασφαλώς με κύριο μοχλό μέσω του ΑΠΘ, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του φιλόδοξου και οραματικού έργου, με στόχο να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε την παρακαταθήκη του Αριστοτέλη».
Ο κ. Βαλιάνος επισήμανε ότι «το σχέδιο έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου και θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας ώστε να δοθεί η μέγιστη προβολή διεθνώς ενός έργου, που θα δώσει στον τόπο μας τεράστια ώθηση. Ο Δήμος Αριστοτέλη ως βασικός εταίρος θα έχει ισχυρή άποψη και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση και επιτυχία του εγχειρήματος».
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ) Δήμητρα Σφενδόνη- Μέντζου παρουσίασε τη γενικότερη έως σήμερα δράση του ΔΙΚΑΜ για τη μελέτη και παγκόσμια προβολή του Σταγειρίτη φιλοσόφου, με κορυφαία εκδήλωση τη διοργάνωση το 2016 του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την επέτειο των 2400 χρόνων του Αριστοτέλη -που συγκέντρωσε ομιλητές από 40 χώρες- ενώ ο Ιωάννης Μίχος πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη και υπεύθυνος της συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων παρουσίασε τις λεπτομέρειες και το σχεδιασμό που έχει γίνει έως τώρα για την ίδρυση και τη λειτουργία του, το business plan με οικονομικά στοιχεία σε βάθος δεκαετίας που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του, καθώς και την καθοριστική επίδραση που θα έχει το Κέντρο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δήλωσαν στο σύνολό τους τη μεγάλη σημασία που έχει η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρου του συμφώνου συνεργασίας, καθώς θα προσφέρει σημαντικά τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας στην υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: